TOP10: 2018. legizgalmasabb gasztrokalandjai az afrikai luxusvonattól a kimonóbolton át a búvárebédig
2018. december 19. írta: világevő

TOP10: 2018. legizgalmasabb gasztrokalandjai az afrikai luxusvonattól a kimonóbolton át a búvárebédig

Összeszedtem 2018. legizgalmasabb gasztrokalandjait, azaz nem feltétlenül a gasztronómiailag csúcsokat jelentőket, hanem azokat, amik valami egészen felejthetetlenül különlegesek voltak. És csupa olyan persze, amit nagyon tudok ajánlani a jvőbeli utazásaid tervezésénél! Íme.

top10-kaland2018.jpg

Még mindig elérhető pár Világevő Térkép, a tökéletes gasztroajándék karácsonyra! Szinte azonnal átvehető Zuglóban!

Hétvégi lakoma 360 fokos tengeri panorámával egy abruzzói trabuccón

img_3939.jpg

Már a neve is szenzációs, abruddzói trábukkó, értik az életet az olaszok rendesen, de amikor meglátja az ember, ezeket a Csillagok Háborújába illő különleges halászépületeket, na meg hozzá persze az azúrkék tengert, akkor már el is dőlt, hogy szeretni fogja az élményt. Ráadásul persze a menü is általában nagyon jó, érthető okokból erőteljes tenger gyümölcsei hangsúllyal, friss, tengeri szelőkkel, valódi, olasz napsütéssel.

Hol? Costa de Trabocchi, azaz a trabuccók partja
Tipp: érdemes megpróbálni előre foglalni, vagy korán érkezni, és körbekérdezni, szép hétvégéken ugyanis minden helybéli is itt szeretne ebédelni! 

Cukrászda a kimonóboltban

dscf5892.jpg

Egy hiperlegáns kimononószalonban bizony megéhezik az ember a válogatás során, így meglehetősen művészi desszertezőként is üzemel ez a bolt Tokióban. Érdemes kipróbálni, egészen különleges élmény, a desszert dizájnja persze hűen tükrözi az üzletét!

Hol? Jotaro Saito a Ginza SIX-ben 
Tipp: Ugyanabban a bevásárlóközpontban egészen lenyűgöző könyvesbolt is van!

Egy hely, ahol a sertésmájas tésztaleves és a bundás kenyér a két fő specialitás

dscf6283_hongkong_china_kinai_vilagevo_jokuti.jpg

Elég furcsa egy párosítás, de ebben a kis Hong Kong-i kifőzdében ezt a két dolgot csinálják a legjobban, sőt, főleg csak ezt a két dolgot csinálják, na meg az ikonikus Hong Kong-i milk tea-t, azaz a tejes teát. Van, akinek már erre a menüre hallomásból is felfordul a gyomra, de azért érdemes elzarándokolni ide, garantáltan nem sok turista lesz, nekem is egy helyi ínyenc barátom ajánlotta. 

Hol? Wai Kee Noodle Café, Sham Shui Po, Hong Kong
Tipp: Brutális adag a tésztaleves, főleg a máj benne, érdemes osztozkodni!

Búvárlakoma Sibenik közelében egy hajón, Horvátországban

img_7161.jpg

Ezt sajnos maximum inspirációként tudom közzétenni, ugyanis egy egyszeri szervezés eredménye volt, na meg egy egészen kiválóan sikerült poén: egy pár napos gasztrokonferencián, amin előadóként voltam jelent, egy elég izgalmas lakóhajón volt a szállásunk is, ami már eleve elég kellemes volt, de ráadásul napközben a hajó még további izgalmakat is kínált: például egy hajókirándulás során váratlanul felkapaszkodott egy búvár, rengeteg friss tengeri herkenytyűvel, amit részben nyersen, a hálóból kiöntve azonnal, részben a hajón utazó séfek által elkészítve el is fogyasztottunk.

Hol? Chefs' Stage, Sibenik

Egy különleges újhullámos kávézó Tajpejben, ahol a barista egy experimentális koktélőrült

dscf3031_taipei_taiwan_vilagevo_jokuti.jpg

Már a kávé is szuper ezen a helyen - na meg Tajvan maga is - de aztán a helyi foodie barátom elárulta, hogy a barista-tulajdonos amúgy teljesen megvadult koktélspecialista is. Engem a műfaj kevésbé szokott izgatni, de erre azért nyilván ki kellett próbálnom valamit, így arra kértem, hogy valami nem édes, viszont nagyon tajvanit csináljon nekem. Erre nem elégedett meg egy meglévő recepttel, hanem komoly melóba kezdett, amíg előrukkolt végül egy friss kreációval, amivel hihetetlen sok munka volt, és végül adott mellé egy adag flambírozott bottargát is! 

Hol? Astar coffee house
Tipp: A szendvicsek is nagyon jól néznek ki!

Étkezések a világ legluxusabb vonatán, az Afrika Büszkeségén

dscf5268_rovos_rail_pride_of_africa_luxury_trip_cape_town_travel_south_africa_travel_vilagevo_jokuti.jpg

 A Pride of Africa 3 nap/éjszaka alatt teszi meg a Pretoria és Fokváros közötti 1600 km-es utat, de itt nem a gyorsaság, hanem egészen konkréten tényleg maga az út a cél, ugyanis szinte minden akörül forog, hogy az utasok végig kiválóan szórakozzanak. 24 órás szobaszerviz áll például rendelkezésükre, és napi 4 étkezés. Persze a kabinok és lakosztályok is igazi, klasszikus luxust képviselnek, hihetetlenül hangulatos az egész, amihez kiváló kulisszát jelent a dél-afrikai táj. És csak növeli az élményt, hogy vacsoráhot szigorú dress code van: férfiak számára zakó és nyakkendő(!) a minimum!

img_4139.jpg

Hol? Rovos Rail
Tipp: Az árban a korlátlan alkoholfogyasztás is benne van, de ez nem egy tipikus legénybúcsús party...

