Michelin-csillag a lakásban! Amikor házhoz jön az első hazai csillagos
2021. április 04. írta: világevő

Michelin-csillag a lakásban! Amikor házhoz jön az első hazai csillagos

A COVID-19 rengeteg borzalma mellett van 1-2 egészen meglepő pozitív következménye is. Például simán lehet otthonra szervezni Michelin-csillagos ünneplést.

img_9042_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Természetesen ezekről a pozitívumokról boldogan lemondanánk inkább, ha ezzel a pandémia negatívumai is eltűnnének, de azért talán ilyen szomorú időkben szabad néha élvezni dolgokat, már csak a mentális egészség érdekében is. Erre nyújt egy egészen egyedi és különleges megoldást a Costes étterem 'Costes @ Home' menüje.

A megrendelőnek nagyon kevés dolgot kell biztosítania: a helyszínt (például a lakását), étkezőasztalt és székeket, na meg a társaságot, aki elfogyasztja, és egy alapvető konyhát, de még ebben is tudnak segíteni a Costesesek, volt már olyan bulijuk, amit egy ügyvédi iroda teakonyhájában bonyolítottak le teljes értékűen, de azért az ilyesmit érdemes előre egyeztetni!

img_8950_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

A kóstoló menü hosszát is ki lehet választani (4/5/6), természetesen előre kell jelezni az esetleges érzékenységeket, allergiákat is. És az italpárosításról is előre kell dönteni, itt nem tud leszaladni a sommelier a pincébe, ha mégis meggondoljuk magunkat. Van viszont a megszokott borpárosítás helyett akár sörös is! Természetesen ezt is kipróbáltuk, és menüből is a teljes áttekintésre voltam kíváncsi. 

img_8947_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

A vacsorakezdés előtt 30-45 perccel korábban érkezik a pár fős csapat (a vendégek számától is függ a létszám), hozzánk két szakács és egy sommelier (Pongrácz Péter) jött, így a legprofibb előadásmódban hallgathattuk meg az italok ismertetését is. Nagyon jó volt a borsor is, de a craft beer összeállítás is tartogatott néhány nagyon kellemes és izgalmas meglepetést, pedig – finoman szólva – nem vagyok nagy sörös. Például két pezsgős üvegben érkező, boroshordóban több éves spontán érleléssel készült, borszőlővel (syrah, illetve merlot) beoltott SÖR.

img_9051_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Ahogy fent látszik, az egyes ételekhez optimalizált dizájnos tányérokat, evőeszközöket, szalvétákat, poharakat is az étterem hozza, azaz a mosatlan miatt se kell aggódni, a vacsora végén profin és gyorsan összepakolnak és már búcsúznak is, azaz végre nem kell amiatt sem aggódni, hogy miattunk túlóráznak, a "vendégek" addig maradnak, ameddig csak akarnak (főleg, mivel többnyire eleve otthon voltak).

Az egész élmény hibátlan, teljesen profin működik, hiszen a megszokott, fesztelen környezetben lehet kiélvezni a kifinomult ételeket, véletlenül se fordulhat elő, hogy minket zavarnak más vendégek, vagy épp mi zavarunk másokat, így például gyerekek bevezetésére is alkalmas a fine dining világába! És persze különleges eseményekre is tökéletes, házassági évfordulót, születésnapot, lánykérést, vagy hasonlókat szintén érdemes előre jelezni a "megrendeléskor", ilyenkor ők is készülnek valami meglepetéssel.

És akkor a menü:

Elsőként az amuse-ök, mini taco egy zöldségből készült gulyással töltve, gombakosárka és egy portugál-magyar Oreo (feketeolívás a keksz, benne túrókrém):

img_8957_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

img_8958_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

img_8961_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

A következő snack egy mély ízű, 'no waste' zöldségbouillon, ami a konyhán használt zöldek nem feltálalt részéből készülő erőleves, szójaszósszal fűszerezve, hozzá egy csicsókaropogós:

img_8973_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Ezután a kenyér és a vaj, utóbbi szénával illatosítva, ehhez passzolóan rusztikus tálalásban, a kenyérkosárban pedig pogácsa és kétféle kiváló kenyér:

img_8968_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

És még csak most indul a menü!

