TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (1. rész)
2018. december 30. írta: világevő

TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (1. rész)

Elég durvára sikerült a 2018-as év, sok olyan helyre is sikerült ejutnom, amit már nagyon régóta meg akartam kóstolni, és ezek közül jó pár tényleg lenyűgözően jónak is bizonyult. Megmutatom a legnagyobb kedvenc éttermi élményeimet az idei évből, remélem lesz olyan, akinek ezzel inspirációt adok a tervezgetéshez, vagy akár egy bakancslista összeállításához.

img_7165.JPG

2018. TOP20 éttermi élményem (abc-sorrendben a TOP20-as mezőny második fele, azaz 11-20.)
Egyelőre szinte egyikre se jutott időm, hogy megírjam részletesen, de ha mutatkozik rá erőteljes igény, akkor megpróbálom!

Azurmendi
A baszk 3-csillagosok sztárja

dscf6289_azurmendi_eneko_atxa_euskadi_michelinstar_bilbao_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg

Számomra Eneko Atxa Azurmendije viszi a prímet a legendás baszkföldi éttermek között, őrzi a frissességét és kreativitását, és egészen különleges élményt kínál az első - piknikszerűen feszolgált - falatkáktól az lenyűgöző petits fours-ig!

dscf6326_azurmendi_eneko_atxa_euskadi_michelinstar_bilbao_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg

Casa Julian
A baszk steakek királya

dscf0124_casa_julian_steak_txuleta_txuleton_chuleta_tolosa_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg

Ezúttal volt alkalmam egymást követő napokon kóstolni az Etxebarri fantasztikus txuletáját (steakjét) és a Casa Julianét, és nem kérdés, hogy az utóbbi még Victor Arguinzoniz-t is túlszárnyalja! Akciókedvelők számára javasolt közvetlenül a grill mellé foglalni. Az előételek is meglepően jók, de a lényeg persze a hatalmas hús. [Itt van a részletes beszámolóm.]

dscf0053_casa_julian_steak_txuleta_txuleton_chuleta_tolosa_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg

Daniel Berlin
A legszerényebb Nordic csillag

dscf5356_daniel_berlin_krog_skana_tranas_restaurant_vilagevo_jokuti-001.jpg

A második csillag megszerzése után sem változott semmit a szerény séf: teszi a dolgát, termeli a zöldségeket, fantasztikusan egyedi és finom menüket készít, és olyan bárányt tálal fel, hogy azt még - nem is teljesen titokban - René Redzepi, a Noma séfje is megsúgta nekem, hogy élete legjobbja volt. De már önmagában a zellerfogás miatt is érdemes lenne meglátogatni a svéd séfet.

dscf5422_daniel_berlin_krog_skana_tranas_restaurant_vilagevo_jokuti-001.jpg

Elkano
A geometria legmagasabb foka

dscf6420_elkano_turbot_getaria_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg

Rombuszhal. Ezzel az egy szóval elég is leírni, miért feltétlenül kötelező megtenni ezt a félórás kitérőt San Sebatianból, itt ugyanis olyat és úgy sütnek, mint sehol a világon. Grillezés az utcán, az étterem oldalában, bent elegáns hangulat, és azért persze van még jó pár kóstolandó tétel, például a kokotxa- (haltoka) trilógia, vagy a nagy tarisznyarák, amiből azonnal kértünk egy újabb kört is, annyira lehengerlő. Aztán pedig nagy rombuszhal, az utlsó kis morzsáig. 

dscf6477_elkano_turbot_getaria_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg
Etxebarri
Grillezés fine dining szinte

dscf6413_etxebarri_asador_atxondo_worlds50best_txuleta_michelinstar_euskadi_bilbao_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg

