Egy vidéki étterem, ahol nem kérdés a csillag
2022. augusztus 07. írta: világevő

Egy vidéki étterem, ahol nem kérdés a csillag

img_6496_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Az már ugye hivatalos, hogy lesz idén országos Michelin Kalauz. A kérdés már csak az, hogy pontosan mikor, na és kik szerepelnek majd benne vidékiként csillaggal.

Szoktam időnként, amikor nagyon úgy érzem a tapasztalataim (sok száz Michelin-csillagos étteremben ettem már, azaz elég sokat fektettem abba, hogy tudjak mire alapozni egy ilyen kijelentést) és kóstolás alapján, azt prognosztizálni, hogy egy étterem megérett a csillagra. Ez természetesen még akkor is rizikós kijelentés, ha történetesen tényleg azon a színvonalon, vagy akár bőven felette teljesít, hiszen a Michelin nem enged betekintést a munkafolyamatokba, azaz sose lehet biztosan tudni, hogy mondjuk egyáltalán eljut-e az adott étterembe, de bármi más probléma is felmerülhet, például kivételesen rosszul teljesít a csapat.

De ezt nem előzetes mentegetőzésként írom, nyugodtan lehet majd cikizni, ha a tatai Platán Gourmet véletlenül nem kapja meg a csillagot, maximálisan vállalom a kijelentésemért a felelősséget.

Először is egy fontos információ: ahogy a világban is sok helynek van azonos, vagy hasonló brand alatt különböző stílusokat képviselő étterme, amiket gyakran össze is szokás keverni, ugyanígy megtévesztő lehet kicsit a Platán koncepciója is, ahol a Platán bisztró bizony élesen elválik a Platán Gourmet étteremtől, hiába van mindkettő Pesti István, séf szakmai felügyelete alatt, és hiába nagyszerű mindkettő, csak az utóbbi képvisel fine dining stílust. 
Ennek a posztnak a témája pedig a Platán Gourmet étterem, a Platán udvarház alsó szintjén található fine dining étterme, nem pedig a földszinti, illetve a névadó platánfa alatti teraszon működő bisztró.

img_6487_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Íme a Platán Gourmet étterem jelenlegi menüje, ami simán Michelin-csillagot érdemes, azaz érdemes még a kalauz megjelenése előtt kipróbálni, utána már nehezebb lesz foglalni.

Snack
A különböző kifinomult, apróbb falatok, szezonális ízekre hangolva:

Vaj, házi kenyér
Van ugye egy Platán pékség is már 100 méterrel odébb!

img_6503_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Amuse bouche
Chawanmushi, azaz japán gőzölt tojáskocsonya, szarvasgombával, ördöghalmájjal és egyéb meglepetésekkel:

img_6501_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

És egy frissítő "saláta", pakcsojjal, zöldeperrel, paradicsommal, "tormahóval":

img_6502_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Hamachi, kápia, tengeri sün
Ezúttal hazai halból, vízitormával, édeskés ponzuval

img_6499_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6500_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Kacsamáj torchon - meggy, cékla, füge
Egy nagy Pesti-klasszikus, ami mindig megújulva, de gyakorlatilag állandó kísérője a karrierjének

img_6498_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

A májrétegek közt hajszálvékony étcsoki lapocskák, hozzá pedig egy meglehetősen vajas briós:

img_6497_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Csirkeconsommé - fésűkagyló, zeller
Elég különlegesen elkészítve az asztalon egy nagyon speciális kávéfőzőben aromatizálódik a lé

img_6494_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6495_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6496_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Zöldborsó - spárga, vajmártás

img_6493_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

És azért a zöldborsófőziben - fasírt helyett - egy langusztafarok is megbújik... Hozzá még lazackaviár, jércével töltött kucsmagomba.

img_6492_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Káposzta - csicsóka, szarvasgomba
Rengeteg állagban megjelenő csicsóka, az étel egy tökéletes bizonyíték arra, mennyire erőteljes és minden igényt kielégítő tud lenne egy zöldségétel is. Nekem már szinte túl ízgazdag is volt.

img_6491_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6490_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

"Brassói" - galamb, borjúbríz, burgonya
Idézőjelben van a brassói, így nagyon kérem, ne követeljenek azonnali akasztást a puristák. Nem ez tényleg nem olyan, mint ami otthon készül a sparhelten.

img_6489_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6488_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Málna - joghurt, yuzu
Egy üdítően friss elődesszert

img_6486_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Őszibarack - fehércsokoládé, mandula
Ezt se a nagyi csinálta!

img_6484_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6485_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

És a petits four már a "mohaszalonban":

img_6483_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

img_6482_platan_pesti_tata_jokuti_vilagevo.jpg

Összesítés:

Pesti István a tőle sok-sok éve megszokott precizitással és tökéletes technikai tudással készíti fantasztikus ételeit. Kifinomult tányérok, gyönyörűen tálalva, végig nagyon magasan tartva a lécet, nincs pihenő. és még a szerviz is nagyon jó, igazi kedvesség és mosolyok, kellő lazaság és játékosság. A tatai Platán Gourmet étterme maximálisan megérdemli a Michelin-csillagot.

