Szakács akarsz lenni? Akkor előbb olvasd el, mit gondol erről egy magyar szakács!
2014. március 06. írta: világevő

Szakács akarsz lenni? Akkor előbb olvasd el, mit gondol erről egy magyar szakács!

Gasztroforradalom van, a séfek pedig a tábornokai, díszes egyenruhában, délcegen figyelik a küzdelmeket. Már csak a tévében pózolnak, mindig mosolyogva, hófehér séfkabátban, dél körül mennek dolgozni, belekóstolnak kicsit a kollégák főztjébe, aztán egy pohár champagne-nyal a kézben elkezdenek álmodozni a jövő havi menüről. De mit gondol erről egy igazi étterem igazi szakácsa? K következik, egy kifejezetten elegáns hely első embere.

sam-gross-we-will-always-have-paris-new-yorker-cartoon.jpg

Rajzok a New Yorkerből.

Ha szakács vagy rosszabb esetben chef vagy, egy olyan pályán mozogsz és olyan időbeosztásban élsz, ami teljesen ellentmond annak amiről az emberek azt gondolják, hogy normális! Tudom én, hogy ma már bármilyen területen is dolgozik az ember ezt ugyan úgy elmondhatja magáról, bankár, nővér, marketinges, kidobó, rendőr, és nagyjából mindenki, de úgy gondolom a mi területünk mégis kicsit speciális és más mint a többi!!!

Kezdjük az elejétől, és gondolom mondanom sem kell, hogy általánosságban beszélek, tehát ettől merőben eltérő életpályák lehetnek! :)

Az ember tanuló lesz: Ahány iskola annyiféle oktatási rendszer és beosztás, 1-2-3-4 éves rendszerek,1 napos vagy 1 hetes gyakorlati beosztásokkal! Amit mindenkinek tudnia kell, és szögezzük le, hogy így van: SEMMIT sem tanulsz az iskolában, ez egy gyakorlati szakma! 

A gyakorlati munkahelyeden 1-2-3-4 évig a rendszertől függően, ha szerencséd van nem csak hűtőt pucolsz, felmosol, takarítasz, krumplit pucolsz, stb... (habár ezek nagyon fontos feladatok amiket meg kell tanulni), hanem üvöltözik veled általában konyhánként 3-6 ember!!!!!! Idővel - ha van eszed - megtanulod, hogy addig jó, amíg üvöltenek, mert addig érdekled is őket, ha nem üvöltenek bajban vagy! És már itt elkezd kialakulni, egyfajta megfelelési kényszer benned a szakácsok és a séf iránt, valamint az iránt, hogy ennek a gépezetnek-csapatnak aktív tagja lehess!

 A drog hatni kezd!
NewYorkerCartoon_Internet-Is-Down.gif
Mikor végeztél az iskolával, ha szerencséd van találtál munkahelyet, Budapesten végzett diákok előnyben, itt van munka, eddigre már némi kapcsolatrendszer is kialakulhatott, és talán felvesznek minimálbérért a gyakorlati helyedre, ha stréber voltál, versenyeken vettél részt, akkor jobb helyzetben vagy mert 20 ropival többet kereshetsz és nagyobb lehet az arcod, amit egyébként egyből a következő munkahelyeden le fognak törni!
Nincs olyan jó szakács aki 25 éves koráig 5-nél kevesebb helyen dolgozott volna!  Sajnos tapasztalatot kell gyűjteni, fejlődni kell minden területen, ez a szakma nem csak a receptekből áll, hanem hatalmas fokú problémamegoldási készségből, munkaszervezésből, emberekkel való kommunikációból, marketingből, önszorgalomból, önfeláldozásból, kapcsolatokból! Ha ezt az időszakot sikerült túlélni,tapasztalni, fejlődni, esetleg még egy kis külföld is becsúszott, akkor már akár kezdő szakácsnak nevezhetünk! :)
Gyerünk fiú ne add fel most kezdődik az élet!

