Miért zár be Budapest egyik nagyon jó étterme?
2017. szeptember 14. írta: világevő

Miért zár be Budapest egyik nagyon jó étterme?

Pár napja derült ki, hogy bezár Budapest egyik nagyon jó, díjazott étterme. Többféle találgatás is szárnyra kapott ezzel kapcsolatban, így a legegyszerűbb megoldást választottam, megkérdeztem a séf-tulajdonost.

2017-09-14.jpg

Mogyorósi Gábor, a Laci!Konyha! séfje pedig elmesélte, hogy mi is van a dolog hátterében. Az interjú elején említett poszt egyébként elég komoly hatással volt 6 éve az étteremre, saját elmondásuk szerint az addig álmosan, kevés figyelmet keltő étteremben egyszercsak olyan érdeklődés mutatkozott, hogy az utcán is sorban álltak a bejutásért. És ez nem is volt indokolatlan, én is rengeteg nagyon finom élményen vagyok itt túl, közte ma is egy jó ebéden.

dscf4691.JPG

Íme - a valószínűleg utolsó ebédem, bár, ha kiderülne, hogy valamelyik nap lesz például a rántott csirkemáj, amiatt biztos újra benéznék...

Spenótfőzelék, garnélás tojás:

dscf4700.JPG

Sertéspofa, céklák, szalonnás tejföl kukorica mangold:

dscf4706.JPG

És íme az interjú:

 

dscf4692-001.JPG

[Jövő péntekig vannak még, csak ebéd, és kötelező foglalni, különben esélytelen a bejutás!]

A 2017-es Michelin kalauzban szereplő díjazott, magyar éttermek teljes listája. 4 és fél éve is bezárt egy budapest Bib Gourmad étterem, exkluzív interjúm a tulajdonossal az akkori okokról.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3612828740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.14. 23:30:12

Kár érte, remek hely volt.
Szerintem a Laci! Pecsenyénél aligha ez az érv állt meg. 1 év alatt hatalmasat változott a kínálat és az élmény is.
A L-Konyhát is régen tapasztaltam meg, de egyedülálló élmény volt (azóta is a maga nemében), nem is az ebéd, hanem a degusztációs menüje volt kiemelkedő ajánlat.

Én csak azt nem értem, hogy a bécsi vendéglátóipar hogy tudja kigazdálkodni a magyar szakácsok és a német nyelvet beszélő magyar pincérek bérét a 8.5 eurós ebédmenüikkel...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.15. 08:22:48

@Ződ2000: a LaciPecseny teljesen más koncepció/séf/kínálat/lokácó volt.

FayRodisz 2017.09.15. 08:35:23

Valami nem gömbölyű a történetben. Mindig azért sivalkodtok, hogy sokat kér a pincér, szakács, de nincs fizetőképes vendég aki kitermelje. Ha az utcai sor is kevés akkor vagy valami mást kéne kitalálni indokként, vagy újragondolni a hely szellemét.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.15. 08:50:32

@FayRodisz: az a sor 6 évig azért nem tartott ki :)

Buchhalter 2017.09.15. 08:57:41

Én sem értem a siránkozást.Ausztriában és Németországban is elég magas és sok adót kell fizetni a vendéglátós vállalkozásoknak . És ahogy előttem írták ki tudják pengetni a bejelentett nettó 8-10 eurós órabéreket. Ráadásul az ágazat kapott áfa kulcs kedvezményt és folyamatosan csökkentik a nyugdíj és egyéb járulékok kulcsát.Az árak viszont már nyugati szinten vannak.A párommal megtapasztaltuk ,hogy Győrben is az átlag árak egy tál ételnél 3-4000 Ft.A menzában ha jól akarsz lakni simán 1500 Ft

mojoking77 2017.09.15. 08:58:22

Szia, kosz az intejut. Gaborkaval nagyjabol tiz eve nem beszeltunk, bar voltunk a Laci! Konyhaban par honapja, de nem akartunk hatramenni zavarni.
Talan most lesz lehetoseg ujra talalkozni :)

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 09:00:33

@világevő: a most bezárt étterem "bib gourmand" volt?

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 09:05:33

@Buchhalter: szted Ausztriában/Németországban mennyibe kerül egy adag étel agyaskám?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2017.09.15. 09:07:32

Egy ismerősöm sokszor elmondta, hogy itthon nem lehet épületgépészeti vállalkozást nyereségesen működtetni. Mikor megkérdeztem tőle, hogy érdekes, a többieknek hogy sikerül, akkor majdnem pofán vert. :-)))

Szóval lehet, hogy csak nektek nem megy. Sajnálom. Valamit biztosan rosszul csináltatok.

KukuxuBucsu 2017.09.15. 09:13:48

Ausztriában lehet jo helyi alapanyagokat kapni, a magyar mezőgazdaság meg max parlagfüvet tud a megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítani, szerintem sokszor az így megdrágult alapanyag is belejátszik abba, hogy a béreket már nem lehet normálisan kigazdálkodni.

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 09:16:30

@KukuxuBucsu: akkor vajh Ausztria/Németország miért van tele magyar alapanyagokkal?

dollarpapa (törölt) 2017.09.15. 09:22:01

Valaki leírná hogy mi is az indok? Nincs kedvem megnézni a videót.

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 09:23:38

@világevő: rettenetesen kár:(
Sokan itt fel sem fogják hogy micsoda veszteség ez.

aleb19 2017.09.15. 09:26:56

nyafnyafnyaf... vagy megfizeted a melost vagy magad csinalod... es fejreallsz, besokalsz... mint a fenti pelda is bizonyitja... nem kell sohernak lenni az alkalmazottakkal

Mauzli 2017.09.15. 09:41:49

Minden ilyen es hasonlo (kivandorlos, etterembezaros-cegmegszüntetös) cikkre egyetlen szo van, ami igaz: penz.

KukuxuBucsu 2017.09.15. 09:48:51

@Sexual Harassment Panda: Az engem nem különösebben érdekel, jobban foglalkoztat, hogy itt miért nincs semmi. Mondjuk ezt a "telét" enyhe túlzásnak érzem, vagy a munkaerő is alapanyag?

