Szerbia: Országimázsból ötös
2011. november 24. írta: világevő

Szerbia: Országimázsból ötös

Szerintem a maga egyszerűségében hihetetlenül jó kedvcsináló ez a videó, amit a szerb "turizmuszéerté" csinált. És az unalomig ismert közhelyeket (csevap, pljeszkavica és a többiek, amiket egyébként nagyon szeretek) még csak el sem puffogtatják benne. Vajon nekünk miért nincs hasonlónk? 
Nekem nagyon megjött a kedvem egy szerb gasztrotúrához, amikor megnéztem!

És mondjuk ez se rossz, ha már ex-jugókról van szó, mindjárt el is kell ugranom a Monetengrói Gurmanba egy gurman pljeszkavicáért :)

Vagy pozitív irányba átfordítva a kérdést: mi minden legyen a Hungarian Soulfood filmben?
A Facebookon is gyűjtjük a jó ötleteket, ott is lehet szavazni! (és persze a közösséghez csatlakozni is.)

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr733407951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.24. 10:12:21

Mákot és a mákos ételeket, mert azt külföldön szinte egyáltalán nem eszik vagy csak nem is ismerik, hogy hogyan lehetne belefőzni ételekbe.

Fasírt. Néhányszor csináltunk itt fasírtot krumpli- vagy borsófőzelékkel a személyzetnek. A főzelék annyira nem hatotta meg őket, de a fasírtot imádták minden alkalommal.

A túró, tejföl, kecskesajt és egyéb tej termékeink is elég jók lehetnek egy ilyen videóhoz.

Rétest, dobostortát, zserbót meg a rengeteg cukrászdát, ami van országszerte, ki nem hagynám belőle. :)

(Ezeket a facebook-os szavazásnál nem láttam, azért írtam ide.)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.24. 10:16:51

A házi lekvárokat, pálinkákat és a pálinka fesztiválokat kifelejtettem.

Vipera01 2011.11.24. 11:01:53

Srebrenica, Kosovo - na ez az igazi szerb országimázs. Hogy az 1944-es délvidéki magyarirtást már ne is említsük.

Messzi Vetek 2011.11.24. 12:02:20

majdnem mindent, ami ebben is benne van, kivéve az ajvárt és néhány sajtféleséget.
plusz bort, pálinkát, péksüteményeket, lekvárt, satöbbi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2011.11.24. 12:32:27

Szinte minden poént lelőttek. Balatoni fogas tán, no meg a tökfőzelék.

luchador 2011.11.24. 12:37:13

Igaz csak nagyon minimális agasztro vonatkozás, de szerintem egy menő film Magyarországról. Szóval azért van itt potenciál mozgóképes vonalon is!

www.youtube.com/watch?v=e0wkokaybWA

Lacusru 2011.11.24. 12:39:30

Nálunk is sok szépet lehetne bele tenni egy ilyen filmbe :-( az elgazosodott termőföldeket, a kivágott tőkéket, az üresen álló libanevelő telepeket, a félig kiszáradt, gondozatlan gyümölcsösöket... na jó, nézzük pozitívan a dolgokat!

Szittyakürt 2011.11.24. 12:47:00

A parlagfüvet! Arról mindig kussolnak.

Kierkegaard Akciócsoport 2011.11.24. 12:51:06

Csak pár példa: paprikás krumpli, lecsó, slambuc, székelykáposzta, töltött káposzta, töltött paprika, halászlé, mákos guba, főzelékek, pörkölt, gulyás, zsírosdeszka lilahagymával-pirospaprikával(!!!), túrós csusza, rétes, töpörtyű, hurka, kolbász, disznósajt, bor, pálinka, és természetesen sok csöcsös lány, meg kiscica, mert azokkal mindent el lehet adni ;)

klondike 2011.11.24. 14:05:32

Durva, nagyon durva...
Homoktövisben pl. jobbak vagyunk, mint a szerbek. Egyelőre. :-)
A málnatermesztésük viszont az egyik legnagyobb Európában. Profi szedőkombájnnal dolgoznak. Az Egyesült Államokba megy termés java. Tudtátok?
Mindenesetre viccesek a régi IMT traktorok a videón.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.11.24. 15:38:58

zseniális a szerbiai film. érdekes, hogy nagyjából ugyan ezeket lehetne kihangsúlyozni a magyar gasztrokultúrában is, szinte egy az egyben le lehetne adni magyar filmként, ha a tájegységeket átvariálnánk, az ételeket, italokat magyarítanánk és átírnánk a kísérő szöveget. csak a hegyvidéki rész nem illene bele egy magyar imázsfilmbe, az helyett csak le kéne forgatni egy hortobágyos részt és mehetne is...:)
az is érdekes, hogy montenegró, bár közel van, "csak" egy hegység választja el őket, mégis egy más világ, mennyire elüt a szerbtől és inkább a keleti, török hatás mutatkozik az ételekben.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.25. 00:35:06

