Magyar ízek útján olasz segítséggel? - nagy baj nem lehet
2018. augusztus 22. írta: világevő

Magyar ízek útján olasz segítséggel? - nagy baj nem lehet

Erdei János eredileg sous-chefként, azaz séfhelyettesként dolgozott, aztán lehetőséget kapott arra, hogy átvegye egy fine dining étterem irányítását. Megmutatom.

dscf6378_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Élete lehetőségével szembesült, amikor a séf távozásával lehetősége nyílt arra, hogy ő vezesse a konyhát. És ezzel párhuzamosan nemzetközi mélyvízbe is került, hiszen ekkor már elkezdődött a 2 Michelin-csillagos Nicola Portinarival a Tama étterem együttműködése. Azaz nem csak a budapesti étterem irányítása a feladata, hanem rendszeresen jár ki az olasz csúcsétterembe tanulni is, és az olasz séf is gyakran látogat ide konzultálni az ételekről.

És Portinari már nem az első nagy név, akivel szorosabb kapcsolatba kerül az étterem, hiszen Gianni Frasi révén már van egy elég markáns tétel:

dscf6435_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

De arról szó sincs, hogy a Tama ezáltal elolaszosodott volna, sőt, magyarabb, mint valaha, és ez nagyon jó. A kooperáció hatása már most is egyértelműen látszik a menüsoron, átgondolt, profi és főleg magyar ételek!

dscf6363_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Személyes meggyőződésem, hogy akár a hazai közönségnek, akár az idelátogató külföldieknek az a legizgalmasabb, ha mindenféle egzotikus étel helyett a magyar konyha, a hazai ízek bemutatása a cél, ami persze gyakran elég jelentős változásokat okoz egy-egy ételnél, vagy akár olyan is megeshet, hogy nem is egy konkrét hagyományos étel megújítása a cél, csak épp a helyi adottságoknak, alapanyagoknak kihasználásával valami helyi megalkotása.

És Erdei nagyon jól teljesít: könnyed, elegáns ízek, nagyon jó egyensúlyok.

dscf6372_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Van degusztációs menü is, és üzleti ebéd is, de ezúttal inkább az étlapról próbálgattam.

Üdvözlés: két apró falatka, friss kenyér és pogácsa

dscf6370_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

dscf6365_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

dscf6375_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

dscf6361_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

A tévéműsor a fiatalabb korosztálynak is kiváló szórakozás:

dscf6380_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Kacsamájterrin (marinálva, sarawak-borssal, tokaji-redukcióval), hozzá szecsuáni borsos cseresznye

dscf6376_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Egy alaposan átvariált lecsó, benne paprikák és paradicsomok rengeteg változatban és elkészítési módozattal, többek közt kápia és paradicsomvízből készült granita is.

dscf6388_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Pisztráng, karalábé.
pisztráng bőrén sütve, haljus-vel, karalábé marinálva és püréként is.

dscf6390_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Tyúkhúsleves grízgaluskával
csirkeosztrigából, roppanós zöldségekkel.

dscf6403_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

dscf6405_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Tortellini 
Mindössze egy percig főtt a vékonyka, friss tészta, utána csak olajos vízben kevergetik. Tölteléke parmezán és shiitakegomba, hozzá gombamártás és shimeji gomba.

dscf6406_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Töltött paprika
klasszikus ízvilág, de alaposan finomítva: a töltelék nagyobb részben sertéstarjából, kisebb részben marhából, sóval, borssal és egy kis parmezánnal ízesítve, a 'sweet bite' paprika héj nélkül, a paradicsomszósz pedig paradicsomszósz.

dscf6396_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

"Rácponty"
Akasztói pontyból, a klasszikus fogás minden alkotóelem szétszedve és külön, tökéletességre törekedve elkészítve. Hozzá bőséges halászlémártás, így tulajdonképpen egyben egy szofisztikált halászlé is. Mellé halászlében főtt tápióka, rajta hajszálvékonyra szelt füstölt szalonna.

dscf6413_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Mártással:

dscf6418_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Vadas nyúl
Nyúlcomb vadassal, nyúlcsontból jus, gnocchi, részben "répásítva"

dscf6409_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

dscf6411_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Marhapofa, vajtökvelouté
Marhapofa marhajus-vel fényezve, bársonyos tökfőzelék, forrázott tökszeletek, tökmagolajban marinált tökkockákkal

dscf6420_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Alma-cékla-bergamott

dscf6426_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

 Citromtart

dscf6430_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

dscf6431_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Erdei János megfordult többek között a csalogány 26-ban, a Divinóban és a Beszállóban, dolgozott külföldön, Ausztriában, Spanyolországban, Írországban is.