Az Extebarrit nem kell talán már bemutatni, ezúttal is fantasztikusan teljesített a leghíresebb ls nívósabb grillétterem, aminek a teljes menüje a szerény séf földszinti grillkonyháján készül, aki még a faszenet is maga állítja elő nap mint nap. Csodás környezet, csodás ételek. A változó vendégkör miatt viszont már nincs á la carte rendelés, csakis degusztációs menü, igaz, azért érdemes lehet rákérdezni, van-e még valami pult alól... 

dscf6480_etxebarri_txuleta_asador_atxondo_worlds50best_txuleta_michelinstar_euskadi_bilbao_basque_spain_vilagevo_jokuti.jpg
Hedone
Pályaelhagyó a pályán

dscf5342_hedone_london_chiswick_mikael_jonsson_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

A talán legjobb brit éttermet egy svéd (nem)séf vezeti, és egy magyar srác viszi a konyhát! Mikael Jonsson sztoriját könnyű elolvasni a rengeteg lefordított cikk alapján, Menyhárd Balázs nevét is majd remélhetőleg megismerjük még közelebbről is, mert nagyon megérdemli a figyelmet, ha egyszer hazatér, ha hazatér. (Azóta épp Spanyolországban próbál szerencsét, írok majd még róla.) Kreatív, pörgős, bátor konyha. [Itt van a részletes beszámolóm!] És az a mille-feuille!!!

dscf5442_hedone_london_chiswick_mikael_jonsson_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Mingles
Szuperizgalmas szöuli fine dining

dscf1805_mingles_seoul_korea_michelin_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Tökéletesen sikerül a Mingles-ben összevegyíteni a hagyományos koreai ízeket a fine dining elvárásaival, az eredmény pedig maradandó élmény, kiváló példa arra, hogy lehet egy markáns, erőteljes hagyományos konyhát átakaluzolni a 21. századba úgy, hogy ne veszítsen az értékéből, hanem gazdagodjon. 

dscf1882_mingles_seoul_korea_michelin_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Mume
Művészi gasztroélmény Tajpejben

dscf3229_mume_fine_dining_michelin_star_taipei_taiwan_vilagevo_jokuti.jpg

Sokat fogunk még hallani Richie Lin étterméről a jövőben, enyhe Nordic befolyás alatt készít szenzációs menüt, semmi sznobéria, csak pörgés és egytől-egyig izgalmas, kiváló fogások! És végül még a repülőmet se késtem le, mert a kedvemért még prögősebbre vették. 

img_1215.jpg

Noma: növénybirodalom
A világ legjobbja zöldben

dscf6338_noma_vegetables_menu_2018_redzepi_copenhagen_worlds50best_vilagevo_jokuti.jpg

A koppenhágai Noma idén kezdte a működését az új helyszínen, a zöldséges menü a második, a nyáris szezon volt, ami hihetetlen kreativitásával eleve maradandó élmény volt már elsőre is, de aztán sikerült másodjára már a Világetetettel (3 éves fiam) is megkóstoltatnom, aki szintén boldogan ette végig a teljes menüsort, így persze még inkább ott a helye az év csúcspontjai között. [Itt van a menüről a részletes beszámolóm.]

dscf6152_noma_vegetables_menu_2018_redzepi_copenhagen_worlds50best_vilagevo_jokuti.jpg

Noma: az óceán
A halak északiul

img_3928.jpg

Érthető okokból hatalmas várakozás előzte meg az újranyitó skandináv csúcsétterem első szezonját, eminens tanulóként (és bevallottan függőként) persze ott ültem már a nyitónapon, aztán még egyszer vissza is mentem erre a menüre, ami alapvetően az óceánok, tengerek világát dolgozta fel a világ legkreatívabb éttermi csapatának értelmezésében. [És január elején persze ott leszek megint, amikor indul a második évad.] [Itt van a részletes beszámolóm az óceán menüről.]

dscf0067_noma_copenhagen_restaurant_redzepi_ocean_noma2_nomaocean_seafood_vilagevo_jokuti.jpg