Muad\\\'Dib 2017.09.15. 09:52:36

@Sexual Harassment Panda:
Nyilván drágább, de közel sincs akkora különbség, mint azt sokszor sugallják. Ausztriában is találni hasonló színvonalú helyet, ahol 3 fogásos menü 18 EUR. Az több, mint itt, de nem kategóriákkal, pedig ott a bérek szignifikánsan magasabbak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.15. 09:52:48

Zokogj velem Péterem,
Bezárt egy jó étterem!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.15. 09:54:02

@Muad\\\'Dib: mondj pár hasonló színvonalú helyet Ausztriában, ahol 18 euro a 3 fogásos menü.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 09:55:18

@világevő: igen, de engem az lepett meg hogy kb 1 év alatt mennyit változott (romlott) a Pecsene koncepciója. Gyakorlatilag a fél társaság "éhesen" távozott, ilyet nem engedhet meg magának egy étterem a Bazilikánál. Be is zárt nem sokkal utána, és nem is csodálkoztam rajta. Láttam ilyet más étteremnél is (pl a kedvencem a környélen a Prime), de ők szerintem megértették, hogy elmentek a falig és korrigálták valamelyest.

A 'Konyhát csak egyszer próbáltam és zseniális volt. De elsőre a 'Pecsenye is.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.15. 10:01:10

@Muad\\\'Dib: ott nem jártam, de ezek szerint te sem. Bibet között is vannak hatalmas különbségek, még sokkal nagyobbak is, mint a csillagosok között. A LaciKonyhában kifejezetten nagyon izgalmas dolgok is bekerültek az ebédmenübe is, a linkelt példánál ez nem így tűnik.

Muad\\\'Dib 2017.09.15. 10:03:13

@világevő:
Lehet, én csak abból tudok kiindulni, hogy hasonló értékelést kapott.

Muad\\\'Dib 2017.09.15. 10:06:08

@világevő:
Mindazonáltal, ha lesz kedved és arra jársz, nézz be és írd meg, hogy megtudjuk mekkora a különbség. :)

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 10:07:16

@világevő: A közelünkben is van egy bib-étterem, ott pl 20 euró ehy főétel.

baaandyy 2017.09.15. 10:44:45

Ausztriában (saját tapasztalataim szerint) az általános éttermi árszínvonal (nem luxus, hanem tök átlag helyen, akár Bécsben, akár hegyvidéki övezetben, akár nagyvárosokban, a la carte): leves 2-5 euró, főétel (mondjuk borjúbécsi krumplisalátával) 18-23 euró, kávé 2-3 euró, üdítő v. szóda 2-3 euró. Ez akárhogy számolom is, legalább 30 euró. Borravaló már nem biztos, hogy belefér, vagy ha igen, akkor 1-2 euróig. Na most akkor ez fejenként 9000 Ft kérem szépen. Desszert már nem fér bele, és az adag se olyan óriási. Minőségre többnyire rendben van (a leves kivételével, az nem haladja meg a zacskós leves minőségét, de ez nálunk is így van, még a legjobb éttermekben sem tudnak rendes levest főzni). Mit nem lehet ezen érteni? Majd ha nálunk is 9000 Ft lesz egy átlag ebéd ára, akkor lehet annyit adni a szakácsnak, felszolgálóknak, mint Ausztriában. De jelenleg ez csak 3000-4000 Ft körül lehet valahol. Nincs tömeges (!) fizetőképes kereslet még Bp-en sem a 9000 Ft-os ebédekre (vidékről ne is beszéljünk). Így nem lehetséges többet adni a személyzetnek. Amíg a gazdaság meg nem erősödik, addig ez nem is fog változni. Addig is: munkaerőhiány, ausztriához képest alulfizetett, elégedetlen, zúgolódó személyzet, alacsonyabb éttermi árak, gyenge általános minőség. A piaci környezet egyszerűen nem teszi lehetővé egy Ausztriaihoz hasonló éttermi kultúra kialakítását, fenntartását. Csórók vagyunk na, ez a lényeg. És persze a világ egyik leggazdagabb országához, Ausztriához mérnénk magunkat. Nem fog menni.

petimegmondja 2017.09.15. 11:01:56

Mint minden zseniben, Gáborban is van egy kis "katt"...
Ez egy hiszti.
Miután jól kialudta magát egy hét alatt, majd a következő két hétben kipipált mindent a bakancslistán, el fog gondolkozni, hogy nem hülyeség-e hazavágni azt a lehetőséget, amit a Pollok adott neki azzal, hogy a maga ura lehetett.
Innét minden visszalépés. Akár itthon megy el valakinek dolgozni (még executive séfként is akár), akár külföldön. Máshoz meg ugye nem ért...

bontottcsirke 2017.09.15. 11:17:44

@Sexual Harassment Panda: Azér baszki mert ott van PÉNZ megvenni őket. Hatszáz forintért ki fog csirkét pucolni meg gondozni? Egy méter csirkeháló egy ezres és kell belőle vagy harminc.

Persze veheted a csirkét alsó-felső mocsoládból is, ahol a hiányzó kerítést sütőráccal oldották meg a kutya meg két éve döglött az ólban. Levágják neked aztán viheted a panelba pucolni.

Az öntözés ha nincs kutad bele se menjünk.

Hát ezért.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 11:24:44

@baaandyy: először is, a bécsi éttermek (akárcsak a magyarok) ráálltak az edémenükre, ami 8-10 EUR. Az étlep ennek megfelelően jóban széthózódik.

De amennyire emlékszem, a bécsi szelet 8-12 eur, míg az "igazi" bécsi szelet (borjú) 14-18.

Egy igazán drága helyen (pl Landtmann) 24 az "igazi" bécsi szelet, más nincs is. Ezek persze nem Michelin csillagot vadásznak de nekik nem is kell.

Kicsit inyencebbeknek ott a Glacis Beisl a museumquartierben (szintén eléggé központi helyen), 9.90 az ebédmenü...

2017.09.15. 12:18:01

@Sexual Harassment Panda: micsoda veszteség!?
Egy üzleti vállalkozás elszámította magát, a melósokat nem fizette versenyképesen, azok leléptek, illetve nem tudott a most amúgy enyhe konjunktúrában lévő Magyarországon keresletet generálni a termékére. Érdekes, hogy a sorok álltak az ajtó előtt, amikor a válságból épp kilábalt Magyarország, most meg hogy mindenki picit jobban keres, embereknek picit több pénze van étterembe járni, bezárni kényszerülnek.
Az lenne az igazi veszteség, ha továbbra is nyitva tartanának ilyen koncepcióval, amire se vendég nem megy be, se az alkalmazottakat nem tudják belőle megfizetni tisztességesen.
Egy étterem az nem öncélú művészkedés, hanem egy piaci vállalkozás, aminek nyereségesnek kell lennie. Bib Gourmand az a minőséget és ár/érték arányt jelenti, de azt sajnos nem, hogy életképes-e a biznisz.

Hivatásos Beszólóművész 2017.09.15. 12:21:23

@baaandyy: +1
Ameddig nem tudsz elkérni egy papírlapért annyit, amennyit a magasabb fizetést kínáló országokban kell fizetni, addig nem lesz európai bér nálad sem.
Csak a bevételből lehet bért fizetni.