Ennyit a kezdetekről, ettől fogva csak még többet dolgozol egészen addig amíg te nem kerülsz abba a pozícióba amikor már te üvöltesz, és ekkor végre akár egy tökéletes világban kicsit pihenhetnél is, de eddigre már tudathasadásos egoista konyhafőnök vagy, akinek romokban van a magánélete, ha egyáltalán van neki olyan, úgyhogy még többet dolgozol  :)
Olyan embereknek dolgozol általában, akik néha tisztességes, de azért általában inkább tisztességtelen úton szert tettek annyi pénzre, hogy éttermet nyissanak, mindent jobban tudnak nálad. Vagy legalábbis ezt gondolják magukról. Az beosztottaidat mind mentálisan, mind fizikailag kihasználod, és kifacsarsz belőlük mindent!

food-truck-cartoon.gif
Pár tény, amit jó tudni:

Betegség - nincs olyan, nem lehetsz beteg, mivel általában minimálra vagy bejelentve és órabérben dolgozol nem engedheted meg magadnak, hogy beteg legyél! Egy szakács csak akkor nem dolgozik ha nem tud bemenni, vagy nem tud járni! Ezt nyugodtan lehet komolyan venni! Tüdőgyulladás: nem betegség! Láz: ne nevettess! Infulenza: vicc kategória! Lábtörés: járógipsz és irány a rostlap mellé! Vakbél: bemész kiveszik, ha kiengednek a koriból, irány a konyha! Mivel legtöbb helyen órabérben dolgozol, így ha nem dolgozol, pénzt sem kapsz, a TB-t meg felejtsd el

Munkaidő, munkabér - egy átlag szakács egy átlag munkahelyen napi 14-16 órát dolgozik! Ez nem vicc!!!! Ez nem gond: egy idő után hozzászoksz!
A klasszikus szakácsbeosztás havi szinten 15 nap!
De ez sosincs így! Jelenleg egy átlag működő képes melegkonyhás vendéglátóipari egységben, magyarán ahol van forgalom, havi 18-24 nap között ingadozik a beosztásod szezontól és forgalomtól függően! A szakács alapfizetés 1000 ft/óra de ez napi 14-16.000 ft-nál sosem több!

Ünnepek-szabadság - Neked nincsenek ünnepek! Amikor más ünnepel akkor te neki főzöl! Sok étterem karácsonykor is nyitva tart! Szabadság: MI VAN??? TE NEM NYARALÁSZOL, HAVER TE MELÓZOL??????

Fizikai állapot - Idővel mindened tönkremegy! A visszerekkel és az izületekkel kezdődik, aztán folytatódik a különböző lerakódott és felgyülemlett szövődményekkel amit a lábon kihordott 5 tüdőgyulladásodból és minden másból szedtél össze! 

Alkohol - drog - gyógyszerek: Jóbarátok. Nincs olyan vendéglátós, aki ne esett volna át rajtuk, mind ismered, minden formában, használtad őket, jó esetben lejöttél róluk! De az átlag hullámzik, és csak az éppen aktuális lelkiállapota határozza meg azt, hogy mit használ és éppen mennyit!

Magánélet: Nagyon kevés hosszú távon működő kapcsolatot láttam ebben a szakmában, iszonyú kevesen tudják ezt elviselni, és - lássuk be - szinte lehetetlent kérünk! Minden vendéglátós feleségének-barátnőjének a legnagyobb tisztelet jár ki! Nem csak a munkaidőt, a távollétet, stb, kell elviselniük, hanem minket is! Idővel ez a munka átformál és megváltoztat, antiszociális leszel, lassan nem tudsz másról beszélni csak a munkádról valamilyen formában, nem tudod elviselni ha valaki beteg a környezetedben, mert az számodra NEM betegség, hirtelen vagy, a hangulatod folyton hullámzó, hajlamos vagy a depresszióra, nem tudsz aludni, mindig mindenben határozott vagy és ugyanakkor teljesen határozatlan!   

new_yorker_cartoon.gif
És miért jó mégis szakácsnak lenni?

