A COVID-19 rengeteg borzalma mellett van 1-2 egészen meglepő pozitív következménye is. Például simán lehet otthonra szervezni Michelin-csillagos ünneplést.
Természetesen ezekről a pozitívumokról boldogan lemondanánk inkább, ha ezzel a pandémia negatívumai is eltűnnének, de azért talán ilyen szomorú időkben szabad néha élvezni dolgokat, már csak a mentális egészség érdekében is. Erre nyújt egy egészen egyedi és különleges megoldást a Costes étterem 'Costes @ Home' menüje.
A megrendelőnek nagyon kevés dolgot kell biztosítania: a helyszínt (például a lakását), étkezőasztalt és székeket, na meg a társaságot, aki elfogyasztja, és egy alapvető konyhát, de még ebben is tudnak segíteni a Costesesek, volt már olyan bulijuk, amit egy ügyvédi iroda teakonyhájában bonyolítottak le teljes értékűen, de azért az ilyesmit érdemes előre egyeztetni!
A kóstoló menü hosszát is ki lehet választani (4/5/6), természetesen előre kell jelezni az esetleges érzékenységeket, allergiákat is. És az italpárosításról is előre kell dönteni, itt nem tud leszaladni a sommelier a pincébe, ha mégis meggondoljuk magunkat. Van viszont a megszokott borpárosítás helyett akár sörös is! Természetesen ezt is kipróbáltuk, és menüből is a teljes áttekintésre voltam kíváncsi.
A vacsorakezdés előtt 30-45 perccel korábban érkezik a pár fős csapat (a vendégek számától is függ a létszám), hozzánk két szakács és egy sommelier (Pongrácz Péter) jött, így a legprofibb előadásmódban hallgathattuk meg az italok ismertetését is. Nagyon jó volt a borsor is, de a craft beer összeállítás is tartogatott néhány nagyon kellemes és izgalmas meglepetést, pedig – finoman szólva – nem vagyok nagy sörös. Például két pezsgős üvegben érkező, boroshordóban több éves spontán érleléssel készült, borszőlővel (syrah, illetve merlot) beoltott SÖR.
Ahogy fent látszik, az egyes ételekhez optimalizált dizájnos tányérokat, evőeszközöket, szalvétákat, poharakat is az étterem hozza, azaz a mosatlan miatt se kell aggódni, a vacsora végén profin és gyorsan összepakolnak és már búcsúznak is, azaz végre nem kell amiatt sem aggódni, hogy miattunk túlóráznak, a "vendégek" addig maradnak, ameddig csak akarnak (főleg, mivel többnyire eleve otthon voltak).
Az egész élmény hibátlan, teljesen profin működik, hiszen a megszokott, fesztelen környezetben lehet kiélvezni a kifinomult ételeket, véletlenül se fordulhat elő, hogy minket zavarnak más vendégek, vagy épp mi zavarunk másokat, így például gyerekek bevezetésére is alkalmas a fine dining világába! És persze különleges eseményekre is tökéletes, házassági évfordulót, születésnapot, lánykérést, vagy hasonlókat szintén érdemes előre jelezni a "megrendeléskor", ilyenkor ők is készülnek valami meglepetéssel.
És akkor a menü:
Elsőként az amuse-ök, mini taco egy zöldségből készült gulyással töltve, gombakosárka és egy portugál-magyar Oreo (feketeolívás a keksz, benne túrókrém):
A következő snack egy mély ízű, 'no waste' zöldségbouillon, ami a konyhán használt zöldek nem feltálalt részéből készülő erőleves, szójaszósszal fűszerezve, hozzá egy csicsókaropogós:
Ezután a kenyér és a vaj, utóbbi szénával illatosítva, ehhez passzolóan rusztikus tálalásban, a kenyérkosárban pedig pogácsa és kétféle kiváló kenyér:
És még csak most indul a menü!
Az egyik sör:
VISSZA A GYÖKEREKHEZ
Nyers, marinált és főtt téli gyökérzöldségek
Középen pedig sárgacklalé és almalé keveréke a "leves".
KARFIOL
Fűszerekkel sült, szárított gyümölcsök és szőlő
A sült karfiol előnyeit már ismerjük sokan, ehhez még hozzátesz az enyhén csípős "curry" szósz, a gyümölcsök, törökmogyoró, szőlő...
SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG
Lassan főtt káposzta és tarlórépa, „Cozido” mártás
A cozido egy erős pecsenyeléként jelenik meg a tányéron (kicsit el is nyomja az amúgy nagyon finom hal lágy ízét),
ÉRLELT MARHA
Kétféleképpen, csicsóka és fekete szarvasgomba
Persze lehet leselkedni a konyhában, mégiscsak a sajátunk:
Így festenek a tányéron. Tökéletesre sütött húsok, erőteljes, szép márványozottsággal, mély ízekkel, és egy komoly jus, igazi férfias fogás.
Egy 35 napos érlelésű pásztói ribeye, illetve egy oldalas:
CITRUS „Lego”
Narancs, mandarin, grapefruit és yuzu
Narancs-grapefruit zselé, mandarin, fehércsoki-yuzu, és egy narancsvirágsorbet, változatos ízek, hőmérsékletek és állagok, üdítő!
PAPRIKÁK
Étcsokoládé-mousse, paprika, málna
Szép is, finom is, magyarosch is!
A menü is tökéletesen méltó a Michelin-csillaghoz, semmilyen kompromisszumba nem mentek bele annak érdekében, hogy házhoz is tudják vinni, teljes az éttermi élmény. Az elejétől a végéig szuper, sok meglepetéssel, kiváló ízekkel.