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 12:57:15

@Colonel H. Stinkmeaner: Én erre csak a kedvenc versemmel tudok válaszolni.
"Hát köpd szemen, ha van pofád hozzája,
és menj vígan tovább, büdös paraszt,
vagy gondolj egyszer nődre és anyádra,
és dobj ölébe egy lyukas garast."

2017.09.15. 13:05:08

@Sexual Harassment Panda: hát úgy tűnik egyes vendéglátósok le se köpik az alkalmazottakat, illetve garast se vetnek nekik Magyarországon, ezért aztán nincs aki dolgozzon, ó borzalom, nekik kell beállni a konyhába.
Persze a tulaj meg a séf panaszkodhat, hogy nem megy a bolt, nincs alkalmazott se, de ez csak az érem egyik oldala. Vajon miért nem megy be a vendég? Millió külföldi turista járja Budapestet, nem csak a magyarokra lehetne építeni. Aztán alkalmazottat miért nem találnak, az meg egy másik kérdés. Mindenesetre a hiba lehet, hogy a menedzsment gépében van. Nagyon rossz hozzáállás az, hogy mindenki paraszt és suttyó, aki a siránkozásra nem bólogat, hanem kérdéseket tesz fel.

2017.09.15. 13:06:59

@Hivatásos Beszólóművész: pont egy papírlapért pont ugyanannyit kell fizetni nyugatabbra is, mint Kelet-Európában.

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 13:19:16

@Colonel H. Stinkmeaner: Tefigyejjmár..Ausztriában és Németországban is munkaerőhiány van!

FayRodisz 2017.09.15. 14:19:17

@világevő:

És itt van elcseszve a történet. Alapvetően, mint nagyon sok szakmánál, szemléletbeli váltásra lenne szükség. Ti is a "zelmúltnegyvenév" áldásait nyögitek, de magatoknak köszönhetitek, ha nem tudtok változtatni. A nagy szabadság és a rendszerváltás hozta magával azt a buta szemléletet, hogy "én okos vagyok", van egy éttermem (bármi mással behelyettesíthető), felveszek 8 embert, azok güriznek és dől a lé. Lófüttyöt mama. Be kell állni a tűzhely mögé, és nem szakácsért siránkozni. Anyát napközben ki kell rántani a szoli alól, bepattintani a mosogató mögé, oszt jónapot. És a legfontosabb, amit mindig elfelejtetek, nem 60 asztalos étteremmel kezdeni és sivalkodni ha nem megy, hanem kivágni az asztalok 80 százalékát, és annyit meghagyni amennyit el tudtok látni és amennyi kitermeli a rezsit. Ha nagyon megy, lehet apránként bővíteni, de ti sajnos mint nagyon sokan az országban (szakmafüggetlenül) azonnal akartok nagy lét és saját étteremláncot, üzlethálózatot, akármit. Na ez az ami nem megy.
Ajánlom figyelmetekbe a 80-as éveket. Az első non-stop éttermet és a tulaját. És főleg az első hetüket a nyitás után, egy mai világmegváltó és mindenkinél okosabb fiatal 2 napot nem bírna úgy ki. A film gagyira sikeredett, de a könyvben nagyon jól le van írva a valóság. (Amúgy ismertem is a komát, az egyik helyén elég sokat előfordultam)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.09.15. 14:20:06

@Ződ2000: pontos látlelet! pláne a Landtmann említésének örültem, mert a tömegek továbbra is a totál turista Figlmüllernél sorakoznak.
ugyanakkor kifőzdéknél €4-5ért is kiváló schnitzi kapható. szóval csak a vendégtől (=kereslet) függ, mennyit szán rá.

Sexual Harassment Panda 2017.09.15. 14:57:57

@FayRodisz: Szóval ilyen egyszerű az egész!
Szerencsére te jól megszakérted a dolgokat.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 15:11:27

@adamskij: a Landtmann közönsége inkább a Burgtheaterhez és a Parlamenthez kötődik, kevés a turista. A Glacis is inkább a helyiek kedvence, nem is könnyű megtalálni, magamtól a MQ-ban a én is inkább a Cafe Leopoldba tértem volna be, pedig a Glacis kulinárisan érdekesebb.

baaandyy 2017.09.15. 16:14:53

@Ződ2000: én 'a la carte' ételeket írtam, nem menüt. A menü elhiszem, hogy olcsóbb, de Ausztriában sem abból élnek az éttermek. Én 18 euró alatt még soha nem kaptam borjúbécsit étlapról (Bécs, Salzburg környéki helyek, Hallstatt, stb.). De inkább 22-23 euró, már a 18-20 eurós ár is ritka. Saját tapasztalat, nem hallomásból mondom. Ja, menüben még soha nem láttam borjúbécsit... Disznóból esetleg. Egyébként ezek lennének a normális árak, amiből már a személyzetet is tisztességesen meg lehetne fizetni. Csak nem keresünk annyit, hogy meg is tudjuk fizetni vendégként. Ez az alap probléma.

Behajtó70 2017.09.15. 16:17:32

@KukuxuBucsu: silány magyarozás, a hozzánemértés rosszindulatú exibicionizmusa...ennyi vagy.

A hely? Azért annyire nem ájultam el, inkább csak hype volt. 2000-ért gourmet? Nyilvánvaló csőd. Aki fizetőképes és 20-30k-t ad egy kétfős ebédért, az nem ül be egy minimál helyre, ráadásul 2k-ért nem lehet angust adni, mégkevésbé minőségi garnélát. A concept is fura, tojásrántotta garnélával? Azét ehhez hajbokoló csokornyakkendő kell már a kapuban.

Ha nem toljuk az olcsó PC-t a haveri kör által, akkor marad a valóság. És az ennyit ér. Bezárt. Lesz majd tanulság és lesz majd újragondolás.

Behajtó70 2017.09.15. 16:20:33

@Colonel H. Stinkmeaner: tefigyelj! Dehogy van! Ott van a sok szakképzett ciszgender bevándorló!