Nincs a világon semmi ehhez fogható!
A legeslegjobb munka a világon, teljesen addiktív, hihetetlen, kreatív, örömmel teli, folyamatosan átalakuló, folyamatosan megújuló, kegyetlenül gyönyörű szakma, amiért érdemes megbolondulni! Ez a munka maga az élet, és ami rajta kívül van az nem az! :)

 Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz és a hírlevelünkhöz, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a programokról! Instagramon pedig élő a közvetítés a gasztrokalandokról!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr125846249

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kezdeti nehézségek, a nehézség kezdete 2015.10.20. 19:32:48

Az utóbbi időben egyre több éppen szakácsnak tanuló, vagy frissen végzett szakács keresett meg azzal, hogy most merre tovább, és hogy mit hogy csináljanak szerintem, mire figyeljenek a kezdeti években, hogy tudják magukat képezni, és hogy álljanak az e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ayad 2014.03.06. 15:06:19

Imadom amikor minden mondat vegen felkialtojel van.

Tákolmányi (törölt) 2014.03.06. 16:31:09

Imádom ezt a blogot, bár ezt az írást kissé erősnek érzem. Igaz lehet minden szava, de ha a hátrányokat összevetjük az utolsó mondat egyetlen pozitívumával, akkor nem éri meg szakácsnak lenni. Másrészt világesők lennék a szakácshalálozásban. :)

@ayad: Csak azért, hogy ha a szerző egy felkiáltójelet három darabra vág, akkor pont ki tudja pótolni a te szövegedből hiányzó írásjeleket.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.03.06. 16:38:20

@Tákolmányi: köszönöm szépen! ez az írás kivételesen nem a sajátom, titkos vendégszerzője van, aki szakács, azért is tartom titokban a személyét, hogy ne legyen benne semmi marketing, (ön)reklám.

sumo · http://sumo.4242.hu 2014.03.06. 20:34:09

Ez így van. A mondanivaló tartalmi része abszolút igaz. Minden szava. Tanúsíthatom, szakács vagyok egy ideje. 17 éve.

Kodó Kálmán 2014.03.06. 21:17:59

Minden szava igaz.Szakács vagyok 35 éve.A csúcs az volt amikor egy asztalos megvette az éttermet ahol dolgoztam /híres régi étterem/ majd két hét után hulla részegen a vendégekek elött a tereszon üvöltötte,hogy "bemegyek a konyhára, két hét alattjobb szakács leszek mint itt bármelyik! minek ezeket fizetni".No ez felemelő a szakmában,viszont egy GYÖNYÖRŰ SZAKMA.

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2014.03.06. 23:01:17

Kicsit keveslem a felkiáltójeleket.
: )

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.03.06. 23:05:15

És ha ezek mellé még lány is vagy, és még időnként sem drogozol, akkor még egy kicsit nehezebb lesz.
Üdv a szerzőnek!

vállról_indítható_Matolcsy_a_csodafegyver 2014.03.07. 01:50:14

A kizsákmányolás másutt is megvan, de nem ilyen szintű, mint Magyarországon. A fiam több országban is dolgozott, sehol nem volt annyira alacsony a bér, és egyidejűleg annyira hosszú a munkaidő, mint otthon.
Az igaz, hogy a tulajdonosok időnként beleszólnak a dolgokba, de olykor a tulaj maga is séf, mert egy bizonyos szinten felül már annyira jól lehet keresni, hogy saját vendéglőt tudnak nyitni a megtakarításaikból, és a különféle hitelekből és állami gyutacspénzekből.
Ennek megfelelően a lopás sem megy olyan méretekben, mint Magyarországon.

virtualdog 2014.03.07. 09:25:39

Kicsit féktelen írás, de én - az alapján, amit a szakmából láttam (idénymunka konyhán) és olvastam/hallottam (sok minden) - elhiszem minden szavát.

