Gondolatok egy séftől, aminek a pályakezdők többsége nem fog örülni
2017. június 03. írta: világevő

Gondolatok egy séftől, aminek a pályakezdők többsége nem fog örülni

De biztos lesznek olyanok is, akik megfogadják. És talán nagyon jól járnak majd ezzel...

ffsef.png

A kép nem kapcsolódik a szerzőhöz, ennél azért fiatalabb... :)

És akkor innentől övé a szó: (kiemelések tőlem)

"Szakácshelyzet Magyarországon 2017-ben

Régóta kikívánkozik belőlem, ezért úgy döntöttem, leírom. Elég felkapott szakma a miénk, ami sok mindennek köszönhető, de főleg a média által mutatott kép miatt. Ezzel semmi probléma, én is imádom szakmámat, imádok főzni és alkotni (enni is ☺). Közel 24 éve dolgozom a szakmában, ebből kb. tíz éve konyhafőnökként (nem is rossz helyen), ezért úgy érzem, van rálátásom a vendéglátásra és az elmúlt időszak történéseire. Sok konyhafőnök barátom van és szerencsére szoktunk is beszélgetni. Sokáig csak szakmai dolgokról szóltak ezek a beszélgetések, mindenki egy kicsit bolond, hiszen nem sok minden érdekli őket a szakmán és a főzésen kívül. Eddig szinte minden problémára előbb vagy utóbb megtaláltuk a saját válaszunkat és megoldásunkat vagy magunktól, vagy egymástól jött a válasz. 

Hosszú idő óta ezek a beszélgetések sajnos nem ételekről, konyháról szólnak, hanem a megváltozott helyzetről, ami a vendéglátásban van, és nem találjuk a megoldást!

Tudom, hogy a világ változik, és nekünk is változni kell, nem szeretném még azt a mondatot kimondani, hogy ‘bezzeg az én időmben’, mert szerintem ez az elmúlást és a feladást jelenti. Közel sem járunk még ott, remélem. Ami nagyon megváltozott az a hozzáállás. Talán senki nem mondja el a fiatal, feltörekvő nemzedéknek, hogy a konyha hierarchikus hely, nem kérdőjelezzük meg az utasításokat, dolgozunk és tanulunk. Nagyon sokat tanulunk. Egy számomra nagyra becsült ember mondta egyszer, hogy:

Ebben a szakmában az időt és az elmélkedést nem lehet megspórolni.

Nagyon igaza van. Azok a fiatalok, akikkel találkozom mostanság, ezeket akarják megspórolni. De sajnos van egy rossz hírem: nem fog menni! Tanulni és figyelni kell, és rengeteget dolgozni, másképp nem megy! Ha valaki tehetséges, sokat tanul és dolgozik elérheti a sikert. De mit is tekintünk sikernek, mindenki mást, és ezt döntse el mindenki maga, hogy neki mit jelent! Egy biztos, kőkemény munka áll mögötte. Ma a fiatalok nagy része (bár én sem vagyok öreg) talán túl gyorsan szeretne előrébb lépni a ranglétrán. Hajrá!

De ez – ahogy én most látom – nem fog menni. Szinte kivétel nélkül mindegyik 2-3 hónap alatt eljut odáig, hogy az a hely neki nem kihívás, nincsen mit tanulni. De van!!!! Nagyon kis tudással és rutinnal álmodoznak magas fizetésről és pozícióról. A legelkeserítőbb ebben az egészben az, hogy el is hitetik velük, hogy ez lehetséges, és sokak el is hiszik, hogy ez nekik megy. Ennek fő oka, hogy nagy a munkaerőhiány a szakmánkban és ez egy olyan helyzetet teremt, hogy a szakácsok nagy része, azt gondolja, hogy bármit megtehet és az a szörnyű, hogy ez így van.

Pár éve eszembe sem jutottak olyan rémtörténetek, melyek ma a mindennapjaim részévé váltak.

Nem jön be valaki dolgozni, mert nincsen kedve, hazamegy műszak közben, mert ma sok a munka, kilép a fél brigád pénteken, mert buli van, azonnal kilép ha valaki leszúrja, mert nem az elvárásoknak megfelelően készíti az ételt és még a végtelenségig tudnám sorolni a rémtörténeteket.

A kedvencem az önmegvalósítás. Egy konyhában ilyen nincsen, beosztott szakácsként biztosan, de még konyhafőnökként sem öncélú a dolog: mi a vendégért vagyunk. Kicsit el vannak tévedve, mi nem sztárok vagyunk, hanem melósok, és tegyük össze a kezünket, hogy olyan szakmunkát csinálhatunk, ami ma felkapott, és egész tisztességesen meg lehet élni belőle.

Persze nem könnyű, iszonyatosan sok lemondással és munkával jár és aki ezeket megteszi és sokat tanul, az itthon is tisztességesen meg fog élni belőle.

Tudom, hogy ezért a mondatomért szét fog szedni a sok fotelharcos. Én is tudom, hogy nem nyugat-európai a fizetés, igen tudom, hogy talán a lehetőségek sem mindenhol a legtökéletesebbek, de én csak azt tudom ami a környezetemben zajlik. Azok az éttermesek és séfek, akikkel beszélgetek, mind tisztességesek és a magyar viszonyokhoz képest, szerintem nem biztosítanak rossz feltételeket.

De beszéljünk nyíltan! A mai beszélgetésem, egy fiatal, 22 éves szakáccsal állásinterjún. Tudás: kicsit több, mint a nulla, arc: kicsit nagyobb, mint az Eiffel-torony, fizetési igény 500 ezer/hó 168 órára. Tudom, ez már nagyon extrém, de ez is a nagy magyar valóság része. A baráti körömbe tartozó éttermeseknél a fizetést és a munkaidőt, nem nagyon tudom átlagolni, mert sok összetevős a dolog, de egy két példa:
A, étterem: bejelentve, heti öt nap, napi 8 óra, munkaruha, fizetett szabadság stb., kezdő á la carte szakács fizetése 200-220 nettó
B, étterem: heti négy nap, napi 12 óra, szintén bejelentve, szabadság és egyéb juttatások 280 ezer nettó.
Mind a kettő nagyon magas színvonalú, jó körülményeket nyújtó hely, ahol rengeteget lehet tanulni. Szerencsére, vagy sajnos, tudom, hogy ennél sokkal többet ma egy jól menő étterem nem képes kitermelni. Látom az álláshirdetéseket, ma már kb. 1200-1400 ft/óra alatt nem látok szakácshirdetés. Tudom, hogy ennél sokkal többet is lehetne keresni, van aki ennél sokkal többet is keres, de egyet szögezzünk le: a pénzt sehol a világon nem a munkahelyen eltöltött idő arányában, hanem a produktum alapján adják! Hogy érthető legyen, aki keveset termel, az nem ér annyit, mint aki többet. Hogy gyorsan sokat és jól tudjon termelni, tudás rutin és munkabírás kell, ezt nem érzik, és ez a legnagyobb baj.