KukuxuBucsu 2017.09.15. 17:01:18

@Behajtó70: exHibicionizmus a szó, köszi a komented, jót mosolyogtam rajta.

altona 2017.09.15. 17:09:19

@Ződ2000: tényleg ráállta a menőre. olyan 30 éve....

altona 2017.09.15. 17:11:32

a képen lát6ó szarokat eszi/keresi valaki/bárki/akárki,

/ és itt most nem valami irodában sunnyogó kákabélű vegán szutykokra gondolok/ de nem is bányászokra... :-)

sellőlány 2017.09.15. 17:18:34

Mi is sajnáljuk és reméljük, beférünk még egy ebédre a jövő hét folyamán. Ide köt minket néhány szülinap, céges vacsora és hétköznapi ebédmenük. Szerettük az ételeket, az underground hangulatot, az ismerős visszajáró arcokat - egyszer még a tiédet is, Világevő. Hiányozni fog, de az interjú hátteréből kiérezhető okok miatt, most már jobban érthető a miért. Reméljük, nem várat sokáig a visszatéréssel!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 17:29:39

@altona: lehet, de vannak olyan országok, ahol inkább a menzákat támogatják. Például Luxembourgban vagy Belgiumban a céges menzákon 3-6 euróért eszel főételt, ami nyilván agyon van támogatva mert aligha jönne ki.

Viszont bráhova mész ami nem talponálló, ott az ételek 12-14 eurónál kezdődnek. Éles a kontraszt, viszont ahol 12-18 eur a főétel, ott nem nagyon lesznek 30 eurós ételek. Vagyis nincs külön populáris menü és fine dining, mert az elsőt elviszi a támogatott menza.

Bécsben a kedvenc menzámon többet fizettem, mint a helyi éttermekben (még mindig az I. kerületről beszélünk), persze a színvonal is magas volt. De egy bécsi szelet kb ugyanannyiba is került. De a jobb bécsi éttermekben általában van egy megifzethető / ebéd menü és egy drágább fine dining.

altona 2017.09.15. 17:41:45

@Ződ2000: Kiülős, teraszok kisvendéglőket "járom" munkáim során, Bécsben és annak környékén. 10enegykét euróért szoktunk menűzni, bőséges "ellátmányt" adnak... Leves, Schnitzel, süti, 0,5 l Coke...
Absolut günstig, gyors kiszolgálás, stb...

zumbájspíl: www.frohes-schaffen.info/

www.gh-goldeneskreuz.at/

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 17:45:18

@baaandyy: a borjú tényleg nem szokott menüben szerepelni, az egy prémiumétel. A sertés viszont igen, nem egyszer jött össze.

Salzburgan mi ezt a helyet nagyon szerettük : www.gruenauerhof.com/de/preislisten/Speisekarte-2015.pdf
Speciel a gyerekmenüvel felnőttként is jól laktam, 5-8 euróért, a borjúbécsi 18 körül.

Hallstattban egy elég drága helyre szoktunk beülni (Grüner Baum) de nem is eszünk sokat, max Kávé és Kaiserschmarrn, nem lepne meg ha 20 felett lenne a borjúbécsi....

FayRodisz 2017.09.15. 17:59:16

@Sexual Harassment Panda:

És még ez is meghaladta a képességeid. Ez van, az élet kegyetlen.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.09.15. 18:11:51

@altona: ezek nekünk nagyon kint vannak. De ennyiért a Börsecaféban is kapok menüt az I. Distriktben. Legfeljebb nem zabálom halálra magam.

LKerekes 2017.09.15. 18:26:15

@bontottcsirke: Na ne ! MIlyen csirkeháló 1000 Ft.? Aranyozott?
Az egyszerű falusi ólak nem piszlókosak, ha törődik velük a gazda. Nagyon lenézed a falusit, pedig a jelek szerint te vagy a bunkó.

petimegmondja 2017.09.15. 18:49:57

@Behajtó70:
Szerintem Te még eddig max a vágyálmaidban adtál ki 20-30k-t egy ebédre. Amúgy, az réteg, amelyik napi szinten ki tud adni "20-30k"-t csak ebédre, igencsak szűk és nem tudna eltartani egyetlen éttermet sem, nemhogy azt a 20-30-at, ahol olyan kreatív emberek főznek, mint Gábor.

Amúgy az a bizonyos "gourmet" azaz a "Bib Gourmand" az ár/érték arányról szól, szóval száz eurós ebédmenüvel nem nagyon lehet megkapni...

kifli 2017.09.15. 19:37:00

ettem ott pár jót és pár kevésbé jót is

odamondó 2017.09.15. 22:01:29

1. nincs munkaerő, mert a fiatal ambíciózus ember dolgozhat külföldön is csak többért plusz világot is lát és izgalmas

2. nincs elég fizetőképes ember

3. nincs is igény, mert amíg azt a minőségű zöldséget gyümölcsöt veszik az emberek ami a legtöbb boltban van az sokmindent elárul az igényekről (mondjuk ehhez a 2-es pont is hozzáad)

Amúgy nagyon sajnálom a Laci bezárást. Nekem a kedvencem volt Budapesten. Főleg amíg 6990 volt a menü elég gyakran jártunk, de természetesen utána is. Ha tudtam volna előre akkor lehet gyakrabban :)

dandelion bit (törölt) 2017.09.16. 03:24:10

@altona:

@altona: nem csak a mennyiség furcsa, de szerintem az alapanyagok meg a felhasználásuk se valami jó. Spenótfőzelék... Otthon is összeüti bárki, még ha nem is mirelitből van. Garnélás tojás... Nem nagy truváj, de gondolom egy magyar embernek az ilyen minigarnéla is szenzáció. A kukorica meg ilyen formában elég primitív. Mintha kukoricakonzervet odaborították volna. A szalonnás tejföl se hangzik túl kreatívan, kicsit olyan, mintha Benke Laci bácsi követte volna el :)

VaradiJanos 2017.09.16. 08:35:17

Azért zár be mert orbán.

val 2017.09.16. 09:41:29

@odamondó: "mert amíg azt a minőségű zöldséget gyümölcsöt veszik az emberek ami a legtöbb boltban van az sokmindent elárul az igényekről"

Ez is igaz, de én vettem már Svájcban gyönyörű szép, pirospozsgás, dagadó, formás, illatozó nektarint, ami, mint később a fogyasztásnál kiderült, ropogott (a répától egy fokkal keményebb) és savanyú volt.

