A világ legkifinomultabb reggelije: 3 Michelin-csillag
2018. október 26. írta: világevő

A világ legkifinomultabb reggelije: 3 Michelin-csillag

Egészen hihetetlenül fantasztikus reggelit kaptam egy különleges helyen, meg is mutatom részletesen!

 img_4157.jpg

Éreztem én, amikor az eldugott svéd luxusétterem, a Fäviken reggelijéről írtam, hogy korai lenne a világ legjobb reggelijének kikiáltani (pedig nem áll tőlem távol a kikiáltás), ezért tettem egy kérdőjelet is a végére. Amit Abruzzo tartományban, egészen pontosan Castel di Sangróban tapasztaltam, az viszont simán megérdemel egy felkiáltójelet a kérdéjel helyett! Ismerősen cseng a település neve? Nem csoda, ha nem, ugyanis kicsit nehezen is megközelíthető, Nápolyból vagy Rómából is kell autózni kb 2 órát, na meg összesen hatezren lakják. Ennek ellenére itt van Olaszország legjobb étterme, a Reale, ahol nem csak 3 Michelin-csillagos vacsorát lehet fogyasztani, hanem – kizárólag szállóvendégek részére – reggelit is. A rendszer hasonló, mint a Fävikenben, a volt kolostorépületben berendezett pár szobás és lakosztályos dizájnhotel csak a vacsoravendégek számára elérhető, külsős vendéget nem fogadnak. Mondjuk a svédekkel ellentétben itt nem túl spártai szobákról van szó, azok inkább gusztusos kollégiumi szobáknak felelnek meg, itt viszont minden igényt kielégítenek, és különösen extravagáns és stílusos a berendezésük is. A kilátás se rossz:

img_4101.jpg

img_4085.jpg

img_4084.jpg

vagy itt látszik a komplett kilátás:

 A teraszról pedig így mutat az épület:

img_4147.jpg

Na de most nem is ez a lényeg, hanem a gasztronómiai felhozatal, persze az élménynek azért elég jelentős része a környezet is. 

dscf1230.jpgÉs megterítve, reggel:

dscf1324.jpg

img_4109.jpg

És akkor végre közelítünk már az ételek felé.

Egy érdekesség, vacsora után a felszolgálók megérdeklődték, hogy mikor szándékozunk reggelizni. Ezt kicsit furcsálltam, aztán kiderült, hogy nem az ő kényelmük az oka a dolognak, hanem a brióst szeretnék percre pontosan megsütni, hogy tökéletesen kerüljön elénk!

Ez itt az, kétféle változatban: csokidarabkás, illetve cukrászkrémes:

img_4121.jpg

img_4123.jpg

img_4124.jpg

Az indulócsomag része pár péksütemény: (a briósok mellett a kis tálcán: bal lent: ferratelle, egy helyi ropogós süti, jobbra Crostatina di mela calda (almatart), és bal fent egy kétszersült)

dscf1326.jpg

Itt a ferratelle közelebbről:

img_4134.jpg

És különböző frissen facsart gyümölcslevek, ha meg egy szenzációs mandulatej, pedig azt hittem, mivel nem vagyok laktózérzékeny, ez a műfaj nem tartogathat számomra semmi izgalmasat. Egészen mostanáig. 

dscf1327.jpg

Így érkezik az első adag, persze a Reale szenzációs kenyere se marad ki a kínálatból:

img_4157.jpg

Alapkínálat még a vegyes virágméz, amit egy helyi méhész szállít nekik, ráadásul nem csak címkézésben tartozik ez hozzájuk, hanem a méhész, Andrea Paternoster (Mieli Thun) kifejezetten a Casadonna (a teljes épület neve) körül gyűjteti be a méhekkel. Kézműves joghurt a helyi Cianflocca farmról és a Trotta család által készített különleges vaj, amit a caciocavallo nevű érlelt juhsajt bőrébe tesznek, így kap egy kis extra ízt.

img_4127.jpg

Szintén háziak a lekvárok, amik minimális cukrot tartalmaznak csak (fajtánként 0-7%), és többnyire a saját gyümölcsöskertből származnak az alapanyagok. 

dscf1321.jpg Na és egy brutális mogyorókrém, persze szintén saját és házi:

img_4114.jpg

Innen indulunk tehát, de a választéknak itt még korántsincs vége, ez csak az, amit eleve az asztalra tesznek minden vendégnek. A többi tétel pedig az étlapról választható, és frissen készül!