Sok gasztronómia iránt érdeklődő emberhez hasonlóan nekem is vágyam egy saját étterem, vagy inkább úgy mondom, hogy ha lenne annyi pénzem, előbb nyitnék éttermet, mint vennék luxusautót vagy harmadik házat, de félek, hogy hamar csődbe vinném, mint ahogy a lelkes és kreatív étterem-alapítók ("Megcsinálom a Rick's American-t a Casablancából!...") általában - Anthony Bourdain szerint.

Mindenesetre, András, érdekes volt olvasni, én a magam részéről szívesen olvasnék még hasonló vallomásokat, akár a szakács-lét más területeiről is (például tudnak simán csak élvezni egy ételt ezek az emberek, vagy már csak "szakmailag" tudják enni?, mint ahogy a hangmérnökök már nem úgy hallgatják a zenét, mint a normális emberek, hanem csak az EQ-t, a kompressziót stb hallják...), akár - és ezzel visszakanyarodok a fentiekhez - a tulajdonosi szerepről. Azaz mik azok a kemény leckék, amit - tegyük fel, hogy nem szakács végzettségű - tulajdonosként meg kell tanulni?

Ilyenekre számítok:
- Mindenki lop. Ott kell lenni személyesen!
- Minek van éttermed, ha nem menőzhetsz társasággal? Ugyanakkor visszás lehet a vendégek és a személyzet részéről, ha a tulaj külön elbírálást kap, mindig ott lebzsel stb
- A szakácsok jobban értenek sok mindenhez, és több konyhát láttak belülről üzemelni, mint te, ugyanakkor ha mindenben hallgatsz rájuk, az is veszélyes lehet, átverhetnek, más irányba vihetik a konyhát, mint akarod stb.
- Egyáltalán hogy lehet felvenni egy jó szakácsot? Mit kell nézni?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.03.07. 09:48:20

@Borbíró Andris: igen, köszi, vannak tervek a folytatásra!

a nagy levin 2 2014.03.07. 10:00:25

@Borbíró Andris:
"Egyáltalán hogy lehet felvenni egy jó szakácsot? Mit kell nézni?" - séfre gondolsz, nem?
Szerintem írass vele étlapot. Nem nagyot, nem részleteset, de a fő irányai látszódjanak. Ez sok mindent elárul. Vannak-e egyéni ötletei; milyen alapanyagokból szeretne dolgozni, ezek hogyan rendszerezhetők; tippelhetsz, hogy mennyire biztos a beszerzésük, és így mennyire tarthatók az eladási árak...én ezen rugóznék. Jah' és milyen hajlandósága van a tréningekre, képzésre, hogy átadja a tudása egy részét a munkatársainak? Ha semmilyen, akkor csak egy mogorva üvöltözős "kocsog" a jelentkező...én nem venném fel.

a nagy levin 2 2014.03.07. 10:05:30

Jó a post!
Mondjuk a betegség részét túlzásnak tartom, de gondolom ez csak poén volt. Én úgy zavarom haza a beteg kollégát, hogy csóvát húz utána a légelszívó....persze előtte főzze fel a konyhát....:)

Bafana 2014.03.07. 10:58:04

Jó és érdekes írás, megmutatja a vendéglátás láthatatlan oldalát.
Akkor inkább cukrász lennék. Műszak után csak lenyalogatom az ujjaimról a tejszínhabot és a krémet.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.03.07. 11:05:59

@Bafana: attól függ... ha otthoni cukrászdában leszel az, akkor lehet meg tudod ezt csinálni. Ha éttermi cukrász leszel akkor a 14-16 óra helyett 17-18-at fogsz dolgozni, te leszel az első aki bent lesz a konyhán és te leszel az utolsó, aki elmegy és naponta 10 kávét fogsz meginni, mert ez a 17 óra nem olyan pörgős, mint a konyhai 16. Hosszú távon pedig le fogsz fogyni, mert képtelen leszel több cukrot enni, más meg ott nem nagyon van.