VaradiJanos 2017.09.16. 10:03:45

@val: ez azért van, mert nem engednek mecsetet építeni a rasszista svájcikok

petimegmondja 2017.09.16. 10:54:11

@dandelion bit:
Most tényleg ételnevekből és képekből kritizálsz ételeket, amiket sosem kóstoltál??? Úgy, hogy lövésed sincsen, hogy milyen technikával, milyen technológiával, milyen egyéb alapanyagok felhasználásával, milyen fűszerezéssel készültek az ételek???
Kritizálod a garnéla méretét, miközben lövésed sincs, hogy milyen formában, milyen textúraként került a tojásba, ill. hogy az adott kreációban mi volt a szerepe? A többiről nem is beszélve.
Talán képezd még magad egy kicsit, mielőtt legközelebb "szakértesz"!

dandelion bit (törölt) 2017.09.16. 10:58:22

@petimegmondja: kreáció, textúra... Modorosblogról jöttél? :P
Egy blogposztban közölt fotók és egy videó alapján is lehet kommentezni, ez az internet. Sajnos szagokat, ízeket nem tud közvetíteni.

vu2 (törölt) 2017.09.16. 12:02:55

Annyi volt az adag, amit a képeken látok?

petimegmondja 2017.09.16. 12:44:36

@dandelion bit:
Természetesen alapjogod, hogy hülyét csinálj magadból.
Nem a szólásszabadsághoz való jogodat vitattam, hanem a hozzá(nem)értésedet állítottam piedesztálra. A használt szavak pedig az adott szakma, ill. művészet (esetünkben konyhaművészet) szakzsargonjában elterjedt szakkifejezések, amik egy kulináris/gasztró/foody blogon nem számítanak modorosságnak.

odamondó 2017.09.16. 19:03:14

@val: ez már velem is megtörtént. 1 probléma van. A szép nagy gyümölcsöt Svájcban a konyhapulton utóérlelve 2 nap alatt finom lesz. Magyarországon a gyenge pici gyümölcsből 2 nap múlva is ugyanaz lesz.

Nancsibacsi 2017.09.16. 19:26:46

Nem volt rá fizetőképes kereslet - nem kár érte. Így működik a kapitalizmus.

petimegmondja 2017.09.17. 12:37:49

@Nancsibacsi:
Én tényleg nem akarok a Mogyorósi szócsöve lenni, de ha konkrétan elmondja, hogy anyagi gondok nincsenek, (ami ugye az ingatlan tulajdonosának elkötelezettségéből adódóan nem is csoda...) hanem belefáradt a megfelelő személyzet híján rá maradt robotba, akkor honnét veszed, hogy nem volt rá fizetőképes kereslet???

val 2017.09.17. 15:57:16

@odamondó: Sajnos el kell, hogy keserítselek: nem volt finom 2 nap után sem.
Nektek nem volt gyümölcsfátok soha? Városi gyerek vagy, ugye?

odamondó 2017.09.17. 18:35:54

@val: nem, nem volt gyümölcsfánk. Azt se tudom mi az. Egyáltalán a gyümölcs az fán nő? Azt hittem a boltban készül.

sellőlány 2017.09.18. 09:09:31

@petimegmondja: Nekem ez jött le, nem is konkrétan a robotba belefásulás, inkább afféle alkotói válság.

petimegmondja 2017.09.18. 14:14:07

@sellőlány: Hát, a riportban arról beszél, hogy hónapok óta hirdetett, de nem volt jelentkező, így az alapfeladatokat is neki kellett csinálni, amit már nem bír fizikailag, (ami ebben a kontextusban annyit jelent, hogy nem akar beledögleni abba, hogy éttermet működtet).
A one-man-show ebben a szakmában brutális. Ha te vagy az agytröszt és néhány év után nem tudod kitermelni, hogy hátraléphess executive séfnek és valaki másra tudd hagyni a napi rutint, akkor vagy besokallsz és felállsz, vagy a hullaszállító visz el a konyha padlójáról.
Hajnalban kelsz és mész beszerezni a friss cuccokat, majd nyitod a konyhát, befejezed az éjszakára otthagyott alapkészítményeket, előkészítesz, betárolsz + leltározol és agyalsz, hogy mit szórj ki ebédre, mit hagyj még meg estére, közben mise en palce ebédre. Végigcsinálod az ebédet, a zárás előtt két perccel beesőkkel együtt, majd a személyzet is eszik és te beesel a székek közé egy órára horkantani. Még le sem csuktad a szemed, már keltenek, mert megjött a beszállító, akit két órával későbbre vártál. Mire elmegy kezdhetsz előkészülni a vacsorához. Még azt hiszed van időd egy cigire, de megjöttek az első vendégek, akik később nem tudnak, mert programjuk van. Végigtolod a vacsit és amikor azt hiszed kiadtad az utolsó desszertet, beesik egy régi jó törzsvendég öt külföldivel és bambi-szemekkel kérdezi, hogy nem lehetne-e mégis, csak ma, kivételesen? A mosogató morog, a pincérek húzzák a szájukat és a törzsvendég még a kaja után jópofizni is akar, pedig reggel még fogadkoztál a csajodnak, hogy ma végre éjfélkor már ágyban leszel. De nem, mert jó, ha fél kettőre beesel és aludni még most sem bírsz, mert beüt a dupla kávé, amit akkor ittál, amikor bevállaltad az utolsó asztalt. Másnap persze hatkor megint csöng a rohadt ébresztő és a mókuskerék csak pörög és pörög...

Nemvagyegyedul 2017.09.18. 15:04:56

@világevő: Fine dining színvonalhoz közelítő vegán étterem, Klagenfurt, 2 fogásos menü 8,90.
Életem talán legjobb vegán kajáját ettem itt, szuper hely.
trividavegan.at/

sellőlány 2017.09.18. 15:26:05

@petimegmondja: Lehet, de nekem a gesztusai másról (is) árulkodtak.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.18. 16:40:02

@petimegmondja: ez novellának se rossz, csak túl valós... :)

@Nemvagyegyedul: megpróbálom megnézni, ha arra járok. Bár a fine dining felé kalandozásának nem látom nyomát, de elhiszem, hogy nagyon finom.

gyongyi70 2017.09.19. 12:06:20

nem néztem meg a riportot, csak az írott anyagot, meg a képeket... és hopp meg is fejtettem a problémát... rossz piaci pozícionálás
aki egyszerű kisvendéglőt szeretne üzemeltetni viszonylag megfizethető áron, az ne akarjon rákot és egyéb különcségeket adni
ha én egy egyszerű kisvendéglőbe megyek, akkor egyszerű alapanyagokból, de jól elkészített, nem faxnis ételeket szeretnék enni megfizethető áron
a garnéla rák és egyéb különcséges a puccos helyekre valók, ahová sznobok járnak a két éhes olasz szerint is. :-), és azok hajlandók sokat fizetni
az meg sok embert félrevezett már, hogy az elején sorban állnak... az csak az újdonság varázsa... amikor ez leülepszik, akkor látni a tényleges keresletet

petimegmondja 2017.09.19. 15:12:04

@gyongyi70: Inkább nézd meg a riportot, mert így értelmetlen a hozzászólásod..!

gyongyi70 2017.09.20. 06:33:24

@petimegmondja: fölösleges megnéznem, elég, hogy láttam az étlapot és a helyről készült fényképeket. Mi is járunk több helyre ebédelni, amelyek menüt kínálnak több-kevesebb áron ebédidőben. Van, amelyik olykor kísérletezik különlegesebb alapanyagokkal, olyankor a másik helyen megnő a forgalom, nála meg megcsappan. Tetszik-nem tetszik, a magyarok 90%-ának tökéletes megoldás, ha a csirkemellet készítik el újabb és újabb módon, már a kacsa is túl egzotikus választás. Az a réteg, aki különlegességeket enne, elég szűk és az nem feltétlenül ilyen környezetben szeretne különlegességeket kóstolgatni, hanem akkor megadja a módját. Az a célközönség, amit ő célzott meg (bisztróhangulat és magas gasztronómia közös halmaza) csaknem üres. Ez a szomorú igazság.

