Ha nagyon nagyot akarsz idén gurítani a kocsonyával
2018. december 24. írta: világevő

Ha nagyon nagyot akarsz idén gurítani a kocsonyával

Téli szezonban kötelező a kocsonya, de nem szeretnél nekiállni hosszasan főzögetni? Vagy épp egy kicsit izgalmasabb változatra vágysz? Itt a nagyon gyors megoldás!

dscf5621.JPG

Már egy ideje érlelődik a fejemben, hogy egyszer végre a kedvenc levesemből ki kell próbálni a kocsonyát, egyszerűen nem ehet, hogy ne lenne szuper egy phokocsonya. És tényleg az, most végre meg is valósítottam.

Aki szeretné az egészet egy pho-leves főzéssel kezdeni, annak itt van az autentikus receptem, videóval együtt, de van egy jó hírem, ehhez a recepthez összesen 5-6 perc munkára van szükség!

Van egy jó hírem, ehhez a recepthez összesen 5-6 perc munkára van szükség!

Ugyanis elég beszerezni elvitelre egy pho-levest a kedvenc vietnami éttermedből (persze, ha a legjobbat szeretnéd, akkor szigorúan a Hai Nam Pho Bistróból! [Aki épp Párizsban van, innen. Aki pedig Hanoi-ban, annak is szívesen adok tippeket.])
Ami még kelleni fog: lapzselatin (4 lap / leves).

dscf5618.JPG

Ebbe mos tkivételesen került bambuszhajtás és kacsahús is....

És semmi más!

Az ekészítés ennek megfelelően hihetetlenül egyszerű: a lapzselatin csomagolásán is le van írva, hogy hogy kell vele bánni, de a biztonság kedvéért: beáztatok 4 lapot hideg vízbe 5 percre, közben a levesből 1 decit megmelegítek. Utána kinyomkodom belőle a felesleges vizet és egyenként hozzákeverem a meleg leveshez (nem főzöm!)

Ha az összes lap feloldódott a leves meleg részében, akkor fokozatosan visszaöntöm a többi leveshez a zselatinos részt, alaposan összekeverve. 

dscf5624.JPG

Ezzel a "főzés" kész is van, innentől egy kis legózás van csak hátra: két leveses tányérba (vagy müzlis edénybe, stb) elosztom a pho-leves egyes részeit: én alulra tettem pár apró darabka chilit, ecetes-chilis fokhagymát, arra zöldeket (mungóbabcsírát, újhagymát, de még friss koriandert is), arra pedig hússzeleteket. [a tésztát és a zöldségek egy részét ezúttal kihagytam, azokból nagyon finom serpenyős tésztaételt lehet csinálni, kicsi átpirítgatva.]
Persze a pakolás sorrendje teljesen szabad, kinek mi tetszik jobban. Aki szereti üresebben, hagyja ki a zöldeket belőle, és csinálja csak hússal. Aztán a levet fele-fele arányban ráöntöm, és megy be a hűtőbe pár órára.

dscf5629.JPG

Tálaláskor lehet mellé chilit, a fokhagymát, lime-ot, chiliszószt, srirachát kínálni.

dscf5634.JPG

Iszonyú finom!

dscf5631.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3014512538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

károly szántana 2018.12.25. 10:45:15

A kocsonyának lényegi eleme a tisztaság, azaz, hogy a leve ne legyen zavaros. Namármost: a képeken látható borzadmány brutál zavaros valami, úgyhogy az égvilgon semmi köze bármilyen kocsonyához, hiába akármilyen finom amúgy.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.25. 11:11:18

@károly szántana: ha sikerült kulturált hangnemben megfogalmaznod a véleményed, akkor ott kell lennie a hozzászólásodnak, ahova írtad.

KKZZ 2018.12.25. 12:26:16

Magyar ember számára a kocsonya az sertés alkatrészekből (jó sok körömmel, bőrrel) főzött, tiszta és átlátszó megkocsonyásodott húsleves. Arról lehet vitát nyitni (de nem érdemes), hogy milyen zöldség kell bele, ha kell bele fokhagymán kívül egyáltalán más. De ami itt leírtál, azt kocsonyának nevezni..., nem találó. Lehet, hogy finom, (bár ebben van némi kétségem, hisz' jómagam a phő-t forrón, jó sok chilivel szeretem), de nem kocsonya.

emul 2018.12.25. 13:50:11

A kedves hozzaszoloknak kuldenek egy Vancsa idezetet ami bar lecsorol szol, de remekul peldazza a hozzaallasukat:

"Az igazi lecsót mi készítjük, mi magunk, egyes-egyedül. Amit mások
kotyvasztanak, az akármi lehet, de nem lecsó, hiszen nem olyan, mint a
mienk, márpedig lecsóügyekben mi vagyunk a norma. Hogy mi a lecsó, azt
mi mondjuk meg. Viszont mégis képesek vagyunk felebarátaink szánalmas
próbálkozásaiban a lecsó előállítására irányuló - és persze eleve
kudarcra ítélt - szándékot fölismerni, ebből pedig szükségképpen
következik, hogy létezniük kell olyan gasztronómiai sajátosságoknak,
melyeket a dadaista, absztrakt expresszionista, szürrealista,
posztmodern vagy egyszerűen csak őrült lecsók közös jellemzőiként
azonosíthatunk, s amelyek alapján jogosan jelenthetjük ki valamely
ételről, hogy az lecsó, noha valójában hajmeresztő, abszurd és
siralmas képződménynek mutatja magát, sőt minden bizonnyal az is."

