Egy furcsa év legjobb éttermi élményei
2020. december 12. írta: világevő

Egy furcsa év legjobb éttermi élményei

 Excentrikus molekuláris pártól a volt bandatag séfig, na meg a magányos olasz zseniig: a legjobb idei gasztrokalandok.top10_vilagevo_jokuti_restaurant_etterem_2020.jpg 

Gondolkoztam rajta, hogy van-e egyáltalán értelme egy ilyen csonka-furcsa év legjobb éttermi étkezéseit összegyűjteni, de végülis sikerült azért elég sok felejthetetlen helyre eljutni ahhoz, hogy érdekes legyen a lista, na meg sok étteremről nem jutott időm írni, így legalább itt tudok belőlük mutatni valamit.

Abc-sorrendben:

Bros', Lecce

Egy kedvesen excentrikus pár hihetetlenül izgalmas és kreatív étterme Leccében, ami sikeresen ötvözi a molekuláris gasztronómiai játszadozást a történetmeséléssel és a kreatív párosításokkal, anélkül, hogy akár csak egy pillanatra is öncélúvá váljon. Végig megtartják a hatalmas lendületet, aki egy kicsit is szereti a játékos izgalmakat, annak ez egy kötelező élmény! Ráadásul úgy tudnak összerakni egy 13 fogásos szuper menüt, hogy közben szinte fel sem tűnik, hogy vegetariánus.

Ez például egy fantasztikus kombináció, izgalmasan pezentálva, mint szinte minden egyes fogás:

Az étterem weboldala

Disfrutar, Barcelona

A legendás El Bulli, Ferran Adria éttermének talán első számú örököse, a három fiatal séf saját lábra állva méltóképpen viszik tovább az ottani hagyományokat. (Igen, még talán Albert Adria éttermeinél is erősebben, pedig azok is szuperek, végigettem őket, ez pl. az Enigma) Tele ötletekkel és állandó újításokkal, miközben az ízek is baromira stimmelnek. Külön becsülendő, hogy nincs mögöttük nagy befektető, hanem apránként fejlesztgetnek, például idén büszkén prezentálták, hogy 5 év alatt elkészült végre a fejlesztő konyha is.

 

Az étterem weboldala

Hisa Franko, Kobarid, Szlovénia

A régió egyik legjobbja, idilli környezetben, folyamatos változásban és fejlődésben, de mindig hatalmas élmény.

 

 

Jordnaer, Gentofte, Dánia

Ezt meg fogom írni részletesen is, mert óriási élmény, de előbb még visszamegyek újra!

 

Az étterem weboldala.

Noma, Koppenhága, Dánia

A Nomáról nincs mit írnom, az egyik legprogresszívebb étterem a világon, az élén egy zsenivel. Idén sajnos csak egyszer tudtam eljutni a pandémia miatt.

 

Röviden a véleményem:

Az étterem weboldala.

OD Urla, Urla, Törökország


Írtam róla részletesen is itt. Visszatérek, amint lehet, beígért a séf egy több napos programot, amiben klasszikus báránygrillezés az első este, a modern menü a második...

Az étterem weboldala.

Pascucci al Porticciolo, Fiumicino, Olaszország

Egy csodálatos felfedezés, Fiumicino egy hihetetlenül jó tengeri éttermet rejt, tele kreativitással, és a kiváló alapanyagok iránti tisztelettel, de mégis szuper játékossággal. És még extrém jófejek is...

 Az étterem weboldala.

Reale, Castel di Sangro, Olaszország

Óriési rajongója vagyok ez egyik legnagyobb zseninek itt Európában: Niko Romito nemzetközileg nem olyan ismert, mint a legtöbb olasz három Michelin-csillagos, mégis - szerintem - lekörözi mindegyiket. Hihetetlenül átgondolt minimalizmusával, fantasztikus ízeivel, kreatív menüjével egészen egyszerűen lenyűgözőt alkot, és az összeélmény is kiváló. (A reggelijéről és a helyről már írtam itt.) Visszatértem ezúttal az elmúlt 20 évet feldolgozó menüjére, és az is csodálatos. Nem lehet elmagyarázni, ki kell próbálni.

Az ételek:

 

Az étterem weboldala.

Steirereck, Bécs, Ausztria

 Megírtam részletesen is, a zárás alatti aktivitásukat is. Nagy kedvenc. Emberségben is.

Az étterem weboldala.

Zia Róma, Olaszország

Egy váratlan gyöngyszem Rómában, messze még a világhírnévtől de máris fantasztikus menüvel. Nem is meglepő, hogy épp Niko Romito a séf példaképe... (Azóta kaptak egy csillagot. Véletlen? Aligha!)

Az étterem weboldala

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr116327428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2020.12.14. 18:15:44

A legnagyobb bátorság szerintem a dán szederhez kellett, annak az állaga elég bizarr (vagy lehet, hogy kaviár az?)

Az olasz kaját a kék vázával nem is értettem. Az már képzőművészet

kék madár 2020.12.18. 00:42:36

"Idén sajnos csak egyszer tudtam eljutni a pandémia miatt"
azert ez kiverte nalam a biztositekot, most esett le mennyire borzaszto volt ez az ev mindenkinek

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2020.12.18. 07:53:06

@kék madár: Természetesen nekem és a környezetemben is bőven okozott igazi és komoly problémákat a járvány, csak az nem témája a blognak, ezért nem foglalkozom vele.

fasszopó vincent 2020.12.31. 18:02:52

@kék madár: Nem tetszik a zindex, te mocskos szarházi, hazátlan liberofasiszta genetikai hulladék büdösbuzi?
süti beállítások módosítása