The Test Kitchen
Fokvárosi felső fok

dscf3968_test_kitchen_cape_town_south_africa_restaurant_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Fokváros amúgy is azonnal megszerethetően izgalmas hely, sokszínűségében, változatosságában, atmoszférájában is van valami egészen különlegesen megkapó, amit Luke Dale-Roberts tökéletesen fordít le a tányérok nyelvére: nemzetközi kavarodás, de valahogy mégis nagyon helyi, csak itt átélhető az élmény végül.

dscf3961_test_kitchen_cape_town_south_africa_restaurant_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Akik végül nem fértek be az idei legjobb éttermi élmények közé: Jungsik (Szöul), RAW (Tajpej), Ming Fu (Tajpej), Jade Dragon (Makaó), Piazza Duomo (Alba), Chef's Warehouse (Stellenbosch), Salsify (Fokváros), Amelia (San Sebastian), Nerua (Bilbao), Helene Darroze (London), Spring Moon (Hong Kong), Balwoo Gongyang (Szöul), Mugaritz (Baszkföld), The Clove Club (London), Christian & Manuel (Vercelli), Pelegrini (Sibenik), Vollmers (Malmö), Villa d'Amelia (Alba), La Credenza (Torino), Condividere (Torino), Landhaus Bacher (Mautern), Seventh Son (Hong Kong), és még elég sok... Szóval nem is volt olyan könnyű leszűkíteni.

Holnap pedig jön a TOP10!

Nem fine dining legjobb gasztrokalandjaim idén itt.

Köszönet-nyilvánítás: a KLM/Air France segítsége sokat jelentett idén is a távoli éttermekbe eljutásban!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3314517228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.12.30. 23:26:34

Ha a Noma menüi nem kerültek be a top 10-be, akkor miért ők a világ legjobbjai és a legkreatívabbak is?

DonTintoretto 2019.01.03. 22:03:19

@Étteremkritikus: Bár nem én vagyok a szerző, de szerintem szövegértelmezési különbségek vannak. A szerző nem a legjobb menükről készített listát, hanem a legjobb "éttermi élményekről".

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.01.04. 16:58:08

@DonTintoretto: Nem, a megfejtés az, hogy a lista másik részében szerepel a Noma harmadik menüje is, méghozzá első helyen. Vagyis a TOP20-ban háromszor szerepel :)

DonTintoretto 2019.01.04. 17:07:10

@Étteremkritikus: Igen, láttam! Számomra a kettő nem kizáró. Arra gondoltam elsősorban, hogy míg - ha jól tudom, nem vagyok szakértő - például a Michelin csillagok kizárólag az étel minőségét nézik, nem pedig a körítést. Világevő ellenben élményt említett. Persze, hogy az élmény és az étel minősége alapján is előre kerüljön valami, nem lehetetlen. Amint látjuk többszörösen sem :)

skaven 2019.02.03. 09:38:40

Nekunk Helene Darroze nagy kedvencunk, kb ahhoz hasonlitunk mindent. :)
A Hedone-t nem probaltuk meg, sajna ott nincs vegetarianus menu es nem akartam a felesegem nelkul menni, pedig az szamunkra helyi etterem... Ugyhogy a masik egy csillagos etteremben vagyunk itt visszajaro vendegek. :D
Tudom hogy sokak szamara nem lenyeges a vegetarianus menu meglete (es egyebkent Vilagevo sem szokott nagy jelentoseget tulajdonitani ennek), de mi mondjuk eleg sok helyrol mondtunk mar le emiatt. Szerencsere Londonban a helyek legalabb 80%-a mar kinal ilyet. Ettol fuggetlenul meg a ket csillagos helyek kozott is van itt is olyan, amit nem tudnek nyugodt szivvel ajanlani (pl Sketch)...

Egy szo mint szaz, ideje tudomasul vennie a top helyeknek is hogy a husmentes etkezes egy letezo dolog! :)
süti beállítások módosítása