Tejes helyett tojásos kávé - vietnami folyékony tiramisu
2013. november 28. írta: világevő

Tejes helyett tojásos kávé - vietnami folyékony tiramisu

Rettentő egyszerű a recept, mégis nagyon izgalmas a végeredmény, Cà Phê Trứng, azaz tojás(os) kávé, kicsit nehéz megtalálni a legjobb lelőhelyet Hanoiban, mert utcafront nem jutott nekik, csak egy lyuk, de bőven megéri a fáradtságot.

IMG_7128.JPG

A keresett címen csak egy nagyon keskeny sikátor bejárata látszik, még szerencse, hogy legalább egy kis felirat van, hogy merre található a Café Giang:

IMG_4716.JPG

Ugye nem olyan egyszerű? Itt van kinagyítva a célpont:

IMG_4716-001.JPG

A kis lyukon belépve egy szűk folyosón/sikátorban kell haladni kb 20 métert, aztán egy lépcsőn fel, és máris egy egész kedves tetőtérben találjuk magunkat, ami fentről természetes fényt kap, természetesen a szokásos, lilliputi székekkel és asztalokkal ellátva.

IMG_4722.JPG Tényleg semmi extra nem kell a dologhoz, leszámítva persze a vietnami kávét, aminek még mindig nem ismerem otthon rendes beszerzési forrását, hiába nagyon finom, mondjuk azt a nagyon sűsűr sűrített tejet se igazán lehet otthon kapni, ami még fontos lenne hozzá, a fém kávészűrő beszerzése talán egyszerűbben megoldható, de elképzelhető, hogy ázsiai boltokban azért létezik már minden. (nekem van otthon mindháromból elég, így nem kutakodtam mostanában.)

IMG_7126.JPGVietnami kávéhoz adnak egy tojássárgáját alaposan felverve kb két teáskanálnyi cukrozott sűrített tejjel és egy kanál kávéval. Az így keletkező hab kerül a kávé tetejére, kész is van. A hely tulajának a fejlesztése még a melegvízfürdő, a kávés csészét egy meleg vízzel teli edényben adják, hogy megtartsa a megfelelő hőmérsékletet a kávé akkor is, ha lassan fogyasztja a vendég. Például azért, mert szotyizik mellé:

IMG_7133.JPG

Ezt a nagyszerű lehetőséget én kihagytam, viszont a kávé tényleg nagyon jó, meleg, habos, ízes, olyan, mint egy folyékony, meleg tiramisu. A vietnami kávé eleve teljesen más ízű, mint a világ többi részén megszokottak, egyrészt nyilván a termőterület sajátosságai miatt is, de azért is,mert növényi olajakban pörkölik, és adnak hozzá egy kis ízesítést is. Az eredmény egy nagyon mély, sötét, intenzív kávé, a különleges eljárás még a robustának is kihozza a jó oldalát. Aztán következik az elkészítés, egy fém filterből kell hagyni lecsöpögni.

IMG_7132.JPG

Ezt aztán általában forrón vagy jégkockával isszák, vagy feketén, vagy sűrített tejjel elkeverve. És néhány speciális kávézóban Hanoiban elérhető még a fenti, egészen különleges változat is. Érdemes megkóstolni, inkább desszert, mint kávé!

 

 És ilyen a sima:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr425665107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2013.11.29. 07:38:18

Kiválóan néz ki!

Kérdések:
- Próbálkozol vietnamiul, vagy beszélnek angolul?
- Mennyire a "magyar logika" szerinti a leírt szavak (pl. étterem, kávézó neve) kiejtése? :)
- Te szoktál tömény italt inni étkezés után fertőzések elkerülésére, vagy ez csak egy álca, hogy az utazók legálisan piálhassanak egész nap? Bocsánat, hogy ezt kérdezem (nem muszáj válaszolni! :D), de mivel főként én is gasztrotúrára mennék, fontos: mi az, ami rizikósabb, felboríthatja az ember emésztését odakint?

protézisesh 2013.12.03. 15:24:55

@Borbíró Andris:

A magyar kiejtést Ázsiában a hajadra kenheted.

Az angolt is. Chinglish a nyelv, amit nagyjából akkor tapasztalsz meg, ha belenézel a "lost in translation" (elveszett jelentés?) c. Bill Murray filmbe. Kicsit hasonlít az angolra, de nem nagyon. :(

Ázsiában is bátran meg lehet enni mindent. Mindent, amihez gusztusod van. Piálás nélkül is. Az ételek frissek, jégre van terítve a hús, amiből főznek.

2 év Bangkok (lakás+munka), közben több út Laoszba, Kambodzsába, Hong-Kongba, Malajziába, Szingapúrba is csak egyszer okozott egy jó kiadós vírusos f*sást, azt is az öcsém gyereke hozta Mo-ról, aztán szépen végigment az egész családon... DK-Ázsia nem a Közel-Kelet, ahol attól is hasmenésed lesz, ha egy arab rád néz.

protézisesh 2013.12.03. 15:28:43

Mint a fentiekből is látszik, van némi Ázsia-tapasztalatom (bár már 8 éve hazajöttem). Viszont továbbra sem hiszek abban, hogy egy 89 millió lakosú országban csak egy 75 centi széles kapualj mögött lehet jó szalmonellás kávét inni... Nagy valószínűséggel két házzal arrébb pont ugyanolyant adnak. Csak nem fakó rózsaszín, hanem kék kisszékek vannak a bót előtt.

Sőt, az útikönyvek (élén az agyonhájpolt LP-tel) hasonló kitételeiben sem hiszek. Megyek, benézek, aztán ha szimpatikus, akkor beülök. Eddig 90% bevált.

Viszont a nyers tojással én vigyáznék (itthon is, nem csak Ázsiában).

virtualdog 2013.12.03. 15:33:26

@protézisesh: Köszönöm! Remélem nem sértettelek meg, csak szeretnék óvatos lenni. Egyébként Marokkót is meg szeretném majd kóstolni. :)

protézisesh 2013.12.04. 10:13:00

@Borbíró Andris: ja nem, miért sértettél volna meg? :)

bambanő (törölt) 2013.12.06. 05:05:22

jjaaaajjj, ezek a legjobb lelohelyek, meg titkos helyek... ilyen egyszeruen nem letezik, bemesz akarmelyik hasonlo kavezoba es ugyenezt kiadjak neked
el kellene felejteni mar ezt a misztifikalast

Del-Kelet meg Kelet-Azsiaban minden utcaban van harminc etterem meg uditoarus, mind ugyanazt arulja, kis elteresekkel
de persze egy blogon el kell adni egzotikumkent a legalapabb helyi kajat is

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.12.06. 05:38:05

@bambanő: kommentként meg csak a trollkodást lehet eladni? :D
jártam már vietnamban, most is épp két hete már itt, de a tojásos kávéval sehol sem találkoztam még, pedig rengeteg helyre beülök és rengeteget kávézom. elképzelhető létezik még pár hely a városban, de nem része az alapkínálatnak, az tuti. de azért ez ne zavarjon meg, neked van igazad természetesen és mindenhol lehet kapni.
süti beállítások módosítása