21. századi alpesi házban két világsztár séf által feltáltalt ebéd

dscf8585_tarvisio_einprosit_50best_vilagevo_jokuti_tarvisio_einprosit_ana_ros_gaggan_fine_dining_50best_vilagevo_jokuti.jpg

Ez is egy rendkívüli esemény volt, de jövőre is lesz egy halom izgalmas program a Tarvisióban megrendezett Ein Prosit nevű gasztrofesztiválon (link lent), ahol egészen hihetetlen sztárséffelvonulás van, és nem a szó hazai értelmében, ahol mindenki sztárséf, aki elvégzett egy szakácsiskolát. Ezen a kis szűkkörű ebéden például a Bangkokban 2 Michelin-csillagos, inidiai Gaggan és a szlovén Hisa Franko legendás séfnője, Ana Ros készített négykezes menüt, ami már önmagában is felejthetetlen élmény lett volna, de a helyszín még inkább azzá tette: egy helyi borászcsalád alpesi házában zajlott az esemény, ami - szerintem - szenzációs 21. századi változata a megszokott alpesi házaknak, megőrizve az értékeket, de mégis a legmodernebb szintre hozva azt.

Hol? Tarvisio Einprosit

Fish&Chips csodálatos kilátással Dél-Afrikában

dscf4940_cape_town_travel_good_hope_south_africa_travel_vilagevo_jokuti.jpg

Dél-Afrika egyik legszebb road tripje a Chapman's Peak Drive, ami annyira szép, hogy olyan történt velem, amin meglepődtem: a fizetőkapunál (mert van útdíj erre a szakaszra) lelkendeztem a pénztárosnak, hogy mennyire megéri :)
De nem is ez a lényeg, hanem, hogy a helyi hagyományoknak megfelelően, érdemes egy jó kis fish&chips-et felpakolni a két közeli legends intézmény egyikéből, amik ugyan csak büfék, és alapvetően persze a frissességen túl nem képviselnek annyira szenzációs minőséget, de mégis kihagyhatatlan és emlékezetes gasztrokalandot jelentenek. Fish on the Rocks vagy Snokies a két lehetőség, én az előbbit választottam, és szívesen le is fotóztam volna a szerzeményt a kilátással (közben már a naplemente is közelített), ha erre azonnal nem jelent volna meg először 1-2, majd rengeteg sirály, akik pillanatokon belül ráutaló magatartással jelezték is, hogy nem pusztán biodíszletként képzelték el a szerepüket a vacsorán... Szóval végül a látványos ételfotó elmaradt, viszont a táj csodálatos. (És külön figyelmet érdemes a kólás hűtő, kicsit más keresztnevek szerepelnek az üvegeken, mint itthon...)

Hol? Hout Bay, Fokváros közelében

Magyaros-grúzos töltött káposzta a legmenőbb grúz borásznál

dscf0608l_georgia_tbilisi_vilagevo_jokuti.jpg

A legmenőbb grúz borász egy amerikai hippi, aki szerelmes lett ebbe a különleges és csodálatos országba, éselkezdett - miközben művészi karrierjét sem dobta el - intenzíven borászkodni, persze a sokezer éves hagyoményokat felelevenítve, földbe ásott amforákban készítve a bort. A végeredmény sokak számára meglepő, vannak, akik kicsit óvatosabban kezelik a természetes borokat (időnként én is szeretem a biztonságos távolságot tartani néhány tételtől), de a nemzetközi siker nem kérdéses: például a Noma is folyamatosan szerepelteti a boarait a menük kíséretében. 
Ezúttal pedig a konkrét boros dűlők között, a tetőteraszon volt egy komoly lakoma, ahol több külföldi komoly séf is bekapcsolódott a főzésbe, kizárólag grúz alapanyagokból, a helyi piacon bevásárolva hoztak össze egy szuper menüt, aminek két további különlegessége is volt: áramszünet miatt kicsit módosultak a konyhai munka feltételei, és a legnagyobb sikert a magyar séf, Barna Ádám (St. Andrea) aratta, aki egy grúziasított, nagyon eltalált töltött káposztával mindenkit arra kényszerített, hogy többször is repetázzon, hiába érkeztek közben új és izgi fogások is az asztalra!

dscf0619_georgia_tbilisi_vilagevo_jokuti.jpg

Hol? Pheasant's Tears, Grúzia

Vietnami utcai falatozgatások Világetetettel

img_20171221_135937-01.jpg

Azért a legmaradandóbb a januári vietnami komoly gasztrokaland volt, aminek a keretében alaposan (és többször is) körbeettük Hanoi-t, fantasztikusan jó, főleg utcai kifőzdéket, leveseseket, tésztásokat végiglátogatva. Életre szóló élmény, és az - akkor még csak 2 és fél éves - fiúnak se kell legalább hosszan magyarázni, hogy mi az a pho... :)

Hol? Itt vannak a kedvenceink egy térképen.

 

Még mindig elérhető pár Világevő Térkép, a tökéletes gasztroajándék karácsonyra!

Idén is rengeteget köszönhetek a KLM/Air France-nak, hogy eljutottam ezekre a városokba!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7714497332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2018.12.20. 15:59:16

Nagyon szuper beszámoló, köszi, bár jó eséllyel mind kimarad. :) Pedig a Hanoi nagyon bejönne.
Ja és nagyon szép a kisfiad. Már ha szabad ilyet mondani egy hímneműre. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.12.20. 16:59:33

@ekat: köszi szépen, nekem is eléggé bejön! :)
süti beállítások módosítása