Pacal a világ körül
2022. augusztus 01. írta: világevő

Pacal a világ körül

Pacalról lesz itt szó. Sokféléről.

img_7163.jpeg

Gyönyörű pacalpult a barcelonai Boqueria piacon

Először is egy kis elmélet.

Mi pacal?

Erre lehetne szubjektív választ is adni, de inkább maradok a hivatalos verziónál, ha már létezik. A Magyar Élelmiszerkönyv 2-13 irányelve a húskészítményeket is alaposan rendbe teszi, itt tudhatjuk meg, mi is itt a lényeg, szegény pacal persze csak a másodlagos termékek között kap helyet: "A szarvasmarha, borjú, juh esetében az összetett gyomor (pacal) oltógyomor nélküli része." Azaz csak az első 3 részt fogadja el, a bendőt (frottír), a recést (méhsejt) és a százrétűt!
A Magyar nyelv értelmező szótára sem jelez óriási rajongást a téma iránt, hasonlatokban alapvetően maximálisan pejoratív értelemben bukkan fel, visszataszítóan lágy, petyhüdt, átvitt értelemben: például formátlanná, felismerhetetlenné ázik, válik valami, vagy határozottság, férfiasság nélküli személyt jelöl... Pacal legyen a talpán, aki innen népszerűvé válik!

És mi nem pacal?

Bármi, ami nem szarvasmarhából, borjúból, juhból származik, az már tuti nem az. És bizony ezeknek az oltógyomra sem. Pedig abból készül a fantasztikus firenzei lampredotto, azaz itt bizony harcba szállok az élelmiszerkönyvvel. Na meg nem az a harcsának gyomra, és a különböző belek sem. 

És akkor mégis mit keres itt, ami nem pacal?

Ez már a teljesen szubjektív szakasz, de mégis vannak olyan ételek, amik – szerintem – pacalszerű szerepet töltenek be. És ezt nem csak én gondolom így, nem véletlen, hogy nagyon elterjedt a köznyelvben, de étlapokon is mondjuk a harcsapacal kifejezés, hiába egyértelműen téves biológiailag, na meg élelmiszerkönyvileg.

Én és a pacal

Egyáltalán nem indult zökkenőmentesen a pacalkarrierem, egészen kb 20 éves koromig kifejezetten visszataszítónak tartottam, nem igazán ettünk otthon belsőségeket, meg kell tanulnom ezek élvezetét, meg kellett szoknom furcsa állagukat, esetleges (mellék)ízeiket, -illataikat. Aztán amikor sikerült ezen átlendülnöm egy kiváló házi pacalpörkölttel, onnatól nem volt megállás a leejtőn, azóta keresem mindenhol, és az utazásaim során is képes vagyok még akér egyáltalán nem bizalomgerjesztő helyeken is megkóstolni. Ezeknek - és persze jó pár nagyon is bizalomgerjesztőnek - a gyűjteménye ez a poszt, azaz nem célom (egyelőre?) a világ összes pacalját itt felsorolni, csak azokat, amiket magam is ettem, és még fotóm is van róla. (csorbáról például nem találtam sajnos képet, az még az analóg világban volt...)

img_1572.jpeg

Még (már?) pandémiapacalozási

Természetesen Krúdy sem maradhat ki:

Tóni, egy pacalt kérek – mormogta röfögő hangon. 

Szóval ez nem egy pacalopédia, csak egy pacallajstrom, amiben inkább koncentrálok az egzotikusabb, nem hazai pacalokra, azokta azért egész jól simerjük, illetve a lenti könyvajánló gyönyörűen feldolgozza őket.

Nem hagyományos pacalélmények:

3 Michelin-csillagos tőkehalpacal csontvelővel

az Uliassi étteremben, Senigalliában, Olaszországban.

c3b69c69-2b18-45ec-976c-91bd9746f2b1.jpg

Pacaltekercs grillezve, rajta gochujang (koreai fermentált chilipaszta) és “fokhagymanutella”.

