Egy fantasztikus kisétterem Párizsban
2017. május 24. írta: világevő

Egy fantasztikus kisétterem Párizsban

Párizs hemzseg a nagyágyúktól, itt jött létre a fine dining és azóta is rengeteg hatalmas séf működik itt. Végigkóstoltam nagyon sok 3-csillagost is, de az utóbbi időben egyre inkább a kis modern bisztrókban értek a legkellemesebb meglepetések: igazi szerzői konyha, ahol a maroknyi vendég közvetlen kapcsolatban van a séffel. Az ételek pedig messzemenően aktuálisak és izgalmasak. És még megfizethetők is.

Ha az ember jól választ nevet az éttermének, akkor tényleg nincs szükség cégérre. Ez az elv vezérlhette a Porte 12, azaz a 12-es ajtó séfjét, Vincent Crépelt is, amikor 3 éve megnyitott az éttermét. A 10. kerület egyik nem különösebben menő utcájában hangulatos bronzbejárat, rajta egy 12-es számmal. Ami egyben a házszám is, az utca pedig a Rue des Messageries. Az étterem az utcától teljesen szeparált, egy kis folyosó vezet be az utcáról a kapun belépve a dizájnos belső részbe, ahol összesen 10 asztal, nagyjából 32 szék várja a vendégeket, egy üvegfallal elválasztott látványkonyhában lehet követni a szakácsok működését. 

És akkor a menü, tele friss, gazdag, változatos ízekkel, nagyon magas színvonalú ételekkel. 

Üdvözlőfalatok:

Habcsók kacsa- és szárnyasmájból készült mousse-szal (erről nincs fotó)
Durbincstatár sóskalevélben
Makréla hagymával

Tanyasi tojás krumplival, vaníliával és karamellizált almával
Ropogós tuile szarvasgombás tojássárgalekvárral

Marinált márna (én magyar mogyoróval adnám, de csak az alliteráció kedvéért) savanyított zellerrel, csicsókapürével és fermentált lestyánlével

Kenyér és vaj:

Carpaccio tejes borjúból, piquillos-krém, salottavinegrett

A vöröshús-mentes menüben ehelyett friss borsóhajtás, edamamebab, kumkvat és tavaszi zöldek

Zöld sprága, kenyércsipsz, tojássárgasabayon


Tőkehal tengervízben fehér spárgával, tengeri algából készült beurre blanc mártás lestyánolajjal

Kacsamáj, portóiredukció, mogyoróolaj és ropogós articsóka

img_1258-001.JPG

Alternatívaként: árpagyöngyrizottó gombával és parmezános zabropogóssal 


Borjú, zeller, hagymajus, petrezselyemolaj


A sajtfogás, emblematikus: Comté, szárazon érlelt marha Grisons-ból, csicsókalé

Tápióka, kókusz, thai teaszorbé


Csokoládé, céklaszorbé

 

Financier

Tökéletes balansz, megfelelően adagolt savasság, végig ügyesen fenntartott izgalom, és persze kifogástalan szerviz. A magas minőségű alapanyagokat a lehető legjobban hagyja is érvényesülni a séf, kreatív tételek, csupa öröm. Nagyon szerethető hely!

A csupaszív séf és az iménti kéz tulajdonosa:

Klasszikusabb irány, de hasonló koncepció van itt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/12538141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sncf 2017.05.25. 14:29:52

"És még megfizethetők is." Még, éppen. Egy 80 eurós menü épp az Onyx árait hozza.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.05.25. 16:22:26

@sncf: az Onyx menüje 100+ euró. És ez Párizs, ahol nem 800 forintos ebédmenütől indulnak az étkezések árai. Na meg fine dining, nem spórolásra való, viszont ár-érték arányban szuper.

ferencz1971 2017.05.25. 19:02:19

Izgalmas kis hely lehet. Az ara Parizs-hoz kepest nagyon szalonkepes.
Ez egy menu volt ebben a sorrendben vagy csak foto valogatas?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.05.25. 19:12:53

@ferencz1971: igen, kóstoló menü, nincs is más náluk, csak a hossza variálható. ahol jelezve van alternatívaként, az az fölötte levő fogás helyett jött a vacsorapartneremnek.
süti beállítások módosítása