Vegetáriánus étterem: kukákon át visz az út
2011. március 28. írta: világevő

Vegetáriánus étterem: kukákon át visz az út

Húsfüggő vagyok, és ezen nem is akarok változtatni. De néha-néha megtörtént már, hogy főételként valami húsmentes fogást kértem, olyan azonban még soha, hogy kifejezetten egy vegetáriánus étterembe menjek el.

Kissé talán provokatív a festmény...

Ebben persze az is benne van, hogy nem nagyon létezik olyan vegetáriánus étterem Budapesten, ahol valóban jó minőségben lehetne fogyasztani, a hagyományos éttermek vega fogásai pedig ritkán lépnek túl a rántott trappista - túrós csusza - gombás rizottó fantáziátlan háromszögén. Persze egy-két ritka kivétel azért akad.

Van Berlinben egy Cookies Cream nevű étterem, ami elég izgalmasnak tűnt ahhoz, hogy rászánjam magam egy teljesen húsmentes vacsorára. Persze közben egyéb étteremfoglalásokkal megnyugtattam a gyomromat, így nyugodtan vágtam neki a különleges kalandnak a hátsó udvarokon keresztül. A hely specialitása ugyanis - amellett, hogy kreatív vegakonyhát visznek - az, hogy a megközelítése elég rendhagyó módon, parkoló autók és rengeteg kuka között történik.

Íme az odavezető útvonal:

Ők is ide jöttek

Csöngetésre be lehet lépni, a lenti szinten egy üres bulihely fogad, az étterem az emeleten van.

Sikeres bejutás után azonnal kiderül, hogy tilos fotózni a Ficken (=fuck németül) című(?) festményt, ez persze csak arra sarkall, hogy újra megpróbáljam. Utána viszont már az étlapnak szentelem a figyelmemet, ugyanis kicsit problémásnak bizonyul, mind a német nyelvű, mind az angol nyelvű hemzseg az ismeretlen szavaktól, itt nem csak a padlizsánt és a paradicsomot ismerik.

Ez az egyik megkóstolt előétel, kivételesen csupa ismerős alkotóelemmel: céklalében posírozott tojás, chutney-val, spenótkrémmel és csipsszel.

Ez sem okozott sok fejtörést: Vacherin Mont d'Or sajt leveles tésztában, csicsókasalátával (sok helyen szeretik tévesen jeruzsálemi articsókának tükörfordítani), szarvasgomba vinaigrette-el, borsban marinált körtével.

A helyzet még mindig nem olyan bonyolult: parmezán gombócok braisingelt articsókával és grillezett paradicsommal.

Na itt már azért kellett (volna) szótárazni: "stachy with portulak, rutabaga tortelloni" ez a sor egyértelművé tette, hogy meg kell kóstolni, főleg mivel csak egy egyértelműen ismerős szó volt benne. A megfejtés is csak félsiker, azóta sem sikerült rájönni, hogy mi az a stachy, hacsak nem a keményítősből maradt ki egy R-betű. Peppernek hála megvan a megfejtés: kínai articsóka! (a kis göcsörtös, "szőrös" gyökérnövény a képen) A portulak viszont egy gyakori (gyom)növény, a kövér (omega 3-zsírsavakban gazdag) porcsin neve, a rutabaga pedig egy keresztezés svéd nevéből jön, a káposzta és a kerekrépa házasságának gyermeke. Bonyolultak tudnak lenni ezek a zöldségcsaládok... A többi már egyszerű, répa és írókrém egészítette ki a fogást.

A desszerteknél a sok gyümölcs miatt megint egyszerűbb a téma, tejfölkrém-torta, mangó-maracuja raguval és málnaszorbéval.

Illetve gianduja (csoki) - mézeskalács mousse, whiskey-sabayonnal, régi balzsamecetben marinált ribizlivel.

Ez volt az első berlini vacsora, könnyű, de nagyon ízletes, és egészen különleges, nem csak a helyszín miatt.

Valahogy úgy jött ki a lépés, hogy voltam még egy - ha nem is vega, de nagyon zöldségközpontú - étteremben, ahol van vega menü is, és a séf maga is kertészkedik, onnan származnak az alapanyagok szinte mind. Kapott is érte egy Michelin-csillagot, de erről majd legközelebb. 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr212779412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.28. 21:26:38

Igazából az csak jó, ha a kukák mellett kell bemenni az étterembe. Amiből sokat látsz a kukában abból nem kell bent rendelni. Azért őszintén húsosként elegendő és laktató volt ennyi vega kaja, vagy hazafelé még kellett rá egy kis fojtás?