Molinaseca 2017.09.21. 09:24:20

@gyongyi70: LOL

Ez nem egy útszéi kifőzde, tetszik tudni?
És a garnéla nem egyenlő a megfizethetetlen sznobizmussal. Jesszumpepi, van ám metszete ezeknek a dolgoknak. Például van olyan is, hogy bisztró, ami nem minyont és gyári rántotthúsos zsömlét jelent.
Teljesen más indoka van a bezárásnak, ha azóta sem nézte meg a videót, inkább ne válaszoljon. Köszönöm

gyongyi70 2017.09.21. 10:05:00

@Molinaseca: tudom, mit mond, mert olvastam vele írott riportot. munkaerőhiány, fizetőképes kereslet hiánya stb.
Vannak egyébként jó meglátásai abban a riportban. Pl. nagyon jól látja, miért működik nyereségesen pl. a McDonalds. És kapisgálta már ő is, miért nem az övé.
Kb. azért, amit itt leírtam.
Ja, és nem útszéli kifőzdébe járok, szeretem a minőségi ételt, de van pénztárcám, aminek határai ezért tudomásul veszem, hogy az egyik nap csirkét, másik nap jércét eszem, ami persze ugyanaz, de így jobban hangzik

petimegmondja 2017.09.21. 14:13:43

@gyongyi70:
Oké, van egy prekoncepciód és inkább nem tájékozódsz tovább, nehogy megdőljön és nehogy már ne tudjál a téves alapfeltevéseddel kapcsolatban érvelni!
Elszomorítalak: nem a fizetőképes kereslet hiányában zár be, hanem... (fentebb már többször leírtam, azt, ami a riportban is elhangzik).

gyongyi70 2017.09.21. 14:24:11

@petimegmondja: nem nézegetek videókat munkahelyen azért nem, mert zavarnék mást, otthon meg jobb dolgom is van

ettől függetlenül TUDOM, mit mondott, mert több helyen leírták, itt a kommentelők is összefoglalták egy másik videót-nem-nézőnek, csakhogy a probléma gyökere még mindig az, amit írtam.
Ugyanis az egy nagy bullshit, hogy "nincs munkaerő". Annyiért nincs, amennyit fizetni szeretnének a cégek. Jó pénzért lenne, lelkes lenne, tanult lenne, tapasztalt lenne. Csakhogy ennek a munkabérét ki kellene termelni, amihez kell egy olyan üzleti koncepció, ami működik. Ráafásul itt, Maon. És mert ez az ország olyan, amilyen, lehet, hogy szomorú, de nem hinném, hogy itt lehet olyan gaszrtoforradalmat csinálni, amiről álmodott. Attól még lehet sikeresen éttermet csinálni, vannak erre is példák.

petimegmondja 2017.09.21. 15:33:02

@gyongyi70:
Látom, nem tudsz szabadulni a hibás prekoncepciódtól.
Alkalmasint lehet csinálni "helyeket", amelyek adott pillanatban éppen kielégítik valamiféle fizetőképes vendégkör igényeit és egy dörzsölt vállalkozó (mint Lefkovics vagy Zsidai) kezében profitot termelnek, esetleg nagyon jó helyen vannak, de azok az éttermek, ahol kreatív szakácsok, megfizethető áron, kulináris élményt kínálnak, csak bőkezű mecénásoknak, filantróp milliárdosoknak köszönhetően képesek hosszabb távon nyitva tartani.
A szakma vicces találós kérdése, hogy hogyan lesz egy étterem-tulajdonos milliomos?! Úgy, hogy az üzlet megnyitása előtt milliárdos volt...
Ami a munkaerőt illeti, az néhány használható alkalmazott (főleg Budapesten), aki valamilyen okból ide van betonozva és nem tudja elhagyni a süllyedő országot már dolgozik valahol. A maradék "vándormadár" kategória, akikkel nem vagy igazán kisegítve. Nincs olyan nyereséges hely, amelyik 1500 eurót fizetne egy szakácsnak, de a nyereséges helyek 90%-ban nincs is kreatív, minőségi konyha.

gyongyi70 2017.09.21. 18:39:17

@petimegmondja: nyilván szakmabeli vagy, én meg egy potenciális vendég, amiből sok van. közepes, vagy közepesnél jobb jövedelemmel, akinek van igénye a finom ételre, de a különlegességekre nem. Én tudok értékelni egy nagyon jól elkészített lecsót is, ha nincs túlfőzve, jó az íze, izlésesen van tálalva. De nem eszem különleges húsokat, belsőségeket, tengeri herkentyűket. És tudod mennyi hozzám hasonló vendég van Maon? Rengeteg. Ezt épp a törzsvendéglőnk pincérjétől tudom, amikor egyszer kérdeztük, miért van mindig csirke... azt mondta, ha próbálkoznak mással, nem ide jönnek a vendégek. De mivel én nem vagyok szakmabeli, csak a "vevő", természetesen nem mondhatok véleményt. De a BBC által forgatott Két éhes olaszban két befutott, híres szakács röhögte szét azokat az éttermeket, amelyek nagyon drágán különleges cuccokat tálalták, majd hazamentek és megmutatták, hogy pár egyszerű hozzávalóból milyen fonom ételeket lehet összedobni. Nos, ők mondhatják, mert "valakik" a szakmában. És természetesen tudom, hogy az olaszok esznek tengeri herkentyűket, mielőtt lehülyéznél, de ők ebben nőnek fel, ezért számukra az nem különleges, míg egy magyar gyomornak igen. És ismerek külvárosi éttermet, ami évtizedek óta jól megy, bár kétségtelen, hogy nem tudom, mennyit keres a szakács. Ott sincsenek különleges alapanyagok, mégis különleges ízkombinációkat, nagyon érdekes, finom ételeket alkottak, keverve az édeset a csípőssel, sóssal, meglepő kombinációkban.

