Baszkföldön készítik, itt írtam részletesebben San Sebastiánról és a pintxobárról, ahonnan származik, most pedig itt van a recept is!
Borzalmasan egyszerű ételről van szó a baszk sajttorta esetében, alig néhány összetevő, enyhe íz, ahol az állag játssza a főszerepet. És hozzá a kissé égett felszín. És ez így együtt tökéletes, nem kell hozzá se gyümölcs, se lekvár, semmi egyéb. Ideális ital mellé: egy jó erős espresso.
Így tornyosulnak a bárban, ahol reggeltől késő estig árulják:
És szigorúan szobahőmérsékleten fogyasztandó!
Ezek pedig már a budapesti reinkarnációról a képek, Misi, a pékkel kikísérleteztük, hogy mi áll a legközelebb az eredetihez, ugyanis hiába van a neten meg a recept, elég sok a különböző, és pontatlan közte.
Na és akkor a lényeg:
Baszk sajttorta (tarta de queso)
Hozzávalók:
1 kg krémsajt (Philadelphiát szoktak mindehol javasolni, de ki fogom próbálni pl aldissal is, meglepődnék, ha nem működne)
1/2 kg tejszín
340g cukor (hozzám hasonlóan kevésbé édesszájúaknak inkább 300g-t ajánlok, vagy még annál is kevesebbet, pl 175 grammot!)
7 tojás
35g liszt
Lehet próbálkozni bátrabbaknak valamilyen erősebb ízűs, sósabb, érlelt sajt, vagy akár juhtúró hozzáadásával is!
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 220-fokra. Felverem a tojásokat, hozzákeverem óvatosan a krémsajtot, aztán sorban a cukrot, a tejszínt és végül a lisztet. Egyenletes állagúra keverem egy botmixerrel.
Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral úgy, hogy 8-10 centivel a pereme fölé érjen a papír, ugyanis sülés közben alaposan meg fog emelkedni a torta. [ehhez lehet ollóval trükközni, vagy mondjuk két négyzet alakú papírt tenni, egymáshoz képest elforgatva]
A formába töltöm a tésztát, és kb. 50 percig sütöm. A cél, hogy enyhén égett legyen kívülről, ahogy a fenti képeken is látszikm 40 perctől már érdemes figyelni. Nem hőlégkeveréssel, mert az túlságosan kiszárítja. A sütőből kivéve még hullámzik a teteje, ettől nem kell megijedni.
Hagyom langyosra lehűlni, szobahőmérsékleten fogyasztom. Nem, nem fogyókúrás.
További baszk gasztrokalandok a Világevőn. Holnaptól nagyon komoly grúz gasztrtúra indul, élő tudósítás Instagramon! Élő videó pedig a Facebook-oldalon várható.