Kötelező program Balatonon húsevők számára
2018. augusztus 18. írta: világevő

Kötelező program Balatonon húsevők számára

Aki nagyra becsüli a proteinbevitelt, és az sem zavarja, sőt, kifejezetten élvezi, ha ebbe némi zsír is vegyül a még komolyabb íz kedvéért, annak kötelező a látogatás.

img_9640.jpg

Kivételesen nem egy étteremről van szó, hanem inkább egy büféről, a siófoki vásárcsarnok oldalában, a Sió csatorna partján.

img_9643.jpg

Van belső rész is, de a terasz kifejezetten hangulatos, de ide úgyse jön senki azért, hogy romantikázzon, itt a zsírral kell randevúzni. Abban pedig lenyűgözően jó, amit Baricza Dzsozi Józsefék művelnek. Igazi BBQ-t készítenek a legmagasabb fokon, remek húsokból, minden fölösleges bohóckodás nélkül.

Ez itt a marhaszegy. A BBQ klasszikus tétele.

img_9637.jpg

Smoke ring, bark, szmóker, na meg úgy általában a bbq és a grillezés közti különbség témában itt már írtam 4 éve kicsit, de leginkább a Nyárspolgáron érdemes nézelődni.

Persze nem csak húst (és zsírt) eszik az ember. Marhaszegy kiegészülve káposztaslátával (coleslaw Dzsozi módra), és pirított kalácsszeletekkel. Semmi más nem hiányzik. [sörösöket megnyugtatom, kínálnak azt is.]

img_9640.jpg

Bal alsó sarokban pedig olyan, mintha szégyenében bújkálna ott az a kis kockahús, pedig minden oka megvan a büszkeségre: wagyu-oldalasról van szó, amit kóstolóba kaptam. Mert nem csak marhaszegy van, hanem - elég gyakran változó kínálattal - sokféle érdekes hús és szendvics, bár én továbbra is a marhaszegyet (vagy más, 'egészben' tálalt húst) tartom a bbq csúcsának.

Mint például ezt a marhanyelvet:

img_9639.jpg

A beltérben - a műfaji hagyományoknak megfelelőel -  rengeteg vicces és egyben instagrambarát részlet rejlik még, ezeket nem fotóztam le, hogy legyen mit felfedezni, de itt úgyis minden szem a papírtálcára szegeződik azonnal, ahogy elkészül az étel.

Fontos: a bbq műfajából adódóan elfogy. Ugyanis naponta - éjjel - készülnek elő a húsok, 8-10 órán keresztül, tehát minden tétel csak addig érhető el, amíg a készlet tart. Azaz érdemes koránn érkezni!

Az aktuális kínálatról itt van mindig infó (DéliPart BBQ). Ma például eléggé úgy tűnik, mintha lenne egészben sült (=füstön sült) disznó!

Remélem ők is hisznek a 4 évszakos Balatonban, de erről érdemes náluk érdeklődni, gondolom, ha van igény, akkor nem hagyják abba!

Ez pedig egy NY-i nagyon jó BBQ-példa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1414187457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.08.21. 01:40:08

kicsit tul van hypolva szerintem a BBQ, ahhoz kepest amit tud. Nem ez, vagy a new yorki; mind.
Jo, ertem en, hogy ferfias, fustos, konyekig zsiros image van, amitol tokosebbnek erezzuk magunkat, mint egy kagylohejban felszolgalt rozmaringhabtol, de en meg olyat nem ettem, amiert visszamennek. Az atlag standard BBQ szoszt meg ki nem allhatom. De ez nyilvan szubjektiv.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.21. 03:50:04

@kék madár: Na de miért lenne jó az átlagos? Ennek a műfajnak sincs értelme közepes színvonalon, ne akárhol kóstold, hanem itt, és akkor van miről beszélni.

kék madár 2018.08.26. 05:38:18

@világevő: ezt ertem, hogy van jo, jobb, legjobb, en a mufaj korlataira utalnek, kostoltam agyonertekelt helyen es nem ajultam el. De nem adom fel ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.26. 08:55:06

@kék madár: na de melyik volt a hely konkrétan? Elég furcsa helyeket is azokás agyonértékelni.

kék madár 2018.08.26. 20:30:15

@világevő: hat ha elokeresnem se sokra mennel vele. (de megis: mission-bbq.com, www.blueribbonbbq.com) Az elmult 25 ev termese sok BBQ allambol, Alabamabol, Virginiabol, Texasbol, (es sok nem BBQ allambol) rossz, kozepes es jo ettermek ahol sokaig kuldetesemnek ereztem, hogy a tokeletes ribet megtalaljam, aztan leszoktam rola. Lehet, hogy mindig mellenyultam, de a BBQ lenyege epp az, hogy nem a nagy meno ettermek nyujtjak a jot, hanem a kicsit sarki bufek a nagy tolgyfa alatt.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.26. 20:34:38

@kék madár: oké, meg vagyok győzve, akkor ez valóban nem a te műfajod! amúgy abban persze egyetértek, hogy vannak korlátai a műfajnak, én sem eszem mondjuk évente 3-4 alkalomnál gyakrabban, de akkor tetszik nagyon.

