A legjobb kenyerek, és kenyeres élmények. Nem csak itthonról.
2021. augusztus 20. írta: világevő

A legjobb kenyerek, és kenyeres élmények. Nem csak itthonról.

kenyer_bread-collage_jokuti_vilagevo.jpeg

Kedvenc kenyerek és kenyerezések az elmúlt évből. 

Mindenféle tudományos és áltudományos vizsgálatok nélkül összeszedtem a teljesen szubjektív legjobb kenyerek és kenyerezések élményeit az elmúlt egy évből. Közte egyszerűbbek és éttermiek, kísérők és komplett fogások, hazaiak és külföldiek. Íme:

palthest, havgus és füge.

Helyszín: Kadeau Bornholm, Dánia

img_7878_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

A palthest egy olyan fogás, ami egyelőre még csak várja, hogy megismerje a világ. Kizárólag Bornholm szigetén létezik, ami Dániához tartozik, de Svédországhoz esik közel a Balti-tengerben. Az étel alapvetően a maradék kenyér felhasználására szolgál, hasonlóan a mi mákos gubánkhoz, itt is édes, különböző szárított erdei gyümölcsökkel és más eltett finomságokkal. A fantasztikus étterem viszont egy sós verziót kínál, természetesen vadkovászos kenyérből, a havgus nenű dán félkemény sajttal, fűszernövényekkel és virágaikkal a saját kertjükből. 

Körözöttes kenyér

Helyszín: itthon, Budapest

Snidlingvirággal, retekkel. A kenyér ezúttal Madridból származott, lesz még róla szó.

img_3103_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Toastkenyér

Helyszín: Masai Mara Nemzeti Park, Kenya

Van, amikor a társaság izgalmasabb még a kenyér minőségénél is, itt például a közeli mocsaras folyóban hűsölő krokodilok tették emlékezetessé ezt a szimpla szendvicset. És sikeresen megcáfolódott Arany János örökbecsű verssora: "Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek", egyáltalán nem bántam, hogy nem indultak meg felém a hüllők...

img_1194_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Lepénykenyér

Helyszín: Marzapane, Róma

Saját készítésű, hosszan kelesztett, fantasztikus, joghurtos lepénykenyér faszenes grillen pirítva, kiváló olívaolajjal meglocsolva, prémium marha(!)baconnel. Eéképszetően finom, belül foszlós, bármennyit meg tudnék enni belőle, csak épp ez egy hosszú degusztáció egyik első fogása, és a többi étel is szenzációs, így érdemes mértéktartónak lenni... 

img_3281_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Vadkovászos kenyér

Helyszín: Ciento Treinta Grados pékség, Madrid

img_4351_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Madrid legjobb pékségében a péksütemények is szuper jók a kouign-ammantól a babkáig (meglepő módon itt még újdonságnak számít a babka), és persze kenyerekben is nagyot alkotnak. A kedvencem a RAF kenyerük, azaz Rustic As F*ck.

Szápári Astrié kenyér

Helyszín: Pipacs Pékség, Budapest

img_8868_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Szerintem a hazai kínálat legjobbja jelenleg ez a kenyér, mindent tud, amit én egy kenyértől várok: vastag, erőteljes, roppanós héj, "izmos", kellően nedves belezet és kiváló íz!

img_7972_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Hippikenyér

Helyszín: szlovén-olasz határ a hegyekben

img_0851_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Egy egyáltalán nem tökéletes kenyér, amit a készítői és a helyszín tett tökéletessé. Sredne nevű mini településen gazdálkodik két megszállott hippifarmer, akik teljesen önfenntartó módon élnek itt és folytatnak biogazdálkodást. Írok majd még róluk részletesen, mert hihetetlen a sztori. Saját kecskesajtjaik, saját, 3 perccel korábban begyűjtött saláták.

Croque Madame

Helyszín: Artizán Pékség, Budapest

img_7383_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Ettem már sokszor, mindig szuper, csináltam róla jobb képeket is, de ez még(?) abban az időszakban készült, amikor nem létezett sem teraszos, sem semmilyen helyszíni fogyasztás, így egy parkban kellett megenni, emiatt különösen is emlékezetes maradt. Besamel, sajt, főtt sonka, és jó vaskos kenyér, na meg egy friss saláta.