petimegmondja 2017.09.22. 17:48:52

@gyongyi70:
Nem vágom, hová akarsz kilyukadni. Ha jól értem, akkor van étterem, amelyik kiszolgálja a hétköznapi ízlésedet.
Oké, én nem kedvelem különösebben Dohnányit, Bartókot és úgy általában a harmincas évek "kortárs" zeneszerzőit, de azért nem állítom, hogy mindenki lúzer, aki ilyesmit játszik, csak azért, mert egy átlag mainstream DJ minimum tízszer annyit keres, mint egy átlagos karmester.
Rendben, Neked nincs igényed szerzői konyhára, noha meg bírnád fizetni. Na és?! Akkor mindenki csináljon max. minőségi rántotthúst, fast-fashiont és popzenét, mert az átlag középosztálybeli ezt értékeli???
Egy dolog a profit, az alkotói szabadság meg egy másik. Ha mindenki a jövedelmező portréfestést választotta volna, akkor buktuk volna van Gogh-ot pl. Persze ez sem érinti a nagy átlagot, de a kortárs magyar kulinária sem lenne sehol azok nélkül a műhelyek nélkül, amelyek vagy már feladták, vagy még küzdenek a fennmaradásért.
Persze, ahhoz, hogy ezt értsd, értened kellene, hogy a konyhaművészet nem egyenlő a gasztronómiával, ami arról szól, hogy megtöltse a bendődet, vagy, hogy sznobok luxussal kérkedhessenek, hanem egy abból kiemelő alkotóművészet, ahol kreatív művészek ehető alapanyagokból alkotnak és újraalkotnak olyan alkotásokat, amelyek élményt szereznek olyanoknak, akik a vizuális és ízlelési esztétikára egyszerre fogékonyak tudnak lenni. Ebben az értelemben tehát, a konyhaművészet a képzőművészet határán táncol, hiszen bár fontos célja egy mindennapos funkció kiszolgálása (vagyis az éhség csillapítása), de ezt elsődlegesen mégis az önkifelyezésnek, az önmegvalósításnak, a technikai perfekciónak és az érzelmi reakció kiváltásának veti alá.
Természetesen nem foglak lehülyézni csak azért, mert veled született adottság, vagy ez irányú műveltség hiányában nem vagy fogékony erre a művészeti ágra. Jómagam sem születtem azzal a különös zenei érzékkel, se nem képeztem magam abba az irányba, hogy a hangok kakofóniáját élvezni tudjam, de az ízek kakofóniáját már azelőtt élveztem, hogy ebben az irányban művelődtem volna. Ennek megfelelően eszembe sem jut, hogy egy kortárs klasszikus-, vagy modern dzsessz blog kommentfolyamában osszam az észt egy befuccsolt projekt kapcsán, hogy talán jobb lett volna minőségi mulatós tánczenével próbálkozniuk...

gyongyi70 2017.09.23. 07:34:00

@petimegmondja: látom, hogy nem vágod. Nem vagyok szakácsművész, de táplálkozás marketinggel, élelmiszer fogyasztási kutatással foglalkozom. Ezért jól ismerem az átlagokat, a fogyasztási szokásokat. Pl. azt a jelenséget, hogy a népesség igen nagy százaléka idegenkedik a számára nem ismert húsféléktől. Ezt a szakirodalom idegen nyelven neofobiának, magyarul szelektív étkezésnek nevezi, szélsőséges és patológiás formáűja, amikor vki évekig 1-2 ételfélét hajlandó csak megenni, de a skála másik vége, hogy pl. a belsőséget vagy a rovarokat nem tekinti fogyasztható élelmiszernek egész kultúrákra, országokra vonatkozik és ezek az idegenkedések túlnyomó többségben állati termékekre vonatkoznak, idegen zöldségeket, gyümölcsöket sokkal könnyebben megízlel bárki.
Én ezt látom a nagy számokból, ezt tapasztalom is a közvetlen környezetemben, ezért bátorkodtam írni, hogy eleve ez egy szűkítés a célközönségben.
Egyébként halkan megjegyzem, hogy nem vagyok célközönsége a bécsiszeletnek sem, szeretem a különleges ízeket, bármit megkóstolok. És azt sem értem, miért csak különleges húsokból lehet újdonságokat főzni, én ettem már csirkéből készített nagyon újszerű kreációt is.

Amúgy meg értem én a zenei-festészeti példákat, de hogyan is haltak meg azok a híres művészek? A legtöbb szegényen és elhagyatva. És ha jól emlékszem arról indult az eszmecsere, hogy miért nem működik üzletileg ez a modell. Persze, ha nem akart vele pénzt keresni, csak önkifejezni, az más, de szerintem pénz is jól jött volna...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.23. 07:50:38

@gyongyi70: ebben is van igazság. És maradva a @petimegmondja nagyon jó zenei hasonlatánál (én is szeretem operához hasonlítani a fine diningot), azért nem csak a két véglet létezik, az igényesebb műfajok tényleg célközönségszűkítést jelentenek, de a LaciKonyha esetében azért nem nagyon nehezen érthető Kurtág művek kerültek a tányérba (bár az ő képességei alapján az is ment volna), hanem nagyon is szerethető és érthető ételek. Például nála senki se csinált fantasztikusabb rántott csirkemájat. De valamennyi nyitottság és érdeklődés persze azért kellett az élvezetéhez általában. Nem véletlen, hogy alapvetően NEM üzletileg nem működött, ahogy az a videóból jól ki is derül. (Arról nem is beszélve, hogy az, hogy valaki kiváló séf, nem garantálja, hogy jó menedzser, megfelelő a kommunikációja, jól választ lokációt (amit nem is választott volna eredetileg), szóval rengeteg tényezős játék ez.)

gyongyi70 2017.09.23. 09:20:32

@világevő: OK, szerintem túlbeszéltük. Ennek ellenére azért érdemes meghallgatni, amit a "kívülállók" látnak-gondolnak, ezért bátorkodtam ide írni.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.09.23. 09:24:32

@gyongyi70: nagyon jól is tetted, hasznos is volt.