img_4118.jpg

Posírozott tojás hajszálvékonyra szelt guancialéval (tokaszalonnával):

dscf1333.jpg

img_4142.jpg

Egy műfajteremtő abruzzói palacsinta, hihetetlenül lágy, a tetején naracsos mézzel megkenve, belül pedig ricottakrémmel töltve.

dscf1330.jpg

Na és a felvágottválaszték, persze kifejezetten Abruzzo legjobbjai egy helyi kis hentestől:
- “Cuor di Paganica”, egy Culatellóhoz hasonló aquilai felvágott
- “Lonzino”
- Mortadella (pisztácia nélkül), Vicenzából
- Ventricina Vastóból
- és kétféle Salsiccia (hagyományos és májas), szintén Vastóból

dscf1331.jpg

És az italok, egy hihetetlenül gazdag ízű forró csokoládé 72%-os Araguani csokoládéval, tejjel és fahéjjal, na és persze tökéletes olasz kávék...

dscf1328.jpg

 

 Ezen kívül kínálnak még espressót, pirított árpából készült főzetet, rengetegféle teát, különböző herbal infusionöket (erre van normális magyar szó?), és hidegen sajtolt zöldség-gyümölcskoktélokatimg_4135.jpg

A képeskönyvbe való cappuccino külön is: (mondjuk mi nem való itt képeskönyvbe?)

img_4132.jpg

És akkor még nem is sikerült teljesen végigkóstolni mindent egyes tételt az étlapról, csak majdnem mindet. Lenyűgöző, feleljthetetlen, kifinomult élmény a legmagasabb minőségben.

Jelen pillanatban nehezen tudom elképzelni, hogy ennél létezik magasabb szintű reggeli bárhol a világban. (nagyobb választék, vagy akár drágább alapanyagok talán igen, de minőségben, kifinomultságban nem hiszem.)

Az étterem weboldala.

Itt van a részletes beszámoló a Fäviken reggelijéről.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr4414284325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2018.10.27. 08:03:15

Anyám, borogass. De megkóstolnám. És de éhes lettem.
És ugye pezsgő is volt? :)

funfun 2018.10.27. 09:46:32

Vakáción nem szeretném előtte este belőni, reggel mikor fogok reggelizni. Nem tudom, meddig alszom, mikor leszek éhes stb.

Moin Moin 2018.10.27. 12:22:05

@ekat: Ha ez lenne csak a felvágott-választák, akkor én az asztalt borogatnám inkább, a séfre...

Jó kis hely - a cukorbetegeknek meg (az emberiség kb. 10%-a) lófasz a seggébe, mi?

Boar. 2018.10.27. 12:42:42

???
Hogy ez mitől lenne a világ leg-je, fel nem foghatom.
Olyan-helyi-termékeket adnak amelyek-bár biztos nagyon finomak-semmiben nem emelkednek ki a környékbeli kínálatból. Lehet gondosan, kiváló érzékkel összeválogatva, egy háromcsillagos helytől ez az elvárható minimum de azért a jelzők itt igencsak elszaladtak....

rfbzs 2018.10.27. 17:59:51

Hát alaposan el lesz b...va a napom, ha nem reggelizhetek ilyet.

Poppadom 2018.10.27. 20:46:18

Eleg geil igy elsore... Japanban van ennel az en szajam izenek sokkal jobb pl. a Nishimuraya Ryokan Kinosakionsenben. A szobaban szervirozzak, lehet valasztani, hogy japan vagy nyugati temajut ker az ember. Vacsorat ugyanigy. Mondanom sem kell, hogy ott Hyogo prefekturaban a tajima beef sem hianyzhat a menubol. Nem csillagos, de az nem kulonosebben von le az ertekebol. A kis falu is lenyugozo es mellette Toyookaban gyartjak a legexkluzivabb oltonyvallfakat egesz japanban (ezt speciel az NHK World-on lattam)

Advanced Flight 2018.10.27. 21:46:13

Se egy gyümölcs, se egy zöldség....Spanyolországban egy random 3 *-os szállodában világbajnok cukordinnye meg görögdinnye volt pl. a reggeli, tejszínhabbal. És még 200-féle másik dolog, mind isteni finom.
Ez így egy nagy nulla.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.27. 21:55:41

@Poppadom: van némi tapasztalatom japán reggelikkel (Aman Tokyo, Hoshinoya Tokyo és Kyoto) és még jó pár hely, tényleg nagyon tudnak (nálam azért kevés nagyobb Japán-rajongó van), de ez mindent visz.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.27. 21:56:28

