Nem csak akkor vagy jó ember, ha otthon vadkovászból sütöd a tökéletes kenyeret
2020. április 26. írta: világevő

Nem csak akkor vagy jó ember, ha otthon vadkovászból sütöd a tökéletes kenyeret

Folyamatosan nő a bizonytalanság két pánikbevásárlás között miközben egyre magasabb hőfokon fertőtleníted az egész családot: nem rettentő kínos ez, hogy mi még mindig nem sütünk tökéletes belezetű kenyeret, de még csak be se kukkantottunk a gluténablakon? breads.jpg

Fotó: Pancho Cardenas

NEM.

Nyilván mindenkinek feltűnt az utóbbi hetekben, hogy ellepték a közösségi médiát az otthon sütögetők, akik kovászt etetnek és tökéletes cipókat sütnek, kihasználva a szobafogságot. És ez jó. De az se baj, ha te nem. Én sem. 

View this post on Instagram

A post shared by Vivid Sydney (@vividsourdough) on

Ezerszámra bukkannak fel a lelkes amatőr pékek: madrekovász, autolizálás, alakor, gluténablak és hidratáció, szakszavak röppennek. Félszavakból is értik egymást, mi meg csak nézünk, hogy hogy lett a szomszéd Jancsiból, akit legutóbb előrezacskózott zsömléket láttál venni a sarki kisközértben, és rendszeresen mélyhűtött pizzák dobozaival tömte el a szelektív kukát, a kovász tudósa és egyben prófétája. 
A liszt az új make-up, a köröm alá ragadt kovászdarabka azonnal jelzi az avatott szemlélő számára, hogy egy szektába tartoznak, aki ha sietősen lépdel, a másik szektatag azonnal tudja, hogy épp azért rohan, mert etetés van otthon. Kovászetetés.

View this post on Instagram

A post shared by Blondie + Rye (Hannah P.) (@blondieandrye) on

És itt dobta le az agyam a láncot. Nekem ez koncepcionálisan nem megy. Hogy én egy kovász kegyeit keressem, etessem, pátyolgassam, annak érdekében, hogy néha-néha nagy kegyesen a segítségével kenyeret süthessek rengeteg munkával (és utána még nagyobb rendetlenséggel) magamnak? Szó sem lehet róla! Ugyanezen okból nem lettem földműves sem, én nem tudok hónapokig dolgozni azért, hogy majd egyszer, ha az időjárás és a sáskák is úgy akarják, talán betakaríthassam a terményt, és további hihetetlen energiák árán főzhessek belőle ebédet.

View this post on Instagram

A post shared by Nataša Djuric (@mydailysourdoughbread) on

Viszont nagyon nagyra becsülöm azokat, akik képesek erre, és igyekszem is őket támogatni, vásárlással, népszerűsítéssel. (Itt vannak például a legnagyobb kedvenceim összegyűjtve) Ők évek óta azon fáradoznak, hogy a lehető legjobb szinten tudjanak szolgáltatni: kenyereket, péksüteményeket, az ő túlélésüket is támogatjuk mi kenyérsütés-megtagadók, szerencsére szinte mindenannyian kitaláltak már valamilyen módszert arra, hogy vagy házhozszállítsanak, vagy legalább biztonságos személyes átvételt kínáljanak.

View this post on Instagram

A post shared by mestermi (@mestermi) on

Azzal sincs persze semmi gond, aki belevág a kenyérsütésbe, kiváló hobbi, a mentális egyensúlynak is csak jót tehet egy ilyen manuális tevékenység, a család számára is fantasztikus pillanat, amikor az étkezőasztalra kerül a még gőzölgő kenyér. Ráadásul, aki egyszer elkezdett ezzel a témával komolyan foglalkozni, sokkal jobban érti, hogy mitől is drágább egy valódi kenyér, mint egy felfújt ipari, na meg mennyi idő és munka van vele, és legfőképpen, hogy mennyire összehasonlíthatatlanul jobb és hasznosabb! Szóval nekik nem lehet már majd ócskát eladni, ami megintcsak hosszú távon a jó pékeknek kedvez. 