Pepper 2011.03.28. 21:44:56

Szia,

Stachy-ra az alábbi címen találsz rövid magyarázatot, " www.fooduniversity.com/foodu/produce_c/producereference/Resources/Root%20Vegetable/Stachy/StachyN.htm " azaz megfelel a kínai articsókának, amiről már viszonylag több info fellelhető, pl. akár a wikipedia-n is: en.wikipedia.org/wiki/Stachys_affinis
Úgy tűnik, hogy Európában inkább Crosnes - ként ismert, sőt Magyarországon is kapható.

Üdv,

Pepper

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.28. 22:03:34

@chipanddale74: elég volt, tökéletesen. de azért mondjuk kétszer egymás után már nem bírtam volna.

@Pepper: húúúú, köszi, tényleg ez az! nálam csődöt mondott a témában a google.

poseidon 2011.03.28. 22:22:08

Hüpp-hüpp... Itt Szegeden meg bezárt az Agni (vegetáriánus) étterem. :-(

Pedig milyen finom volt a Ganapati kedvence kölessel! Sokáig fogok rá emlékezni...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 06:18:15

Nem igaz, hogy otthon csak rántott sajt v. karfiol közül lehetne választani. Egyszer próbáld ki a Krisnások éttermét. 14 éve odajárok-jártam. A biofarmukon termesztett alapanyagokra nem lehet panasz, a választék pedig indiai erdetű VEGETÁRIUS (csak igazán művelt ember tudja, hogy ezt így kell) ételeik pedig változatosak és kitűnő ízűek. Az édességeik is fenomenálisak. Anno a Belgrád rakparton volt éttermük a Govinda, viszont jó pár éve a elköltöztek a Roosevelt tér környékére... Nme vagyok hívője a vallásnak, csak az ételeiknek, de annak nagyon. Hiányzik.

A ficken (baszni) poszter elég vicces az asztal fölött a bécsi étteremben :D Mi köze vajon az American Expressnek hozzá ;)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 06:27:01

@Chaoyang: Mielött nekem estek... Vegeta a szótő, aki zöldségeket eszik az angolul "vegetarian" ez azt jelenti, vegetárius. Ha azt írjuk le vegetárián-us, akkor tulajdonképpen kétszer ragozzuk az eredeti angol szót. Ezt Édesanyámtól tanultam harminc éve már, nagyon ritkán (de) láttam helyesen leírva azóta. Jó lenne, ha nem csak egy nagyon szűk réteg ismerné helyesen!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.29. 09:35:22

@Chaoyang: valóban nem igaz. talán épp ezért írtam, hogy akadnak kivételek, nem?
örülök, hogy igazán művelt ember vagy :) de azért jó pár példa van arra, hogy az idegen szavak beépülésekor a magyar nem feltétlenül veszi figyelembe az eredeti nyelv morfológiáját.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 11:02:38

@világevő: Igazán, (vessző) művelt ember vagyok :) Valóban írtad, hogy akadnak kivételek, én meg említettem egyet :) Biztos vagyok benne, hogy a krisnás vega étterem nem fog Pirelli csillagot kapni, ezért megértem ha érdeklődési körödön kívűl esik :)

Megkellene kérdezni egy nyelvész professzort a vegetári(án)us ügyben, kétlem, hogy azért, mert az emberek 99,998% rosszul ismeri, attól még indokolt lenne eme formája. Azt hiszem hosszú évek alatt Laár Andrást is hallottam egyszer vegetáriusozni...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.29. 11:09:19

@Chaoyang: igen, csak azt is írtad, hogy nem igaz, amit írtam. miközben igaz, szóval inkább ne vádolj hazugsággal, amikor nem hazudok, plz.
et írtam: "nem nagyon vannak". ennek nem ellentéte az, hogy de van egy.

a nyelvészeti vitába nem szándékozom jobban belebonyolódni, még akkor sem, ha maga laár andrás is esetleg máshogy mondta egyszer... :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 11:52:28

@világevő: Bocs, ha úgy érzed hazugsággal vádoltalak, nem állt módomban ;) Kiegészítettem, ha így megfelel :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 11:56:31

@világevő: A "nem nagyon létezik" (ami a topicban volt) egyébként disszonáns, vagy létezik vagy nem olyan étterem, nem nagyon szerintem nem lehet létzeni... a "nem nagyon vannak", amit a kommentban írtál, már kicsit mást jelent... Arra nyílván máshogy reagáltam volna.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.03.29. 12:01:51

@Chaoyang: mert "vanni" lehet nem nagyon, csak létezni nem? kicsit elkalandoztál szerintem a lényegtől most már itt a nagy nyelvészkedésben, saját helyesírásodra viszont kevesebb figyelem jutott, ha már elemezgetsz...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 12:08:07

@világevő:
1. nem nagyon van kedvem ehhez
2. nem nagyon létezik, hogy kedvem lenne ehhez

melyikkel utasítom vissza egyértelműbben az ételt, amivel megkínálnak vendégségben? ;)

Most már tényleg kell egy nyelvész :DDD

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.29. 12:12:11

"Az egy-két kivételbe például beletartozik a budapesti krisnás étterem is..." Így kellett volna kezdenem és akkor most a VEGETÁRIUS-on egyezkednénk csak haha

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.03.29. 14:15:32

Ej, ha a Stasi tudta volna, hogy a bunkeréből (luxus)étterem lesz!

