Szeretnél fantasztikus ételeket enni a francia riviérán, de olcsón?
2019. augusztus 01. írta: világevő

Szeretnél fantasztikus ételeket enni a francia riviérán, de olcsón?

Nem lehetetlen a dolog. Sőt, kifejezetten lehetséges, csak éppen ismerni kell a legjobb helyeket, ahol gyakran akár egy háromfogásos kiváló ebédet is megkapsz gyakorlatilag gyorséttermi árszínvonalon.

dscf1441_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Nem kötelező mindenkinek a Mirazurbe menni, Mentonba, vagy a XV. Lajosba, Monte Carlóban, aki a Cote d'Azure-t meglátogatja, vannak egészen kiváló helyek, ahova akár foglalás nélkül is be lehet esni még a legnagyobb nyári csúcsszezonban is, vagy elég pár nappal korábban emailben, telefonon, vagy személyesen foglalni, és akár 20 euróért is kiváló menü kapható. Mutatok pár kedvencet Nizzában, elég komoly kutatómunka eredménye.

Azért először is egy kis Mirazur, csak képekben:

dscf1117_mirazur_menton_colagreco_restaurant_michelin_50best_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1132_mirazur_menton_colagreco_restaurant_michelin_50best_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1155_mirazur_menton_colagreco_restaurant_michelin_50best_vilagevo_jokuti_andras_l_w_1.jpg

dscf1255_mirazur_menton_colagreco_restaurant_michelin_50best_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Ezt pedig még a XV. Lajosról írtam régebben.

Na de akkor a lényeg, pár nizzai kedvenc, ahol fantasztikus jó dolgokat lehet enni!

La Merenda - 28 négyzeméteren!

weboldal

dscf1296_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Dominique Le Stanc volt a legendás Negresco étterem első sikeres séfje, két csillaggal hagyta ott a luxuséttermet, és csinált helyette egy fantasztikus kiséttermet, ahol aztán tényleg minden a vendég orra előtt zajlik, hiszen nem is lehetne sehogy elrejteni: az étterem alapterülete ugyanis összesen 28 négyzetméter, beleértve a nyitott konyhát és a vécét is! Az asztalok itt konkrétan összeérnek egymással!

dscf1297_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

A műfaj persze ennek köszönhetően is meglehetősen egyszerű, hagyományos, főleg provanszi fogások, amik láványban nem nyújtanak sokat, de olyan ízek vannak, hogy legszívesebben visszamennék végigenni a teljes étlapot. Akár többször is. Ebédidőben pedig kifejezetten vicces áron lehet belőlük 3 fogást választani.

Ez példuál a friss, házi tészta pistou-val, azaz a francia pesztóval:

dscf1304_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

  Ratatouille-ból csak egy kis kóstolót kaptam, de az is kábé életem legjobbja volt.

dscf1300_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

És a csodálatos pacal, parmezánnal megszórva, mellé panisse (a polentára is hasonlít, de valójában a farinata helyi rokona, kívül ropogósra sütve, csicseriborsóból)

dscf1309_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1307_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

És még egy helyi kedvencem, egy kicsit furcsán hangzik elsőre, pedig rettentő finom, szaftos, és nem túl édes, de azért egyértelműen sütemény: tourte de blettes, aminek az alapja a mángold (plusz mazsola és fenyőmag)

dscf1311_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1314_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Az asztalfoglalás elég viccesen történik: vagy a Mirazur séfje, Mauro Colagreco felhívja az itteni séfet, és foglal neked egy asztalt, mint az esetemben történt, vagy - és ez talán az egyszerűbb - be kell sétálni bármikor nyitvatartási időben és megpróbálni kérni egy asztalt azonnalra, vagy egy későbbi időpontra.

Épp érkezik a séf:

dscf1295_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Bar des Oiseaux - extravagáns, de házias

Külsőségeiben is elég szórakoztató kisétterem, de a tartalom is nagyon stimmel, na meg az árak is!