View this post on Instagram

A post shared by The Windmill (@thewindmillbakery) on

Szóval semmi gond, de ahol becsukódik egy ajtó, ott sem feltétlenül nyílik ki egy gluténablak.

Az első Világevő Talks vendége is épp egy pék volt... A másodikban: 2 Michelin-csillagos étterem tulajdonosa. Következő élő adás kedden? Bíró Lajossal és egy meglepetéssel!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr5315625314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2020.04.26. 10:50:33

Csak az elejéhez: én pont azt veszem észre, hogy csökken a pánikbevásárlás, gondolom mindenki megtanult együttélni a vírussal, illetve rájött, hogy nem ürülnek ki az üzletek.
A fertőtlenítési mániához nem tudok hozzászólni, én azzal is kezdet óta úgy voltam, mint a kenyérsütéssel... tudod ki... :)

Bryan élete 2020.04.26. 14:51:18

Mindenki így kezdi. Énaztánsoha. Hopp, véletlenül beugrik a fb-on egy csoport, ahol mindenféle nyalánkságok egy kattintásra. 25 féle kenyér, lángos, kalács, kakaós is, mazsolával, ki hogy szereti. Aztán elkezdesz sutyiban az árukeresőn a kenyérsütőképek között vacillálni.És a százhuszadik kenyér, kalács, lángos, egyéb finomságok után ülsz a konyhában az utolsó morzsák fölött és megkérdezed magadtól, úristen, micsinálok?

Nancsibacsi 2020.04.26. 17:06:30

"Ugyanezen okból nem lettem földműves sem"
Mert a blogger az sokkal komolyabb "szakma":-D

A kovász készítés amúgy annyira nem macerás - csináltam régebben, és tök laikusként elsőre sikerült - pedig abszolúte nem tartottam be semmiféle etetési rendet meg hasonlókat. De most nem használok, mert a kenyér élesztőből is fogyasztható, az meg hogy annyira nem finom mint a kovászos csak segít abban, hogy az ember kevesebb szénhidrátot vigyen be. Egyáltalán nem életbevágó hogy az ember mindig finomat egyen, mert a fogyasztható, de közepes ízű kajából sokkal könnyebb kevesebbet enni, mint a finomból.

Péter108 2020.04.26. 17:30:38

@Bryan élete: Aztán véget ér Járvány, újból office-ban dolgozol, fáradtan hazaérsz 6-ra, ...és még a gyerekkel is foglalkoznom kéne... majd bedobsz egy mirelit pizzát a sütőbe és jóízűen megeszed.

Irbisz 2020.04.26. 18:27:12

:), tök jó poszt :)
némi saját megjegyzés:
"Folyamatosan nő a bizonytalanság két pánikbevásárlás között miközben egyre magasabb hőfokon fertőtleníted az egész családot: nem rettentő kínos ez, hogy mi még mindig nem sütünk tökéletes belezetű kenyeret, de még csak be se kukkantottunk a gluténablakon? "
nem kinos, szerintem nevetséges ez a kenyérsütési mánia. igaz, még pánikvásárlók se voltunk, spar 300 m, aldi 1,3 km, azt meg lehetett tudni, nem fog egyik se kifogyni az ellátmányból ... persze aki bepániokol, annál a pánikreakció esetén a logika nem segit.

"Ezerszámra bukkannak fel a lelkes amatőr pékek: madrekovász, autolizálás, alakor, gluténablak és hidratáció, szakszavak röppennek. Félszavakból is értik egymást, mi meg csak nézünk, hogy hogy lett a szomszéd Jancsiból, akit legutóbb előrezacskózott zsömléket láttál venni a sarki kisközértben, és rendszeresen mélyhűtött pizzák dobozaival tömte el a szelektív kukát, a kovász tudósa és egyben prófétája. "
hm, én netto hülyeségnek tartom, nehogy már ne tudja eltölteni ennél jobban az értékes idejét az ember.
de mondjuk jobb mint hogy egymás agyára menne, mert nem tudnak mit kezdeni magukkal.
ja, még a spar-ban is akadnak igen jó kenyerek vannak, de a spar melletti szuperpékségben meg olyan kenyeret kapni, hogy jobbat nyugaton se ettem még.

