A világ legjobb tésztái - a tészták világa
2022. április 10. írta: világevő

A világ legjobb tésztái - a tészták világa

teszta_top_legjobb_jokuti_vilagevo.jpegSzubjektív válogatás az utazásaim során különösen megkedvelt tésztaételekből. Kimaradt szerinted valami fontos?

Itt pedig van egy elég durva breaking news!

Nem teljesen véletlenül, mutatkozik némi túlsúly (rajtam is) a világ ázsiai feléről, hiszen ott azért évszázados, egyes feltételezések szerint több évezredes hagyományai vannak a tésztakészítésnek, a legvalószínűbb változat szerint maga a tészta eleve Kínából indult világhódító útjára. De akárhogy is van, történelemkönyvek olvasása nélkül is kiváló szórakozás a helyi tésztaételek kóstolgatása, a legjobb tésztamesterek felkutatása. Rengeteget ki is kellett hagynom a felsorolásból, például Japánban is rengeteg különböző ramen van, nem is beszélve a hajdinából készülő szobatésztáról, és persze Kína is felfoghatatlan gazdag lelőhelye a levesben, vagy anélkül kínált tésztaételeknek, gombócoknak, és hasonlóknak. Európában természetesen az olasz felhozatal a legizmosabb. De azért van egy meglepetés is!

Xiaolongbao, Din Tai Fung, Taipei

dscf1336_uv_uv8888_ultraviolet_paul_pairet_restaurant_michelin_shanghai_china_vilagevo_jokuti_andras_l_jokuti_vilagevo.jpeg

Din Tai Fung - Innen indult világhódító útjára ez a különleges gombóc, ami húslevessel van töltve, és leveseskanálba téve először egy kis lyukon keresztül érdemes kiszívni a levet, majd utána megenni a "maradékot". Ahogy minden tésztánál, itt is óriási különbség van az igazán csúcsminőség és a közepes között. Az első éttermük Tajpejben nyitott 1958-ban, azóta meghódították a fél világot.

dscf1351_uv_uv8888_ultraviolet_paul_pairet_restaurant_michelin_shanghai_china_vilagevo_jokuti_andras_l_jokuti_vilagevo.jpeg

dscf0173_taipei_taiwan_vilagevo_jokuti_jokuti_vilagevo.jpeg

dscf0169_taipei_taiwan_vilagevo_jokuti_jokuti_vilagevo.jpegNyitásra várva 

dscf1331_uv_uv8888_ultraviolet_paul_pairet_restaurant_michelin_shanghai_china_vilagevo_jokuti_andras_l_jokuti_vilagevo.jpeg

img_8648_jokuti_vilagevo.jpeg

Az egyik shanghaji Din Tai Fung közelében még egy többszörös Mizhelin-csillagos helyet is találtam.

Hakata ramen, Hakata Issou, Fukuoka, Japán

dscf6715_fukuoka_hakata_ramen_issou_japan_vilagevo_jokuti_l_jokuti_vilagevo.jpeg

Bár Kínai eredtű, de a japánok fejlesztették tökélyre a ramen műfaját (mint ahogy ezt annyi minden mással, például a rántott hússal megtették). Általában egy erős, de nem túl erős sertéshúsleves az alap, amire különböző feltétek kerülnek, köztük pár rendszeresen visszatérő elem. Az egyik ilyen az onsentojás, azaz egy kemény tojás, aminek folyós a sárgája. Fogyasztása pálcikával és kanállal történik. A hakata ramen jellemzője, hogy alapvetően egy kevsébé intenzív ízű csontlével készül, de hasonlóan mély és rétegzett, mint a többi fajta, és szerintem ez a legfinomabb az összes közül. És Fukuokában végigkóstolva az összes fontosat, a Hakata Issou a bajnok.

dscf6707_fukuoka_hakata_ramen_issou_japan_vilagevo_jokuti_l_jokuti_vilagevo.jpegimg_6935_jokuti_vilagevo.jpegAz eső sem akadály

dscf6691_fukuoka_hakata_ramen_japan_vilagevo_jokuti_jokuti_vilagevo.jpegEz pedig szintln Hakata (Fukuoka) városában, de egy brutális csípős, szintén szuper ramen
Korábbi ramenposztom a Világevőn.
Aki itthon szeretne rament enni, egyelőre nem sok helyet tudok ajánlani, sajnos szinte sehol nem értik a műfaj lényegét. Abszolút kedvencem a jelenlegi kínálatból a Bíró Lajos féle megoldás (amibe azért alaposan bele is szóltam), amit a Buja Disznókban készít szombatonként.

