Bárcsak ilyen vendéglőkkel lenne tele az ország! Elérhető, érthető, otthonos.
2020. július 14. írta: világevő

Bárcsak ilyen vendéglőkkel lenne tele az ország! Elérhető, érthető, otthonos.

 A hazai étteremkultúrának több súlyos baja is van, és ezúttal a járványra nem is gondolok, egyszerűen kevés az elérhető, érthető és otthonos kisvendéglő, ahol a tömegek megszerethetnék és megtanulhatnák az éttermezés lényegét.3025aa34-f3d5-4293-b79a-cb48dba97077.jpg

Itthon valahogy mindenki azonnal az ország legjobb éttermét akarja megnyitni, szentjakab kagylóval és tengeri halakkal, na meg kaviárral a kóstoló menüben, ahelyett, hogy házias, finom, vonzó ételeket tennének az asztalra, ráadásul elérhető áron, amiket feszengés nélkül fogyaszthat a vendég. Külön előny lenne, ha ezek ráadásul kiváló alapanyagokból is készülnének, és egy értő séf keze alatt azért egy pici kis finomodáson átesnének, hogy méltók legyenek a 21. századhoz is, de mégis megőrizzék minden előnyöket a múltból. Na ezt mind tökéletesen hozza a zuglói Szaletly.

final_19_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Na de valójában ne is ez legyen inkább a bevezető, hanem valami pozitív, mert arra bőven kínál lehetőséget a Szaletly. Egyrészt a vírus kapcsán szinte csak szomorú hírek jönnek a gasztronómia világából, így végképp üdítő, ha valahol új érték jön létre. Másrészt egy nagyon kedvező trend egyik éllovasa lehet talán, a gasztronómiailag is értékes, hangulatos, szerethető helyi éttermeké. Ami első sorban a helyi, ezúttal zuglói közönség számára nyitott, akik látható élvezettel jönnek is: gyalog, biciklivel, rollerrel. Azaz épp az ellenkezője ez a 3 Michelin-csillagnak, nem kell itt külön utazás, épp az a cél, hogy a lakóhelyed közelében legyen egy jó kisvendéglő, ahova be lehet ugrani ebédelni, vagy vacsorázni, és akkor se néznek rád ferde szemmel, ha mondjuk futás után esel be, vagy munkából hazafelé. 

final_5_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Mindenféle flancolás nélkül lett az egykoron legendás(nak mondott) Thököly étterem teraszából igazi, élettel teli, kellemes szaletli (a délnémet/osztrák Salettl szóbal van amúgy), vagy más néven fedett lugas. Itt nem kell rettegni, hogy milyen evőeszközt hova kell tenni, vagy hogy leeszem a terítőt, ugyanis nincs. [Evőeszköz azért van.]

És az ételekben is úgy köszön vissza minden érték, hogy közben észrevétlenül sokkal jobb, mint amire emlékeztünk. Ehhez persze nem árt egy komoly séf sem, Bernát Dániel (ex-Rézkakas) pedig igazán érti a dolgát, és a koncepció lényegét is, itt nem akarja senki sem ünnepelni a séfet, itt igazi comfort food kell, azaz egytől-egyig finom falatok, erős ízek, nagyon jó minőségben. 

Majdnem a teljes étlapot sikerült végigkóstolni, de a halászlé miatt még visszatérek, az ugyanis az érsekcsanádi recept alapján készül!

final_7_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Megyaszói mangalicaválogatás (!!)

final_16_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Konfitált kacsamáj (!!)

final_15_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Gulyásleves (!!)

final_17_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Bár gyereksarok még nincs, de az ételek kompatibilisek egy kétéves ízlésével is.

final_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Napi hal, ezúttal fogas spenótkrémmel

final_13_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Cigánypecsenye (!!!)

final_8_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Pörkölt hortobágyi marhanyakból (!)

final_10_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Itt a cordon bleu se gordon blue: Dembrovszky farmos tarkamarha fartőjéből, friss sajttal, megyaszói sonkával (!!!)

final_12_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

És mögötte a házi kovászos

final_6_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

És a két desszert, somlói galuska

final_4_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

És madártej (amiben baromi jól működik a sós karamell erős sóssága, na meg a pár pötty olívaolaj)

final_2_budapest_zuglo_szaletly_jokuti_vilagevo.jpg

Ha majd egyszer újra lesznek turisták, arra is kiváló, hogy itt ismerkedjenek meg pár magyar klasszikussal, de addig is tökéletes a helyi közönségnek is, ráadásul ezek a jövendőbeli turisták is szívesebben esznek majd olyan helyen, ahol a helyiekkel vegyülhetnek, nekünk is jobb poén Rómában mondjuk ott enni finomat, ahol a szomszéd asztaloknál épp Amarcord-jelenetek zajlanak. 