martineden 2018.12.25. 15:42:49

Borzalmasan nez ki es kocsonyanak nevezni kicsit tulzas,mert ilyen alapon a bablevest is felturbozhatod zselatinnal,attol meg nem lesz kocsonya.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.12.25. 16:57:48

Ajánlok egy áthidaló megoldást. Legyen, mondjuk pho aszpik. Az íze nem változik, a színe sem, de legalább megnyugszanak a kedélyek.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.25. 17:03:59

Ha a kocsonyát bántják: kocsonya vagyok!!!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.25. 17:06:21

@Waka: nekem valami azt súgja, hogy senki se félti a kocsonyát az elphosödéstől azért úgy igazán... Aki nem tudja dekódolni, hogy ez egy egzotikus kirándulási kísérlet a megszokott ól, abból ráadásul egy nagyon finom, azt máshogy se lesz könnyű ahhoz eléggé megnyugtatni, hogy ma aludni tudjon.

Csuszpájsz 2018.12.25. 18:58:40

Nekem tetszik. Kinézetre is.

mtg 2018.12.25. 19:50:32

Tisztelt Poszt Író!

Érdekes elgondolás, hogy más által főzőtt ételből, kisebb"módosítással" készít olyan "kocsonyát", amelynek semmi köze a kocsonyához!!! Persze ettől ez még lehet finom, de tuti nem kocsonya az elnevezése!!! Viszont tuti gyorsan készen van, mint a bolti majonéz! Kellemes Ünnepeket!!!

Hycomat66 2018.12.25. 20:30:59

Dübörög a komment cenzúra !

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.25. 20:34:25

@Hycomat66: :D 25-en dolgozunk rajta vállvetve! :)
[arra sajnos nehezen biztosítok felületet, ha valaki csak azért kommentel, hogy engem szidjon kicsit, ez tény. azt oldja meg máshol.]

Hycomat66 2018.12.25. 20:42:32

@világevő: A cipész maradjon a kaptafánál és ne akarjon kocsonyát készíteni, ha fogalma sincs róla !

alfredaurel 2018.12.25. 20:43:31

Csak csaladon belul keszul marhabol, halbol, sertesbol (ezenbelul fustolt hussal, piritott hussal, zodseggel vagy anelkul, pirospaprikaval vagy anelkul) ez mind kocsonya, vagy aspik ha ugy tetszik, szoval miert lehetne pho-bol is.

Hycomat66 2018.12.25. 20:44:10

@világevő: Ha az ember nem érett meg a kritika elfogadására, akkor
ne írjon cikket !

Egy Hun Hunniából 2018.12.25. 22:41:42

Csak remélni merem hogy a "legfaszább" pho levesek meg nem leveskockából ízfokozókkal készülnek. Mondom, remélem.
Bár nekem mindegy igazán, mert főzni (kellő időt ráfordítva is) jó!

Egy Hun Hunniából 2018.12.25. 22:45:11

Ezt csodát meg nyugodtan díszithetjük gumicukorral, az is zselatin.
És meg is érkeztünk az 50 első randi (a film jó!) "gurmand" "mazsidrazsijához" !

Tóth Aladárné 2018.12.26. 07:49:17

Ilyet képtelen lennék készíteni (letörne a kezem). De elhiszem, hogy finom és jó. És légy rá büszke!

altimus 2018.12.26. 11:29:16

a napokban keszitettem fustolt fott marhanyelvbol, furjtojasbol, parfajta zoldsegbol es lapzselatinbol (aszpikbol) "kocsonyat". nem hasonlitott a klasszikus magyar kocsonyara, de ugy felzabalta mindenki, hogy orom volt nezni. miert ne lehetne kiserletezni? pho levest amugy erdemes otthon kesziteni, nem sokkal bonyolultabb egy kozonseges huslevesnel.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.27. 10:02:36

@károly szántana: @Hycomat66: @KKZZ: @Egy Hun Hunniából: @Tóth Aladárné: igazatok van, mea culpa, nem használhatom a veszélyeztetett "kocsonya" nevet erre! legyen mondjuk inkább "mákos guba"!

Today05 2019.01.17. 16:11:04

írtam egy 1500 karakteres választ, a hőbörgésre, aztán rájöttem, hogy fölösleges, kár vesződni az ilyen szintű hülyeséggel. #kocsonyaeziscsaksokakorlatolt

Today05 2019.02.03. 13:58:22

@világevő: semmi extra, csak belementem a kocsonya eredetébe, illetve abba, hogy semmi sem definiálja a "kocsonya" tartalmát, mivel az csak az állagot jelenti... ez az egész arconpörgés a kommentekben kb olyan, mint azt mondani, hogy a "húsleves" csak tyúkból készülhet... mert az adott ember épp úgy szokta meg, és a marhahúslevest már nem lehetne húslevesnek hívni... stb stb.

És miközben írtam, rájöttem, hogy annyira sok irányból támadható az egész hőbörgés, hogy csak igazi hülyék képesek ezen kiakadni, ami azt jelenti, hogy fölösleges velük vitatkozni, és rájuk kell hagyni, és elmenni enni egy pho-t :)

Shoi Aran 2019.07.30. 20:39:08

@alfredaurel: " vagy aspik" : Az aszpik sertés porcból kinyert anyag.
süti beállítások módosítása