A croissant magasiskolája ott, ahol soha nem számítottál volna rá
2019. február 23. írta: világevő

A croissant magasiskolája ott, ahol soha nem számítottál volna rá


1939d5b3-7327-4352-b193-7b246d6437c1.jpeg 

Retrocukrászdából a legmenőbb croissant-ozó, és végre nem csak a belvárosiak örülhetnek!

Közben ügyesen építgették már a felkészülési időszak alatt a jelenlétüket a közösségi médiában, Instán főleg, de Facebookon is. De szó nincs arról, hogy erre fordítottak volna nagyobb gondot a termékek tökéletesítésénél, amire azért látunk elég sok példát sajnos, közel egy éve zajlik már a kísérletezés, fejlesztés. 

És nem is maradt el az eredmény. Ez itt az:

dscf7667_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Talán elsőre meglepően hangzik, de nem Franciaországban igyekeztek tökéletesíteni a tudásukat, hanem inkább Dániában. Persze ez annak nem is olyan meglepő, aki például olvasta ezt a posztomat a legkiválóbb koppenhágai pékségekről, ami tényleg hihetetlen színvonalat tudnak. És ebben még nem is szerepelt, az azóta már megnyitott Hart Bageri, ami azóta az első számú kedvencem...

dscf7651_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Na de vissza Budapestre! A helyszín nem a trendi Gozsdu udvar, vagy vonzáskörzeten, nem is a Bazilika környéke, vagy a Váci utca, hanem egy eldugott, 7. kerületi kis utca, a Szövetség utca, a Rákóczi út és a Dohány utca között félúton. [Engem személyesen kedves emlékek kötnek ide, mert amikor fiatal koromban a kisebb bátyám bekerült az itteni kórházba, akkor én tudtam neki gond nélkül bevinni minden nap anyukámtól a friss ebédet, ugyanis hiába volt még szigorúan kizárólag délután a látogatási idő, engem mindig beengedtek, ugyanis akkoriban egy világoskék pizsamanadrágban jártam, azaz a portás azt hitte, hogy egy beteg jön épp vissza az utcáról.]

dscf7650_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7652_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7656_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7649_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7674_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7669_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7673_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7684_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7664_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7663_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7658_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7661_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

dscf7657_croissant_freyja_budapest_pekseg_vilagevo_jokuti_andras.jpg

Akkoriban itt még egy olyan cukrászda volt a Barát utca sarkán, aminek nemes egyszerűséggel a Cukrászda nevet adták, ami bizonyos szempontból egy nagyon logikus döntés, más kérdés, hogy nem véletlen, ha nem lesz végül világhírű a hely... 'Alkalmi torták, sütemények' hirdette a portál, bent pedig igazi szocreál hangulat, az 1957-es nyitás óta nem sokat változott itt a világ. (Valójában egyébként Bognár cukrászda volt a neve, de ezt valamiért nem tartották fontosanak kiírni.) Az idős tulajdonossal, akinek egyébként aztán a lánya vitte még egy ideig az üzletét tovább, itt lehet olvasni egy interjút. Remélhetőleg örül, hogy nem csak tovább él a helye, de ráadásul a legmodernebb kihívásoknak is megfelel már.

A követ pedig meghagyták, sok évtizednyi cukrásztörténelem...

445b695b-8458-4747-8eae-30c9ecf4e049.jpegPuristáknak a simát ajánlom, abból látszik a legjobban, hogy mit tudnak a műfajból! Az édesek egyenként alkalmasak egy kisebb falu energia-ellátására, nem lesz könnyű nem kihízni a hipszternadrágot!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr9214643556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gulyasgabor 2019.02.25. 15:40:21

Túl sötét a színük. Egyáltalán nem bizalomgerjesztő ez a küllem egy darab esetében. Ha önmagában látok ilyet egy pékségben biztosan nem veszem meg. Ebben a tömegben persze azt sejteti, hogy sok fogy belőle, tehát valamilyen módon jónak kell lennie. Felvágva már jobban néz ki. Kár hogy félbevágják és úgy töltik meg. Ez több problémát is felvet.

gulyasgabor 2019.02.25. 15:49:26

Lsz. nézd meg hogy jól írtad e azt, hogy a Dohány u. és a Rákóczi út között van, mert azt hiszem nem. Hanem beljebb a Szövetség u.-ban egy kis tér sarkán. Azonkívül valami facebookot vagy honlapot is tegyél be ha lehet, hogy megnézhessük a részleteket.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.02.25. 15:53:00