Az étterem weboldala és Facebook-oldala. Estére érdemes asztalt foglalni!

Kipróbáltam: DIY finomságok házhozszállítva

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6416005426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2020.07.14. 18:25:09

Érdekes, hogy egy saroknyira a hasonló Kert étteremtől nyitottak meg. Hiába óriási Zugló, alig van értékelhető étterem a kerületben.

ekat 2020.07.14. 20:42:34

Jól hangzik, és ki is fogom próbálni, de aztán Neked nálam sokkal jobban kell tudnod, hogy a Michelin-csillagosság külföldön nem okvetlen a feszengésről meg a jaj-milyen-evőeszközt-kell-használnom-ról szól....

Galaric 2020.07.15. 07:09:02

Ez tényleg jó kis helynek tűnik!
Köszönöm az ajánlást ki fogom próbálni.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2020.07.15. 07:35:52

@ekat: persze, de nem is írtam ezt, nem?

@Galaric: örülök!

balkon-úr 2020.07.15. 21:03:14

Bocsánat de OFF! Tényleg szépen hangzik, meg is kóstolnám, de az étlap árazását nézve, nem egy 25% fizetés elvonással küzdő közalkalmazottnak nyílt ez a hely. De azért az általam (az elvont béremből) kifizetett órásplakáton látom, hogy nem hagynak egyedül! Sajnos Én nem tudok hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, mert alig tudok a szép (ál)hírekkel ellentétben a hétköznapokban megélni. :-(

élhetetlen 2020.07.15. 21:53:22

Igen régen volt, de 27 évig éltem Zuglóban, 100 méterre a Thököly, Róna saroktól, akkor még volt ott egy Makrapipa (kisebb), egy Sárospatak (nagyobb), mindkettő jó konyhával, és élő cigányzenével. Ezek eltűntek. Az Aranyhalnak kellemes kertje volt, oda sörözni jártunk. Talán a Herminán volt egy Kanizsa, vagy Kinizsi söröző, különteremmel, az öcsém esküvői ebédjét is ott tartottuk. Az akkori Thökölybe kétszer mentünk be (tudod, először, és utoljára), sz@r volt és drága. Örülök, hogy jó kezekbe került, bár már nem járok arra.

Höhöbezzegén 2020.07.16. 00:42:37

Zugló for me is walking down in memory lane. My first love lived there and I spent much time there. I’m glad finally a nice place opened up there which I’d definitely like to try if I’m in Hungary next. The problem is with culinary experiences in Hungary it is very Budapest focused, so many nice places there to eat out as opposed to the countryside where these places a few and far between. Thanks for the article and bringing so precious bitter-sweet memories back.

Rozgonyi Tivadar 2020.07.16. 02:40:56

Országonként azért elég eltérő fogalmak vannak az „elérhető, érthető és otthonos kisvendéglő” fogalmáról. Japánban a rossz fizetések is 4-500 ezer forint (nettó) körül kezdődnek, a hivatalos átlag legalább 800 ezer (nettó), és így az „elérhető” kategóriájú vendéglőkben alig van 1000 yen (2900 ft) feletti komplett menü (leves, savanyúság, rizs ÉS főétel), nemhogy egyetlen főétel. Nyilván ügyesebben szakosodnak (egy rántotthús-étteremben csupa rántott étel van, rántott malac, csirke, rák, osztriga), több a lánc, de azért egy 4500 forintos Cordon Bleu-t (plusz ital, plusz jatt) aligha engedhet meg magának az ember mindennap átlagfizetésből (egy 600-750 yenes rántotthús-menüt meg simán, ha lusta főzni, Japánban többek közt borravaló sincs). 4500 forintból még Szingapúrban is betegre eszi magát az ember egy olcsó vendéglőben.
Nyilván ezer oka van ennek, addig, amíg Stájerországban a LIDL-ben fele annyiba kerül a spanyol zöldpaprika (amit két hegyen át kellett szállítani), mint a pesti LIDL-ben a magyar, addig nehéz csodát tenni...