Bafana 2014.03.07. 11:32:38

@jEnci: Természetesen csak viccből mondtam, minden tiszteletem a szakácsoké és az ilyen "megszállottaké"! Nem áll messze a valóságtól, hogy ez a világon a leszebb szakma.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.03.07. 11:43:10

Talán nem véletlen, hogy a jobb éttermek évente egyszer vagy akár kétszer is hosszabb időre bezárnak, annyi pihenés még a szakácsnak is jár.

Könnyűipari Étterem · http://konnyuipari-etterem.blog.hu/ 2014.03.07. 11:53:44

Hát nem tudom. A mi menzánkon nem tapasztalok még csak ehhez hasonlót sem. Egyik konyhás néni se üvöltözik, meg egyik se drogozik. Igaz, főzni se tudnak/szeretnek. :)

Kekeckokec 2014.03.07. 12:07:32

A vejem szakács, valóban dolgozott sok helyen, valóban elhasználódik, valóban türelmetlen a gyerekeivel, és valóban megsínyli a házassága.
De tudom, min megy át, én is főztem, ha nem is étteremben, hanem hajón. Ott mondjuk kevesebb embert kell kell etetni, de ha igényes a társaság, akkor ebéd-vacsora meleg, és mindezt egy 6 négyzetméteres konyhában kell előadni -már, ha a hajón főztem.Mert volt, hogy egy katonai sátor volt a konyha, egy bárka acél fedélzetén, nyáron, a lemezen tojást sütöttem:-) Minden nap reggel 5-kor kezdtünk, és este 11 előtt nem nagyon kerültünk ágyba...Igaz, cserében bejártam a Dunát elejétől végéig, jártam a Tiszán, a Bodrogon, a Dráván.

liebend 2014.03.07. 12:10:06

Ó, drága szakácsok és édes vendelinek! etessétek a betegeket!!!

Hu_manus 2014.03.07. 12:21:47

Valaki elmagyarázhatná miért is kell 14 órán keresztül pörögni. Hisz vannak étkezési csúcsidőszakok (reggeli, ebéd, vacsora) a nap többi 24 órája pangás pár vendéggel. Szerintem épp az a rossz, hogy egyszerre jön sok vendég és nem egyenletesen elosztva.
+ egy átlag étterem nyit 11-kor és bezár 22-23 órakor. + kétszer félóra előtte és utána, de az akkor sem 16, vagy 18 óra. Egészen komolyan kérdem, belefér-e egy 12 órás műszakba 2-3 óra, amikor egymással beszélgettek, viccelődtök?

popszegecs 2014.03.07. 13:08:52

hát azért az iskolában annyit lehetett volna tanulni például, hogy nem teszünk minden mondat végére felkiáltójelet. főleg nem többet

Rokkantnyugdíjaspornósztár 2014.03.07. 13:16:47

Salmonella, cholera? Ugyan már, irány a konyhába dolgozni!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.03.07. 13:21:57

@Hu_manus: konyha válogatja. A számodra holt időszakokban mi előkészítünk mindent. Szerviz közben pedig készre főzzük. Vannak helyek, ahol a személyzet el tud menni délután egy óra szünetre, de ha az előkészíteni való dolgok fele vagy 2/3-a friss minden szervizre akkor esélyed sincs 10 percnél hosszabb szünetre és örülhetsz ha végeztél mindenre mire az első vendég megérkezik. Ha pedig az ebéd elhúzódik du 4-ig, mert sokan voltak, akkor megint kapkodhatsz.

Kyria 2014.03.07. 13:37:18

Ez nagyon jó kis poszt volt, színe és fonákja! Értékeltem a hangvételét is, kíváncsi lennék, az írója hol főz.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.07. 13:48:23

