Akasztják a hóhért - éttermet nyitott a kritikus gasztroblogger
2017. január 05. írta: világevő

Akasztják a hóhért - éttermet nyitott a kritikus gasztroblogger

Kevesen vállalják azt, amire Bruno Verjus vállalkozott: több, mint 10 év gasztrobologás után átállt a másik oldalra, hogy megmutassa, mit is gondol ő tökéletes vendéglátásnak! És elég jól csinálja, meg is mutatom.

Fotók: Robotka Anna

Szinte az egész étterem egy nagy ón séfasztal, gyönyörű felidézése a beltér egy hagyományos párizsi bisztrónak. Ahogy a dizájn, úgy az ételek sincsenek túlbonyolítva, nem is beszélve az étlapról, ami ígéretesen rövid. Bruno Verjus nem tartja magát séfnek, de azért természetesen igyekszik a lehető legtöbbet nyújtani, ez már csak amiatt is indokolt, mert 2005 óta osztja az észt gasztroblogjában, különböző rádióműsorokban, és a gasztronómia egyéb területein is igen aktív, például a legendás Omnivore rendezvénysorozat szervezésében is dolgozik. Szóval az ételeinek megkettőzött figyelem jár, na és persze hatványozott kritikusi szemlélet is, még is csak szereti mindenki akasztani a hóhért.  [Egyébként a neve is predesztinálja arra, hogy gasztronómiával foglalkozzon, verjus = zöld lé, az éretlen szőlő leve]

Viszont hamar elmúlik a vérszomj belépés után, hiszen Bruno rendkívül szimpatikus figura. Ez még persze nem lenne elég, de amikor előhúz egy jókora kacsamájat (nem is akármilyet, hanem egy eredet védett Landes-kacsamájat), amit hidegen tálal, durvára őrölt benini borssal, millac-i sóvirággal és Criollo kakaóbabtörettel megszórva, és persze fantasztikus kenyeret mellé, amit ha nem is ők sütnek, de egy helyi boulangerie az ő receptje alapján.

A folytatás nem kevésbé meggyőző, ahogy megsúgja, egy idős velencei séftől kapta a titkos receptet, aminek a lényege, hogy a szokásos liszt-krumpli aránynál lényegesen több brugonyát tud a gnocchiba tenni, ezáltal egészen különleges állagot elérve. Működik. A tányéron még tengervízben érlelt tojássárgája, breton osztriga, joghurt, füstölt burrata, vad szezám, füstölt angolna és sarkantyúka is helyet kap, szuper tányér!

Itt épp megsúgja a gnocchi titkát, de nem kaptam felhatalmazást a publikálására sajnos:

Szent Jakab kagyló a carte blanche (rábíztam a választást, de persze lehetne étlapról is rendelgetni) következő tétele: olívaolajjal, szarvasgombával és egy nagy kedvencemmel, az ausztrál citrusfélével, a finger lime-mal (konkrétan olyan, mintha citromkaviár lenne, extra roppanós és savanyú)

Menyhal, kelbimbóval és karfiolmousse-szal.

Galamb (comb és mell), kacsamáj, cékla, narancs, kesuszósz, radicchio, csipkebogyó és plusz köretként egy nagyon komoly zöldségválogatás:

És a végére is marad erő: egy fantasztikus desszert 14 különböző citrusféléből, a savanyútól az édeskésen keresztül a keserűig. És a biztonság kedvéért egy kis Richerenches-i szarvasgomba a tetejére. (Richerenches-ban egyébként jártam korábban, nagyon komoly szarvasgombapiac működik az egykori templomos lovagok főhadiszállásán.)

Őszinte szenvedélyről árulkodó dinamikus ételek, tele ötlettel, kiváló alapanyagokból. Nagyszerű élmény, laza, teljesen fesztelen szórakozás.

Table. Az étterem weboldala, Facebook-oldala. És van kifejezetten nagyon jutányos árú, 3 fogásos ebédmenü is.

Iratkozz fel a vlogomra!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/12093663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2017.01.06. 07:07:17

Az az igazság, hogy bár vagy százszor ettem az ilyesfajta ételkölteményekből, de a döntő részüket nem kérném még egyszer, bármilyen rafináltak is. A marhapörköltet, vagy a bélszínt félig átsütve viszont nagyon is.

gigabursch 2017.01.06. 08:06:48

@ebella:
+- osztom a véleményedet.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 08:15:22

@ebella: @gigabursch: nagy mazli, hogy onkentes alapon mukodik!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.01.06. 08:24:37

@ebella: két különböző műfaj. Készítésben és fogyasztásban egyaránt.