@Boar.: egészen pontosan melyik jelző szaladt el annyira?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.27. 22:22:18

@Soha ne tegyel haver a fekete lora: simán, még a szállás is kijön belőle, meg a vacsora. csak ne forint legyen.

finisz 2018.10.27. 22:45:23

Nem kötözködésből, de zöldség, gyümölcs (már a leveken kívül), valami, akármi, bármi? Oké, a szénhidrát, és a protein letudva, bár személy szerint nem esnék hasra, egy negyedre szelt felvágottól (mennyire utálhatja a reggeliztetős szakács előkészíteni, teúristen! :DDD)
De tényleg, nem geciskedésből, de én még olyan hotelben nem jártam sem vendégként, sem konyhán, ahol ne lett volna friss zöldség és gyümölcs a reggeli kínálatban.

altimus 2018.10.28. 00:14:19

> - Mortadella (pisztácia nélkül), Vicenzából

gondolom az olivabol lett pisztacia, a nagy izgalomban.

Attilajukkaja 2018.10.28. 07:38:41

Én nem eszem, iszom édeset, édességeket reggelire (meg amúgy sem). Azt hiszem, a Reale reggelijével bajban lennék, hacsak nem lehet kérni repetát a tojásból és a sajtból, kávé helyett teát.
Amúgy nagyon jól mutatnak a fogások a képeken.

@világevő:
"csak ne forint legyen."
Ezen jót nevettem! Frappáns válasz. :o)))

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.10.28. 08:54:21

@altimus: Pisztáciát szoktak tenni bele, nem olívát.

@Attilajukkaja: Az átlag olasz reggeli kávé egy édes péksütivel, ehhez képest nézd :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.28. 09:10:58

@ekat: természetesen kínáltak apretivet, igen :) de - ha jól emlákszem - akkor proseccót.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.28. 09:15:07

@altimus: ązt a főzési eljárást nem ismerem, aminek a során az olíva pisztáciává alakul.
amúgy meg nem, nem az olíva a tipikus kísérője a szalonnakockáknak, hanem a pisztácia.

Attilajukkaja 2018.10.28. 09:18:15

@Étteremkritikus:
"ehhez képest nézd"
Rendben, .. de attól még éhes maradnék. :o)
Amúgy érdekelne, hogy Olaszországban is olyan rohamosan nő-e a cukorbetegek száma, mint nálunk.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.28. 10:12:48

@Advanced Flight: nyilván nagyjából bármelyik szállodában (3-csillagostól felfelé) nagyobb a választék, a számokat tekintve. ebben nem a választék az extra, nem is azt írtam, hanem a minőség. ezek a fogások és egyéb tételek olyanok, hogy az előző esti 3 Michelin-csillagos menübe is simán beférnének egytől-egyig. ilyen nincs máshol.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.28. 11:45:30

Mitől jó az "autógumi" ízhatás? :-)

merik159 2018.10.31. 18:19:23

@funfun: akkor semmiképpen se menj a reale-ba!!!!!!! tiszta ciki, hogy így korlátozzák szerencsétlen pihenőket... ráadásul még drága is:( aludni+felvágottat enni otthon is lehet ;)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.11.01. 16:49:17

@Attilajukkaja: A cukorbeteg felnőttek aránya Olaszországban 7,6% és Magyarországon 9,5%. A magyar táplálkozás még az olaszok cukros péksütis reggelijénél is egészségtelenebb :(

Attilajukkaja 2018.11.03. 15:40:46

@Étteremkritikus:
Köszönöm a választ.
A statisztikák persze csak a regisztrált cukorbetegekre vonatkoznak, a valós számok még ijesztőbbek. De akár 7,6, akár 9,5% - mindenképp sok (sokk)!
Nem állítom, hogy a reggelik miatt van, csak ez jutott eszembe, amikor megláttam ezt a cukorbombának is beillő reggelit. :o)
De ha valaki általában egészségesen étkezik és nagyon édesszájú, akkor bizonyára megengedhet magának egy ilyen dekadens reggelit is néhanapján.
Nekem sajnos semmi pénzért sem jönne be, de gondolom, a magamfajta sem maradna éhen egy ilyen illusztris helyen.

kék madár 2018.11.07. 01:34:03

a felvagottas tal valoban nagyon underwhelming es szerintem az olasz felvagottak, szalamik, sonkak a legoverratedebbek. Szepen magyarul megmondtam :)
Ettol fuggetlenul a vaj es lekvar valasztek engem is lenyugozne (fascinatingelne)
süti beállítások módosítása