Piacozás Thaiföldön a világ 7. legjobb éttermének séfjével és a világ legbüdösebb gyümölcsével
2017. július 10. írta: világevő

Piacozás Thaiföldön a világ 7. legjobb éttermének séfjével és a világ legbüdösebb gyümölcsével

Vagy rövidebben: Or Kor Tok, Gaggan, durian. És persze sok-sok piacos thai kaja! Képriport.

2017-06-28.jpg

Nem sokat kellett gondolkoznom, amikor Gaggan Anand, a World's 50 Best listáján 7. legjobb étterem séfje meghívott magához Bangkokba egy több napos gasztronómiai kalandra. És - mint kiderült - amikor Gaggan kalandot mond, akkor kalandot is gondol. Ennek megfelelően már az első percekben kiderült, hogy igazából sokkal szívesebben lenne Forma-1-es pilóta, mint séf, de ehhez túl nagy ás neház, így marad a konyhában, viszont választott hazája, Bangkok utcáin bőven van lehetősége kiélni a szenvedélyét. Másik nagy szenvedélye pedig a zene, abból is leginkább a pár évtizeddel korábbi rockzene, így a város feletti autópályákon alapos bemutatót tartott mindkettőből, amíg az Or Tor Kor piac felé száguldoztunk.

Első este egyébként egy német(!!!) étterembe mentünk Bangkokban, ami elég meglepően hangzik, de megvolt ennek is az oka, erről majd egy mésik posztban. A piac az Or Tor Kor piac, ami igazából inkább egy luxuspiac, nem egy a nép jár ide bevásárolni, hanem a gazdagok, akik gyakran előre megrendelik az árut a kereskedőktől telefonon és aztán a parkolóban várják meg a kocsijukban, a légkondit élvezve, amíg egy hordár bepakolja a rendelést. Pedig bent is elég nagy a luxus és a rend, ez nem a Délekelet-Ázsiában megszokott kaotikus forgatag, hanem inkább hasonlít mondjuk a híres lyoni Paul Bocuse vásárcsarnokhoz... Az áruk minőségében is!

A piacon az egyik részleg a Thai Királyi különleges projekthez tartozik, aminek a keretében hatalmas mákültetvényeket számoltak fel, és az itt élőknek próbálnak jobb és főleg legálisabb megélhetést kínálni az ópiumforgamlmazásnál. Erre szolgálnak itt a mintagazdaságok és az inneni származó termékek, többek közt kiváló kávé és sok más. Gaggan nagyon szórakoztató idegenvezető, ráadásul láthatóan élvezi is a szerepét.

Fantasztikus a gyümölcskínálat is, itt mindenből csak a legjobb minőség kapható, akár európai gyümölcsökből is, de persze az óriási cseresznye a helyieknek izgalmas, nekünk sokkal érdekesebb például a fantasztikus licsi vagy épp a rambutan (ami úgy néz ki, mint egy vöröses gesztenye).

És persze az egyik legfinomabb, a mangó, ami itt egészen hihetetlenül zamatos és finom, ellentétben az európába elvetődő (hajón érlelt) példányokkal. És a legfinomabb édesség is ebből készül, a ragacsos rizs mangóval, ami tulajdonképpen egy kissé sós, kókusztejberizs, friss mangószeletekkel. Fejedelmi.

dscf3573.JPG

Egy rendes piacon persze rengeteg büfé is található, legtöbbjük csak egyféle ételt vagy ételcsoportot kínál, viszont amire specializálódik, azt nagyon jól csinálja. Mint ez a 72 éves néni, aki  több évtizede készíti ezt a rizslisztalapú édes kis gombóckát. Vagy máshol különböző curry-ket, pad thait, esetleg grillezett nyársacskákat.

A választást nyilván a séfre bíztuk, aki alaposan össze is válagatott egy igazi thai menüt, csak jöttek sorban a finomabbnál-finomabb (és főleg csípősebb) ételek az asztalra a pad thaitól a massaman curry-ig (ami az egyik nagy kedvencem). 

Egy másik nagy kedvenc a zöld papajasaláta, halszósszal és persze rengeteg csilivel. Először megkóstoltunk egy 'turistaverziót', aztán követeltem, hogy legyen egy valódi, helyieknek szánt csípősséggel is. Az se volt nekem elég csípős, erre berendelte Gaggan a kilencszeres csíppsségűt, amikor abból is alaposan kanalazgattam, akkor látszott, hogy végleg elnyertem a bizalmát!

dscf3537.JPG

A komoly falatozás végén még a duriánstandokat is meglátogattuk, bár én soha nem értettem, hogy miért kell emiatt a gyümölcs miatt borzongani, mert tényleg erős a szaga és kicsit mondjuk a fermentálásra (azaz rohadásra) is emlékeztet, de hát egy olyan országban, ahol a különböző hal- és rákszószokat előszeretettel használják ízesítésre, ez igazán nem lehet akkora extra, vagy akár európai, sőt, a magyar sajtok között is találunk büdösebbet. Szóval a nagy undorodást nem értem, rajongója se vagyok, de időnként jól tud esni a különleges íz. Gaggan egyébként nagyon utálja, állítólag valaki egyszer a csomagtartójában hagyott egy darabot és emiatt majdnem ki kellett cseréltetnie az üléskárpitokat is, hogy ne érezze.

És a vacsora még csak ezután következett...

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7612652187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2017.09.07. 13:14:55

Ezt a fickót és az éttermét bemutatták a Chef's table-ban. Abban az epizódban látható, amikor ugyanezen a listát 1. helyezést kapott az ázsiai éttermek között, mint a progresszív indiai konyha képviselője. Nekem.kicsit neurotikusnak (vagy inkább túlmozgásosnak) tűnt a személyisége. Bár már sokat elért, mégis mintha még mindig bizonyítania kellene és emiatt nem tudja természetesen viselni a sikereit. Ettől függetlenül elismerendô a munkássága. Mint az indiaiak általában, ő is a hasára hízik. :-) Pár kiló mínusz jól állna neki, de psssszt, mert még a lelkére veszi.

sellőlány 2017.09.07. 13:18:01

Ja és a durian nekem nagy kedvenc. Sajnos eddig még sosem akkor jártunk arrafelé, amikor szezonja van. De már itthon is lehet egész jó durian cake-et kapni az Ázsia Centerben. (Gyümölcsöt sajnos még nem láttam.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.08. 11:17:57

@sellőlány: kicsit tinédzseres a viselkedése talán, de mondjuk nem kizárt, hogy éppen az állandó bizonyítási kényszere miatt sikeres.
süti beállítások módosítása