Attilajukkaja 2017.01.06. 10:58:44

Ez a nagy halmaz bors es so elegge elrettentoen nez ki azon a kis kacsamajon. Gondolom, fogyasztas elott le kell kapargatni rola.
Amugy biztosan finomak voltak az etelek.

ebella 2017.01.06. 12:30:09

@világevő: Mondtam mást? A véleményem, az ízlésem meg, hadd legyen az ami! És hadd mondjam el, ha már az ételekről van szó. Neked sokat érnek ezek a micsodák, másnak meg nem. Sőt elég sokaknak nem, de ez is mindegy. Örülj, hogy te annyira kifinomult vagy!

ebella 2017.01.06. 12:33:16

@Before: Nem ételek ezek is meg azok is? Bocsánat, hogy nem esek hasra, de kóstoltam ilyeneket elég sokszor. Éppen ezért szerintem tudom miről van szó. Legalábbis nekem miről.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 13:02:46

@ebella: Mondtam, hogy ne tedd? :) A haragodat nem egészen értem. [Csak zárójelben: valóban nem tartom értékesnek a kommented, ahogy én se kommentelek motoros blogokra, hogy milyen hülyeség a motorozás, biztonságosabb az autó.]

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 13:03:19

@Attilajukkaja: az kevés bors, sok kakaó. És kiváló volt így!

sakkosfx 2017.01.06. 14:37:29

Nem jó családba születtünk, így alkalmunkban sem volt nemhogy rá szokni, de kóstolni sem ilyen kajákat! A gyerekkori ízek sokáig meghatározóak és sokan ragaszkodunk hozzá! Például kocsonyát főzni ki állnék vele versenyezni, mert nem ismeri az ízlésemet és az enyém felelne meg az izlésemnek! És mindenki ismeri a mondást az izlések és pofonokról!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 14:41:04

@sakkosfx: Máshogy gondolkozunk erről, szerintem nem a családi indulás számít, hanem a fejlődés(i igény), és nyilván nem azért érdemes étterembe menni, hogy azt egyem ott, amit gyerekkoromban mindig. A mondás attól még kiváló...

Attilajukkaja 2017.01.06. 15:33:22

@világevő:
"az kevés bors, sok kakaó"
Huha! Kakaooo?? Ez mar izgi! (A sot akkor is sokallom, bocsi.)

"szerintem nem a családi indulás számít, hanem a fejlődés(i igény)"
Ez reszben igy van, de hol es mikor alakuljon ki az emberben az igeny a fejlodesre? Csak ugy tortenhet meg, ha elmegy olyan helyekre, ahol ilyesmiket kostolhat.
Es a csaladi indulas annyiban szamithat, hogy mennyire nyitott az otthoni hangulat az ujra, az ismeretlenre. Ez nem penz es nem is hely kerdese, hanem a hozzaallase, amit gyerekkent ismertunk meg. Ezt persze csak altalanossagban irom. :o)

Alotharian 2017.01.06. 16:22:16

@Attilajukkaja: Nálunk még nem láttam olyan sót, amit nyugati TV-s szakácsok (sokszor használnak. Az inkább lemezes, mint darabos. Ezért többnek tűnik, azonban mivel vékony mégsem az. Lehet, hogy ez is ilyen volt. Nekem egyébként elég vastagnak tűnik az a máj (mármint a sóhoz).

Alotharian 2017.01.06. 16:25:34

Nekem a desszerten tűnik soknak a szarvasgomba. Egyébként izgalmas menünek találtam, szívesen megkostolnám.
Az árát azonban én is sajnálnám rá. Nem a magyar átlagfizetéshez mértek ezek.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.01.06. 16:44:08

@ebella: @sakkosfx: Ha házias ételeket akarok enni, akkor otthon ebédelek. Ha étterembe megyek, akkor alapvető, hogy csak olyan égelért akarok fizetni, ami különlegesebb és jobb minőségű, mint az otthoni.

@Alotharian: Fleur de sel, amire gondolsz, itthon is használják.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 18:48:09

@Attilajukkaja: :) csak nyugodtan, de nem volt sok. (és kifejezetten sótlanul szoktam enni szándékosan)
Szerintem kíváncsinak lenne nem kerül semmibe :)

Parajpuding 2017.01.06. 20:13:43

Úgy tudtam az is fontos, hogyan néz ki egy étel. A képek alapján kb. egyikre sem kaptam gusztust. Úgy tűnik bizonyos esetekben a kéz tulaja fontosabb, aki a tányérra pakolja. Csak lehessen vele vagizni.

Attilajukkaja 2017.01.07. 12:03:23

@Alotharian: @világevő:
Koszonom a soval kapcsolatos felvilagositast. :o)
En nagyon szivesen ennek ilyesmit, de eddig csak akkor volt alkalmam ra, amikor meghivott valamelyik kulfoldi baratom. Kulfoldon.
Szoval ugy vagyok a fine dining-al, mint Pista ba' az antiszemitizmussal: nalunk a faluban nincs, de igeny az vona ra!
süti beállítások módosítása