Minden hazai eredmény a Michelin Kalauzból
2018. március 26. írta: világevő

Minden hazai eredmény a Michelin Kalauzból

Elég sok félreértés kering a 2018-as Michelin Kalauz kapcsán, így összeírtam, hogy pontosan mit is tartalmaz magyar szempontból, és mit nem.

73d39d44-0392-4422-b7ff-83526edb2fd7.png

Mészáros Ádám, még a színpadon, ünneplés utáni első interjúja:

Elsőként tehát a csillagok.

Két Michelin-csillagot kapott az Onyx

Egy Michelin-csillagot kapott: Borkonyha, Costes, Costes Downtown.

Azaz nincs új csillagos, viszont mindenki megőrizte a csillagot, az Onyx pedig még rá is tett egy lapáttal.

[Nem, az Olimpia nem kapott csillagot, hanem kizárólag a 'tányér' nevű piktogrammot kapta, amit egyébként mindegyik listázott étterem lent.]

Bib Gourmand:

Bib Gourmand-t kapott: újként a Stand25, megőrizte a Fricska és a Petrus. [Tavaly volt még a LaciKonyhának is, de ők bezártak.]

És a listán szerepel még az ajánlott éttermek között (abc-sorrendben):

Alabárdos

Arany Kaviár

Aszú

Babel

Baltazár

Baraka

Bock Bistro Pest

Csalogány 26

Fausto's

Mák

Nobu

Olimpia

Salon

St. Andrea

Tanti

Tigris

Vendéglő a Kisbíróhoz

Zona

[kedves sajtó, ha innen veszedl át infókat, kérlek jelezd és linkeld!]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr8713782566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cabelito 2018.03.27. 00:12:10

Gratuláció mindenkinek!

Viszont ez a Michelin ajánlott névsor egyrészt szegényes nagyon, másrészt teljességgel érthetetlen és szakmaiatlan...

odamondó 2018.03.27. 07:27:27

Szerintem a legtöbben más eredményeket vártak.
Gratulálok az onyxnak, de ha eddig nem mentünk ezután főleg nem fogunk.

Virgil Starkwell 2018.03.27. 09:13:48

Azért ez egyben megnyugtató is, nem nagyon dobálják azt a csillagot. Mondhatnám, hogy nem dobócsillag... :)

Savior 2018.03.27. 09:48:55

Kedves András! Köszönjük, hogy leközölted a magyar részt, de szerintem nem ártana némi magyarázatot is hozzáfűzni. Pl. itt sztároltátok nemrég a Bábelt, mi lehet akkor a magyarázata, hogy a Michelin ennyire mást gondol? Vagy a MÁK-ot is sokan dícsérik (Te is), már elég régen megvannak, olcsóbbak is, mint a Stand 25 (ami alapból sem olcsó, ha bármi speckót választ az ember, könnyen Olimpia vacsora magasságba jut), akkor miért nincs Bib Gourmand, stb. Szóval egy kis kontextust, please!

Colonel H. Stinkmeaner (törölt) 2018.03.27. 10:31:17

Kissé belterjes a lista, ezek szerint nem nagyon van már mozgás a piacon. Vagy elfogyott a fantázia és a tehetség. Vagy csak a Michelin ítészei nem találják az újabb helyeket?
A csillagok eszetlen szórása szerintem nem is lenne annyira fontos, de hogy Bib Gourmand hely se sok van és nem nagyon változik az ajánlottak listájának összetétele se, az több, mint aggasztó. Ez így egy lufi, ami lassan leereszt.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.03.27. 13:01:47

Őszintén szólva csak csatlakozni tudok az előttem szólokhoz. Tippeltem két csillagot de nem az Onynaj, tippeltem több csillagot de nem lett semmi.
Reménykedtem több Bib-ben abból se.

Komolyan érdekelne egy elemzés az okokról.

Miért nem ment a Babelnek, miért pont az Onyx.

A Bib számomra teljesen érthetetlen.

Az ajánlottak között van olyan amire csak nevetni tudok. Baltazár? Na ne már, még jónak sem mondanám, közben van más jobb étterem.

Bíztam abban hogy talán valaki nyit másra, de ahogy látom hiába vált ki az egész az MGE-ből maradt klikkes belterjes az egész.

Ez a fejlődésnek nagyon nem tesz jót.

Kicsit befáradt lelassult az a nagy forradalom.

nem tudom miért volt ez az egész most Bp-en, de inkább érzem amolyan PR fogásnak, mint valós eredménynek.

