Budapest egyik legfurcsább éttermében egész jó etióp ételeket is lehet kóstolni
2019. január 05. írta: világevő

Budapest egyik legfurcsább éttermében egész jó etióp ételeket is lehet kóstolni

Elég sok furcsa étterem van Budapesten, de még közülük is kilóg ez az egészen egyedi koncepció: olcsó magyaros büféebéd mellé etióp ínyencségek étlapról. Mutatom, hogy mit tud.

etiop-001.jpg

Se a portál, se az enteriőr nem kimondottan bíztató, olcsó bútorbolthangulatú megoldások afrikai dizájnnal kombinálva, inkább egy lakótelepi egzotikum hangulata jön át, aztán beljebb még inkább elpárologhat az ember maradék (ön)bizalma is, amikor meglátja az ablaktalan, hasonlóan eklektikus belső teret, amihez elrettentésképpen még egy komoly büféasztal is társul. Innen lehet - korlátlan mennyiségben - magyaros ételeket enni, de őszintén szólva erre nem voltam kíváncsi, olcsó - és vélhetően gyengécske vagy közepes - ebédekkel tele van a város. 

img_6662.jpg

Itt viszont van valami, amihez ugyan nem hozzák meg a kedvet az első tapasztalatok, de nem szabad meghátrálni!

Maga a név egyébként nem a tulajdonosok keresztneve alapján lett Lali&Béla, Lalibela ugyanis (más néven Új-Jeruzsálem) egy város Etiópiában, ami a világ legnagyobb ember alkotta monolitikus struktúráiról híres, a sziklába vájt templomokról, amik a VIlágörökség részei és sok keresztény számára fontos zarándokhelyet is jelentenek. 
Na de vissza kevésbé izgalmas és időtálló építészeti megoldások világába, a Nyugati tér tőszomszédságába.

img_6664.jpg

A törzsi romantikába végképp sehogy se passzol a büféasztal, ami a látogatók többségét érdekli, rajta - amennyire egy sanda oldalpillantással meg tudtam állapítani - a szokványos tömegétkeztetés kellékei. (persze nem kizárt, hogy finomabb, akkor bocs.) De továbbra sem szabad meghátrálni!

img_6674.jpg

Van ugyanis egy étlap is, amin alig pár fogás található, de azok közülegy pár autentikus etióp étel, amit nagyon javaslok kipróbálásra! 

Pár hete ettem Dél-Afrikában egy kis etióp étteremben nagyon jó indzserát, azt a szintet azért se tálalásban, se minőségben nem sikerült teljesíteni, de így is ígéretes a konyha.

Ez volt az ottani:

img_4255.jpg

Ahogy látszik, itt az egyes tételek,  különböző "főzelékeket" és ragukat (wat) egy indzsera nevű lepényen tálalják, ami jellegében egy puha, szivacsosan laza szerkezetű palacsinta, egyszerre tányér és evőeszköz, na meg köret is. Kovásszal készül, egy teff nevű kevéssé ismert, Etiópiából származó nagyon aprószemű gabonafajtából, ami egyébként gluténmentes. (Akinek orvosilag indokolt a GM-táplálkozás, azért kérdezzen rá, hogy biztos abból készítik-e a budapesti étteremben is!) A vízzel elkevert tefflisztet hagyják röviden fermentálódni, és utána ezt sütik meg nagyon enyhén.

Az indzsera persze egy kerthelyiségben, nyárias melegben is kiváló, de azért a téli Budapesten is jó lesz!

Vissza Budapestre: a választék szűkebb, a tálalás kevésbé látványos, az időjárás zordabb, viszont az ízek meglepően jók és autentikusak! Az etióp konyha alapvetően szereti a csípős ízeket, szinte minden ételük erősen és változatosan fűszerezett, ami például a berbere nevű fűszerkeveréknek köszönhető, ami elég sok chlit is tartalmaz más fűszerek, például görögszénamag, etióp kardamom, gyömbér és egyebek mellett.
Az erős fűszerezés ellensúlyozására adnak általában az ételekhez egy ayibe nevű, a mi túrónkhoz nagyo hasonló köretet, amit az egyszerűség kedvéért itt tényleg tehéntúróval helyettesítenek, de ezzel nincs nagy gond, amúgy is a semleges íz és a hasonló állag a lényege. Zökdségekből lehetne "kicsit" erősebb a választék a tálon, főleg mivel az etióp konyha a rengeteg böjti időszak miatt tele van finom vegán és vega ételekkel, amik szintén nagyon ízesek. Volt itt pár éve még korkodilpörkölt is, az kevésbé hiányzik, mint hogy meg lehessen kóstolni, viszont az indzseráról a lencse és a többi zöldség nagyon, remélem bővül majd a kínálat. (a rövidke étlapon elérhető egyébként egy zöldségragu, de csak önálló fogásként.) Ez az 'afrikai tál', rajta indzsera, csirke-, illetve marharagu [jedora/kei wat(t)], egy kemény tojás és túró.