Azért a betegség rész enyhe túlzás. Influenzával, vagy egyéb fertőző betegséggel bizony kizavarnak a konyhából, fekete mosogatóként is, nemhogy szakácsként. Persze, étteremről/vendéglőről beszélünk, nem zugkifőzdéről, ahol a szakács a konyhalány is egyben.
Én hajón voltam, persze, az más, tudom, mint a szárazföld, de ott még neccesebb volt megoldani a helyettesítést, mivel egy chef, egy szakács, egy előkészítő és egy mosogató volt. Slusz-pasz. De, ha valaki megbetegedett, a lábát nem tehette be a konyhára. Volt, hogy a housekeepingről jöttek mosogatni, vagy a pincérek közül ugrott be valaki, amíg a hajó el nem ért az egyik végállomására, ahol beszállhatott az új ember, ha a kolléga időközben nem lett jobban. Ja, folyami hajó volt.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.03.07. 14:32:46

@Hu_manus: Olyankor zajlik az előkészítés, ha az étterem nem félkész, mirelit termékekkel operál. Egy hamburgerezőben vagy street-art szerű vendéglátóhelyen elmegy a mirelit sültkrumpli vagy a félig előkészített húsok és hasonlók, de egy magára valamit adó étterem friss alapanyagokkal dolgozik, és sem a krumpli, sem más zöldségek, sem a húsok nem pucolódnak meg maguktól. Úgy egyébként.
Persze, azért vannak üresebb járatok is, amikor lehet szusszanni, és ha tényleg nagy forgalmú étteremről van szó, akkor 2 chef, line-cook, konyhalány, mosogató váltja egymást. Így lehet napi 8 órás műszakokat is hozni a személyzetnek. Vagy napi 16-ot, másnapi teljes szabadsággal. De azt is tudom, hogy ez otthon nincs így.

p.a.r.t.i.z.a.n 2014.03.07. 15:07:35

Egy kiadós tüsszentés a szarvasgombás fürjnyelvleves-tálba és mindjárt van betegállomány...

2014.03.07. 15:27:24

Sok igazság van a leírtakban, mindenesetre ennek a szakmának megvan az az előnye, hogy a szakács többnyire nem találkozik a vendégekkel. Azért valljuk be, ez pozitívum. (A szakmabeliek tudják miről beszélek.)

m_ancsa 2014.03.07. 18:57:09

Ez nagyon betalált!Mintha csak én fogalmaztam volna.Ezt a szakmát csak pénzért nem lehet csinálni,ezt szeretni kell.25 éve dolgozom a pályán,mind ezt nőként és gyakran olyan helyen ahol folyamatos a kontaktusom a vendégekkel,ami általában pozitív,de a építő negatív véleményből is meríteni lehet.Beszélgetni viccelődni munka közben kell,amikor nem dübörög az üzlet akkor pedig előkészítünk arra az időszakra amikor dübörögni fog. Pihenni otthon kell már ha a család meg engedi.

colizoli 2014.03.08. 01:29:54

Jó a poszt sok igazsága van.

scsaba1 2014.03.08. 16:41:20

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Nem túlzás, a járógipszes buli echte megvolt ott is, ahol én dolgoztam pincérként. Ott "kétnapozás" volt, persze elméletben, gyakorlatban soha nem jött ki a 15 nap, hanem inkább 20. Műszakonként 1 szakács, 1 tanuló szakács, meg két kézilány volt a konyhán. Az egyik szakács eltörte a bokáját, (ott a munkahelyen egyébként) gipszelni kellet. kb. egy-másfél hónapig nem tudott jönni (tíz éve volt, nem emlékszem kristálytisztán). Ez idő alatt a másik szakács vitte végig azt a 30-40 napot. Amikor kapott valami könnyebb járógipszet, akkor be kellett jönnie (mert a másik szakács már a végkimerülés határán volt) és gipszelt lábbal nyomta a bulit.