Szintén saját példa, ma ugyanazt az adagszámot, amit tíz éve két ember csinált, nagyon jó minőségben egy menő, általam jól ismert és kedvelt étteremben ma négyen csinálják. És naponta mondanak fel az emberek, mert ezt a mennyiségű melót nem lehet bírni. De lehet, és megint visszatértem az elejére, rutin, tudás és munkabírás kell hozzá, ehhez meg idő kell. Nekem senki ne mondja, hogy tudás nélkül, kevés munkával, bárhol a világon sokat lehet keresni. 

Persze, most el lehet kezdeni szidni a tulajokat, a séfeket, vagy bárkit, aki éppen megfelelő ellenségkép, de azért nem ártana, ha sok fiatal szakács egy kicsit elgondolkodna, a felelősségen, a tiszteleten és a kitartó munkán.

Ez csak egy tanács, amit én is megkaptam útravalónak: legyél alázatos (de ne megalázkodó!), tanulj sokat, dolgozz tisztességgel és a folyamatos fejlődést tartsd szem előtt, soha ne a több pénz motiváljon, mikor új munkahelyet keresel, mert néhány tízezer forintból maximum csak egy új cipőd lesz, de valós egzisztenciád nem. Ha sűrűn váltogatod a munkahelyed, nem lesz biztos tudásod, mindig újra kell kezdeni mindent, pl a beilleszkedést. Karriert nem az épít, aki sűrűn munkahelyet vált és elég nagy a szája, hanem az, aki stabil, megbízható és folyamatosan képes a fejlődésre.
Remélem, hogy ez a jelenlegi munkaerőhiány megszűnik, és valószínű idővel meg fog szűnni, látom a lehetőségét hosszú távon, hogy az itthoni fizetések nőni fognak a vendéglátásban. Csak akkor az a sok fiatal, aki így gondolkodik és viselkedik,mit fog kezdeni magával????

Egy séf"

Kövesd Instagramon gasztrokalandjaimat világ csúcséttermeiben!

A trágárságokat, politizálást - szokás szerint - törölni fogom, aki szeretné, hogy megmaradjon a kommentje, ezek nélkül fejtse ki a véleményét.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1512561275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.03. 13:16:05

Nekem nagyon tetszett, de a célközönség nyafogni fog :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.03. 19:49:33

Jól sejtem, hogy az író nem Top20 budapesti étteremben dolgozik?

A hierarchia állandó hangoztatása sajnos a legtöbb helyen csak arra való, hogy aki idősebb, annak ne kelljen fejlődnie és mindig neki legyen igaza :( Így működik ez a régimódi éttermekben, kórházakban és egyetemeken egyaránt. Viszont ez nem jelenti azt, hogy a fiatalok automatikusan jobbak az idősebbeknél. Kell a hierarchia, de ahol ez csak az adott étteremben eltöltött időn alapul és a tapasztalat mellett nem veszi figyelembe a tehetséget és a tudást, ott valami rosszul működik.

Az nagyon torz szemléletmódról árulkodik, hogy valaki juttatásként állítja be a fizetett szabadságot, ami minden munkavállalónak jár. Abba pedig ne menjünk bele, hogy mennyire törvényes minden héten 40 óránál többet dolgozni, hiszen ez Magyarország.

A mai fiatalokra jellemző, hogy mindent azonnal akarnak, pályakezdőként 300-400 ezres fizetést, huszonévesen félmilliót. Persze azon meglepődnek, hogy ezért dolgozni is kell :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.03. 20:43:58

@Étteremkritikus: külföldről (anglia, kanada) sokkal durvább túlórákat mesélnek. Amúgy nem vagyok szakmabeli, de nulla alázat a mai titánokban, az én szakmámban is. Aztán jön a keserű tapasztalat, es továbbálnak.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.06.04. 00:36:39

@enpera: a nulla alázat mindenhol megjelent, nemcsak a gasztroszakmákban. lassan generációs és társadalmi probléma lesz.
visszatérve a gasztróhoz. Sajnos az van, hogy a média most sokkal jobban kiemeli ezta szektort, és sokan azt hiszek akkor a belső működés megváltozott.
Én sajnos még mindig nem látom, hol lesz az a fene nagy lépés itthon, valami elkezdődött, de most kellene kinevelni azt a gerenárciót, akik már semmit nem hordoznak a múltból. Így nehéz lesz.

NextSoros 2017.06.04. 05:41:43

Nahát, lassan érték lesz a produktivitás? Úristen, ennek az országnak annyi.

NextSoros 2017.06.04. 05:54:21

Mindig vicces, amikor egy a munka értéketelenségére szocializált nemzet munkára és menekülésre képtelen, hátramaradt tagjai álmaik megvalósításába kezdenek. Az mondjuk már kínos, hogy 30 év kapitalizmus után is :-D

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.04. 08:04:34

@enpera: Azt megértem, amikor egy séf a saját éttermében hajnaltól éjfélig dolgozik, de az már nagyon visszatetsző, amikor a legutolsó szakácstanulótól is ezt várja el, nem vesz fel eggyel több alkalmazottat. Az más, ha a szakács lelkes és rendszeresen bennmarad túlórázni, de ha a heti 50-60 óra munka a norma, akkor miért ne mennének külföldre dolgozni, ahol ugyanezért kaphatnak háromszoros pénzt is? És ilyen kizsigerelés mellett ne csodálkozzunk, ha a szakmabeliek a harmincas éveikben már kiégett "öregek" lesznek, akik között sok a pályaelhagyó vagy éppen kreatív séfként új helyeket raknak össze a folyamatosan gályázás helyett vagy ételfotós/szakácskönyves üzletbe vágnak bele.

@világevő: Szomorú :(

@Intimitás Gourmet: A nulla alázat már korábban megjelent, a mai fiatalok nem tisztelik a kort és a tapasztalatot. Az az igazi gond, amikor az idősebbek tudását se tisztelik, mert anélkül már nehéz fejlődni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 08:35:44

@Étteremkritikus: ebben is sok igazság van, de külföldön a megélhetés is hatványozott . Meg vagyok páran magyarok, akik a hazájukban szeretnek lakni.

Pestépítő 2017.06.04. 09:26:38

200 nettó fizetés amikor egy albérlet 100e-nél kezdődik. Ha ha. Törvény által adott fizetett szabadsággal hivalkodni, na meg is érdemli ez a vállalkozói réteg az y generációt meg a munkaerő hiányt.

Bright side of life 2017.06.04. 09:28:48

Szerintem annyira jók a megfogalmazott gondolatok, hogy akár névvel, címmel is vállalható lenne az írás.