DreamWalker 2018.08.26. 23:53:11

Sajnos nekünk a hétvégén nem sikerült megtapasztalnunk, ami a cikk alapján várható lett volna.
Minden húst végigkóstoltam és csak a szegy nem okozott csalódást. Bár annak az ízéből is - ahogy mindegyikből - hiányzott a füstös karakter. Smoke ring sehol, bark, háát, talán a tarja szeleten, amit vicces módon dzsipó steaknek hívnak, de 25 felett ezt kevesen találhatják mulatságosnak. A tarja azonban nem egyben készül, mint általában, hanem szeletben megy a fütölőbe, azonban nem egyforma vastagra sikerült vágni. Ahol vékonyabb, ott túlkészül - amiénk nagy része ilyen volt - ahol vastagabb, ott viszont finom, szaftos.
Minden pitmaster maga dönti el, milyen (száraz)pácot használ, de nekem a szegyet kivéve mindegyikben túl hangsúlyos volt a bors és keveseltem az édes ízt. Főleg a bébicsirkében, ami nagyszerű fogás lenne a gyerekekkel megszerettetni a bbq-t, de ott tényleg hiba van, az a rub abszolút nem harmonizál a hússal.
A kalács sem a képeken látható szeletek pirítva volt, hanem egy száraz, fullasztó szerelemgyereke egy kalácsnak és egy császárzsemlének.
A rendelés felvételekor fogalmuk sincs, kb. mikor kapod meg az ételt és ez ügyben a pultnál állók csak sajnálkozni tudnak, a konyhát megkérdezni nem. Nekünk 53 percbe került, amivel nincs is akkora gond, ha tudjuk előre. Talán később beáll valami rendszer, de azért szezon vége van, pár hétvégén már túl lehetnek.
Végül az árak, bár a cikkben nem esik róla szó. Ottjártunkkor különlegesség nem volt, a legolcsóbban a bébicsirke 1800-ért, a legdrágábban a szegy, 3500-ért ment. Oldalas, tarja a kettő között. Köret a császárkalácszsemle izé, ha hasábot vagy káposztasalátát kérsz, az rögtön megdobja az árat 500-zal. Bbq szósz ugyancsak feláras. (Nem teszteltem, a texasi nincs szükség szószra vonal híve vagyok)
Most, sok más Világevő ajánlattal ellentétben most nem érzem azt, hogy ár-érték arányban rendben lett volna és hacsak valami ismerős el nem rángat, magamtól biztos, hogy nem térek vissza egy darabig.
(Ha valakinek tesztelni lenne kedve figyeljen a naptárra, mert bár a cikben van egy naponta szó, hétköznap csak burger(eke)t adnak, bbq péntek, szombat, vasárnap van. Erre is rászaladtunk elsőre)

kék madár 2018.08.27. 04:26:59

@világevő: azert azt nem akarom elhallgatni, hogy ettem jo ribet, amiert visszamentem volna 100kmrol is, de pl. a BBQ szoszt kimondottam utalom, tehat tenyleg nem erre kattanok. A yakitorit ezzel szemben imadom, es minden hetvegen grillezek, a nyilt tuzon sutesnel keves jobb dolgot tudok elkepzelni, szoval csak a BBQ egy rejtely nekem. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.27. 11:41:10

@DreamWalker: hát ezt nagy sajnálattal hallom, arra nyilván nincs kihatásom egy poszt megírásakor, hogy milyen lesz egy hely a jövőben. Illetve a legjobb éttermeknek is lehet rossz napja, remélem itt is csak erről volt szó. Mert amit én ettem az kiváló volt.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.27. 11:41:59

@kék madár: :) szószt én se szoktam kérni, egy elég jó húshoz értelmetlen szerintem. a yakitori remek!

kék madár 2018.08.27. 18:09:07

@világevő: "Mert amit én ettem az kiváló volt."
ugye nem alruhaban mentel? :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.27. 18:19:37

@kék madár: :) nem, viszont ebben a mufajban nem sok mindent lehet tenni az utolso pillanatban. Es hatan voltunk, mindenkie jo volt.

kék madár 2018.09.06. 01:36:57

@Quercus a gondolkodó: "megtisztel", hogy erdeklodsz a lehetosegeim irant, vagy esetleg csak sertegetni probalsz. Ez utobbinak igen verszegeny probalkozas volt.

2018.09.07. 08:02:30

"Az aktuális kínálatról itt van mindig infó (DéliPart BBQ). Ma például eléggé úgy tűnik, mintha lenne egészben sült (=füstön sült) disznó!"

Biztosan high-end BBQ, meg kézműves, meg DIY meg amit akarsz... De basszus a facebookos , majd' szét esünk, olyan lazák vagyunk sztájl kissé zavaró. Mindig felmerül a sanda gyanú, hogy a harsányság valaminek az elleplezését szolgálja..

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.09.07. 09:00:10

@Womb Raider: annak én sem vagyok rajongója, és tényleg gyanús jel, de - ahogy írtam - ezúttal stimmel a tartalom.

2018.09.10. 07:26:06

Éééés... eljött az idő, hogy megkérdjem: a mai egészségmániás időkben, amikor vízből is light-ot választanak sokan, akkor nem ad aggodalomra okot a brutálisan sokáig füstölt-elkokszosított kérgű vörös hús fogyasztása? Félre ne érts, én gond nélkül bevállalom, csak bujkál a kétség bennem, hogy ez vajon tuti egészséges?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.09.10. 07:32:43

@Womb Raider: őszinte és rövid válasz: fogalmam sincs. Nem véletlenül nem clean eating témában írok :)
Amúgy a grillezés talán sokkal veszélyesebb, ahol ugye meg is éghet a hús, itt nincs direkt hő, nincs szenesedés sem.

2018.09.10. 08:24:59

@világevő: :))) Ez emnnyire diplomatikus mááár!
Ha véletlenül Chicagoban jársz, az O'Hare-től 5 percnyire nyugatra (Wood Dale) ott van Sweet Baby Ray kis étterme. Halálos .. pedig sokfelé ettem már..de akkor és ott olyan szinergiában egyesült a fűszer, a fantasztikus hús és a professzionális sütés(jó..füstölés..) hogy az ember egy ideig mindenhol azt keresi utána.
süti beállítások módosítása