Carbonara, SantoPalato, Róma

img_4956_jokuti_vilagevo.jpeg

A carbonarák királynője Sarah Ciccolini a SantoPalato trattoriában, Rómában, ezt a végtelenül egyszerű tésztát ő készíti a legmagasabb szinten. Itt is írtam róluk.

Néha így:

img_1859_jokuti_vilagevo.jpeg

Néha így:

img_5020_jokuti_vilagevo.jpeg

És így készül:
(Ezt a videómat Instán már 595 ezren megnézték, pedig el is lopta sok profil és sajátjaként közzétette.)

 

De egyéb tésztákban is nagyon bitang, például Amatriciana:

img_9614_jokuti_vilagevo.jpeg

Vagy a pajata, ami egy lazioi specialitás, és igazából külön posztot is megérdemel.

img_4950_jokuti_vilagevo.jpeg

Capellini, Casadonna Reale, Castel di Sangro, Olaszország

dscf1299_jokuti_vilagevo.jpegNehéz elmesélni ennek az ételnek a lényegét, kóstolni kell. Capellini, azaz angyalhajtészta, ami hasonlít a mi cérnametéltünkhöz, Niko Romito, három Michelin-csillagos, minimalista séfnél paradicsomvízben fő, kap egy bevonatot, ami a paradicsom cukortartalmából és a tésztafőző víz keményítő tartalmából van, és ezzel kész is van. Eleve hihetetlen, hogy egy ilyen vékonyka tésztában is megjelenik a tökéletes "aldenteség", ízben pedig a napon érlelt paradicsom intenzitása érződik. Felejthetetlen.

Cacio e pepe sertéshólyagban, Lido84, Gardone Riviera, Olaszország

img_5003_jokuti_vilagevo.jpeg

 Elsőre (és másodikra is) furcsán hangozhat a sertéshólyag, pedig klasszikus francia megoldás, gyakorlatilag a sütőzacskót helyettesíti. Ebben az esetben pedig a fantasztikus sajt+bor tésztának ad különleges tökéletlenséget, ahogy a séf, Ricardo Camanini elmagyarázta, ez a lényege, hogy igazából van egy kiszámolhatatlan hatás, hiszen minden hólyag kicsit más, így a tészta sem lehet soha kétszer ugyanolyan. Ez ugye a modern csúcstechnológia térhódításával különleges ízt ad.

img_5008_jokuti_vilagevo.jpeg

Így kerül az asztalhoz:

És a szárított élesztős tésztájuk is elképesztő:

img_4968_jokuti_vilagevo.jpeg

Tortellini alla panna, Casa Maria Luigia, Modena, Olaszország

img_9973_jokuti_vilagevo.jpegMassimo Bottura nem véletlenül vált legendáva, a mindig új, szezonális menüt kínáló Osteria Francescana mellett a Casa Maria Luigia képviseli az elmúlt 30 év legjobb tételeit, így például ezt az egyszerűenk tűnő töltött tortellinit tejszínszószban. Az igazi slusszpoén: ugyanis desszertként kerül az asztalra! 

img_9977_jokuti_vilagevo.jpeg

De itt ehető a Lasagne legjobb része nevű része is:

img_9888_jokuti_vilagevo.jpeg

Kimchi mandu, Szöul, Dél-Korea

img_7836_jokuti_vilagevo.jpeg

 A kimchit talán már nem kell bemutatni, a koreai konyha büszkesége ez a nagyon csípős, fermentált kelkáposzta, ami ezúttal egy derelyébe kerül. Egyszerre comfort food és baromi csípős.

img_7835_jokuti_vilagevo.jpeg

És persze minden frissen, kézzel készül.

img_7849_jokuti_vilagevo.jpeg

Homáros spagetti, Joe Beef, Montreal, Kanada

dscf0409_joe_beef_montreal_canada_vilagevo_jokuti_l_jokuti_vilagevo.jpeg A kanadai konyhaművészet méltán nem világhírű, de van egy legendás étterem Montrealban, a Joe Beef, ahova bejutni is nagyon nehéz, és kifejezetten izgalmas, na és van egy nagy klasszikus, a homáros spagetti, ami nem spórol éppenséggel az alapanyaggal (fél homár, rengeteg tejszín és vaj, ízesítésként pedig brandy és tárkony). Nyoma sincs az olaszos finomkodásnak és elegánciának, szimplán brutális.

