A világ második legjobb sajttortája - és még egy ráadás
2018. július 14. írta: világevő

A világ második legjobb sajttortája - és még egy ráadás

A baszk pincsók (pintxos, a spanyol tapas helyi változata) talán már elég ismertek világszerte, írtam én is róluk pár éve,  de van két olyan, amit érdemes kiemelni. Az egyik a világ második legjobb sajttortája.
img_2150.jpg

Kzedjük a másikkal, ami az egyik legnagyobb klasszikussal, a Gilda nevő pincsóval. Állítólag 1942-ben indult a karrierje a Casa Vallés nevű bárból, San Sebastianból, azóta szinte kötelezővé vált minden pintxobárban, és ennek nagyon egyszerű a magyarázata: hihetetlenül finom.  img_1363.jpg

Nem tűnik különösebben bonyolultnak, mindössze néhány egyszerű alapanyagból áll, amiket fel kell szúrni egy pálcára/nyársra/fogpiszkálóra, és már kész is. Csak éppen ezeknek az alapanyagoknak a minősége adja a dolog szépségét, közepes, vagy gyenge összetevőkből kár is megpróbálni, nem fog működni. (Az 1942-es indulást kicsit megkérdőjelezi, hogy a nevét egy 4 évvel későbbi mozifilm után kapta, persze nem kizárt, hogy addig névtelenül már létezett.)

IMG_5734.JPG

Ő Gilda (Rita Hayworth), a névadó femme fatale.

gilda.jpg

 Tulajdonképpen egy savanyúság: chilipaprika (egészen konkrétan guindilla), olívabogyó (manzanilla, magozott) és szardella (cantabriai, extra szűz olívaolajban). Mindössze ennyi az egész. Erősen savas, enyhén csípős, és nagyon zöld. Egy falat. Főleg aperitifként ajánlott.

 Na akkor a gyomor megfelelő felkészítése után jöjjön a desszert. Egy alig édes, hihetetlenül krémes, kívülről enyhén égetett, tészta nélküli sajttorta.

img_2135.jpg

 A videómon látszik minden, ami fontos: az állag, az égett külső és a végtelenül lágy belső:

És hogy miért csak amásodik legjobb a világon? Egyrészt  ez sokkal könnyebben védhető álláspont, mintha az elsőt mondanám, hiszen bárki tud egy jobbat, akkor még lehet igaz. De komoly(abb)ra fordítva: a mostani baszk túrámon összebarátkoztam a világ egyik jelentős gasztroújságírójával, a török Vedat Milorral (többek közt ennek az angol nyelvű weboldalnak az alapítója, de instán is van negyedmillió követője), aki elég komoly ismerője ennek a térségnek is, elég sokat beszélgettünk az Etxebarriban is, aztán később San Sebastianban is. [Azt azért kénytelen vagyok leleplezni, hogy miközben instán szívesen tesz ki Roland Barthes művet a kávéasztalára, én épp akkor csíptem el, amikor az ilyen-olyan Toszkána című sorozat egyik kötetét olvasta :)] Szóval a lényeg, hogy ő mondta a La Vina sajttortájára, hogy a világ második legjobbja. Az első is egy baszk változat, a Zuberoa étteremé.

Így néz ki egy barátom fotóján:

A helyszín a La Viña, San Sebastian óvárosában. 

img_1965.jpg

És a jó hír az, hogy - sok más pintxobárral ellentétben - ők már egész korán reggel kinyitnak, így reggelizésre is tökéletes, meg ebédre és vacsorára is. 

img_1951.jpg

Én konkrétan négyszer-ötször is elugrottam, hogy a minőség megbízhatóságáról alaposan meggyőződjek. 

img_1961.jpg

Mondjuk két titkos hozzávaló is elég jót tesz neki: a tenger és maga San Sebastián...

img_1941.jpg

img_1968.jpg

img_2140.jpg

img_2144.jpg

img_2149.jpg

img_2141.jpg

img_1955.jpg

img_2151.jpg

A terv az, hogy egy budapesti pékkel kikísérletezzük a receptjét, és akkor meg is lehet majd kóstolni, ha elég jól sikerül... És meg is van a recept!

Pár évvel korábbi írásom a pintxókról. És a baszk ízvilághoz egy recept.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1514109081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.07.15. 20:04:28

Baszki, Andris monnyá' már le. :)

Donat Ella 2018.07.15. 20:44:52

Bárcsak itt lenne előttem egy ilyen torta..! :)

WinterMute 2018.07.15. 21:19:30

Miért kísérleteztek, itt a recept az alkotó bemutatásában lépésről-lépésre:
lavinarestaurante.com/receta-de-tarta-de-queso-crema-de-la-vina-a-bocados-etb2/

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.07.15. 22:17:14

@WinterMute: köszi, azért az mindig kérdés, hogy tényleg pontosan árulja-e el, na meg, hogy otthoni krémsajtból pl (melyikkel) hogy müködik.

WinterMute 2018.07.16. 11:53:44

@világevő: Ez így van, ezért várom, ha sikerül egy hasonlót csinálnotok és meg lehet kóstolni valahol!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.25. 12:46:50

@világevő: nem igaz, hogy már megint ott jártál...

Próbáltam ír kecskesajt és (khm) Philadelphia keverékéböl, mert a teljesen kecskesajtos azon tul, hogy igen drágává tette, kissé savanykás izt adott neki, nemazigazi, a spanyol tesztelök szerint. Végül további próbálkozások után a ricotta, kecskesajt keveréke lett a nyerö, azóta úgy csinálom. Gond az, hogy ketten meg tudjuk enni az egészet. Nagyon finom.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.07.25. 22:53:58

@kisrumpf: :D még az se kizárt! na vasárnap meglesz az első kóstoló a péknél, nagyon kíváncsi vagyok!

2018.08.29. 13:29:15

Vááá... az én ruhaméretemhez ez életveszélyes kihívás... Osakában pár éve ettem az Állatkert mellett Rikuro cukrászdájában sajttortát... az is brutál volt de egyrészt nem volt ilyen boxos..(utálom az égett sajt szagát/ízét) másrészt kevésbé koncentrált..Persze az nem a világszínvonal, nincs benne a legendáriumban..
Ez olyan szántó-vető jómunkásembereknek való, férfiaknak.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.30. 16:34:00

@Womb Raider: valóban nem egy kíméló darab... :) Japánban még nem ettem sajttortát, de biztos, hogy abból is csúcsminőséget csinálnak.
süti beállítások módosítása