Meg kamillavirág, stb a római Marzapane étteremben:

img_2848.jpeg

Fekete(!) csicseriborsóval, enyhén csípősen, korianderrel, sült tojással

(a képen lyukasztás után) a A Taberna da Rua das Flores-ben, Lisszabonban:

img_9664.jpeg

Hagyományos(abb) pacalok:

Callos a la Vizcaina, azaz baszk pacal

csak épp sertésgyomorból és körömből, chorizóval. Különlegessége még a helyszín: a világ egyik legjobb étterme, az Asador Etxebarri, illetve annak az egyszerűbb kisétterme.

img_2348.jpeg

Callos a la Madrileña — spanyol pacalétel chorizóval a madridi La Tasqueríában

img_8587.jpegEcetes tőkehalpacal-saláta

Quisque Sao Paolo, Lisszabon

img_0373.jpeg

Tripes à la niçoise, nizzai pacal

paradicsommal és fokhagymával a nizzai La Merenda étteremben.

img_6413.jpeg

Tablier de sapeur, azaz az utászkötény (rántott pacal)

Lyonban, a legendás Les Halles Paul Bocuse vásárcsarnok egyik kiséttermében.

img_9888.JPG

Callos con garbanzos a la malagueña, malagai csicseris pacal

chorizóval, Malagában a Casa Carlos 1936-ban.

img_5025.jpeg

Kenyai ropogós, grillezett pacal Nairobiban

img_2247.jpeg

Panino co i' lampredotto, firenzei pacalos szendvics

salsa verdével, csípős szósszal és abalébe tunkolva a panino

Trippa alla romana, pacal római módra

fehér borral és paradicsommal A római SantoPalato étteremben

img_3001.jpeg

Trippa fritta, olajban sült pacal

Trattoria Trippa legendás emblematikus fogása: ropogósra sütve, rozmaringgal és fokhagymával ízesítve, elképesztő telitalálat.

img_1444.jpeg

Kecskepacal, tőkehalpacal, borjúnyelv, borjúpacal

Természetesen ismét a Trattoria Trippában, ahol végtelen variációkban foglalkozik belsőségekkel a fantasztikus séf, Diego Rossi

img_4007.jpeg

Tripa de res, tacos de tripa, pacalos tacók

Különböző pacalokból (ropogós, illetve puha), és egyéb belsőségekkel készülő tacók Mexikó különböző részeiről

Természetesen kötelező irodalom a további tájékozódáshoz Cserna-Szabó András legendás könyve, a 77 magyar pacal!

Nem fogok tudni az egyes ételekhez recepteket mellékelni, köszi a megértést.

A gyűjtemény természetesen nem teljes, és nem is végleges, folyamatosan fogom táplálni, illetve kommentben jöhetnek még a saját kedvencek is! (Biztos ki is felejtettem egy csomót, de majdcsak eszembe jutnak.)

Ezek pedig a legnagyobb kedvenc tésztaételeim a világból!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8217895533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2022.08.02. 18:11:01

Koszi a posztert, en nagy pacal imado vagyok. Legeloszor Lengyelben, a 60-as evek elejen lettem elcsabitva, a flacski, (vagy flaki) pacal levessel, isteni.

A vilag sok reszen ettem azota, ha az van a menun hat en azt rendelek.
Eszak Amerikaban elek, ott majdhogy sohasem kaphato etteremben.

Trippa ala Caen viszi a koronat, de a romai is mint irtad nagyszeru.

A pacaltot nem konnyu kesziteni, sokaig kell fozni, de ha tul soka fo az mar nem jo.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.08.02. 18:14:15

@littke: köszi a visszajelzést! Igen, É-Amerika talán a legproblémásabb, esetleg valami karibi étteremben akadhat mondongo néven!

panama2323 2022.08.03. 23:07:57

Tényleg köszi a posztért!! Én is nagy rajongója vagyok a belsőségeknek 8még a tüdőnek is), de már gyerek korom óta. Littke által említett lengyel leves receptet is megfogom keresni. A cikk alapján a Japánban evett halbelsőség is ide tartozott. Hát az apóson kívül senki nem ette a családban, csak én...
süti beállítások módosítása