GMS 2017.06.04. 09:49:19

A szakacslet igenis rabszolgamunka, plane itthon. A tulaj viszont valoban nem varhatja el, hogy a fizetett alkalmazott is annyit galyazzon (jobbara ingyen persze), mint o. Mas a statusz ugyanis. A magyar kkv szektor sajatossaga, hogy a dolgozo tegye bele a munkaba minden idejet, tudasat, hiszen ez egy kis, esetleg csaladi ceg, es olyanok vagyunk itt, mint egy nagycsalad, de a tulaj ezen szolamait pont a berezeskor felejti el. Akkor mar csak fizetett alkalmazott vagy, aki helyett azonnal talalnak masikat (illetve ja bocs, mostanaban mar nem).
A hierarchia gyakran jelent a piramis csucsan levo, de nem feltetlenul nagy tudasu, ellenben arrogans fonokoket. Ezt nemcsak a fiatalok nem szeretik.
Nem csak a szocializmus nevelte le az embereket a munkarol. Most is azt latjak, hogy konnyebb politikuskent, vagy a holdudvarhoz tartozva, esetleg mediacelebkent stb. penzt keresni, mint aldozatos, tiszteseges napi munkaval. Plusz ha vallalkozol is, csalj, mert egyebkent csak az allampart zsebet tomod. Egy ilyen kornyezetben ne varjunk magas munkaetikat egyik oldalon sem. Az kimaradt meg, de ide tartozik, hogy akkor se, ha fonok szamolatlanul vesz ki privat celra penzt a cegbol (kocsi, nyaralas, ruhak, csaladi koltsegek), a dolgozok meg aproert dolgozzanak massziv tulorakkal persze. Dolgozni mindenhol kell, kulfoldon is, de a tobbseg ugy van vele, hogy ott legalabb van miert, mert elerheto egy anyagi biztonsag. Es igen, ez mar motival a munkara. Aki kint nem dolgozik, az ott sem boldogul, ez teny. Itthon viszont nezd meg az alberlet arakat, menj ki a piacra, esetleg hallgasd a kint elo barataidat, hogy hogy megdragult itthon minden. Az a 200-220 netto ennek fenyeben nem is olyan sok.

Buchhalter 2017.06.04. 10:03:07

A cikk több sebből vérzik és cirka arra mutat ,hogy aki vendéglátós annak az élete csak a munkájáról szól.Elvárt napi 12-14 óra akkor még utaz haza és készülj a másnapra.Ezt hosszabb távon nem lehet bírni.Nincs magánélet és család.Ráadásul a pénz se vigasztal ha keresel havi 200-220 nettót.Abból aztán messzire mész! Sokra megyek a szakmai alázattal ha közben csak tengődök.Ha meg egy étterem nem termeli ki a tisztességes bért ,önköltséget és hasznot akkor húzza le a rolót! Ennyire egyszerű és ez a nagy nyugaton is így működik! A fizetett szabadság meg egy törvényes juttatás ami nyugaton nagyon szépen be van tartva!
Budapesten például szakmailag egy szakács tud fejlődni,de amikor egy átlag albérlet(egy szobás 30 négyzetméteres luk!) 100 körül van és akkor még kell egy bkv bérlet ,ez már nem egy nagy pénz.Ja és az albérletnek van rezsi ktg.-e cirka 30 ezer .Meg még pár apróság : telo néha ruha ,fodrász és a nettó 200-220 már el is ment.A cikkíró mintha a vállalkozók érdekeit védené a szegény kis pöcs dolgozni vágyó munkavállalók meg a túl nagy igényű szemétládák.Egy kicsit ez a súgalata cikknek. Vannak szakács ismerőseim és a legtöbb elégedett lenne ha csak napi 10 órát kellene dolgoznia és ezért kapna egy nettó 300 körüli fizut, ami szerintem kitermelhető.

Punxsutawney Mormota 2017.06.04. 10:06:39

@enpera: Nem tudom, hogy mi a szakmád, de szerintem ez jellemző a fiatalokra. Nulla alázat és mindent azonnal akarnak.
De most őszintén, nem ilyenek voltunk mi is? Aztán az idősebbek néha az arcunkra koppintottak, és magtanultuk az alázatot, meg azt, hogy kurvára nem tudunk mindent.
Igaz, olyan sem volt, hogy felmondjon valaki, mert lecseszték, ha hülyeséget csinált.

2017.06.04. 10:08:54

Nagyon csúnyán szívatod magad a többi olyan vállalkozóval együtt, akik így gondolkodnak. Ez kb. nagyon sok Magyarországon.
Előttem szólók már mondtak pár dolgot, hogy miért és még finoman közölték.
Pedig van durvább érv is.

2017.06.04. 10:20:52

Hm, napi 12-14 órák a konyhán, jó esetben napi 8-ra bejelentve, de a 4 is eléggé jellemző. Heti 40-42 órát dolgozó szakácsot a'la carte étteremen én még Magyarországon nem láttam. Persze, van olyan szakács, aki napi 8-at húz le, a menzákon, közétkeztetésben, önkiszálgáló ebédeltető helyeken. De ugye a posztbeli séf nem ezekről beszélt, hanem a'lacarte-ról. Túlórapénz? Milyen túlórapénz? Hát hülye vagy te, fiam? Arról nem is beszélve, ha a váltótárs beteg lesz, ott döglesz meg a konyhán napokon keresztül, mig felépül, mert nem csak a nagyon szükséges létszámot veszik fel. És még sorolhatnám, hogy mitől van szakácshiány otthon, és miért kell 20-on éves kezdő, de nagypofájú titánokkal kinlódni.

maroz 2017.06.04. 10:22:45

"A kedvencem az önmegvalósítás. Egy konyhában ilyen nincsen, beosztott szakácsként biztosan, de még konyhafőnökként sem öncélú a dolog: mi a vendégért vagyunk. "

Egy faszt vagytok ti a vendégért, ne vakítsatok már. A sztárszakácsok mindegyike egy cezaromániás önmegvalósító gyakorló pszichopata fasz (a nők is), akiknek valójában ingyenrabszolga kéne, aki ugyanolyan lelkesedéssel hajtja ki a belét valójában a sztárséf önmegvalósításáért mint a sztárséf maga. Aki nem hajlandó erre, az lusta, buta, nem érti a korszellemet és egyéb faszságok.

Dolgozz teljesen egyedül, bazdmeg, mutasd meg, hogy te olyan kemény csávó vagy, hogy öt ember helyett is tudsz dolgozni napi 26 órában és nem mellékesen minden della csak a tiéd lesz, és konfliktusod sem lesz senkivel.

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 10:44:37

@Pink Petsch: hány konyhán dolgoztál Magyarországon?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.06.04. 10:47:25

"A legelkeserítőbb ebben az egészben az, hogy el is hitetik velük, hogy ez lehetséges, és sokak el is hiszik, hogy ez nekik megy. Ennek fő oka, hogy nagy a munkaerőhiány a szakmánkban és ez egy olyan helyzetet teremt, hogy a szakácsok nagy része, azt gondolja, hogy bármit megtehet és az a szörnyű, hogy ez így van.

