Akasztják a hóhért - éttermet nyitott a kritikus gasztroblogger
2017. január 05. írta: világevő

Akasztják a hóhért - éttermet nyitott a kritikus gasztroblogger

Kevesen vállalják azt, amire Bruno Verjus vállalkozott: több, mint 10 év gasztrobologás után átállt a másik oldalra, hogy megmutassa, mit is gondol ő tökéletes vendéglátásnak! És elég jól csinálja, meg is mutatom.
2012-12-10.jpg

Fotók: Robotka Anna

Szinte az egész étterem egy nagy ón séfasztal, gyönyörű felidézése a beltér egy hagyományos párizsi bisztrónak. Ahogy a dizájn, úgy az ételek sincsenek túlbonyolítva, nem is beszélve az étlapról, ami ígéretesen rövid. Bruno Verjus nem tartja magát séfnek, de azért természetesen igyekszik a lehető legtöbbet nyújtani, ez már csak amiatt is indokolt, mert 2005 óta osztja az észt gasztroblogjában, különböző rádióműsorokban, és a gasztronómia egyéb területein is igen aktív, például a legendás Omnivore rendezvénysorozat szervezésében is dolgozik. Szóval az ételeinek megkettőzött figyelem jár, na és persze hatványozott kritikusi szemlélet is, még is csak szereti mindenki akasztani a hóhért.  [Egyébként a neve is predesztinálja arra, hogy gasztronómiával foglalkozzon, verjus = zöld lé, az éretlen szőlő leve]

ra-1.jpg

Viszont hamar elmúlik a vérszomj belépés után, hiszen Bruno rendkívül szimpatikus figura. Ez még persze nem lenne elég, de amikor előhúz egy jókora kacsamájat (nem is akármilyet, hanem egy eredet védett Landes-kacsamájat), amit hidegen tálal, durvára őrölt benini borssal, millac-i sóvirággal és Criollo kakaóbabtörettel megszórva, és persze fantasztikus kenyeret mellé, amit ha nem is ők sütnek, de egy helyi boulangerie az ő receptje alapján.

ra-.jpg

A folytatás nem kevésbé meggyőző, ahogy megsúgja, egy idős velencei séftől kapta a titkos receptet, aminek a lényege, hogy a szokásos liszt-krumpli aránynál lényegesen több brugonyát tud a gnocchiba tenni, ezáltal egészen különleges állagot elérve. Működik. A tányéron még tengervízben érlelt tojássárgája, breton osztriga, joghurt, füstölt burrata, vad szezám, füstölt angolna és sarkantyúka is helyet kap, szuper tányér!

ra-7760.jpg

Itt épp megsúgja a gnocchi titkát, de nem kaptam felhatalmazást a publikálására sajnos:

ra-7757.jpg

Szent Jakab kagyló a carte blanche (rábíztam a választást, de persze lehetne étlapról is rendelgetni) következő tétele: olívaolajjal, szarvasgombával és egy nagy kedvencemmel, az ausztrál citrusfélével, a finger lime-mal (konkrétan olyan, mintha citromkaviár lenne, extra roppanós és savanyú)

ra-1-2.jpg

Menyhal, kelbimbóval és karfiolmousse-szal.

ra-2.jpg

Galamb (comb és mell), kacsamáj, cékla, narancs, kesuszósz, radicchio, csipkebogyó és plusz köretként egy nagyon komoly zöldségválogatás:

És a végére is marad erő: egy fantasztikus desszert 14 különböző citrusféléből, a savanyútól az édeskésen keresztül a keserűig. És a biztonság kedvéért egy kis Richerenches-i szarvasgomba a tetejére. (Richerenches-ban egyébként jártam korábban, nagyon komoly szarvasgombapiac működik az egykori templomos lovagok főhadiszállásán.)

ra-4.jpg

Őszinte szenvedélyről árulkodó dinamikus ételek, tele ötlettel, kiváló alapanyagokból. Nagyszerű élmény, laza, teljesen fesztelen szórakozás.

Table. Az étterem weboldala, Facebook-oldala. És van kifejezetten nagyon jutányos árú, 3 fogásos ebédmenü is.

Iratkozz fel a vlogomra!

ra--2.jpg

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1512093663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2017.01.06. 07:07:17

Az az igazság, hogy bár vagy százszor ettem az ilyesfajta ételkölteményekből, de a döntő részüket nem kérném még egyszer, bármilyen rafináltak is. A marhapörköltet, vagy a bélszínt félig átsütve viszont nagyon is.

gigabursch 2017.01.06. 08:06:48

@ebella:
+- osztom a véleményedet.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 08:15:22

@ebella: @gigabursch: nagy mazli, hogy onkentes alapon mukodik!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.01.06. 08:24:37

@ebella: két különböző műfaj. Készítésben és fogyasztásban egyaránt.