img_6676.jpg

Látványban nem nagy extra, de mondjuk egy magyar pörkölt sem arról híres, hogy szépségversenyeken győzne. A kétféle ragu külön-külön is elérhető, és létezik még egy etióp marhasült is az étlapon.

img_6666.jpg

Van persze fejlődési lehetőség még, de nagyon remélem, hogy a tulajdonos - aki tudtommal etióp - megtapasztalja, hogy van komolyabb érdeklődés az etióp konyhára, akkor fejleszti a kínálatot! Szóval érdemes bíztatni őket, mert így elsőre is nagyon kellemes és izgalmas élmény. Ja és etióp kávét és teát is kínálnak!

Lalibela étterem, Jókai utca 40.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6714538896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pandi Atya 2019.01.06. 19:52:37

Egyrészt első, másrészt "nagyon javaslok kipróbálásra"?

Shoi Aran 2019.03.27. 20:19:35

Azt írod: Egész jó etióp ételek.... khm... mikor is jártál Etiópiában, ahol megkóstoltad a helyi konyhát? És ha igen, akkor miért nincs a honlapodon semmi erről?

Somlyai Richárd 2022.02.12. 00:50:25

Teljesen véletlenül találtam meg a cikket, ha még olvasod a hozzászólásokat akkor itt egy kis kulisszatitok. Nos, az új helyen tényleg nem tündököl a régi fényében, de én ott voltam 1994-ben az első Lalibela konyháján épp konyhafőnök pozícióban. Nem volt nehéz, összesen ketten voltunk szakácsok, váltottuk egymást :-) Akkoriban nagyjából 12-15 féle etióp ételt kínáltunk, és igen, volt magyar étlap, de szigorúan csak napi menü. Pont a napokban került a kezembe itthon a még írógéppel írt receptfüzet amit anno én szedtem össze. Nem volt teffünk ezért különböző lisztekből vegyészkedtük össze az indzserát. Négy használható misung maradt meg az utókornak, elképzelhető, hogy a mai napig is ezek egyikével dolgoznak. Ma már minden beszerezhető így lehet, hogy a teff liszt is, de 28 éve még a berbere is - amit mi helytelenül egyszerűen csak etióp paprikának hívtunk - utasszállító repülővel jött az akkori kb. 300 fős magyarországi etióp közösség valamelyik aktuálisan hazalátogató tagjával. Jellemzően nem voltak egyszerűek a körülmények, de az úttörőknek ilyen. Büszke vagyok rá, hogy bármilyen formában is, de megmaradt.

Az Október huszonharmadika utcában voltunk a Hai Nam mellett, vagyis azzal egy kapualjban, a sarkon lévő hodály. Most az Indiai Curry Corner, egy dohánybolt és a Phó 36 osztozik a területen. Az indiai előtt talán kínai volt, szóval úgy néz ki az elmúlt 30 évben vonzotta a környék a külföldi konyhát. Véleményem szerint nálunk volt az első értelmezhető gyros is. Szeretném azt mondani, hogy azt is mi kezdtük el, de ez nem feltétlen igaz. Ablakon keresztül árultuk utcára a mostani Hai Nam felénk eső sarkából, ami akkor melléképületként hozzánk tartozott és csak pár négyzetméter volt. Ezek szerint elsőként jártam a Hai Nam-ban :-) Arab barátok hozták a receptet és a technológiát ami elég autentikus volt akkoriban, de figyelve a költségekre bevallottan csirke felsőcombból készült, viszont olyan fűszerezéssel, hogy azóta se találtam olyat.

A mai napig tartom a kapcsolatot a tulajdonossal, lehet be is nézek hozzá tekerni pár lepényt, bár elméletileg magyarként senki nem tud nálam jobb tibs-et kovácsolni…ez egy 28 éves info, simán elképzelhető, hogy már nem up to date :-)))

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.02.16. 19:11:17

@Somlyai Richárd: Szia, nagyon köszi az érdekes infókat, izgalmas időszak volt ez!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2022.02.16. 19:12:16

@Shoi Aran: :) nagyon furcsa ez a számonkérő hangnem...
süti beállítások módosítása