A szakácsok álma
2011. november 12. írta: világevő

A szakácsok álma

Nehéz gasztroközhelyek nélkül írni a témáról, talán nem is lehet, hiszen egy óriási jelentőségű eseményről van szó, amihez csak úgy tapadnak a hangzatos kifejezések, mint például a szakácsolimpia. Mások egyszerűen csak úgy magyarázzák, mi is az a Bocuse d'Or: a Bocuse d'Or. Ennél pontosabb definíció tényleg nem nagyon létezik, de azért pár szóval a lényeg? egy nemzetközi szakács-világverseny, ahol az éttermi, azaz valósághoz közeli teljesítményt igyekeznek díjazni. (szemben olyan versenyekkel, ahol például a szobrászteljesítménynek nagyobb a jelentősége.)

granturizmó!: IMG 5274

Regionális, országos, majd kontinentális vetélkedőkkel indul a legjobbak mezőnyének fokozatos kialakítása, a világ 24 legjobbja két évente a gasztronómia fővárosában, Lyonban csap össze (Paul) Bocuse aranyáért. Mivel ez épp az egyik kedvenc gasztrovárosom, és a Bocuse d'Or tavalyi, Genfben megrendezett európai, majd idén januárban a lyoni döntőjét is a helyszínen élveztem végig, volt már róla szó itt a blogon is sokat.
[Az összes Bocuse d'Or-témájú bejegyzés. Lyoni kalandok. Paul Bocuse a blogon.]

granturizmó!: IMG 5269

A verseny korábbi győztesei szinte kivétel nélkül páratlan karriert futottak be később, nem túlzás azt állítani, hogy az itteni győzelem - az óriási dicsőség mellett - egy életre meghatározza a pályájukat. Sajnos a hazai médiába nem sok jutott el az eddigi versenyekről, részben talán annak is köszönhetően, hogy magyar versenyző eddig a lyoni kijutás esélyéig se jutott el, ezért páratlan lehetőséget jelent a versennyel kapcsolatos felhajtásnak, a szakácsok felkészülésének és versengésének megismerésére A csirke, a hal és a királyrák című spanyol dokumentumfilm, amit szinte soha nem játszanak, kivéve most kedden, amikor még extra is van hozzá, csirke, hal és királyrák a kóstolátányéron (+élménybeszámoló) tőlem. A főszerepben Jesus Almargo, az ő útját követi a stáb, ahogy a három kötelezően előírt alapanyag bűvöletében készül a nagy megmérettetésre.

Ezek a 2011-es alapanyagok voltak:

granturizmó!: IMG 5252

A szigorú zsűri szemrevételezi az elkészült tálalást:

granturizmó!: IMG 0636

Komoly szurkolás megy a lelátón:

granturizmó!: IMG 0660

Ők már befutottak, hárman a legnagyobb francia séfek közül (balról: Guy Savoy, Alain Ducasse, Joel Robuchon):

granturizmó!: IMG 0716

Egy asztalnál a zsűritagokkal, sikerült bejutni Paul Bocuse 85. születésnapi gálavacsorájára, mellettem a dán zsűritag, a későbbi nyertes csapatvezetője: (erről részletesen majd később)

granturizmó!: IMG 5383 Tehát kedd este 8-kor mozi az Odeonban, a vetítés (21h) előtt Világevő falatok és élménybeszámoló! A filmet a Magyarhangya mutatja be, akik a magyar filmforgalmazásban igyekeznek - nagyon szimpatikus - módon új utakat keresni, ritka kincseket felkutatni, tehát, ha eljöttök, az ő törekvéseiket is támogatjátok egyben.

Minden részlet itt látható. Itt pedig a Világevő FB-oldalhoz lehet csatlakozni, nagyon megéri! :)

További fotóim az idén januári Bocuse d'Orról:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr823369800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.11.12. 11:00:44

A kepek ismet nagyon jok. A masodik videonal a kameraman (akkor is, ha te voltal az) kicsit korbemozoghatott volna miutan kileptel a kepbol, hogy a maradek egy percen keresztul ne csak ugyanazt a snittet lassuk, de a lenyeg igy is atjott :o)
Varjuk a tovabbi beszamolokat!
süti beállítások módosítása