Weboldal nincs, viszont telefonon angolul is egész gördülékenyen lehet foglalni: +33493802733

dscf1421_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Kívülről még csak egy átlagos, óvárosi kisétterem:

dscf1414_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Aztán bent már kapkodja a fejét az ember, hogy hova került:

dscf1415_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1416_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1417_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1419_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1422_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1425_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Na de a lényeg - szerencsére - nem a pop art dekoráció, hanem az ételek, amik alapvetően egyszerűek, és meglehetősen hagyományosak, de azért egy kicsi kis trükközést megengednek maguknak, amitől nem sérül az élvezeti érték, sőt.

dscf1418_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Tintahalkarikák casarecce tésztával

dscf1427_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Egy kihagyhatatlan klasszikus: bourride, azaz fűszeres-ajolis "halpörkölt", a bouillabaisse közeli rokona. Ízes, kicsit csípős, fantasztikus, mindenféle tengeri élőlénnyel:

dscf1431_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Ez épp aznap indult: egy szuper jó, friss, üde, brackos desszert:

dscf1435_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1437_bar_des_oiseaux_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Les Agitateurs - megfizethető fine dining

Weboldala is van!

dscf1397_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Kintről is kicsit modernebb, de azért őrzi a klasszikus értékeket is, az ételekre is ez jellemző.

dscf1326_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1398_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1330_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1332_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1339_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1344_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1341_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1346_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1349_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1345_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

A fogásokat ezúttal nem ismertetem egyenként, mert szerintem amúgy is gyakran változik az étlap, meg elég bonyolultak is, de a lényeg, hogy például a 6-fogásos (plusz kiegészítő elő- és utófalatok) vacsoramenü már 44 eurótól elérhető, és végig izgalmas, kellően modern és klasszikus értékeket is hordoz egyszerre, nagyon ajánlom.

Volt itt rengeteg izgalmas dolog, straciatella, paradicsomszorbé, tintahal, parmezán-robbanás, bárány két felvonásban, korianderfagyi...

dscf1370_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1351_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1356_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1360_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1379_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1381_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1384_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1385_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1390_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1391_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1394_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

dscf1396_les_agitateurs_restaurant_france_nice_nizza_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

És még pár nizzai tipp:

Mama Baker

dscf1293_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Tenger! Pár lépés az óvárostól, rengeteg szabadstranddal.

dscf1315_la_merenda_nice_nizza_restaurant_vilagevo_jokuti_andras_l_w.jpg

Tarte Tropeziénne, ezúttal málnás változatban:

img_1059_l.jpeg

És még az Escoffier múzeum is kötelező!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3814989358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2019.08.02. 20:22:11

nem gondoltal meg ra, hogy turakat szervezz? 4-5 etterembe, boraszatba, cukraszdaba egy-egy hetvegere?

Nem leszünk gyarmat ! 2019.08.03. 17:53:10

A képeket nézve olyan kicsik az adagok, hogy aligha lehet itt jóllakni :)

kék madár 2019.08.05. 18:20:37

@pobeda: en elmennek. Ez a legnehezebb resze a dolognak, megtalalni helyet foglalni es kepben lenni, hogy mit erdemes rendelni

DonTintoretto 2022.01.06. 21:59:27

Kedves András! Tavaly beszéltünk egy pár szót a Nudliban a Riviéráról, Vietnámról, amíg a gyerekek rosszalkodtak az asztal körül. Ma végre elmentünk a Merendába. Hála és köszönet az ajánlásért, pontosan azt kaptuk, amire számítottunk. A töltött szardínia isteni volt, csakúgy mint a pistous tészta, nem is beszélve a citrom tortáról ami pár napja került fel az étlapra!

A kedvenc szösszenet megosztom. A mellettünk lévő asztalnál volt két fiatal csaj, az egyik kérdezte, hogy van a gyümölcslé. A pincér komolyan ránézett, majd válaszolt. Van bor, sör és víz.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.01.09. 18:11:54

@DonTintoretto: Szia, szuper, nagyon örülök, hogy bejött és köszi a visszajelzést!
süti beállítások módosítása