Pár éve eszembe sem jutottak olyan rémtörténetek, melyek ma a mindennapjaim részévé váltak.

Nem jön be valaki dolgozni, mert nincsen kedve, hazamegy műszak közben, mert ma sok a munka, kilép a fél brigád pénteken, mert buli van, azonnal kilép ha valaki leszúrja, mert nem az elvárásoknak megfelelően készíti az ételt és még a végtelenségig tudnám sorolni a rémtörténeteket."

nem a rémtörténeteket kell a végtelenségig sorolni, hanem olyan fizetést adni, amiért lehet követelni.
örülök, hogy segíthettem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 10:47:34

@Punxsutawney Mormota: de, de nem mondtunk fel, ahogyan te is mondod. Én a magam részéről sokat tanultam, illetve tanítottuk egymást

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.06.04. 10:51:01

@maroz:

nem elég a megtiszteltetés, pénzt is akar a köcsög. idáig süllyedt a szakácsszakma...

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2017.06.04. 10:54:30

@Buchhalter: Igen, és közben abban az étteremben, ami szerinted kitermelhetné a költségét és nem húzza le a rolót, ott a kaja legyen nagyon finom, nagyon nagy adag. Ja, és olcsó! Max 1500/kaja. Mert hát ne legyen drága, mert akkor nem mész oda.
... Álmodj királylány...

meggyes alfonz 2017.06.04. 10:54:50

Nem tudom hol vannak ilyen fizetések, de a
Gundelben egy kezdő szakképesítéssel rendelkező szakács 120e nettót keres.

2017.06.04. 10:59:06

@Sexual Harassment Panda: Kettőn ... aztán a suli után már kiváncsiságból is jelentkeztem hidetésekre, és nem a sarki kispiszkosba, igaz, nem is a Nobuba, a kettő közé. Hát, mit mondjak ... napi 4-re vagy 8-ra bejelentve, reálisan napi minimum 10 órát dolgozni, nuku túéórapénz, a bejelentés minimálra, atöbbi zsebbe (egyetlen hely volt, ahol fehér lett volna a teljes fizu, és ott "komoly' 180 ezret igértek - annyiól élj meg te, vagy aki akar Pesten). A törvényesen járó szabadságot, mint valami külön kegyet emlitették, hogy ott arra is lehetőség van ... Igy hirtelen ennyi faszság jut eszembe az othoni helyzetről. Jah, a fizu 180 ezer és 230 ezer között, nettóban (és szürkében, az egyetlen. alacsony ajánlattól eltekintve).

2017.06.04. 11:01:05

@meggyes alfonz: Vannak ilyen fizetések, jellemzően a középkategóriás helyeken, és jellemzően szürkében. Viszont a bejelentés gázos, túlórapénz meg nincs, csak túlóra.

CoolKoon 2017.06.04. 11:02:28

"Tudom, hogy ezért a mondatomért szét fog szedni a sok fotelharcos." - A fotelharcosok igazából javarészt vagy Takony Árpád stábja által fizetett bértrollok vagy szimpla idióták, akiknek halványlila gőzük sincs semmiről.

"A kedvencem az önmegvalósítás. Egy konyhában ilyen nincsen, beosztott szakácsként biztosan, de még konyhafőnökként sem öncélú a dolog: mi a vendégért vagyunk." - Az a vicc, hogy pl. Gordon Ramsay is minden műsorában ezt szajkózza (vagy folyamatosan utal rá). Mondjuk én azt hittem, hogy az az arrogancia, ami a szakácsversenyeztető műsorának némely szereplőjéről lerí, főleg az amerikaiakra jellemző. De ezek szerint ez már ide is begyűrűzött....

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 11:02:42

@meggyes alfonz: ezt nem nagyon hiszem el, ne haragudj. Ennyit majdnem megkaptam pincérként is diákmunkában a 90-es évek végén

Tsteinar 2017.06.04. 11:02:55

Sajnos ma már nem divat dolgozni, aki tud és akar dolgozni főleg vendéglátásban már lelépett...mégha szezonban 7/6 nap melózik 14 órát.
Van egy nagyon széles réteg, aki egyszerűen alkalmatlan még gyártósorra is, de az igények megvannak, mert ezt látja a tv-ben.

CoolKoon 2017.06.04. 11:04:57

@Étteremkritikus: "Az nagyon torz szemléletmódról árulkodik, hogy valaki juttatásként állítja be a fizetett szabadságot, ami minden munkavállalónak jár." - Hol utalt a szerző arra, hogy a fizetett szabadság extra juttatás?

karikaV43 2017.06.04. 11:05:10

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: hű,de okos vagy.Nem tudom mit szólnál,ha a szakács jobb fizetése miatt egy étterembe hirtelen 50%-kal emelkednének az árak?
Könnyű pofázni alkalmazottként,hogy a vállalkozó így megy úgy.Neki kell állni és utána dumálni.Lehet 4000-ért nem adnál el rántott húst.
Ebbe a részébe egyik agyatlan sem gondol bele.
Minden szektorba ez van,nem tudsz annyit kérni mint a németeknél semmiért.Mert nincs rá fizetőképes kereslet és ez rohadtul nem a vállalkozók hibája.

2017.06.04. 11:06:32

@enpera: Hm, ismerek egy szakácssrácot, a Westend Hiltonban dolgozik olyan 2 éve, 160 ezer a nettója ... igaz, az legaláb mind fehér.

GiaMarie 2017.06.04. 11:06:53

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Olyan jó, hogy a kormány feltüzelte a proletárokat... hogy nektek JÁR a nyugati fizetés, jár minden. Leginkább a szátok. A valóság az, hogy itthon van a legbetegebb adózási környezet a világban. Nézzünk egy példát! Netto 300.000-es fizut szeretnél! (én is) Az brutto 450.000. 560.000 Ft-os havi bérköltség. Mivel egy étteremben elő kell készülni, este el kell takarítani, és a nyitvatartás sem 8 óra, szükség van 6 emberre, hogy ne kelljen 10-12 órázni, meg legyen fizetett szabi és pihenőnap. Velem számolsz? 3,4 millió a havi bérköltsége csak a szakácsoknak! Ezen felül persze van felszolgáló, takarító, konyhalány, stb, de róluk most ne beszéljünk! Hogy épül fel a margin? Minden 10.000 Ft bevételből 2000 az ÁFA, 3000 a ráeső költség - és akkor egy elég magas marginnal számoltam, ennél sokkal többet nem lehet elkérni. Tehát be kell termelni 7 millió forintot a kasszába csak a szakácsok bérére minden hónapban - ekkor a tulaj még egy fillért nem keresett. Márciusban is be kell ezt termelni ám! De dolgoznak még itt mások is, meg van bérleti díj és nem kicsi rezsi - remélem, látod, hogy amit elképzeltetek, azt nagyjából a vendéglátó egységek 5%-a tudja kitermelni (ennek az 5%-nak több, mint a fele McDonalds. Ők ki tudják termelni). És lehet azt mondani, hogy aki nem, az zárjon be- csak szar érzés lesz majd a Munkaügyi Hivatalban ébredni, ha ezt mindenki tényleg megteszi.