AlexAston 2020.07.16. 09:33:02

@Rozgonyi Tivadar: Magyarország sajnos arról szól, hogy 1-2 év alatt meg akarnak gazdagodni az ilyen helyeket üzemeltetők (tisztelet a kivételnek persze).
Míg a tőlünk okosabban gondolkodó helyeken nem véletlenül vannak akár több száz éves éttermek, mert hosszú távon gondolkodnak, nem a gyors rablásban. És még a magyar árakhoz képest sem drágák, miközben kifogástalan minőséget kap az ember.

eMJe 2020.07.16. 10:13:33

Biztató volt a szöveg, de bizony ez reklám (mondjuk látható is, részben annak lett szánva, így ezzel a részével nincs is baj). Az árakat elnézve viszont néhány sor és szó törölhető.
Gyereksarok meg nem kell, a képek alapján ezért az árért gyerekadagot szolgálnak fel :D

nincs1agy 2020.07.16. 11:57:21

Csak a fém thonet székek nem kellenének..

nincs1agy 2020.07.16. 17:42:30

@Eugene Horse:

" Az étteremben zabálás nem alkotmányos alapjog."

Vajon mit gondol erről a BLM?

kék madár 2020.07.17. 23:02:32

Zugloban ahol lehuztam 30 evet valoban nagyon lehangolo a gasztronomiai helyzet. A mervado a szineszekel is gyakran teli Csali es a bmw-s-mackos stricik kedvelte Fortuna voltak, kozte par az uressegtol tatongo kinai bufevel, ami erthetoen a kerulet 3 sarkaban epult plazakba szippantotta az ehes lakossagot. A Kert egy akkora ugras volt, hogy en mindig sirva jottem ki a gyonyorusegtol, meg egy kave utan is. Talan a legnagyobb rablas es mosogatokefe darabkak a porkoltben jelenseg az Aranyhalban volt. Az egesz azert elkepeszto, mert Zuglo egyebkent a varos legjobb kerulete 10-bol 8 szempont szerint, tele van penzes, igenyes csaladokkal, de egy normalis gyrost vagy langost se lehet kapni, a Dozsa Gyorgy ut masik oldalan pedig egy vilagvarosi valasztek terul az ember ele.
Az, hogy a Kerttol 187 meterre meg egy szinvonalas hely nyilt sokaig a fagyaspont alo fogja szoritani a zugloiak donteskepesseget, nem ehhez vagyunk szokva.

Azert az etlapon van par gagyi dolog a maszek zoldsegesnek meg a fidesz kadernek: Kétszemélyre - limitált - RIB EYE STEAK /700 g/ 17.990 ez egy ertelmetlen es igazi parasztvakitos fogas

Günther von Kastenfrosch 2020.08.07. 11:35:54

A minap voltunk a Szaletlyben. Öt fős társaság, sörrel, limonádéval, főétellel, desszerttel borravalóval fizettünk 30 eFt-ot. Magam is gondolkozok azon, hogy ez sok-e vagy sem. Ha a bekerülési oldalt nézem, feltételezve, hogy a hely az egészségügyi és az adószabályoknak legalább egy részét betartja, akkor nem tűnik soknak. Ha azt nézem, hogy a kazán-karbantartóm másfél óra matatásért kér 25 eFt-ot, akkor sem sok. Ha azt nézem, hogy egy átlagos szakember (festő, kőműves) baráti alapon hajlandó egy szűk munkanapot dolgozni 40-50 eFt-ért, akkor sem veszélyes. Ha a magyar átlag nettót nézem, akkor sok. A magyar átlag nettó a fejledt világban a mélysegénység kategóriája. Erről nem a vendéglő tehet, ami egyébként jó (és az adagok tényleg nem nagyok...)

odamondó 2020.08.07. 15:19:02

A bejegyzés elejével csak egyetérteni tudok. Itthon csak fine diningolni lehet vagy inkább otthon főzök, mert egy sima hétköznapi egészséges ételt nem képes senki sem készíteni.

@kék madár: a XI. kerület is megér egy misét. Mondjuk az alap probléma az, amit a bejegyzés felvetett. Egy hétköznapi korrekt ebédre / vacsorára nincs semmi.

@AlexAston: persze külföldön a vendéglő egy családi vállalkozás amiből a család úgy él mint mindenki más és foglalkoztatnak pár embert a környékről normális fizetésért. Itthon a vendéglős X6M-el járjon legalább és csak azért megy be az éttermébe, hogy rendet teremtsen. Vagy alapvetően annyira sok tőkéje van, hogy leszarja az egészet egy befektetés az egész amiből minél többet akar viszontlátni.
süti beállítások módosítása