"És itt dobta le az agyam a láncot. Nekem ez koncepcionálisan nem megy. Hogy én egy kovász kegyeit keressem, etessem, pátyolgassam, ... Szó sem lehet róla! Ugyanezen okból nem lettem földműves sem, ... további hihetetlen energiák árán főzhessek belőle ebédet."
Bizony, még az otthoni főzés is elég időt követel - bár ha az ember nem órákig rotyogü gulyást meg marhapörköltet csinál, akkor az otthoni főzés igen gyors tud lenni. Mi speciel egészségesebben (és még olcsóbban is :)) is eszünk a korlázotások bevezetése óta. Holmi kenyérrel ennyit és igy szenvedni, nonszensz ...

"Ők évek óta azon fáradoznak, hogy a lehető legjobb szinten tudjanak szolgáltatni: kenyereket, péksüteményeket, az ő túlélésüket is támogatjuk mi kenyérsütés-megtagadók, szerencsére szinte mindenannyian kitaláltak már valamilyen módszert arra, hogy vagy házhozszállítsanak, vagy legalább biztonságos személyes átvételt kínáljanak."
Erre nem gondoltam, de jogos :)

"Azzal sincs persze semmi gond, aki belevág a kenyérsütésbe, kiváló hobbi, a mentális egyensúlynak is csak jót tehet egy ilyen manuális tevékenység, "
Ööö, szerintem csak akkor ha sikeres. És ahogy olvastam, elsőre igen ritka a siker. Én alighanem kivágtam volna az első rosszul sikerült adag után a francba az egészet, mert csak ártott volna a mentális egyensúlyomnak.

" Szóval nekik nem lehet már majd ócskát eladni, ami megintcsak hosszú távon a jó pékeknek kedvez. "
Leygen igy!!! De attól tartok győz a spórolás, a jó lesz az ócsó is attitüd, és megint tömegek fogják enni az igénytelen és vacak, de legalább olcsó kenyereket, és az agyoncukrozott emg finomitott szemétkajának minősithető péksüteményeket :(

motoroskonyhaja 2020.04.26. 19:15:09

@Péter108: Ez szimplán rohadt nagy igénytelenség és/vagy hatalmas lustaság ezerrel, és - sajnos - ez jellemzi a hazai lakosság minimum 95%-át: kifogás, nyafogás az van, de TENNI nem akarnak, merthogyaszongyahogy: "nincsráidőnkmegnemérünkrámiilyenre".
Évek óta - férfiként - magam sütöm a kenyeret a családnak, napi (minimum) 12-14 óra munka mellett, és lám, nekem mégis lehetséges.... Nem, nincs semmi csili-vili kenyérsütőm, egy sima sütőm van itthon, mint bárkinek, és - láss csodát - mégis sikerül, mégis van időm rá.

A poszthoz: András nagyon jól belenyúlt a témába, amihez nagy gratula neki! Amit hiányolok a cikkből az az, hogy a közösségi médiában olyan gyorsan terjednek a sz*r receptek, meg a "becsszó tuti" ötletek, hogy azt még Einstein is megirigyelné. A nagyobb gond viszont, hogy ezekkel az ultra sz*r "tuti" receptekkel azoknak a kedvét is el lehet venni, akik próbálnának otthon valami jót csinálni.

HSS BBQ · https://hss-bbq.webnode.hu/kepeink/ 2020.04.26. 19:45:21

Marha jót derültem a posztodon! :) sacc tíz éve sütök, füstölök, barbecue-zok. Emellett gyerek korom óta foglalkozom hobbiból a pék szakma szépségeivel is. Ami kiborít az pont a "hirtelen felindulásból elkövetett divatbuzulás" :)

Azaz valaki divatba hoz valamit, közösségi médián keresztül rácuppan mindenki és rögtön állati okosnak képzeli magát. Mindenki ért mindenhez, (nem. ahhoz sem...) és rettenetesen kinézik a divatot nem értőket vagy nem értékelőket. Én meg továbbra is teszek rá magasról, csak egy kalap alá vesznek velük ami valljuk be zavaró. "ja te is most ezt csinálod, igen most nagyon menő". :D (ja. meg x év gyakorlat és rengeteg tudás van mögötte, az már kevésbé divatos. )

Na hát, a mirelit pizza nem ördögtől való ha épp hulla fáradt vagy.
Mindenkinek ami kényelmes és/vagy boldoggá teszi. ;)

A füst legyen veletek!