Szóval jó lenne egy objektív elemzés végre a nagy hurrá ünneplés után.

ridenschneider 2018.03.27. 14:29:01

Egyetértek Intimitás Gourmet-val. Szerintem egyértelműen megállt a "forradalom" (valószínűleg a forradalom eleve - mint oly sok minden a magyar gasztronómiában - csak egy mítosz volt).

Egyébként a GaultMillau sem publikálta a 2017 novemberére tervezett 2018-as kalauzát (jut eszembe a kiadó tulajdonosa - papíron - egy a kormánypárthoz közelálló ügyvéd, nem lehet azzal vádolni, hogy nincs elég pénz).

Magyarországon nagyságrendileg annyi csillagos étterem van, mint Lengyelországban, Horvátországban vagy Csehországban. Nálunk 4 ilyen van, másutt meg kettő, három, de ez azonos nagyságrend. Ausztriában 7-es darab kétcsillagos van és 13 egycsillagos. Ez már egy tök más nagyságrend és az tény, hogy évek óta Magyarországon nincs haladás, sőt korábban öt darab csillagos étterem volt, 2 éve már csak négy (OK örülük, hogy az Onyx javult). Azonban tény, hogy nincs mire a magyaroknak arcoskodni, nagyjából ugyanazt tudjuk, mint a felzárkózó közép-európai régió és közben stagnálunk.

Ahhoz képest persze, hogy gazdaságilag a környék lenyomja Mo-t, ez is egy eredmény persze, de én csalódott vagyok.

Túl sok a mozgás, kicsi a stabilitás, de sok a duma, meg a mítizálás.

Még egy. Valljuk be, hogy a Bocuse környékén a fine diningra teljesen rátelepedett a politika (kicsit mint a focira). A versenyre milliárdok mentek el stb., de a hozadéka nem sok volt (a díjon kívül, ami szép, de 2 yardért kicsit drága volt), csak annyi, hogy méginkább beszoptuk, hogy mekkora zsenik is a magyarok. A MGE-ből is kivált egy társaság, aminek az MGE-vel baja volt (nem tudom mi, nem ismerem őket közelről), de az eredmények nem a kiválókat igazolták.

Ez most egy bukás volt, lássuk be.

Itthon vagyunk világhírüek, de egy külföldi profit kevésbé lehet becsapni. Egyébként a Dining Guide-os olasz arcok is nagyon udvariasan, nagyon barátságosan, de elég kritikusak voltak tavaly is, meg idén is. Nem azt mondták, hogy teljesen rossz amit látnak, hanem ahhoz képest, hogy mi a hájp, meg az árak, sok a gyengeség, felületesség, nagyképűség.

odamondó 2018.03.27. 23:10:31

@Savior: mert ez egy itthoni hype. Semmi több. Persze tudom tudom a magyar gasztroemberek és séfek szerint itthon még mindig olcsóság van igaz kevesebb a bib mint a csillag. Továbbá már azt is tudom évek óta, hogy nem minden michelin csillag egyenlő és természetesen a magyar csillagok a szebbek és fényesebbek.

@Colonel H. Stinkmeaner: @Intimitás Gourmet: @ridenschneider: a forradalom már jó 2 éve befejeződött és az utóbbi időben az látszódik, hogy inkább konszolidáció van mint további bővülés. Meglátjuk mi lesz, de én sok pozitívat nem látok. A piac egy helyben toporog.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.03.28. 13:13:05

Röviden: csalódás.

Hosszabban: a 2 csillag exponenciálisan nehezebb lehet szerintem, tehát ez jó dolog nagyon. De a Bib-ek száma sem nagyon akar emelkedni. Csatlakozom az előttem szólókhoz: belterjes az egész, csak a sajtóban megvásárolható reklámmal ámítják a parasztokat.

Tavaly nagyon vártam a Kistücsök-beli élményt. Aztán kaptam egy nagyon dizájnos, nem is nagyon rossz harcsapaprikás "újra gondolva" valamit, ami ehetetlenül sós volt. Mikor a reklamáltam, azt mondták, hogy megkóstolták a szakácsok és minden rendben.

Ugyanilyen túlsózás volt a Borkonyhában is, de ott mikor szóltam, rohadt ideges lett a pincér (??főnök egyben), bement a konyhára, gondolom, megkóstolta, lebaszott valakit, aztán mondta, hogy nem kell fizetnem.