CoolKoon 2017.06.04. 11:07:26

@NextSoros: Ja, de csak a kétkezi munkában. Értelmiségi/magas hozzáadott értékkel dolgozó szakmákban még véletlenül se.

taga20 2017.06.04. 11:11:33

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: asztán meg pislognál, mikor kihozzák a számlát!
és a pacalpörkölted 10000 froncsi lenne:)

Pitya21 2017.06.04. 11:13:00

@GMS: Tökéletesen megfogalmaztad a helyzetet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.04. 11:14:54

Nagyon jó íárs, jó a vita, de a gyökere ennek a problémánk valahol másol van.

!0-45 körüli nőel bezsélgettem egy családi összejüvetelen. Két gyerekes nya, 18-20 év körüli gyekrekekkel. Décsérte a pulykanyakból főzött levet, és mellesleg elmondta, hogy ő még soha nem főzött csontból levest. Pulykanyakból sem. Vajon a most 60-65 körüli anyja 40 évvel ezelőtt mit főzött neki?

Elvész a főzés tudomáyna is a modernizációal, mint ahoyg elvész a tisztességes munkavégzés tudománya is. Perze miért lnne a mai fitala más? Hiszen azt látja, hoyg minél nagyobb pofa, annál kevesebb munka, és persze jó nagy izetés. Mert az jár. Nekik, a fiataloknak. Ha nem a munkahelytől, akkor a szülőktől. A szülő meg birka módon a lelkét kilihegve dolgozik, ez így is legyen. Nem mri azt mondani a gyereknek, hoyg dolgozzon meg ő is mindenért, ahogy anyja-apja tette 40-50 évvel ezelőtt. Néha azért látni renden dolgozó fiatalokat, csak előbb-utóbb ők is beleunnak abban, hogy aki nem hozzájuk hasonlóan él, az előbbre jut. Nem tudván, hogy minden dőzsnek megvan a bőjtje, de mire erre magától is rájön, addigra belefásul a világba.

Mi lesz ezekből a fiatal szülőkből és gyermekeikből 20-25 év múlva?

CoolKoon 2017.06.04. 11:17:37

@vu2: "Nagyon csúnyán szívatod magad a többi olyan vállalkozóval együtt, akik így gondolkodnak." - Hogy? Hogy fontosnak tartják a minőséget? Hogy tudják, hogy a vendégekből élnek?! Nem. Ilyenből Mo-n nagyon kevés van. Minden degerált fideszhaver maffiavállalkozó azt hiszi, hogy az alkalmazottakkal ÉS az ügyfelekkel is úgy lehet bánni, mint egy darab szarral, mert a haverok mindig dobnak majd némi koncot.
"Pedig van durvább érv is." - Éspedig?

Pitya21 2017.06.04. 11:18:26

@GiaMarie: Aki vállalkozásra adja a fejét, készítsen üzleti tervet. De ne azzal indítson, hogy ő mennyit akar havonta kiszedni és a nem megkerülhető költségek kifizetése után mennyi marad a dolgozóinak munkabérre...
Fordítva: nézze meg, hogy a költségek után marad-e annyi haszon, amennyiért megéri vállalkozni.
Egyébként aki nem bírja a versenyt, az zárjon be. Pl. nem kell minden budapesti társásház aljába bolt, vagy minden balatoni faluba 10 étterem.

fifibá55 2017.06.04. 11:18:42

Jó megállapítások, amelyek nem csak a vendéglátás területére igazak.
Nálunk nagyon kevés munkáltató él a példaként emített magatartások esetén azzal, hogy a kártérítést követeljen a lelépett munkavállalótól szándékos károkozása miatt - persze ennek alapfeltétele a teljesen "tiszta" munkaviszony megléte.

Az is furcsa hozzáállás, ahogy többen - igen érzelemdús hangnemben - a munkáltatótól kérik számon, miért nem fizet többet, amikor nekik számos kiadásuk van. Őelőttük is nyitva áll a lehetőség, hogy saját vállalkozásban működjenek, éljenek vele, és nem lesznek másnak kiszolgáltatottak.

CoolKoon 2017.06.04. 11:23:02

@maroz: "Egy faszt vagytok ti a vendégért, ne vakítsatok már." - És szerinted egy étterembe mégis ki hordja a pénzt te szerencsétlen, ha nem a vendégek? Talán az ufók? Vagy pénzmosoda az összes?
Egyébként meg az önmegvalósítás iránti vágy mégis miért zárná ki azt, hogy megtanítsa a séf alatt dolgozókat is valamire? Esetleg kifejtenéd? Vagy csak a fröcsögés megy?

2017.06.04. 11:24:13

@fifibá55: Magyarországon akkor sem vállakoznék, ha legális pénzjegynyomdám lenne otthon. Mellesleg, ha az összes elégedetlen alkalmazott vállalkozna, akkor ki végezné el a tényleges munkát?

nzk 2017.06.04. 11:26:11

@enpera: szállodában dolgozom londonban. a mi szakácsaink az elmúlt hónapot 0, azaz nulla szabadnappal dolgozták végig, napi 15-16 óra munkával... hullafáradtak, zombik, de nem nyafognak, csinálják. magyar mondjuk 1 sincs köztük...

2017.06.04. 11:28:02

@CoolKoon: Bocs, a belevauért ... nos, az nem lenne baj, ha a séf az arra fogékonyakat és mindazokat, akik vállalják a plusz melót megtanitja errre-arra, plusz szakmai fogásokra, csak ne legyen elvárás, pláne, ne egy 12 órás hajtás közben vagy utána. Hiszen, nem meglepő módon a szakácsok is csak olyanok, mint minden más szakma képviselői, nem mindegyikük akar feltétlenül "celeb" lenni a területén, csak simán elvégzi a melóját, és passz.

2017.06.04. 11:29:02

@CoolKoon:
Ez nem nyertes vezetői gondolat egyik sem.

CoolKoon 2017.06.04. 11:29:12

@GiaMarie: Abszolút egyetértek. Mintha sokan azt hinnék, hogy szarból is lehet várat építeni. Pedig hát...

2017.06.04. 11:29:29

@nzk: Hm, és hány wasp van köztük?

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 11:33:22

@nzk: ja, londoni szállodában nincs magyar.
Én is attól félek

fifibá55 2017.06.04. 11:34:43

@Pink Petsch: A vállalkozás nem azt jelenti, hogy aki vállalkozik, az nem végezheti magát a tevékenységet. De lehet, hogy anno én álltam neki rosszul.