petimegmondja 2017.09.23. 12:47:48

@gyongyi70:
Én még mindig nem értem, hogy miért lovagolsz ezen a "különleges húsok" prekoncepción?! Még a belsőségekkel kapcsolatos kijelentéseidet sem tudom hova tenni egy olyan országban, ahol meg lehetett gazdagodni abból, hogy valaki kéz alatt pacalt, velőt és vesét tudott szerezni. Ott, ahol évtizedekig nem volt olyan étterem, ahol ne lehetett volna rántott májat kapni rizi-bizivel, vagy nem volt önkiszolgáló, ahol ne lett volna szalontüdő. Ugyancsak ellentmond az általad állítottaknak az, hogy üzletileg sikeres vállalkozást lehetett alapítani a halászlére (benne főtt haltejjel) vagy a sült hekkre a vízpartokon. Az ország jó részében, vidéken nincs családi banzáj birkapörkölt nélkül, amibe a patáján és a szőrméjén kívül mindent belevágnak.
Vagyis alapvetően, igen széles célközönség nyitott mind a halakra, mind a belsőségekre, mind a "nem csirke" húsokra.
Ugyancsak ellentmond a tömeges "neofóbia" (ami inkább az újdonságtól, az ismeretlentől való félelmet jelenti) elméletednek a gyros és a kínai gyorsbüfék elterjedése.
Ahogy András is írta, a veszteséges éttermek esetében a probléma nem a kínálattal van, hanem sokkal inkább abban rejlik, hogy a kiemelkedő kulináris kreativitás gyakran nem találkozik sem kiemelkedő üzleti dörzsöltséggel, sem kiemelkedő kommunikációs és vezetői képességekkel. A lokáció kiválasztásával meg többnyire az a helyzet, hogy egy más irányú elfoglaltságából meggazdagodott vállalkozónak az az ötlete támad, hogy egy random helyen nyisson egy éttermet. Megtervezteti, engedélyezteti, kialakítja, berendezi, felszereli, megnyitja, majd hamar rájön, hogy olcsóbb és változatosabb máshova járni, mint fenntartani egy veszteséges helyet csak azért, hogy a sajátjában ehessen minden nap. Szóval, néhány hónap után bezárja és meghirdeti, hogy berendezett, felszerelt étterem kiadó. A lelkes, önállósodni akaró szakácsművész meg, a lila ködön keresztül csak azt látja, hogy a kulcsrakész helyen akár már holnap nyithatna és a család évek alatt összekuporgatott pénzéből kifizeti a kauciót, meg az első három-hat hónapot, esetleg első évet, majd fejest ugrik. Innentől persze előre programozott a bukás, mert hát ugye tényeken és felméréseken alapuló üzleti terv soha sem volt és egy, egyébként egy átmenő forgalom nélküli, elhagyatott mellékutcában lévő helyiségbe költözött be. Azok az idők meg elmúltak, hogy egy, a Bűvös Szakács fórumán beindult áradozás a helyről folyamatos teltházat csináljon. A vállalkozó persze röhög a markába, mert "amíg lósz*r van, veréb is lesz" alapon mindig lesz új delikvens és ő a pénzénél lesz. Szóval, még az egyenes bukások is sokkal összetettebbek annál, hogy ilyen sommás ötleteléssel magyarázni lehetne.

kifli 2017.09.23. 22:42:01

én ettem ott jót is meg nem olyanjót is. azért valahol (:)) hiányozni fog...

gyongyi70 2017.09.24. 07:33:10

@petimegmondja: Erre még válaszolok, mert a példáid pont alátámasztják amiről beszélek, azután abbahagyom mert parttalan ha nem akarod megérteni.
Az semmit sem jelent hogy régen mit ettek és vidéken mit esznek ma is. Igen van egy réteg ami eszi és szereti. Ennek ellenére képzeld még a sertéshúsosok is küzdenek pozícionálási és ezért piaci problémával. Vizsgálták vizsgáltuk. A sertéshús (érdemtelenül) nem trendi, egészségtelennek tartják, ezért és nem az áfaproblémák miatt veri meg a csirke. Ha megnézed a háztartásstatisztikát, ahol le lehet kérdezni a fogyasztási adatokat jövedelmi decilisek, lakóhely és végzettség szerint, azt láthatod, hogy sertést főleg falun, az 50, sőt 60 plusszos korosztály fogyaszt 8 osztályos végzettséggel. Ettől persze hozzák a nagy számokat, de ennek a rétegnek a fizetőképes kereslete rossz. A városi elit inkább szárnyasokat, marhahúst, halat fogyaszt, nekik lehet ilyesmit adni. (Belsőségeket sem fogyasztanak.) És az a vidéki réteg aki szereti a birkapörköltet nem lesz törzsvevő egy budapesti étteremben.
A hal is példa pont halfogyasztás emelését célzó programon dolgozunk. Persze van egy réteg aki fogyaszt drága tengeri halakat. Ebből megél 2, azaz 2 halfeldolgozással és forgalmazással foglalkozó cég, beszéltem is velük. De ők is tudják, hogy 3. 4. számára már nincs hely a piacon és azt is, hogy sok akadálya van annak, hogy növeljék a halfogyasztást Maon.
Én is sajnálom, hogy egy kreatív jó szakembernek most nem jött be. Már pedig "nem jött be", mert ahogy írom, az, hogy nincs szakember, az helyesen így hangzik (minden szakmában) ENNYI fizetésért nincs szakember. Amennyit kínálni tudnak amennyi kitermelhető a magyar piacon. De ebből az (is) a tanulság hogy nagyon át kell gondolni, mit, hol mennyiért, mikor és ez is egy szakma.
Erre jó példa hogy a multikat mindig mindenért hibáztatják, mindennel vádolják hogy miért sikeresebbek de az egyik legfontosabb, hogy ők mindig marhára megtervezik, megkutatják az új termékek bevezetését hol nyissanak új boltot, hány négyzetméterest. Egy-egy ilyen lépésig rengeteg embert alkalmaznak megfizetnek de megéri, mert általában jól jönnek ki az előkészített döntésekből.
Ja, és ez nem a reklám helye, nem vállalok üzleti tanácsadást, van jó állásom, csak egy vélemény.

Valaki2 2017.10.07. 18:27:26

@petimegmondja: Azért a kínai gyorsbüféről jó ha tudod, hogy ott a kaják egy - jó - része ebben a formában egyszerűen nem létezik Kínában. Ezek a magyaroknak kialakított kínai jellegű - nyomokban kínait tartalmazó - ételek.

petimegmondja 2017.10.21. 00:03:35

@Valaki2:
Hát köszi, ezt a tárgyhoz semennyire sem tartozó "okosítást"!
Amúgy köszi, de képben vagyok, mert volt idő amikor évente többször töltöttem heteket Kínában, másfelől itthon is az autentikus helyekre szoktam járni, ahova az itteni kínaiak is.

A "nyomokban kínait tartalmazó", az az, amikor véletlenül az ujjhegyét is beleszeleteli a fucsieni migránsból lett szakács?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.12.30. 10:56:20

@gyongyi70: nagyon érdekelne, hogy változtak-e időközben a fogyasztási szokások!
süti beállítások módosítása