@Bombadil Toma: igen, én is ezt nézte, hogy mennyire összecseng a mi büszkeségeinkkel. ami azt is felveti, hogy mennyire hungarikum a világ számára az, amit mi annak gondolunk...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.11.25. 00:39:34

@klondike: érdekes, köszi, nem tudtam a "málnanagyhatalmat"!

@bikmakk: ezt nem láttam, de szerintem szó sincs lopásról, nagyon különböző a két videó, illetve nem olyan egyszerű hasonló témáról nagyon egyéni filmet csinálni. de a kommentek közül tetszik a 9 és fél órás Tarr-"rövidfilm" :)

K.Okoschka 2011.11.25. 07:05:22

szerintem ez nem kimondottan a kajákról szól, szóval nem csinálnék valami hasonlót lecsóra hangolva. Figyeljétek: közösség, együttlét, vendégszeretet, eredetiség, egyfajta érintetlenség - és mindezt űgy mutatja be a kajákon keresztül, hogy minden kézi, időigényes, odafigyeléssel készül. Egyenként a káposztát, kis szines csónakból hálóval halászni, stb.. Az emberi vonal érdekes benne, nem önmagukban a kaják - nna jó, azok is tudnak egyfajta keretet adni, de itt csak statiszták. jó a kérdés is, hogy a magyar verzióba mi kerülhetne bele: tulajdonképpen tökmindegy, mert ha ugyanazok kezébe kerülne az anyag, akik az országimázs-flmjeinket és egyéb hasonlót csinálják, úgyis csak besírnék... Miért, miért, miért van ez?

bungee 2011.11.25. 08:24:25

szep-szep, de megtanulhattak volna hogyan kell a borospoharat fogni, legalabb a film kedveert

fejeskobak 2011.11.25. 13:00:31

Hát, nagyon nem is lehetne más a két ország asztalain, tekintve a sok kapcsolódási pontot a történelemben, és a hasonló földrajzi tényezőket.
Nagyon tetszik a régiós megoldás a filmben!És még a teljesen valószerűtlen pillanatokat (tipikusan:a gyufás skatulyából előkapott betyár együtt nevetgél a kifogástalan öltözékű városi népekkel a tűző napon...) is igyekeztek emészthető szinten tartani.
Szóval, klassz!

Attilajukkaja 2011.11.25. 14:25:40

@bungee:
Miert? Hogy kell fogni a borospoharat? Mint a franciak? Es attol jobb lesz a bor ize? Akarcsak a film kedvvert is? :o)

Attilajukkaja 2011.11.25. 14:30:05

@bikmakk:
Ennek a ket linknek mi volt az ertelme, uzenete? Mit nem vettem eszre a bejatszasokban?

bungee 2011.11.25. 15:14:15

@Attilajukkaja: Pontosan beletrafaltal, jobb lesz az ize. Nem veletlenul van olyan kialakitasa a borospoharnak amilyen, ahogyan a kalapcsnak sem veletlenul van nyele :)
A bor igazi karaktere akkor jon elo ha le van hutve, feheret jobban, voroset kevesbe, ebbe ne menjunk most bele, de ha jol megmarkolod a poharat ugy, mint a videoban, azzal felmelegited es a bor veszit a minosegebol.
Tovabb megyek, a konyakos pohar sem veletlenul olyan amilyen, azt a tenyeredbe helyezed, ezzel melegited es illoanyagok kezdenek parologni, ami fokozza a fogyasztas elvezetet
Nem kotekedni akarok, de az ilyen image epito videokbol sugarzik tokeletesseg, ezert is szurt szemet ahogy a poharakat fogjak.

Attilajukkaja 2011.11.25. 15:59:37

@bungee:
Meg veletlenul sem veszem kotekedesnek, mert tenyleg a kerdesemre valaszoltal! Nem kezelted le a kerdesemet. Koszonom!