dscf6378_tama_budapest_fine_dining_vilagevo_jokuti.jpg

Élete lehetőségének mondja a séfpozíciót, meglehetősen határozott benyomást kelt: "eltökélt vagyok és örülök neki, élek a lehetőséggel. 
Havonta 5 napot technikákat tanulok a La Pecában. Ősszel lesz egy ikonikus szufléjuk az étlapunkon, ami hatalmas bizalom jele, hogy megengedték. A közös munka nagy hatással van az étteremre, tanácsadóként segít minket, iszom szavait.
A magyar értékeket és a magyar gyökereket, a gyerekkori ízek meglétét nagyon tiszteli és támogatja. Általában én találom ki, hogy milyen ételt szeretnék megvalósítani, és aztán együtt eldöntjük, hogy hogy lehet a legjobban elkészíteni. A hangsúly azon van, hogy én erősödjek, fejlődjek, ha csak recepteket kapnék tőle az nem lenne Tama. Nagyon jó a magyar konyha, rengeteg lehetőség van még benne. És egyszerűségre törekszünk, nem kell 23 dolog a tányérra: 4-5-6 összetevős, letisztult ételekre törekszünk."

Sok sikert hozzá, az irány nagyon jó, talán desszertfronton láttam kicsit halványabbnak az éttermet, bár a kapros-túrós lepényt például nagyon szerettem a Gourmet-n, amúgy viszont tényleg sikeresen valósítják meg a célkitűzéseket, határozott ízekkel, kifinomult ételekkel.

Az étterem weboldala, Facebook-oldala.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7514196047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petimegmondja 2018.11.03. 17:55:18

Hmm, jól hangzik! Viszont nem tudom mit tanít a "tokaji-edukció", mit takar az "olas víz" és hogyan lehet valamit "kifinomítani"??? Nem vagyok egy nyelvtan-náci, de tényleg akkora kihívás rákattintani a helyesírásellenőrzésre és/vagy élesítés előtt még egyszer átolvasni?! Főleg, egy diplomás bölcsésztől...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.04. 07:56:08

@petimegmondja: sajnos valótlant állítasz: pontosan tudod mik ezek :)
és köszi, javítom is őket. természetesen át is olvasom, ennek ellenére is marad benne pár elütés. javaslom figyelmedbe a tényt, hogy a szerkesztőkkel/olvasószerkesztőkkel/korrektorokkal rendelkező online mediatermékekben még ennél is több van, én pedig egyedül csinálom. (de ne érts félre, teljesen egyetértek, hogy fontos.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.11.04. 08:01:16

@petimegmondja: és a kedvencemet, a paradicsomívből készült granitát meg sem találtad. nem könnyű meló ez, na.

petimegmondja 2018.11.04. 12:23:13

@világevő: De megtaláltam. Csak úgy voltam vele, hogy "tiszteljük mások agybaját" (Rejtő után szabadon...), hátha tényleg paradicsomív...

petimegmondja 2018.11.04. 12:29:33

@világevő: Oké, értem én. Ismerem a "mű" elkészülte utáni izgalmat. Az ember olyankor csak a saját nagyságán álmélkodik :), hogy milyen kis frappáns megfogalmazásokat rittyentett és képtelen elmélyülten koncentrálni, hogy meglássa a hibákat, de egy szövegszerkesztő helyesírásellenőrzője azért aláhúzza a furcsább dolgokat és ha az ember megnézi, hogy ebben most mi nem tetszik neki, akkor legkésőbb a páradik nekifutásra rájön...

finisz 2018.11.04. 14:23:47

A töltött paprika nagyon tetszik ... hm, parmezán a töltelékbe ... jó ötlet, köszi és lopom. Ezek ugye, a mini 3 színű, édespaprikák?
Viszont azok az üdvözlőfalatkák ... oké, tudom, tudom, de akkor is, ez az egy szelet hártyavékony murok és két szelet cékla (jól tippeltem?) .. izé nah .... legalább nem ibrikben kellett volna tálalni, mert elvesznek benne. Milyen volt a marinádjuk? Alattuk, mi van?
süti beállítások módosítása