A végső összegzése így hangzik: "Hezitálok, hogy tökéletes pontszámot adjak a Babelnek, mert soha semmi sem tökéletes, de elég nehéz lenne kitalálni, hogy min lehetne itt javítani."
Fiona Beckett nem kis név a szakmában, a brit újságírónő a Decanter mellett olyan helyeken publikál rendszeresen, mint a The Guardian, vagy a kézműves ételekkel foglalkozó Fork. A bor-étel párosítások specialistája véletlenül keveredett egy magyar étterembe, amikor a VinCE márciusi rendezvényén előadott, és alaposan meglepték az ott tapasztaltak. [Na jó, a véletlenben - azért szerencsére - alapos részem volt, 2016. végén nem véletlenül lett a Babel az Év Étterme, és az sem véletlen, hogy ide szerveztem a rangos külföldi vendégekkel a vacsorát, ugyanis feltételeztem, hogy el lesznek tőle ragadtatva, hogy igazi kortárs magyar gasztronómiát kapnak, ami be is jött.]
Ez itt a másik vendég, szintén a VinCE előadója, David Zilber a Babel séfjeivel, aki szintén hihetetlen lelkes volt, konkrétan azzal fenyegetőzött a vacsora végén, hogy a mellkasára tetováltatja, hogy tojásos galuska, ami ugye a Babel egyik emblematikus fogása:
Ez pedig Fiona Beckett rövid összegzése a vacsora után:
Dehát ez ugye csak az Insta, ami hasznos ugyan, de mégis izgalmasabb egy rangos magazinban egy kritika. Az pedig most jelent meg a brit Decanter augusztusi számában, benne a fent idézett összegzés melett olyan lelkendezéssel, hogy az már szinte túlzásnak tűnik. Arra végképp nem számított, hogy az eddig csak egyszerű, népies fogások miatt híres Magyarországon olyan éttermet talál, ami bámulatba ejti: "What you don't expect - however unfairly is a Noma-esque restaurant of great beauty that sends out food that will knock your socks off."
Külön kiemelte a sommelier, Blazsovszky Péter teljesítményét és különleges produkcióját, aminek a keretében csak és kizárólag fehér borokkal kísérte végig a vacsorát. Ennek kapcsán azt is megjegyzi, hogy a juhfarkra talán még inkább érdemes lesz odafigyelni ennek az élménynek alapján, mint a furmintra és a hárslevelűre!
A cikk kapcsán beszéltem is vele ma röviden, megerősített, hogy minden szavát komolyan gondolta, na meg köszönte a lehetőséget, és azt is jelezte, hogy szeretne hosszabban is visszatérni Budapestre.
Szóval komoly siker ez, lesz még ennek folytatásai is, jól az ilyen nagyon a hazai gasztronómiának!
[egyébként pont ma tettem közzé a kedvenc budapesti gasztrohelyeimről egy interaktív, angol nyelvű térképet, hogy az ideérkező turisták és szakértők a lehető legjobb élményekkel találkozzanak.]