Nagyon szűk körű ez a világ. Persze Ausztriához ne hasonlítsuk már, kérem, mert onnan 55-ben vonultak ki a szovjetek, tőlünk meg 92-ben. De a többiekkel egy szinten vagyunk.

ridenschneider 2018.03.28. 14:53:12

@fofilozofus: A ruszkik vagy 27 éve kimentek. Ez k*rva sok idő. Az egy dolog, hogy mondjuk nincs hazai mobiltelefongyártó, de itt arról van szó, hogy jóminőségű ételt gyártsál (ugye Japánban rámenesek, meg "rántotthúsosok" is kapnak Michelin csillagot) és, hogy ne 4, hanem mondjuk 10 darab ilyen hely legyen (aminek a bécsi még mindig a duplája lenne) és, hogy a trend emelkedő legyen. Érezzük, hogy van fejlődés.

Én elhiszem, hogy ennek gazdasági, társadalmi vetülete is van (kereslet, igényesség, alapanyaghiány, munkakultúra hiánya stb.), de azért most már elég sok turista is van.

Nyilván nem könnyű a dolog, de a kérdés az, hogy ha már működik 10 -15 alapvetően jó minőségű, rendes étterem (tkp. az ajánlottak listája a Michelin guide-ban), akkor miért nem tudják megugrani az egy csillaghoz szükséges lécet? Ők már közel vannak, de valamiért nem megy mégsem. És ennek oka kell, hogy legyen.

Én is azt láttam, amit írtál egyes helyeken, hogy tök jó, a három fogás tök jó, finom, de belejön egy hülyeség vagy kicsit hideg, vagy ehetetlenül nagy adag, vagy rágós a hús. Az élményt elrontja valami kis felületesség. Vagy a szalvéta műanyag (nem szívja fel a szaftot) stb. Az attention to detail (a részletekre való fanatikus odafigyelés) valahogy nem megy.

Valószínűleg ez sem lehet jobb, mint az ország általában, ha az oktatás vagy egészségügy katasztrófa, akkor a csúcskonyhák miért ne lennének szintén kicsit elmaradva.

Az Onyx két csillaga komoly eredmény, nekik nagyon gratulálok, de a stagnálás dühítő.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.04.01. 14:44:55

@ridenschneider:
" A ruszkik vagy 27 éve kimentek. "

Sajnos alábecsülöd a kommunizmus romboló hatását. Ha belegondolsz, ez a "vacak" 27 nem volt elég eltüntetni a különbségeket egy olyan országban (NDK), ahol a világ egyik legszorgalmasabb népe lakik és a sokkal nagyobb "fele" meg tömi azt pénzzel.

Azt a 45 évet min. 45, de inkább 100 év alatt lehet majd eltüntetni.

Azt szoktam mondani, hogy ma az a legszarabb az országban, ami a komcsik esetében "kiemelkedő" (ezt most azon szaron belül volt kiemelkedő) volt. Ennek 3 fő díszpéldánya: a foci, a filmgyártás meg a vendéglátás.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.04.01. 15:58:32

@Savior: nem válaszolható ez meg pár perc alatt, összetett kérdés, amiben erősen keverednének a szubjektív elemek és a pletykák, találgatások, de nekem úgy tűnik, hogy legalábbis mostanáig, nem folyt elég intenzíven a hazai piac tesztelése a Michelin által, ez a fő oka a furcsaságoknak.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.04.01. 19:59:28

@világevő: Arról mi a véleményed, hihető, hogy a Michelin ellenőrei a magyar éttermekben rendszeresen felfedik magukat? Most az Onyx séfje nyilatkozta ezt, de korábban mások is meséltek róla. Ez szerintem nem fér össze az inkognítóban teszteléssel.

@Savior: @Colonel H. Stinkmeaner: @Intimitás Gourmet: @akov: Reméljük, hogy a most beígért intenzívebb tesztelés azt jelenti, hogy legalább az általuk ajánlott éttermeket végignézik idén. Nekem is úgy tűnik az eredmények alapján, hogy tavaly végignézték a csillagos helyeket, a Stand25 kapott Széll Tamás nevére egy Bibet, a többivel pedig nem foglalkoztak :(

@ridenschneider: A magyar Gault & Millau készítette volna a regionális kalauzt, nem csak beolvadtak volna?

Alfréd76 2018.04.02. 12:26:46

András, annak van oka, hogy az Onyx-ról nem nagyon írsz itt? Több írásod foglalkozik a Costes-szel, Borkonyhával, de az Onyx-ról még semmit sem írtál a "hivatalos" dolgokon (azaz a csillagokon) kívül. Voltál ott?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.04.02. 20:29:47

@Alfréd76: van, nem voltam jó ideje! de hamarosan pótolom!
süti beállítások módosítása