10+1 dolog, amit megtanultam Krakkóban és környékén
2021. augusztus 04. írta: világevő

10+1 dolog, amit megtanultam Krakkóban és környékén

Már a sokadik látogatásom volt Kis-Lengyelországban, de ezúttal a fine dining éttermeket is sikerült alaposabban kipróbálni, na és szuper jó új helyek is vannak! img_7714_polska_malopolska_poland_cracow_jokuti_vilagevo.jpeg

Disclaimer: Az utazást a Lengyel Turisztikai Ügynökség szervezte és támogatta

1. Ha csak Krakkóban szeretnél időt tölteni, akkor a legjobb megoldás, ha vonattal utazol!

A legtöbb hosszú hétvégi program problémája, hogy túlságosan sok időt és erőt elvesz az utazás. Krakkó például hiába van csak kb. 6 órányi autóútra Budapestről, végig figyelni kell, előfordulhatnak dugók, és vagy hajnalban kell indulni, ahhoz, hogy utána maradjon egy fél napod, vagy nagyjából el is veszítesz egy-egy napot az utazással.
Ehelyett nagyon jó opció a vonatozás, ami van napközben is, de az igazi a hálókocsis, éjszakai utazás! Ízlés, és persze büdzsé szerint lehet akár egyedül is lefoglalni egy teljes kabint, de alapvetően 2, 3 személyesek a rendes hálókocsik, és persze mindkét irányba este indulnak, így semmi hasznos idő nem vész el, másnap reggel kipihenten lehet Krakkóba, vagy épp hazaérkezni, így még az is működhet, hogy vasárnap még Krakkóban vacsorázol, hétfőn reggel mégis - max egy kis késéssel - már a munkahelyeden vagy.

És a hálófülke teljesen profi, az én testmagasságommal (189cm) is elég hosszú, van légkondi, tisztességes árú büfé, reggelire kávé vagy tea, és a legjobb, hogy a határátkeléseknél sem kell felkelni, a kalauz intézi, teljesen zavartalan az egész utazás!

 Ilyen a kabin, ha a két ágyast választod, van 3, illetve 4 fekvőhelyes is. És még egy kis átmeneti spájz is létrehozható a bevásárolt gasztroszuvenírekből :)

 

2. Ha kimozdulnál Krakkóból, semmiképp se hagyd ki ezt a fantasztikus nemzeti parkot és a pisztrángozót!

 Az Ojców Nemzeti Park a krakkóiak kedvenc kirándulóhelye, tele izgalmas mészkőformációkkal, de ami még ennél is fontosabb, egy szuper jó pisztrángtenyésztővel, ahol ráadásul kiváló minőségben grillezik és füstölik a halakat! Maradandó élmény nagyon szép környezetben falatozni egy jót, kiváló alapanyagból (sebes pisztráng) nagyon profin készítik, főleg a füstöltet javaslom! Egyébként ez egy anya-lánya vállalkozás, akik minden előképzettség nélkül vágtak bele egy hirtelen lehetőséget kihasználva, hogy ebben az idilli környezetben halakat tenyésszenek, és azóta nagyjából minden létező kitüntetés bezsebeltek, és rengeteg komoly éttermet is ők látnak el.

 

3. Ha érdekel a fine dining, ez az étterem a legjobb Krakkóban!

 Igazi kortárs fine dining élményt kínál a nagyon becsapós nevű Bottiglieria 1881 étterem, ahol név ellenére nyoma sincs az olasz ízeknek, helyette nagyon modern és nagyon szerethető lengyel konyhát kínálnak. Van egy Michelin-csillagjuk is,  érdemes a leghosszabb degusztációs menüt kínálni, ugyanis az elejétől a végéig nagyon erős, kifinomult és érdekes ételeket kínálnak! A séffel egyébként találkozhatott már a hazai közönség is, Przemysław Klima ugyanis pár éve - még az akkori egyetlen csillagos, Atelier Amaro sous-séfjeként - prezentálta a varsói étterem ételeit. Azóta Krakkóban önálló éttermet nyitott, és ezt nagyon jól is tette!

 

4. Ha autóval mész, ejtsd útba Zakopanét!

A lengyel foodiek szerint a legjobb étterem a hegyen található, de ha ide nincs idő felmenni, akkor is érdemes lehet például meglátogatni egy sajtkészítőt, akiktől autentikus, helyi, hegyi sajtok vásárolhatók, főleg juhtejből készítve. Ezek azért nehezen vennék fel a versenyt a legjobb olasz vagy francia sajtokkal, de például a hosszas érlelésű, jellegzetesen orsóformájú oscypek (magyarul ostyepka, vagy csiptetett sajt) tud nagyon jó lenni szeletekben grillezve!

Grillezve, baconnel ilyen csinos:

img_7723_polska_malopolska_poland_cracow_jokuti_vilagevo.jpeg

Ez meg én, Zakopanéban, még a pandémia előtt:

img_7765_polska_malopolska_poland_cracow_jokuti_vilagevo.jpeg

5. Ha szeretsz sétálni, menj át a hídon!

Krakkó belvárosa egyre bővül, míg régebben csak a várnegyedet, a történelmi óvárost és a Kazmierz negyedet volt érdemes meglátogatni, most már érdemes átmerészkedni a hídon, ahol egyre több hangulatos hely nyit, és még nincs akkora tömeg. És nagyon laza körülmények között, de jó minőségben meg lehet kóstolni jó pár helyi klasszikust is.

6. Kötelező a heringezés is!

Aki szereti a ruszlit, annak nem kell magyarázni, hogy miért is érdemes a szlávoknál általában időt szakítani egy kis heringezésre, egy egész jó hely erre például ez a kifejezetten heringrajongókra szakosodott "heringkövetség", ahol akár vegyes ízelítőben is lehet kóstolni. A kötelező kísérője egyébként elvileg a vodka, természetesen abból is a lengyel, de anélkül se rossz!