Hogy egy kis szakács-pincér flémet is nyomjak: A szakácsoknak még király dolguk van az erődszerűen elbarikádozott konyhában, de a pincérnek kb. pontugyanez megfejelve a rengeteg idióta, kivagyi segghuszár vendéggel. Nyilván mindenki rengeteg sztorit tudna mondani. Meg ugye a konyha valamikor bezár, de a pincér addig marad, ameddig vendég van, kutyát nem érdekli, hogy reggel tízre vissza kell jönni...

kkornel 2014.03.11. 11:51:19

@Étteremkritikus:
A jobb éttermek, nem feltétlenül a dolgozók pihenése miatt zárnak be, hanem szimplán azért, hogy mindenki egyszerre vegye ki a szabadságát és ne külön külön.
Szoval az, hogy egy étterem bezár 2*2 hétre dolgozói szempontból nem feltétlenül a legjobb.
Ugyanis nem feltétlenüól akar mindenki január első két hetében "nyaralni"

Szoval, ha ezt ugy vesszük ez is egy ujabb kihasználása a szakácsnak

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.03.11. 21:45:06

@kkornel: Tökéletes megoldás nincs, de magyar viszonylatban rendes munkáltatónak számít, aki 2 hét egybefüggő szabadságot ad. A törvény alapján a szabi kétharmadát a munkáltató osztja be :(

Buzás István 2014.06.13. 09:36:49

ez az összes szakmával így van, na talán a drogokat kivéve

hajniy 2014.06.26. 17:43:47

Mert szakács (vendéglátós) csak férfi lehet, hogy a tisztelet csak a feleségnek/barátnőknek jár?

Édesanyám szakács, és ennek a cikknek majdnem minden szavával egyet értene (bár nem hinném, hogy drogozik az alkoholnak meg a szagától is rosszul van). Én is a nehéz úton tapasztaltam, bizony sok családi eseményre mentünk csonka családdal, mert amikor lakodalomba vagyunk hivatalosak, akkor anyáék éttermében is épp az van, ballagni más családokban is akkor ballagnak, mint a miénkben ergó anya másokra főz (azért a saját lányai eseményein mindig kivétel nélkül megjelent...)

Minden tiszteletem az övé meg a szakács mesterségé.

ursus artos 2014.06.30. 20:26:34

A vendéglátó is csuda világ lehet...

Nándor Gyula Kovács 2014.10.02. 01:41:32

aki nincs benne az nem tudja miről is van szó..................

Nándor Gyula Kovács 2014.10.02. 01:48:00

ja és zárás előtt 3-percel be ülünk vacsizni és nem egyformát 6 -an 30-félét
mert annyi minden van az étlapon

embermese 2014.12.22. 09:47:49

19 éve nyomom egy séf mellett.. Ez egy másik világ. Viszont el nem tudnám képzelni már, máshogy. Kollégák, éttermek, belső sztorik, éjjel 2 kor mi is történt ma... Teljesen más világ.

embermese 2014.12.22. 09:50:19

@Hátrányos helyzetű kaviár: hol? Hol zavarják ki? Pláne most, amikor alig találni használható munkaerőt, mindenki külföldön van, sokszor a tudásukkal egyáltalán nem arányban álló pályákon... Az étteremnek menni kell és ha nem egy közétkeztetésben dolgozik valaki, ami igen messze áll a piaci vendéglátástól, ha meghal, a temetés is csak a vacsora után. Ha másnapra van helyette más.

bandigyerek 2015.02.23. 20:40:19

hahh, mindjárt sírva fakadok, mennyire szörnyű a szakácsok élete, a többi szakma meg csupa móka és kacagás, főleg itthon.... napi 14-16 ezer forintos fizetés? sokan ennek a feléért melóznak ugyanennyi órát, képzett szakemberként, nagyságrendekkel rosszabb körülmények között...

Addamm90 2015.03.09. 09:43:39

Haha...Én 1 hónap balatoni munka után elmentem gyárba dolgozni...igaz nem keresek olyan jól, de napi 8 óra munka, van hétvégém...nyáron, karácsonykor 2 hét leállás...nem nagyon üvöltözik senki, és bár a gyári munka a legalja még szerintem is...inkább ez!