2017.06.04. 11:35:59

@fifibá55: Elméletben dehogynem végezheti .. gyakorlatban meg nemigazán lesz rá fizikai ideje.

nzk 2017.06.04. 11:36:52

@Sexual Harassment Panda: ezek között a szakácsok között, akiket konkrétan említettem..., de legyél csak bunkó nyugodtan... ;)

2017.06.04. 11:41:55

@nzk: white anglo-saxon protestant

Oleg Gontar 2017.06.04. 11:44:55

Marha egyszeru. Havi 220000 forint nem eleg ahhoz, hogy az eletben egy tervetheto eloremenetel tortenjen. Pont eleg arra hogy alberletet fizessen egyen. Ha emellett ki kell hajtani a belet, akkor az eleg demoralizalo. Ha megteheti higy felmond, kulfoldre megy, tobb penzt kovetel, miert ne tegye?

nzk 2017.06.04. 11:45:09

@Pink Petsch: sztem kitalálod magadtól... :)

Derwish 2017.06.04. 11:45:09

"Saját" tapasztalatból írok. A fiam 18 évesen kezdett kezdő szakácsként az egyik legjobb vidéki étteremben. Két év után felköltözött Budapesztere, mert fejlődni akar. Azóta csak a fine dining top öt éttermekben dolgozott ( zik ). Most 22 éves és a két év Budapesti fenn lét alatt, már a harmadik helyen van. Nagyon tehetséges srác, keményen dolgozik, részt vesz a legnívósabb szakmai versenyeken is. Szóval most a harmadik fővárosi top étteremben dolgozik, amit nagyon szeret, viszont azért van már a harmadik helyen, mert volt olyan hely, ahol csak netto 180-200 at keresett, ami Budapesten a 100 ezres albérlet mellett semmi, vagy amikor átment a második étterembe, ahol ugyan megkapta a 250 nettót, de a séf elképesztő jelleme miatt tovább állt. ( abban az étteremben megtörtént, hogy az egész konyha egyszerre mondott fel) Most a harmadik budapesti helyen van, nettó 250-ért, de reggel 9-től este 11-ig nyomják 5 napon át.( van 1,5 óra szünet) Szereti a helyet és a séfet is. Rengeteget kell dolgozni, de tud fejlődni és most jól érzi magát és mindenképpen szeretne pát évet itt maradni, de mivel értelmes gyerek azt is tudja, hogy ennyi munkával mondjuk külföldön, a többszörösét keresheti meg. Nem a pénz motiválja, de ha nem megy ki, miből lesz vala bármilye is? És ne felejtsük el, hogy azért vannak kint olyan helyek is, ahol nincsenek ott 9-től este 11-ig 5 napon keresztül, mert van elég szakács a váltáshoz.

Buchhalter 2017.06.04. 11:45:24

@Hivatásos beszólóművész: szerintem nem írtam,hogy olcsó.Feleslegesen kötekedsz! Nem kéne átértelmezni a véleményemet ami pofon egyszerű! Az elvárt minőségi munkáért tisztességes bér és normális főnöki viselkedés!Mivel ez a két egyszerű dolog nagyon kevés magyar munkahelyen valósul meg a minőségi ,dolgozó munkaerő a lábával szavaz.Szóval álmodj kis haver.Gondolom vagy te vagy apucid vállalkozó és a ti gyepes gondolkodásotok szerint albán bérért törődjön bele az egyszeri melós a napi száraz kenyér és poshadt vízébe .Ez a középkorban ideig-óráig működött ,aztán az agyszeri melós réteg sokszor berágott és az ilyen gondolkodású embereket felkoncolta.Gondolom történelem órákról hiányoztál. Ha nyugaton működik a nyereséges éttermi üzlet modell bejelentett és tisztességesen megfizetett alkalmazottakkal akkor ez itthon is kivitelezhető!Jó pár céget könyveltem már és mindenhol a melóst nézik hülyének a tulajok. Pozitívabb hozzáállást eddig csak multik részéről láttam,de ott se mindig.

2017.06.04. 11:45:49

@enpera: Yaps, különben honnan tudnám?

2017.06.04. 11:49:21

@nzk: Sóher egy banda lehet ott a tulajdonosi kör ... Ügynökségen keresztül, csomagban veszik az embereket? Neked legalább van normális váltásod?

Sir Galahad 2017.06.04. 11:49:44

@Pitya21: Ez volna a lényeg, és nem csak a vendéglátásban. De nálunk egyelőre ez fordítva működik.

taga20 2017.06.04. 11:51:22

@Sir Galahad: nem baj, majd a fityesz megmutatja, ugye!

sunabajnok 2017.06.04. 11:54:08

Szakács épp nem vagyok, de a sógorom igen. Ő is kb 20 éve van a szakmában, sok étterembe meghívták Ausztriába, de hogy én meg nem enném azt a szart amit elém rak, az biztos. Mert nem étel, hanem műalkotás. Szép, nagyon szép, de ennyi.
Egyszer elvitt a párom egy puccos étterembe. Bőr, velúr, stukkó, selyemfüggöny, tényleg egy exkluzív étterem volt. Az étlapot nézve (árakat) hiába volt légkondi, vert a víz. A vacsora jó volt. Hazafelé meg bementünk egy csárdába enni. Na az szuper volt!
Egy kezdő szakácsnak sokkal jobban megéri burgeresbe menni, meg pizzázni, hogy megéljen, netán félre tudjon tenni, és kimenjen külföldre tanulni.
Jót röhögtem a bejelentésen, a szabadságon. Ez ma már tényleg a cafetériába tartozik? 200 nettó? Ha kihajtja a belét nyáron a Balcsin többet keres 4-5 hónap alatt mint egész évben.

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 11:58:50

@sunabajnok: egy étterem nem attól jó, hogy exkluzív a vendégtér

Buchhalter 2017.06.04. 12:01:20

@GiaMarie: ha már külföldi adózásról behánysz hülyeségeket,linkelgessél már! Most foglalkozom osztrák és német adókkal a cégemnél!Progressziv adótábla! Kurva bonyolult.Hány gyerek van ,házas,nem háza ,beteg gyerek etc.Ja és a kintiek egy része már rüheli ,mert többet keresne és a progresszív tábla lekaszálja!Ezért kezd mindkét országban a jobb oldal megerősödni ,mert ígéretet tettek az adóékek csökkentésében . Mind az iparűzési adó mind a társasági adó is sokkal magasabb! Társasági adó 15% iparűzési 17% és ott is számtalan adót kell befizetnie a válalkozáskonak!Itt egy link Német adózásról : hu.sofortgmbh.eu/pages/beratung.html Ausztriában meg ha egy évet dolgoztál hivatalosan jár a munkavállalónak Sommergeld 13 havi és 14 havi karácsonyi pénz. Oh ,ez a szemét kizsákmányoló nyugat....

