[utolsó frissítés: 2023. december]
Az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtöm egy posztba, hogy az összes szénhidrátdús kedvencem lássátok. Nem osztom szigorúan kategóriákra, mert a lényeg ennek a listának, hogy olyanokat tartalmazzon, amik szerintem világszínvonalúak. Ehhez persze igyekszem elég sok nemzetközi tapasztalatot is gyűjteni, ezek például koppenhágai legjobbak, itt pedig további posztjaim a témában.
Instán követheted az aktuális gasztrokalandjaimat.
Annyira lelkes pékséglátogató vagyok, hogy még az otthoni kenyérsütés-divatból is kimaradtam, így is állandóan tele vagyunk kenyerekkel, péksüteményekkel.
Legtöbbször nyersen, vajjal, de sokszor pirítva, vajjal, néha azért melegszendvicsként, vagy épp bundáskenyérként, vagy más formában is. De ezek a kenyerek már olyan finomak, hogy nem kell hozzájuk semmi más, csak egy jó minőségű vaj. (A grillcsirkés képen van egy kakukktojás, az egy László-féle kifli)
Ezek a legnagyobb kedvencek, külön felkiáltójelekkel kiemelve azokat, amik nélkül nem élet az élet!
[Tehát ez a lista nem arról szól, hogy mindenki rajta van, aki jó, vagy nagyon jó termékeket készít, hanem csak azok vannak benne, amik kimagaslóan jók, és rendszeresen visszajárok miattuk.]
(ezek tehát nem egy alkalom, hanem rengeteg visszatérő fogyasztás alapján alakultak ki, a legjobbakat hetente többször is fogyasztom évek óta. Meg is látszik.)
Itiner szénhidrátfüggők számára (abc-sorrendben)
Artizán pékség
Világos zabos kenyér
Parasztkenyér (!!!)
kardamomos csiga (!!!) (szerintem a töltetlen a legjobb, de persze ez ízlés kérdése)
mákos babka/rétes
croque madame (!!!)
egyéb, leveles tésztás péksütemények
Babushka pékség
Parasztkenyér
Szilvás papucs (!!!)
Kakaós csiga
Déryné pékbódé
Túrós batyu (!!!)
Diós (!!!) / pisztáciás csiga
Csokis croissant
Pipacs pékség
Astrié (!!!)
Pain des amis (előrendelés ajánlott)
Fahéjas kalács
Salt Bakery
A Michelin-csillagos étterem saját péksége a Tárogató úton, folyamatosan fejlődő kínálattal és lehetőségekkel. A félbarna kenyerüket régóta ismerjük, hiszen az étteremben is fontos szerephez jut, és a pandémia alatt is árúsították, de most kiderült, hogy leveles tésztában is nagyok!
Véres(hurkás) csiga(!!!)
Szagos mügés leveles (hivatalos nevén kouign-amman, de szerintem műs műfaj)
Fahéjas-kardamomos bullar
Na meg a kakós csiga is könnyen lehet, hogy bajnok, csak kell most már csinálni egy nagy horizontális kóstolót ehhez:
További igéretes pékségek, ahol érdemes alaposabban körülnézni:
És persze a város sok pontján vannak már Pékműhelyek, szintén nagyon igényes és minőségi kínálattal.
Kimaradt valami fontos szerinted? Közben a Facebookon is gyűlnek a jó ötletek/tippek!
További Világevő posztok pékség témában.