Érdekelne az, hogy a gyertyafényben kb. hány vendéget lehetett megszámolni, és kb. mennyibe került a vacsora? Stockholmban is van (ehhez hasonló) ezért érdekelne.

:-)

Húsevő létemre mostanában jöttem rá arra, hogy a húsmentes ételek _néha_ sokkal több íz- és fantázialehetőséget nyújtanak. Aki pedig éhes marad egy nagy tál, finom beluga-lencsétől, rajta frissen sült halloumikockákkal, leöntve bőven tejfellel, az... egyen még egy tállal :-)

Novi bácsi 2011.04.01. 12:28:40

@Chaoyang: "Baszni csak American Express-szel! Minden másra ott a Master Card."

Novi bácsi 2011.04.01. 12:32:57

@világevő: @Chaoyang: ez kábé az a (sajnos) meddő vita, mint a szimpatikus vs. unszimpatikus témázás...

De leszarom: akkor is ANTIPATIKUS és VEGETÁRIUS :)

És komolyan: étterem árfekvése? 50-100 euro között volt a vacsi?!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.04.02. 11:51:03

@Novi bácsi: ez kifejezetten olcsó hely volt! bőven 50 alatt 3 fogás.

Lacusru 2011.04.04. 11:35:26

@Chaoyang: Látogass el arra az állítólagos bio farmra! A pár aranyos bocin kívül nem sok minden van. Vagyis, bocsánat! Rengeteg gaz a gondozatlan területen, egyre több szemét (gondolom nagy része a látogatók miatt) és itt-ott nagy-nagy rendetlenség! (persze, egy indiai szemében tuti csili-vili minden)

Az egésznek hatalmas lehúzás / átverés szaga van... mint úgy általánosíthatóan minden egyháznak, szektának, stb! (pont)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.04.12. 13:11:31

@Lacusru: A vallásukról nem nyitnék vitát, valszeg én is szkeptikus lennék. Viszont a Belgrád rakparton a Govindában 1997 után elköltöttem legalább százezret és egyszer sem bántam meg. Imádtam, változatosan főztek, a hasam sem fájt soha és rendkívüli élményeket okoztak. A desszertjeikről és a főfogásaikról azóta is álmodom haha

A farmjukon nem voltam, de elhiszem, hogy rendezetlen és gazos... Inkább legyen az, mint pedáns küllem és műtrágya meg permet mindenhol.

Attilajukkaja 2011.04.13. 12:27:53

@Chaoyang:

Világevőnek szerintem igaza van abban, hogy ha kis hazankban nem egy kifejezetten vega (en ugy mondom, hogy omlosz!!) etterembe mesz be, akkor a husmentes kajak a gyumolcs leves - rantott sajt vagy gomba - turos csusza kombot jelentik. Olasz vagy mediterran ettermekben meg lehet mas finomsagokat is talalni, mint pl. a rizottok, tesztak, laktato salatak es pizzaszeru etelek. De ma mar sokkal jobb a helyzet, mint pl. 20 evvel ezelott, amikor ugy kellett megdumalni a pincerrel, hogy a rantott gombat foetelnek kered, nem bemelegito kajanak. Ettol fuggetlenul, egy veganak most sincs konnyu helyzete egy magyar etteremben :o)
En szerencsere nem vagyok vegetarianus, illetve Jane Godall konyve (Harvest for Hope: A Guide to Mindful Eating) alapjan egy ovo-lacto-pesco valaki vagyok. Imadom a halat es a tengeri herkenyuket, de ezzel sem vagyok kint a vizbol (ami egy kis kepzavar :o) ) egy atlagos magyar etteremben.
Amugy, a Govinda tenyleg jo!!!

@világevő:

Apropo! Halas posztod volt mar? Nem a japan halpiacra gondoltam, hanem ugy altalaban, de leginkabb a haletelek magyarorszagi teritesere :o)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.04.19. 11:14:50

@Attilajukkaja: Nos igen, őrzöm emlékét a gyakori rántott sajt és gomba rendeléseknek a 80-as évekből. Többek között, mert olcsó volt :)
süti beállítások módosítása