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 12:02:14

@taga20: drágabolgárúr, mennyit kaptál egy jó fideszesezésért? Mai betevő megvan?

qwertzu 2017.06.04. 12:02:33

Srácok, ezt úgy hívják, hogy munkaerőpiac. Nincs benne semmi extra, szimplán az EU miatt egyensúlyba kerültek a dolgok. Azoknak az időknek, amikor 4 órára bejelentett minimálbér + kevés zsebbe pénzért napi 12 óra melókra sorban álltak az emberek, nos azoknak az időknek lassan vége. És ez jó.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 12:03:37

@Derwish: gratula a fiadnak, ebben a szakmában külföldön sokat lehet tanulni. Amúgy itthon is lehet 15 év alatt egy lakást összehozni, mind így kezdtük, ő is fiatal még :)

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 12:06:17

@Buchhalter: a fricceknél is kurva solar elvesznek.
3500bruttóból nem kapok kézbe 2000-et

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 12:07:33

@Sexual Harassment Panda: ne zavard össze a tényekkel, kont kolbászból van a kerítés és kész!

:)

nzk 2017.06.04. 12:10:40

@Pink Petsch: sztem a konyhán az a fix 5 ember saját állományos, néha meg jön ügynökségtől beugró. én most még ügynökséggel vagyok, de a hotel nagyon szeretne átvenni... még gondolkodom rajta...

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 12:12:08

@nzk: 5szakács?? Hány szobás a szálloda?

Lángharcos 2017.06.04. 12:12:09

Szakács haverom munkát keresett:

1. hely: próbanap
2. hely: próbanap
3. hely: próbanap

Folytassam?

Próbanap azt jelenti, hogy a jelentkező odamegy, ingyen dolgozik és nem fizetik ki. Aztán majd eldöntik, hogy nem veszik fel, hiszen van elég jelentkező további próbanapokra.

Más ismerősöm is próbanapozott, szerencsére volt annyi esze, hogy utána az ügyféltérben hangosan jelezze, hogy ő várja a fizetését, és nagy nehezen megkapta.

Ennyit a szakácsszakma gyönyöreiről. Legyenek még alázatosak is? Hogy ingyen munka után talán felveszik őket? Vagy lécciléccilécci fizesd ki a próbanapot?

Buchhalter 2017.06.04. 12:12:11

@fifibá55: na kicsit te is fordítva ülsz a lovon! Oké,vállalkozik de vannak azok a fránya munka törvénykönyvében lefektetett szabályok és nem mindig a kiskapukat kell keresgélni.Nyugattal szeretünk példálózni de akkor úgyis viselkedjenek a munkaadók és vállalkozók!Meg már mekkora szánalmas szöveg,hogy akkor tessék vállalkozni ha ez nem tetszik! A vállalkozáshoz tőke kell az élethez meg pénz! De az nem működik ,hogy egy szakács élete 2/3-t egy konyhában tölti gyenge fizuért és te a vállalkozó ezt természetesnek veszed.Akkor te meg a szerencsétlen családtagjaid csinálják,de egy alkalmazottól ez nem elvárható! Mint már előttem írta valaki készítsen a vállalkozó üzleti tervet ,végezzen piackutatást ,mérje fel a munkaerő lehetőségeket és azok bérköltségeit.Ha a gép azt dobja ki hogy nem térül meg akkor ne vállalkozz! A te álmaid miatt ne szívass egyszeri dolgozó embereket akiket kiszipolyoznál-Te is és ő is rosszul jön ki belőle.Szerinted miért ment el az országból 350-400 ezer minőségi munkaerő?És megsúgom neked : a zöme alkalmazottként ment ki és a többség megtalálta a számítását.

2017.06.04. 12:15:00

@Sexual Harassment Panda: Mert az uccsó sávan vagy. Megnősülsz, lesznek gyerekeid, rögtön több marad ;)))

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 12:17:22

@Pink Petsch: én próbálkozom, de senki sem akar ingyen alámfeküdni:(

2017.06.04. 12:17:23

@nzk: Egy egész hotelkonyhán 5 állandó alkalmazott van? Jézusatyaúristen! Én a helyedben annál a bagázsnál nem maradnék, mert a személyzeten spórolnak. Az sosem jó jel.

Lángharcos 2017.06.04. 12:18:14

@Punxsutawney Mormota: Nagyon sok felettes alkalmatlan arra, amit csinál. Ha valaki valamit elront, akkor nem állsz neki ordítani és megalázni, mert azzal csak azt éred el, hogyha legközelebb elront valamit, akkor megpróbálja elrejteni, és sokkal nagyobb kárt csinál vele.
A hibákat tudomásul kell venni, és emberi módon közölni az alkalmazottal, hogy mit és hogyan kell csinálni. Ha visszatérő a hiba és tényleg ugyanaz a felelőse, lehet szankcionálni és súlyosabb hangnemet elővenni. De az, hogy csinálod, ahogy tudod, azzal a korlátozott instrukcióval, amit kaptál és utána még le is csesznek érte? Hát én is kilépnék, pedig nem az a korosztály vagyok.

GiaMarie 2017.06.04. 12:18:15

@Buchhalter: Egy szót nem szóltam a német adózásról, vagy úgy általában a külföldiről! Az adórendszer azonban valóban nálunk a legbetegebb. Mégpedig azért, mert a HIPA és a TÁNYA nyereség alapú adók - ha nincs nyereség, nem fizeted. Azonban az ÁFA-t mindenre fizeted. A rohadt magas járulékot mindenre fizeted. Nem ismerem a német adórendszert. Azonban vállalkozóként azt ki merem jelenteni, hogy amit leírsz, az egy féligazság. Ha a TÁNYA + HIPA 32%, akkor valószínűleg nincs osztalékadó + EHO pl. Az ÁFA kapásból alacsonyabb. Én személy szerint magas ÁFA párti vagyok, viszont ez így nem megy, hogy rohadt magas a munkabért terhelő elvonás ÉS az ÁFA is, mert megnyomorítja a rendszert. Németországban ugyanaz a hamburger, ami itt 5 Euro, ott 10. Itt nem adhatod 10-ért, mert nincs rá fizetőképes kereslet (mármint nem a designer hamburgert, hanem ami most 5 EUR minőségi változás nélkül holnaptól 10-ért adni) A mi adórendszerünkben minden körbe ér, ezért nem tud fizetni a vállalkozó. Nézzük pl azt, hogy a minimálbér bérköltsége óránként 1000 Ft. Ezt kéne adni pl egy uborkaszedőnek. De mennyibe kerül egy kilo uborka? Termel óránként 1000 Ft hozzáadott értéket egy uborkaszedő? Vagy maradjunk témánál, 1500 Ft-os ebédmenü. Valaki mesélje már el nekem, hogy áll ez elő? Ha zseni a szakács, és előállítja 200 Ft alapanyag normatívából, akkor is 300 Ft az ÁFA, ez együtt 500. Marad 1000 Ft. Ebből kéne kijönnie annak a bérköltségének, aki megfőzte, aki tányérra tette, aki kivitte az asztalhoz, és aki végül elmosogatta a tányért...