Most mirol is beszelunk? A szerb film bemutato elejerol vagy vegerol, ahol hetkoznapi emberek koccintanak egy pohar borral?

Sokat olvastam a borokrol es a bor elvezeterol. A borok levegozteteserol es homersekleterol. A konyakokrol is, de meg az igazi skot whiskey ivaszatarol is. Ezert azt hiszem, ertem, mirol beszelsz.
Megis ugy erzem, hogy ebben a szerb videoban visszasan hatott volna, ha nem ugy fogjak a szerb emberek a poharat, ahogy altalaban fogjak. Szerintem igy autentikus a dolog, meg akkor is, ha ez nem felel meg a Borakademia eloirasainak.
A nagyapam is igy fogta a poharat, es ha rola keszitenek kisfilmet (amit mar nem tehetek meg), nem kernem meg, hogy a film kedveert fogja meg maskent a poharat :o)
Nem akarok vitatkozni veled, mert igazad van abban, hogy nem ugy kell kezbe fogni egy borospoharat.
Viszont feltetelezem, hogy a szerb video ugy autentikus, ahogy van. Neked nem?

bungee 2011.11.25. 20:03:40

@Attilajukkaja: Nem tunik autentikusnak, de a reklamfilmek sosem a valosagot abrazoljak, hanem a vagyainkat. Ezert gondoltam, hogy a poharat is ugy kene fogni ahogy a nagy konyvben meg van irva, ha mar a lanyok is csipkes szoknyaban tapossak a szolot, a mehesz pedig makulatlan feher kopenyben dolgozik.
Visszaterve a borospoharra megmondom en mi tunne autentikusnak nekem, ha vizespoharbol innak, engem legalabbis mindig ugy kinalnak a rokonok falun, ok is ugy isszak, igaz azon a boron se a hutes se a melegites nem segit, jo zsirosat kell elotte enni, arra jol csuszik:)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.11.26. 11:46:20

@Attilajukkaja: Kedves Attila Jutkája! A két linknek az volt az értelme, hogy a blog.hu berkein belül kapcsolatot teremtsen két, hasonló tartalommal bíró bejegyzés között.

Voltaképpen az egész internetnek ez volna az értelme: a hiperlinkek behálózzák a különféle "ottlapokat", kusza kapcsolatrendszerük módot ad a "szörfözésre", sőt, lehet ide-oda ugrálni is a szájtok között!

Sajnálom, hogy ezt még nem fedezted fel.

Ugyanakkor a Serbia Insajd blog statisztikái szerint a Világevőről eddig 72-en kattintottak át hozzánk, és jó eséllyel olyanok is vannak köztük, akik eddig nem ismertek minket. Másrészt mi is szoktunk néha egy-egy blogot mindenféle ellenszolgáltatás nélkül promózni. Tudom, a mai anyagias világban ezt nehéz elképzelni, főleg, ha az illetőt Jutkának [http://goo.gl/OMzGU] hívják. :)

Attilajukkaja 2011.11.27. 13:10:50

@bungee:
"megmondom en mi tunne autentikusnak nekem, ha vizespoharbol innak"
Ebben van valami! Nagyapam borospohara is ugy nezett ki, mint egy decis vizespohar. Annak idejen ilyen volt nalunk is borospohar. :o)

@bikmakk:
Kedves Bikmakk! (Remelem, nekem sikerult helyesen leirni a nick-edet!)

"az volt az értelme, hogy a blog.hu berkein belül kapcsolatot teremtsen két, hasonló tartalommal bíró bejegyzés között"
Koszonom! Latod, milyen szerencse, hogy rakerdeztem? Mostmar ezt is tudom!

Az ertetlensegem valojaban abbol fakadt, hogy ugyanazokat a bejatszasokat linkelted be egy masik oldalrol, vagyis csak annyi volt a plussz info, hogy lam-lam, ez mar mashol is megjelent. Azt hittem, valami plussz erdekessegert linkel be az ember valamit, ami kiegesziti az adott posztot. Ezt itt nem talaltam, ezert kerdeztem ra, hogy mit nem vettem eszre. De ha csak azt akartad tudatni, hogy letezik egy srbija blog, akkor rendben: rakkattintottunk! En ketszer is. Koszonom a kedves valaszod.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.11.28. 16:10:04

apropó, lehet valahol kajmakot kapni Pesten? a legkirályabb tejtermék az.
süti beállítások módosítása