#Etesdadokit - Jótékonysági akció az egészségügyi dolgozók támogatására
2020. március 17. írta: világevő

#Etesdadokit - Jótékonysági akció az egészségügyi dolgozók támogatására

Update: Önjáró mozgalom lett!

A végtelenül leterhelt, és fokozott veszélynek kitett egészségügyi dolgozók számára indult egy különleges jótékonysági kezdeményezés: a lényeg, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz jussanak a frontvonalban küzdők.

4612f7a1-b5fc-4750-a81c-3633dd57d83b.PNG

Az egész még csak ma indult egy Facebook-csoport formájában, amihez csatlakozhat bárki, aki segíteni, vagy segítséget szeretne, de máris rengeteg felajánlás érkezett.

Az egyik ötletgazda, Keve Márton saját munkáját kínálta fel, így naponta akár 50-100 adag ételt is már garantáltan el tudunk készíteni, ehhez konyha is rendelkezésre áll.

További felajánlások, a teljesség igénye nélkül, folyamatosan frissítem majd:

  • A kifli.hu hetente 100 ezer forint értékben ajánlott fel "szeretetcsomagot", élelmiszeradományt, például friss gyümölcsökkel és minden mással, amire az adott kórháznak a legnagyobb szüksége van.
  • A Rosenstein étterem heti háromszor visz meleg ételt a küzdelem epicentrumába, ahol a legnagyobb szükség van rá. Pénteken természetesen sóletet :)
  • Vogel Dia(na) mosolya napi 50 csúcskategóriás péksüteményt ajánlott fel, amit el is juttat a célzott kórháznak.
  • A Déli Part BBQ újra összerakja a konyhát, és "megszórja" a siófoki mentőállomást burgerekkel, szendvicsekkel.
  • Kávéfelajánlások is érkeztek, több kávépörkölő és barista is jelezte, hogy akár munkával, akár kávéval szívesen segít.
  • A komáromi ZAX csokoládéműhely bonbonokkal gondoskodik a helyi orvosok apróbb öröméről. Gluténmentes pékség, gyümölcslé, 
  • A debreceni Pepito Pizza Bár pizzákkal fogja segíteni a helyi kórház dolgozóit. 
  • Elképzelhető, hogy hamarosan egy esztergomi étterem is beáll a főzésbe.

Jelentkeznek szakácsok is, akik részt vennének a főzésben, ami természetesen a HACCP kívánalmainak megfelelően zajlik, maszkban, védőfelszerelésben!

Közben pedig egy szegedi szoftverfejlesztő cég, a IVE IT Team Kft. elkezdett egy olyan rendszert kidolgozni, aminek a segítségével magánemberek közvetlenül az éttermektől tudnak profin kórházaknak (vagy egyéb jótékony célra) rendelni.

És ez még csak az első nap! Nagyon köszönjük a nagylelkű felajánlásokat!

Aki bármilyen módon szeretne segíteni, akár munkaerővel (főzésben csak megfelelő egészségügyi papírokkal rendelkező szakácsok vehetnek részt, de a kiszállításban, logisztikában vannak még feladatok!), alapanyagokkal, egyéb adományokkal, és leginkább a kiszállításban tud segíteni hűtőkocsival, teherautóval, jelentkezzen a FB-csoportban, ahol mindig látszanak az aktuális igények, lehetőségek és írjon az etesdadokit@gmail.com címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6715530852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awsedrftg 2020.03.17. 23:43:23

Nagyon jó kezdeményezés, javasolnám a cím módosítását, hogy ne csak a dokit, a nővért, az ellátó, segítőszemélyzetet is magába foglalja, mert az jóleső, gesztus értékű..... munkájuk néha fontosabb és semmi kép nem nélkülözhető!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2020.03.18. 00:06:52

@awsedrftg: köszi, az alcím megmagyarázza, nyilván egyetértünk ezzel, de a főcím szándékosan rövid és frappáns.

egyinges 2020.03.18. 06:42:29

Ilyen kezdeményezés már volt a háború után, amikor még nem alakult ki a TB rendszer. Az eredményt mindenki ismeri..... Ebből alakult ki a paraszolvencia intézménye. Szerintem etessük a burkolót, csőszerelőt, asztalost, gyártósori munkást, műkörmöst, stb-t is, mert pár hónapig nem lesz bevétele gyakorlatilag senkinek.

különvélemény 2020.03.18. 07:15:51

@egyinges:
A kezdeményezés célja nyilvánvalóan nem a segélyezés, hanem a moráljavítás.
Az általad felsoroltak közül az első 3 szénné kereste magát az elmúlt években, az utolsó meg soha sem adózott.
A gyártósori munkást ki kell segíteni.

Örömhernyó 2020.03.18. 07:40:34

@egyinges: Igen, ez a magyar mentalitás, hogy félistenként, hűbérúrként tekintenek az orvosra és meghunyászkodnak előtte. Eddig is kikövetelték maguknak a borítékot az egészségügyben dolgozók. Ha egy doboz bonbont vittünk az ápolóknak, akkor fintorogva dobtak a pult mögé. Láthatólag csak a készpénznek örülnek.
Most sok tízezren lesznek munkanélküliek pár hónap alatt. Családok mennek tönkre, mert leállnak a gyárak, elbocsátások lesznek.
Etesse az egészségügyi dolgozókat a kormány. A magyarok annyi adót fizetnek, hogy abból telne rá.
Ja, teszteli meg nem hajlandóak azt, aki jelentkezik, hogy valószínűleg fertőzött.

igazi hős 2020.03.18. 07:58:47

@Örömhernyó: "teszteli meg nem hajlandóak azt, aki jelentkezik, hogy valószínűleg fertőzött" Ezt remélem, nem a dolgozók szemére akarod vetni, legfeljebb a döntéshozókéra, akik így döntöttek. Szerintem se te, se én nem tudjuk az okokat: nincs elég teszt, nincs elég ember, sokba kerül, nem akarják a pánikot növelni, vagy bármi más. Én még azt sem merném kijelenteni, hogy ez így hibás döntés.

Örömhernyó 2020.03.18. 08:42:24

@igazi hős: Nem drága, automatizált, ma már rutin eljárás, erről most is van kint cikk az indexponthu-n.
Csak a tesztelés és ez alapján a fertőzöttek, de még tünetmentesek izolációja a megoldás.
Dél-Korea ezzel fékezte meg a vírust elég sikeresen. A magyar egészségügyben meg ide-oda küldözgetik az embert, elzavarják, aki tesztre menne. Erről is írt az index.
A magyar egészségügyisek péklapátot érdemelnek, nem ingyen ételt. Én szerencsére már nem Magyarországon élek, ebből kimaradok.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2020.03.18. 09:06:08

@egyinges: természetesen semmi akadálya, hogy támogasd őket. Itt most abban próbálunk mi segíteni, hogy akik a szüleink, nagyszüleink életéért küzdenek, azoknak több ereje legyen ehhez.
Örülök, ha máshol is megmutatkozik a szolidarítás!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2020.03.20. 13:40:30

Nem túl korai a kezdeményezés? Ezt 3 napja hirdetted meg, amikor még pár tucat fertőzött volt, akik közül nem mindenki igényelt kórházi ellátást. Nem fog a kampány kifulladni akkorra, amikor tényleg járvány lesz és országosan túlterheltek lesznek az orvosok és nővérek?
süti beállítások módosítása