XII.Hadosztály 2015.03.27. 02:49:27

@bandigyerek, milyen meglepő, hogy egy alapvetően gasztronómiával foglalkozó blogon pont a szakácsokról szól egy poszt...ha átugrasz a gepiforgacsolo.blog.hu-ra, ott lehet, hogy találsz egy írást az esztergályosok munkahelyi nehézségeiről.

bandigyerek 2015.04.02. 08:19:52

@XII.Hadosztály: Nyilván nem azzal van a bajom, hogy a szakácsokról írnak itt, hanem a sírással. Akinek ez nehéz kenyér, az ne csinálja, pont. Arról rinyálni, hogy a munkám merő küszködés, meg mélytorkozás, de imádom csinálni, enyhén szólva is ellentmondás.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.06.18. 16:13:56

tehát 250.000-400.000 forint, egy hónapban, ez is szép benne azért :D

Henrik Weisz 2015.08.14. 21:09:52

Na sokak véveményével egyet értek viszont most el mondom mi a valóság a valóság az hogy nem érdekli a felettesed hogy mien állpotban vagy szellemileg vagy fizikailag mindíg a100% ból 200% ot kell nyuljtani a másik meg az jogy amit nem te basztál el az is tajtad csattan az olyanokról meg ne is beszéljünk hogy hétfő-péntekig reggel 6/8 tól 22/23:00 ig dolgozol le szarják hogy nem alszol leszarják hogy épp nem tudsz lábra állni vagy épp hogy le járt a munkaidő ha munka van akkor ott maradsz és meg csinálod ha valaki elmegy szabira ha el engedik akkor be mész helyette mellette a chef egy paraszt azt sem tudja mien emberfeletti munkát végzel es mennyi a fizu?? Jo ha meg kapod a szakmai minimal bért az olyanok meg hogy elbaszol valamit le vonjuk a fizubol hat részben ennyi de szeretem ezt aszakmát űzni rendkívül jo viszont egy jo tanács hiába várnak 200%-otte csak add a 100%-ot és szerencsedre nyerhetsz pár évet míg becsavarodsz

otsch 2016.05.15. 18:40:47

Ez egy igazi szemét beszólás a szívüket-lelküket kitevő oktatók ellen: "és szögezzük le, hogy így van: SEMMIT sem tanulsz az iskolában"
De mint minden általánosítás íme egy újabb ugyanebben a sértő stilusban:
A vendéglátós blogírók mind hülyék a szakmához

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.05.15. 23:09:01

@otsch: jaj, ez igazán nem volt szép! :) amúgy ez egy vendégposzt volt... :)

Christo13 2017.01.08. 09:48:48

@otsch: Nem mondom azt,hogy mindenhol így van az iskolákban(bár elég valószinű),de én végzős tanulóként 2 iskolában is voltam és 1ik helyen sem tanultam eddig kb semmit,mert ezt a szakmát elméletben igen nehéz lenne megtanulni főleg,hogy végzősként még az iskolai GYAKORLATot is elvették..

Teri Szabó 2017.01.08. 12:58:04

Ez az elejetoĺ a vegeig valo igazsag!

V....Viki24 2017.04.22. 19:56:06

Arra gondolt mar valaki h minden valtozhat vagy ezt elkonyvelte mindenkimagaba hogy ez igy is marad ahogy az elobbi kommentekben olvastam avagy olvashattatok??
Es ha belegondoltok ti valasztottatok ezt a szakmat!!!!!!

V....Viki24 2017.04.22. 20:14:24

Vagyis ha nm pont ti valasztottatok akkor ti valalkoztatokra viszont valakinek elmondjak mirol szol a melo persze akkor is a fenyes reszet nyomjak !!!!
Es hat a mai vilagban kinek nincs szuksege a melora????
De......szakacsnak lenni ugy jo hogy ha ha tenyleg szeretsz foznii ahogy az is elhangzott mar!!!!!!!!!

Ceruza Peter 2017.08.12. 00:36:56

Rabszolga munka a leírtakból itélve. Tele sötét alakkal. Minek üvöltözni? Már nincsenek szenesek de azok is normális hangon és modorban beszéltek egymással. Ezek akarnak tiszteletet amikor a kollegának sem adják meg.
süti beállítások módosítása