Attilajukkaja 2017.01.06. 10:58:44

Ez a nagy halmaz bors es so elegge elrettentoen nez ki azon a kis kacsamajon. Gondolom, fogyasztas elott le kell kapargatni rola.
Amugy biztosan finomak voltak az etelek.

ebella 2017.01.06. 12:30:09

@világevő: Mondtam mást? A véleményem, az ízlésem meg, hadd legyen az ami! És hadd mondjam el, ha már az ételekről van szó. Neked sokat érnek ezek a micsodák, másnak meg nem. Sőt elég sokaknak nem, de ez is mindegy. Örülj, hogy te annyira kifinomult vagy!

ebella 2017.01.06. 12:33:16

@Before: Nem ételek ezek is meg azok is? Bocsánat, hogy nem esek hasra, de kóstoltam ilyeneket elég sokszor. Éppen ezért szerintem tudom miről van szó. Legalábbis nekem miről.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 13:02:46

@ebella: Mondtam, hogy ne tedd? :) A haragodat nem egészen értem. [Csak zárójelben: valóban nem tartom értékesnek a kommented, ahogy én se kommentelek motoros blogokra, hogy milyen hülyeség a motorozás, biztonságosabb az autó.]

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 13:03:19

@Attilajukkaja: az kevés bors, sok kakaó. És kiváló volt így!

sakkosfx 2017.01.06. 14:37:29

Nem jó családba születtünk, így alkalmunkban sem volt nemhogy rá szokni, de kóstolni sem ilyen kajákat! A gyerekkori ízek sokáig meghatározóak és sokan ragaszkodunk hozzá! Például kocsonyát főzni ki állnék vele versenyezni, mert nem ismeri az ízlésemet és az enyém felelne meg az izlésemnek! És mindenki ismeri a mondást az izlések és pofonokról!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 14:41:04

@sakkosfx: Máshogy gondolkozunk erről, szerintem nem a családi indulás számít, hanem a fejlődés(i igény), és nyilván nem azért érdemes étterembe menni, hogy azt egyem ott, amit gyerekkoromban mindig. A mondás attól még kiváló...

Attilajukkaja 2017.01.06. 15:33:22

@világevő:
"az kevés bors, sok kakaó"
Huha! Kakaooo?? Ez mar izgi! (A sot akkor is sokallom, bocsi.)

"szerintem nem a családi indulás számít, hanem a fejlődés(i igény)"
Ez reszben igy van, de hol es mikor alakuljon ki az emberben az igeny a fejlodesre? Csak ugy tortenhet meg, ha elmegy olyan helyekre, ahol ilyesmiket kostolhat.
Es a csaladi indulas annyiban szamithat, hogy mennyire nyitott az otthoni hangulat az ujra, az ismeretlenre. Ez nem penz es nem is hely kerdese, hanem a hozzaallase, amit gyerekkent ismertunk meg. Ezt persze csak altalanossagban irom. :o)

Alotharian 2017.01.06. 16:22:16

@Attilajukkaja: Nálunk még nem láttam olyan sót, amit nyugati TV-s szakácsok (sokszor használnak. Az inkább lemezes, mint darabos. Ezért többnek tűnik, azonban mivel vékony mégsem az. Lehet, hogy ez is ilyen volt. Nekem egyébként elég vastagnak tűnik az a máj (mármint a sóhoz).

Alotharian 2017.01.06. 16:25:34

Nekem a desszerten tűnik soknak a szarvasgomba. Egyébként izgalmas menünek találtam, szívesen megkostolnám.
Az árát azonban én is sajnálnám rá. Nem a magyar átlagfizetéshez mértek ezek.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.01.06. 16:44:08

@ebella: @sakkosfx: Ha házias ételeket akarok enni, akkor otthon ebédelek. Ha étterembe megyek, akkor alapvető, hogy csak olyan égelért akarok fizetni, ami különlegesebb és jobb minőségű, mint az otthoni.

@Alotharian: Fleur de sel, amire gondolsz, itthon is használják.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.01.06. 18:48:09

@Attilajukkaja: :) csak nyugodtan, de nem volt sok. (és kifejezetten sótlanul szoktam enni szándékosan)
Szerintem kíváncsinak lenne nem kerül semmibe :)

Parajpuding 2017.01.06. 20:13:43

Úgy tudtam az is fontos, hogyan néz ki egy étel. A képek alapján kb. egyikre sem kaptam gusztust. Úgy tűnik bizonyos esetekben a kéz tulaja fontosabb, aki a tányérra pakolja. Csak lehessen vele vagizni.

Attilajukkaja 2017.01.07. 12:03:23

@Alotharian: @világevő:
Koszonom a soval kapcsolatos felvilagositast. :o)
En nagyon szivesen ennek ilyesmit, de eddig csak akkor volt alkalmam ra, amikor meghivott valamelyik kulfoldi baratom. Kulfoldon.
Szoval ugy vagyok a fine dining-al, mint Pista ba' az antiszemitizmussal: nalunk a faluban nincs, de igeny az vona ra!
süti beállítások módosítása