Nancsibacsi 2020.04.26. 22:23:25

@ekat: "én pont azt veszem észre, hogy csökken a pánikbevásárlás"
Szerintem meg sose volt pánikbevásárlás. Simán arról van szó, hogy van aki nem szeretné elkapni ezt a vírust. Ennek számos oka lehet - pl. az is, hogy egy családtagja, ismerőse mondjuk lélegeztető gépen van 1 hónapja, és valószínűleg sose fog felépülni. És nem 80 éves nagymama, hanem olyan 40-es, makk egészséges, életerős debella állat mint a blogger. Na ha valakinek van ilyen az ismeretségi körében, akkor lehet kicsit be.szrik, és olyan ritkán jár az üzletekbe, amennyire ritkán csak tud. És ő pakolja fel a 20 lisztet, fél kiló élesztőt, 40 UHT tejet meg 2 rúd szalámit - mert igen, otthon süt kenyeret, és nem, nincs kedve csak havonta 1x boltba menni. Más kérdés hogy kaját instagramra feltenni szánalmas - akkor is ha 5 csillagos étteremben fotózza az ember, meg akkor is ha a saját konyhájában.

Vegyük észre azt, hogy amit a médiában hallunk, az manipuláció. Ez egy rohadt veszélyes vírus, mert egy szimpla tüdőgyulladás is rohadt veszélyes - pedig akit azzal kezelnek, az kap egy széles spektrumú antibiotikum/antivirális szer koktélt, hogy a betegség ne hatalmasodjon el a tüdején. Ezért van, az, hogy influenza alapú, vagy bakteriális tüdőgyulladást relatíve jól tudnak kezelni, ezt meg vagy legyőzi a szervezet, vagy nem. És nem véletlenül nincs olyan statisztika, hogy a lélegeztető gépre került emberek hány százaléka hal meg, mert nagyon gyászos lenne az arány. És azt se gondoljuk, hogy a "gyógyult" az azt jelenti, hogy a saját 2 lábán elhagyta a kórházat. Nem - az csak egy negatív vírusteszt, ami után még lehet hogy fél éven keresztül oxigént kell kapnia. Vagy esetleg fel se épül - csak kimarad a halálozási statisztikából, mert hát "gyógyult".

élhetetlen 2020.04.26. 22:38:08

@Irbisz: Csak egy részlet. “Holmi kenyérrel ennyit és igy szenvedni, nonszensz ...”. Így igaz, vannak egyszerűbb módszerek, de Világevő ezért minimum barbárnak tart, vagy eltanácsol a kenyérevéstől. Éveken keresztül sütöttem kenyeret, míg a derekam fel nem mondta a szolgálatot, nem hajlandó sem a tíz perces dagasztást, sem a sütő begyújtásához szükséges lehajlást vállalni. Addig, fele fehér liszt, fele Graham, belemorzsolt szárított petrezselyem zöldje, vagy lestyán, (vagy amit szeretsz, felőlem hagyma, vagy kömény is lehet), porélesztő, olíva olaj, só. Összedobni 10 perc, aztán hagyod egy órát, és mennyiségtől függően egy vagy két rúd (nem cipókat szoktam sütni). Ez nem bonyolult, de jó.

odamondó 2020.04.27. 09:15:39

@Nancsibacsi: 40es makk egészséges 1 hónapja lélegeztető gépen. Hány van ilyen? 0 a világon?

Azért nincs statisztika a lélegeztető gépen meghaltakról, mert valószínűleg ahogy mondod a legtöbb meghal sajnos. Így viszont oda jutottunk amit semmilyen állam nem mer beismerni, hogy az emberek meg fognak halni. A politikusnak a görbe késleltetés csak annyira jó, hogy a statisztika ne 1 nap alatt jöjjön ki. Így elkerülhető a nagy nép harag.