@gulyasgabor: minek, ha úgyse jó? :) amúgy ott van a link, viszonylag fent. És tényleg a két említett kutca között van félúton, a Szövetség utcában, ahogy írtam. Egyéb probléma, kérés? :)

gulyasgabor 2019.02.25. 16:02:42

Megnéztem a térképet és neked van igazad, én emlékeztem rosszul.

gulyasgabor 2019.02.25. 16:10:12

@világevő: Nem értem miért vagy ilyen arrogáns. Elmondtam amit látok a külsején. És nem ez az első sütemény amit látok. Ha nem értesz egyet a színről alkotott véleményemmel, akkor mondd el miért néz ki ez jól. Sajnos nem engedi a rendszer hogy képet betegyek ide, de ha megnézel néhány francia oldalt akkor egyértelmű, hogy mire gondolok. De ezt Te is pontosan tudod.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.02.25. 17:18:06

@gulyasgabor: jogos, bocs, arroganciából visszaveszek!
A lényeg: nincs túlsütve, finoman karamellizált.

gulyasgabor 2019.02.25. 19:35:22

Ha ez karamellizálás rajta, akkor rendben van a dolog. Meg kell most már kóstolni ezek után. A XV.- kerületben a Lidl parkolóban( Erdőkerülő u.) van egy lakókocsiban üzemelő Pirog-da nevű, ehhez hasonló formátumú dolgot helyben sütő vállalkozás. Ha arra jársz nézd meg. Az édesek jobban harmonizálnak azzal a tésztával amivel készítik, de a húsos sem rossz és elég egy reggelire. Ezek a töltött-sült tészták a legtöbb ország konyhájában jelen vannak, csak másként nevezik őket. A komplexitásuk és egyszerűségük adja az értéküket. Magyar verzióban például croissant alakú, de nem leveles hanem kalács vagy egyéb kelt tésztákkal találkoztam már mindenféle töltelékkel. Érdemes lenne egy jóminőségű, fagyasztott töltött kalácscroissant(cronats:..szerű) üzemet alapítani. Sütés után kell fagyasztani, nem előtte. A háziasszonyoknak bejönne, hogy a fagyasztóból előkapnak néhány ilyet, és 180 fokon 6-8 perc alatt tökéletesen friss reggelit tudnak adni a gyerekeknek vagy a váratlan vendégnek.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2019.03.01. 13:35:05

@ világevő Azt elfelejtetted megírni, hogy hétköznap du. 13 órakor már nem lehet croissant--t kapni, a különben este 18 óráig nyitva tartó helyen. Ezért az élményért még a festői Szövetség utca sem kárpótolja az embert. Erősen ellenjavallt a hely.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.03.01. 18:48:39

@Napi Maflás: lesz majd egy külön jósdai szolgáltatásom!

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2019.03.02. 19:20:37

@világevő: nem először fordul elő, azaz rendszerszintű a probléma, amit az FB-oldalukon ők is elismernek, sőt a legújabb róluk szóló Index címlapos posztban kiemelik a problémát. Szóval nem kell jóslatokba bocsátkoznod, elég, ha tájékozódsz.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.03.02. 19:34:56

@Napi Maflás: esetleg nézd meg a blogposzt dátumát...

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2019.03.03. 17:14:31

@világevő: tételezzük fel, hogy esetleg nem a posztod miatt kezdett hirtelen elfogyni nap közepén a croissant, hanem - mint már írtam - rendszerszintű a probléma.
Ugyanis egyfelől megy ezerrel a hájp, másfelől meg nem vállalják be, hogy ezzel párhuzamosan annyit süssenek, hogy ne álljon délben üresen a pult - még akkor is, ha a nap végén ki kell dobni a maradékot. Értem én, hogy veszteségminimalizálásra törekszenek, de ez az üzletpolitika hosszú távon visszaüt.
És persze neked is szabadságodban áll eldönteni hogyan reagálsz a kommentekre: arrogánsan, vagy beteszel egy update-et, hogy aki nem akar lemaradni, az menjen inkább reggel, mert később esetleg elfogy az áru.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.03.03. 17:52:55

@Napi Maflás: ezzel nyitottál: "Azt elfelejtetted megírni, hogy hétköznap du. 13 órakor már nem lehet croissant--t kapni." Erre adekvát reakció volt szerintem, hogy jeleztem, hogy a nyitónap reggelén tartózkodtam csak ott, és írtam a bejegyzést. Ha javaslattal nyitsz, hogy szerited tegyem azt bele, az nyilván más választ eredményez. Amúgy meg nem tudom, hogy minden nap fennáll-e a jelenség, azt se tudom, hogy jövő héten is így lesz-e, nincs lehetőségem és időm ezeket ellenőrizni rendszeresen.
süti beállítások módosítása