dscf0403_joe_beef_montreal_canada_vilagevo_jokuti_l_jokuti_vilagevo.jpeg

Pho, Hanoi, Vietnam

dscf5400_jokuti_vilagevo.jpeg

Szerintem a pho-levesét már nem kell senkinek bemutatni, kicsit sajátomnak is érzem a népszerűségét, bár nyilván sokan, sok helyen írtak róla, de elég sok energiét öltem a népszerűsítésébe, még 2010-től kezdődően, többek közt főztem pholevest tévében is, meg szerzveztem rengeteg vietnami vacsorát, amikor végre sikerült egy autentikus helyre bukkannom itthon. És itt van egy receptem 2013-ból.

Itthoni kedvenc lelőhely: Hai Nam Pho bisztró

img_4491_jokuti_vilagevo.jpeg

Azóta már Világetetett1 is résztvett egy alapos phoiskolai képzésen még 2018-ban:

img_20171221_135937-01-01_jokuti_vilagevo.jpeg 

De a fermentált rizstésztából készülő Banh Cuon "palacsinta" is csaj éppenhogy maradt le a listáról:

dscf5341_jokuti_vilagevo.jpeg

Pirított diós-szilvás nudli, Nudli Tésztakantin*, Budapest

 nudli_1862.jpg

Alapvetően hagyományos tésztaételekkel dolgozik a Nudli Tésztakantin, persze ezeket néha nagyon finoman modernizálja, de van egy-két új kreáció is, amik nyilván nem tartoznak feltétlenül a gasztrotörténelem legkreatívabb alkotásai közé, nem is ez a cél, de időnként meglehetősen addiktívnak bizonyulnak. Ilyen ez a pirított diós, zsemlemorzsás, szilvarösztis nudli, ami barna vajban alaposan körbepirul először, és az otthoni verziónál eleve sokkal puhább.

Ilyenre:

nudli_1851.jpg

Majd ez a vége:

nudli_1893.jpg

És azért a többi se rossz, mint például a nagyon kicsit megváltoztatott mákos nudli:

nudli_1859.jpg

*Disclaimer: A Nudliban tulajdonos vagyok, de ettől még a vélmény (is) a sajátom. 

Szerinted mi maradt ki, aminek itt lenne a helye a toplistában?

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3817793409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalpy71 2022.04.10. 21:13:19

Már attól híztam 3 kilót, hogy végig olvastam

francoska 2022.04.11. 00:12:46

@Kalpy71: Az hagyján! Én meg elmentem főzni...

motoroskonyhaja 2022.04.12. 18:11:18

Szerintem egy jó kis yakisoba is megért volna egy misét (azaz a kérdésedre válaszolva szerintem ez maradt ki ;)

motoroskonyhaja 2022.04.12. 18:13:07

Jaj, hát most jut eszembe a gyoza és a pelmenyi is... ;)

motoroskonyhaja 2022.04.12. 18:42:48

@világevő: Sejtettem, de mivel azt kérdezted mi az, ami szerintünk kimaradt.... ;) Persze a pirogtól a varenikin át egy csomó minden eszembe jutott még, de ha a TOP 10-et kellene belőnöm nem is tudom mit csinálnék, annyi igazán finom tésztaétel van ;) Szerintem ez egy Mission Impossible :D
Valamilyen szinten persze szubjektív dolog: az ízek, állagok és textrúrák mellett - nekem legalábbis - az adott ételhez köthető élmény is biztos sokat nyomna a latba.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.04.12. 18:51:24

@motoroskonyhaja: persze, értettem én is!
Én azt igyekszem nagyban leválasztani, és valamennyire objektív szempontokra koncentrálni, hogy egy kicsit univerzálisabb legyen a végeredmény, vagy legalábbis azokat a külső körülményeket értékelem magasra, amik rekonstruálhatók, mások által is jó eséllyel megélhetők. Például a Lido84 esetében komoly szerepet játszik a lokáció és a környezet, szerviz, stb, de ez mindenkinek rendelkezésére áll.
(Így pl a White Rabbit séfjének a lakásában reggelire fogyasztott házi pelmenyit - evőkanálnyi belugával - nem vettem bele :)
süti beállítások módosítása