7. Ha gasztroajándékokat vásárolnál, ne hagyd ki ezt a biopiacot!

 De reggelizésre is kiváló a "petruska" biopiac, ahol nagyon korrekt módon minden árusnál pontosan jelölve van, hogy mennyire bio is ő. Már csak a füstölt halak, zöldségek és gyümölcsök miatt is megéri, de pár standon kínálnak sütiket, reggeliket, könnyű ebédeket is, ráadásul ezek is a piac kínálatára épülnek!

8. Street food és maczanka

Aki valami masszívabbra vágyik, egyrészt kötelező a helyi melegszendvics, a zapiekanki, ami meglepő népszerűségnek örvend, bár a helyi jól értesültek szerint mindenhol fagyasztottból készül. A másik legérdekesebb maczanka (macsanka), ami egy pulled-pork szendvics, rengetegféle változatban elérhető, és alapvetően annyira gazdag a zsemle tölteléke, hogy lehetetlen harapni, így a helyiek villával eszik ki a húst inkább. Utcai verzióban például itt érdemes kóstolni, aki a kicsit kifinomultabb, bisztrós verzióra kíváncsi, itt érdemes (és az étlap többi része is tartogat izgalmakat, nagyon jó kis lengyel bisztró)!

9. Pischinger - a bécsi nápolyi, ami krakkói

Vagy legalábbis itt sokkal népszerűbb, mint származási helyén, Bécsben, ahol Oskar Pischinger cukrászmestertől kerültek ki az első példányok, akinek egyébként magyarországi gyára is volt, és vélhetően innen elég erőteljesen "ihletődött" a Manner azóta sokkal nagyobb karriert befutó nápolyija. A Pischingertorta viszont azóta is pörög például Krakkóban, volt egyébként ez nálunk is egy időben divat, igazából rettentően egyszerű, ostyalapokat kell megkenni csokis (vagy egyéb krémmel), és ha még szép formára is vágjuk, és kívülről kap egy fondant is, akkor már hívhatjuk is tortának. Nem nevezném kihagyhatatlan gasztrokalandnak, de egy próbát mindenképp megér, ha épp meglátjuk egy cukrászdában!

 10. Krakkónak saját bagelje van, ami nem egy divatjelenség!

Obwarzanek (e: obvárzsánek) néven fut a fonott kis péksütemény, ami nagyon hasonlóan készül a bagelhez, ugyanis rövid főzést is kap a nyers tészta, mielőtt a sütőbe kerülne. És tényleg nem a legújabb trendeknek köszönheti a létét, ugyanis 1394(!)-ből származó írásbeli emlék is őrzi. Mindenképp frissen érdemes fogyasztani, akkor kívül ropog, belül foszlós, a belvárosban rengeteg árus kínálja. És általában csak a fele kap valamilyen bevonatot, például mákot vagy szezámmagot. Aki meg szeretné tanulni az elkészítését, külön kis múzeumocskában erre is van lehetőség, de nem kell félni, nem a tésztadagasztással indul a program, csak a formázást kell megtanulni, hogy aztán büszkén prezentálhassuk.

10. Krakkó gyönyörű

na jó, ez valójában nem volt igazán újdonság nekem, mert többször is jártam már erre, de ismét csak beigazolódott, hogy kiváló választás a város egy hosszú hétvégére is akár, kedves emberek, nagyon szép történelmi és építészeti emlékek, és mellé, a fentiekből válaszhatóan éppen elég autentikus gasztroélmény! Amik mellé természetesen itt is elérhetők a mindenhol divatos, de igényesen megvalósított egyéb trendek is.  

10+1. Ha nagyon érdekel Bem apó, ne hagyd ki Tarnow-t!

img_7364_polska_malopolska_poland_cracow_jokuti_vilagevo.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr316638286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2021.08.05. 15:57:56

Lengyelországban mindig betegre eszem magamat, pedig a posztban felsorolt ételek közül az oscypek kivételével egyet sem kóstoltam meg.

Kihagyhatatlan Lengyelországban a zurek (burgonyaleves), a kapusta (káposztaleves), a bigos (káposztás-húsos étel), a golonko (sertéscsülök), a kaczka (sült kacsa), a pierogi (húsos derelye), meg még sok finom étel és édesség.

Remora 2021.08.05. 22:02:02

A żurek nem burgonyaleves, sok helyi változatban még krumpli sincs. A lényege a żur - valamelyik gabonából csinálják, pl. zab vagy rozs kovászból napokig - ettől lesz savanyú, ecetet nem ér használni :) A kapusta a káposzta simán (esetleg a savanyúkáposzta), a levest inkább kapusńik - nak nevezik.

Azért még hozzáadnám a gołąbki ( amolyan töltött káposzta ) vagy a kaszanka ( véres hurka féle ) kóstolását :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.08.06. 08:46:44

@Pierr Kardán: @Remora: persze, rengeteg finom dolog van, most inkább igyekeztem a talán kevésbé ismert dolgokra koncentrálni, nem a "gulyáslevesre".
(amúgy ott van a képeken a zsur is, a pierogi is, meg az egyik legnagyobb kedvencem a chlodnik is)

Galaric 2021.08.07. 08:27:08

Remek cikk, köszönet érte!
Meg is hozztad a kedvem egy hosszú hétvégére.

kék madár 2021.08.10. 08:59:57

"Ez meg én, Zakopanéban, még a pandémia előtt"
nem tett neked rosszat ez a virus :)
süti beállítások módosítása