A tulajdonos-pékkel, Fekete Gergővel készített korábbi online interjúm.

Kenyérfogás

Helyszín: Salt étterem, Budapest

img_5931_salt_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Tóth Szilárdék kenyérfogását (egy hosszú menüsor részeként) nem kell senkinek magyarázni, aki járt már az étteremben. A képlet nagyon egyszerű, "mindössze" rengeteg munka és kiváló alapanyagok kellenek hozzá.

Szardellás, vajas, pirított kenyér

Helyszín: Exit, Milánó, Olaszország

img_5311_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Az egyik örök kedvencem, a lényege a szuper, cantabriai szardella, vastagon a vaj, és pirított, vagy épp nem pirított, de szintén nagyon jó kenyér. Otthon se túl bonyolult.

img_5574_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Kenyérfogás

Helyszín: Hisa Franko, Kobarid, Szlovénia

img_0361_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Natasa Djuric készíti egészen kiváló kenyereit a szlovén csúcsétteremben, ahol persze a menü többi része is nagyon izgalmas és szuper, de ez is ott van a legnagyobb highlightok között. Natasa munkája, vagy inkább kenyérművészete egyébként Instán is megcsodálható.

Csak egy kis kenyérke

Helyszín: Lido84, Garda-tó, Olaszország

img_4951_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

Egészen biztosan senki sem nevezné meg a Lido84 legnagyszerűbb fogásai között a kenyeret, pedig kiváló, csak éppen annyira jó minden más is, hogy így nem marad rajta a fókusz. Pedig megérdemli. Ahogy az egész étterem is megérdemelné bőségesen a 3 Michelin-csillagot, azaz a minősítést, ami azoknak a helyeknek jár, amik megérnek egy külön utazást is. A Camanini-testvérek étterme éppen ilyen, és az étkezés náluk maga is egy utazás...

Vega finomságok pirítóssal

Helyszín: Tian bisztró, Bécs, Ausztria

img_1443_tian_becs_jokuti_vilagevo.jpeg

Nem csak vegáknak kötelező ez a nagyon hangulatos bisztró Bécsben, ahol teljes értékű, és kivál,ó ételek vannak növényi alapanyagokból. Húsevő vagyok, de hiányérzetről szó sem volt, és persze a kenyér is maximálisan megfelelő az élményhez!

Minden pékáru!

Helyszín: Hart Bageri, Koppenhága, Dánia

img_8370_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg

A San Francico-i legendás Tartin bakery vezetőpékje költözött Koppenhágába pár éve, és egyszerűen, de nem túlzón fogalmazva - megalkotta a világ legjobb pékségét. Ahol egyszerűen minden szenzációs, teljesen mindegy, hogy kenyér, péksütemény, vagy sütemény. Mindent tudnak, amit a lisztről tudni lehet, és nem félnek használni.

Ez például egy fokhagymás kalácsuk:

img_8358_kenyer_bread_jokuti_vilagevo.jpg Kedvenc koppenhágai pékségeimről itt írtam részletesen.

És merjünk továbbra is pékhez járni saját sütés helyett! Még rengeteg kenyér a Világevőn.

És a Nudliban is készülünk valami nagyon izgalmasra!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr316665552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.08.20. 15:04:21

Nagyon jó poszt. De kimaradt a skandináv crisp kenyér.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.08.20. 18:22:46

@littke: Köszi! nem igyekezett teljes lista lenni, csak az elmúlt 8 hónap kedvencei, amiket ettem!

Kedélyes Paraszt 2021.08.22. 10:52:42

ez a szardellás cucc jól néz ki, és nyilván otthon is elkészithető faék. Csak valami jó kenyeret kellene találni hozzá :)

kék madár 2021.09.21. 19:30:21

jo sokat utaztal covid idejen..... :)
süti beállítások módosítása