Arról persze majd kussolás lesz, hogy ez a válság hány ember és család életét fogja nyomorba taszítani. Miért? A nagy semmiért.

Akkor a bejegyzéshez is: végülis nem baj ha mindenki pék lett most a nagy 'unalomban'. Annyi a baj, hogy mire én pék lettem volna liszt se volt a boltban. Most már van újra, de elmúlt a kedv. Közben meg látom az emberek kevésbé merik venni a pékárút, így bármikor van jó kenyér.

@Irbisz: ha a gyerekeknek enni kell majd adni a válságban a kutyát nem fogja érdekelni milyen ízű a kenyér. Ami teljesen logikus...

CCnick 2020.04.27. 09:37:23

@Bryan élete: "Mindenki így kezdi. Énaztánsoha" Én vagy 5 éve kezdtem el otthon kenyeret sütni. Tök jó buli volt, finom is, jól is nézett ki. Aztán abbahagytam mert semmi értelme erre elbaszni isten drága idejét. Friss házinak ott a pizza ha megkívánjuk, a kenyér meg a boltból jön azóta is.

CCnick 2020.04.27. 09:42:48

@motoroskonyhaja: , "és lám, nekem mégis lehetséges...." az, hogy valami lehetséges nem jelenti azt, hogy értelme is van. Te szereted csinálni, csináld, a te dolgod de ne igénytelenezd/lustázd le azt aki meg mást szeret csinálni mert ezzel kizárólag magadról állítasz ki bizonyítványt.

Irbisz 2020.04.27. 10:08:32

@CCnick:
" Aztán abbahagytam mert semmi értelme erre elbaszni isten drága idejét."

bizony, ez az egyik, ha nem legfontosabb objektiv ok, miért nem éri meg otthon ezzel elcseszni az időt, elvenni magunktól, a családtól, sokkal értékesebb tevékenységektől.
ha valakinek ez élmény, amolyan hobbi, azt megértem, esetleg még azt, hogy valaki olyan helyen lakik, hogy sajnos nem tud normális kenyeret venni.

motoroskonyhaja 2020.04.27. 11:20:11

@CCnick: Olvasd el újra a kommentemet ;) Az általad idézett szöveget arra értettem, mikor valaki kifogásokat keres, és ezen ideológia alapján mondja azt, hogy nem lehet, mert nincs ideje rá :) (amúgy én is szeretek mást csinálni, bár tény, hogy a főzés - is - kikapcsol, de még ott az olvasás, nyelvtanulás, motorozás, kirándulás, gombászás stb. És lám :) :) :) azokra is van időm)

CCnick 2020.04.27. 12:10:43

@motoroskonyhaja: mindenki talál ideológiát arra, hogy miért arra cseszi el az idejét amire akarja, te viszont le lustaigénytelenezted azokat akik nem a te szorakozásodra szánnak időt hanem másra.

Lóval ne 2020.04.27. 12:39:05

Ha házi kenyér akkor kizárólag a legegyszerűbb natúr lepény amit már az ókori időkben fogyasztottak és az ősember is el tudta készíteni. A szénhidrát amúgy is olyan műfaj, amivel elég komoly evolúciós problémáink vannak: elmondhatod, hogy te milyen fasza kézműves félkilós cipót gyúrtál de az igazság az, hogy pont nem lesz semmivel sem egészségesebb azt elfogyasztani, mint arányos mennyiségű lefitymált mirelit pizzát. Amennyiben a karanténhelyzetet ezekhez az ételekhez akarjuk párosítani akkor mindenki kezdheti vezetni a kalóriatáblázatot.
(Igen, tudom hogy ezek az egészség-gondolatok valószínűleg nem erre a blogra valók, de a magyar ember amúgy is túladagolja az olyan olcsó, gyenge minőségű tápanyagokat, mint a pékáruk).

motoroskonyhaja 2020.04.27. 14:58:40

@CCnick: Ezek szerint nem olvastad el újra sem az eredeti kommentemet, sem azt, amire - és amiért - reagáltam arra. Sajnálom, pedig úgy talán megértetted volna...
süti beállítások módosítása