Platán Gourmet étterem, Tata
Az étterem weboldala és Facebook-oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5417902743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2022.08.09. 17:27:55

Hú de kívánatos menü, nagyon végigenném /-kóstolnám. :)

AlexAston 2022.08.10. 10:18:20

Olyan étterem már nem is menő, ami csak simán jó és mellé megfizethető? Mert ilyenekre szerintem több igény lenne.
Mondok pár példát, mire gondolok:
Szigligeti Bakos vendéglő
Budapest XX. Buffalo Steak House
Budapest XVIII. Kakas Étterem

Vagy mint régen volt a Pico Loco

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.08.10. 10:30:57

@AlexAston: azt hiszem, itt egy helytelenül levont következtéssel állok szemben. Soha nem állítottam ezt, itt van egy példa:
vilagevo.hu/2020/07/14/terasz_kert_vendeglo_zuglo_ciganypecsenye_gulyas

De ezen a blogon valóban nem első sorban az olcsó helyekről írok.

AlexAston 2022.08.10. 13:27:21

@világevő: egy fokkal jobb, és látszik is, mennyivel több olvasó szólt is hozzá.
Bár ez pont az az étterem, ami szintén nem az átlag,egalabb is az árak tekintetében.
Bő fél éve, decemberben voltam egyébként a Szaletlyben először. És bizony felkerült azon helyek listájára, ahova sosem megyek vissza. Tularazott, puccos hely, ahol nagyon keveset kapok a pénzemért. Vagy legalább is számomra nem az a jó hely, ahol nem lehet túlöltözni a nyájas pincéreket, illetve annyiba kerül egy pálinka, hogy 2 pohár árából kijön egy üveg is ugyanabból...
De biztos megvan a megfelelő igény erre is.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.08.10. 17:37:18

@AlexAston: úgy tűnik, különbözik az ízlésünk. Én alapvetően főleg fine diningról írok, még akkor is, ha az egy szűkebb piac. Egyszerűbb helyekről - gondolom - írnak mások.

kék madár 2022.08.22. 00:40:32

amikor a Platanban jartam nagyon kozepes volt, az etel es a kiszolgalas is. De biztos pechem volt.

Nincsis 2022.08.27. 22:02:01

@kék madár: Nekem pont ellenkező tapasztalataim vannak!
Volt szerencsém többször kipróbálni mind a bisztró kínálatát, mind a gourmet étterem menüjét. (Nem szeretnék felvágni azzal, hogy "törzsvendég" vagyok, de mindenesetre a pofámat már megismerik... ;-)) Mindenesetre, minden egyes alkalommal mind a kiszolgálás, mind az étel-költemények kiválóak voltak.
Pesti István tudása, szakma iránti elhivatottsága egyaránt érződik minden elkészített fogásban. Nyilván a gourmet menü nem említhető egy lapon a bisztró fogásaival; de nyilván nem is ez a cél.
Saját tapasztalatom alapján azt kell mondanom, hogy nem (csak) a vidéki (fine dining) éttermek legjobbja a Platán Gourmet Étterme, hanem Magyarország legjobbja és az én kedvenc éttermem is idehaza!
Személyes kedvenc fogásaim a gőzölt tojáskocsonya, szarvasgombával és ördöghalmájjal, de a tavalyi menüből a gombaleves is letaglózó volt; illetve a borjúbrízzel is itt találkoztam először (habár, már sokat hallottam magáról az alapanyagról, ami mindenképpen a bakancslistán volt).
Már nagyon várom az új menü megjelenését, amire ősszel számítok, mivel sajnos még nem tudták (vagy csak nem árulták el), hogy mikortól várható.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Alfréd76 2022.09.20. 11:01:24

Mi a bisztróba járunk sokat (feleségem családja győri, sokszor megállunk ott nyáron, persze előre foglalással általában). Nekem csak az a bajom, hogy nem tudok túllépni a tafelspitzen. Ez a kedvenc ételem, úgy, ahogy a Platánban készítik: először a leves a zöldségekkel, majd a velőscsontból a velő pirítóssal, végül a főtt hús a hozzávalókkal (spenót, röszti, alma). Régebben anyukám készítette így, de miután apu meghalt, a családi összejövetelek ritkultak, ez is lekerült a menüről... A család többi tagja nem igazán szereti, egy emberre nem lehet főzni, az éttermekben általában csalódás. Itt viszont tökéletes. A zöldségek állaga mindig hibátlan, nem szétfőtt, de nem is kemény, éppen annyi roppanósság marad, amennyi kell, a levesben ott a lassan készült lé minden előnye, de nincs túlfűszerezve, nem "nehéz", a hús hibátlan (nem is tudom, honnak tudnak ilyen minőségű fartőt szerezni...), a körítés, a spenót remek. Mindig eltervezem, hogy mást eszek, de aztán mindig emellett kötök ki... Nem azt mondom, hogy itt készítik a legjobban az országban, mert nem próbáltam mindenhol, de én még nem ettem ennél jobbat (ezt csak azért merem leírni, mert anyám nem olvassa a blogot...).

A feleségem és a lányom szerencsére kalandoznak az étlapon, így kóstolgatok tőlük.
süti beállítások módosítása