Az egyik sör:

img_8979_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

VISSZA A GYÖKEREKHEZ
Nyers, marinált és főtt téli gyökérzöldségek

img_8980_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Középen pedig sárgacklalé és almalé keveréke a "leves".

img_8982_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

img_8987_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

KARFIOL
Fűszerekkel sült, szárított gyümölcsök és szőlő

img_8993_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

A sült karfiol előnyeit már ismerjük sokan, ehhez még hozzátesz az enyhén csípős "curry" szósz, a gyümölcsök, törökmogyoró, szőlő...

img_8999_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG
Lassan főtt káposzta és tarlórépa, „Cozido” mártás

img_9006_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

A cozido egy erős pecsenyeléként jelenik meg a tányéron (kicsit el is nyomja az amúgy nagyon finom hal lágy ízét), 

img_9012_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

ÉRLELT MARHA
Kétféleképpen, csicsóka és fekete szarvasgomba

Persze lehet leselkedni a konyhában, mégiscsak a sajátunk:

img_9016_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Így festenek a tányéron. Tökéletesre sütött húsok, erőteljes, szép márványozottsággal, mély ízekkel, és egy komoly jus, igazi férfias fogás.

img_9023_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

img_9019_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Egy 35 napos érlelésű pásztói ribeye, illetve egy oldalas:

img_9021_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

CITRUS „Lego”
Narancs, mandarin, grapefruit és yuzu

Narancs-grapefruit zselé, mandarin, fehércsoki-yuzu, és egy narancsvirágsorbet, változatos ízek, hőmérsékletek és állagok, üdítő!

img_9026_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

PAPRIKÁK
Étcsokoládé-mousse, paprika, málna

img_9040_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

Szép is, finom is, magyarosch is!

img_9043_costes_home_fine_dining_michelin_jokuti_vilagevo_l_f.jpeg

A menü is tökéletesen méltó a Michelin-csillaghoz, semmilyen kompromisszumba nem mentek bele annak érdekében, hogy házhoz is tudják vinni, teljes az éttermi élmény. Az elejétől a végéig szuper, sok meglepetéssel, kiváló ízekkel.

Az étterem weboldala

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr4616489946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.04.04. 22:44:49

Húha, ez finomnak néz ki!

plokmi 2021.04.05. 21:30:31

Az első menüről azt hittem, a kőleves. :-)
Láttam már pár főzős vetélkedőt. A zsűri mindig ki volt akadva ha nem ehető dolog került a tányérra. Akkor hogy is van ez, kérem szépen?!?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.04.06. 08:55:23

@plokmi: nem főzős vetélkedőkből tanulunk :)
de egyébként - kevés kivételtől eltekintve - ez a szabály tényleg létezik. a kavicsokon/köveken tálalás például eléggé bevett gyakorlat komoly éttermekben, bár tulajdonképpen tekinthetjük itt a kavicságyat magát tányérnak.

plokmi 2021.04.06. 22:34:12

@világevő: Nem írtam, hogy tanulási szándék volt mögötte.
Az ilyen műsorok alapja az alábbi vicc:
Vendég : Pincér, ez a tányér nedves!
Pincér : Nem uram, az már a leves.

Ha tanulni akarok, megnézem a YouTube-on,
Szokolay Zoli csatornáját (Szoky konyhája).
Tőle lehet és érdemes is tanulni. Ő az egyik legjobb, ebben a műfajban.

Alfréd76 2021.04.08. 21:27:29

@plokmi: Nem, nem ebben a műfajban. Egy másikban talán.
süti beállítások módosítása