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 12:18:37

@Pink Petsch: nálunk 20-an vannak, de sírnak hogy kevés az ember

2017.06.04. 12:18:49

@Sexual Harassment Panda: Hm, talán ha nem rögtön az aládfekvésees dologgal inditanál ... ;)

sunabajnok 2017.06.04. 12:19:12

@Sexual Harassment Panda:
Pedig erre többet költött mint az ételre. Gondolom emiatt hirdeti magát exkluzívnak.

sunabajnok 2017.06.04. 12:20:36

@Sexual Harassment Panda:
Házasság, család és máris ugrasz az adósávban. Amíg az elsőben voltunk mi is sokat adóztunk.

Buchhalter 2017.06.04. 12:22:17

@Sexual Harassment Panda: ezt mondom én is amikor egyesek a nyugati adókkal kampányolnak.Ott is keményen lesarccol az állam és ott is van politikusi haveri kör aki megkapja a zsíros állami megrendeléseket,de sokkal erősebbek a helyi szakszervezetek és így jobb,élhetőbb béreket ,munkaidőket tudnak kiharcolni a munkavállalóknak.Na ez hiányzik Magyarországon : szakszervezetek,munkavállalói összefogás és érdekérvényesítés.Különben sosem értem mint közgazdász ,hogy adott országban miért jó leszorítani a béreket ami hosszabb távon tönkre vágja a belső fogyasztást és az szép lassan tovább gyűrűzik mindenhová ,lásd például szociális ellátások ,kevesebb adóbevétel,csökkenő lakosság.

Rittyentett Hőzönbőzön 2017.06.04. 12:22:22

Most egy idősebb szakács nyafog hogy a fiatalok miért nem szenvednek annyit mint amennyit ő szenvedett az ő idejében?

Ha sokat kér és nem tud semmit akkor nem veszed fel. Ez mitől a te problémád? Ja, hogy egy fiatal sincs aki éhbérért dolgozna mint te anno?

Egyébként szerintem a fiatal csinálja jól. Igenis mindenki kérje el azt a pénzt amit úgy gondol hogy ér. Ha nem kap sehol munkát majd lejjebb engedi a bérigényét. Ha meg mindenki többet kér mint a minimum majd a munkáltató kerül olyan helyzetbe, hogy megadja a magasabb fizut is.

GiaMarie 2017.06.04. 12:22:47

@Pitya21: Aranyoska, készítek én, készítek neked. Ha mindenkit meg akarsz fizetni nyugati módra, és nem akarsz csalni az adóval, akkor minimum 60%-os margin mellett kell minimum netto 100 milliót termelned évente, hogy ne legyél veszteséges. Szóval, mindenki más zárjon be, és húzzon a picsába, mert Ti azt mondjátok. Okkééé. És utána, mit fogtok csinálni? Elégedetten éheztek?

Buchhalter 2017.06.04. 12:23:36

@GiaMarie: a linkben ott van ,hogy van osztalékadó és bizony elég magas.

2017.06.04. 12:26:31

@Sexual Harassment Panda: Hát, attól függ, mekkora éttermet kell kiszolgálni, esetleg éttermeket (más-más konyhával, pl)?

taga20 2017.06.04. 12:29:44

@enpera: kérdezd meg a habonyárpit, droid!

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 12:30:01

@Pink Petsch: az étterem 30 fős, + erős bankett

GiaMarie 2017.06.04. 12:33:54

@Rittyentett Hőzönbőzön: Tudod az a baj, hogy buták vagytok, és hagyjátok, hogy a politika és a média "Csülökre magyar" jeligére a kenyéradóitok ellen ugrasszon ahelyett, hogy ellenük ugranátok. Mert a kenyéradód nem az állam ám! Marcangolhatod a kezet, ami enni ad, aztán ha lerágtad, pisloghatsz magad elé éhesen és bambán. Nagy mellénnyel köpködtök, hogy akinek nem megy, az zárjon be. A másik fórumon meg sipítoztok, hogy az 5000 fő alatti településen nincsen posta meg vegyesbolt, mert nem tudja kitermelni a kötelező minimum sarcot a forgalomból, ezért bezár. Már elkezdődött! Vegyétek már észre, miről szól! Az állam megemelte a garantált bérminimumot irreális, a jelen adórendszerben kitermelhetetlen szintre. Ennek a hozadéka az, hogy most 1-2 évig vihoghattok a magas lóról. Mert mi, vállalkozók sem szívesen szántjuk be évek, vagy akár egy élet munkáját, hiába tudjuk kiszámolni a kockás papíron, hogy nem jön ki a matek. De a végső következmény az lesz, hogy rengeteg vállalkozás bezár, és átvonul a szürke - fekete zónába. Megszűnik pár ezer munkahely, mindjárt nem lesz keresleti piac a munkaerő piac, és jön az, ami a válságban volt, hogy mehetsz minimálbérért 12 órázni papíron 8-ra vagy 4-re lejelenve.

2017.06.04. 12:34:30

@Sexual Harassment Panda: Akkor szerintem a konyha nem kevés.

Hórukk 2017.06.04. 12:35:09

A munkaerő árát a munkaerőpiac határozza meg, a rántott húsét pedig az éttermi kereslet-kínálat. Lesznek vállalkozások, akik ezt nem bírják, lesznek újak, akik a helyükre lépnek. Ha a verseny tiszta, akkor nincs ezzel baj. Ha torzított, mert (ál-)pályázatokkal stb. jutatják extraprofithoz az egyébként alkalmatlant, az igazán alkalmas pedig ezt a versenyt nem bírja, nos az probléma. Probléma már csak azért is, mert ennek költségeit mi fizetjük.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.04. 12:40:36

@taga20: nem ismerem. Ellenben jó nagy fasz vagy ha ebbe a blogba is belekevered a pártpolitikát, baromarc

Mr. Waszabi 2017.06.04. 12:46:27

A piac az piac. Olyan jelentkezőt kell felvenni csak, aki tud is teljesíteni. Nem szabad annak a nyomásnak engedni, hogy mert munkaerőhiány van, akkor a buzik zsarolhassák a munkaadót. Azért, mert nem fognak teljesíteni a gyakorlatban. Én inkább megcsinálom a hiányzó munkaerő helyett a melót, de szar anyag az ne érkezzen, ne zavarjon be a hatékony képbe. Mi haszna annak, hogy valakibe szakmai bizalmat vetsz, aztán ráfázol? Semmi. Akár az üzleted is láthatja kárát, ugye, egy bizalmi állásban. Magam nem ebben az iparban vagyok, de ezt még is régóta tudom. Inkább vegyél fel egy kezdőt, akit te nevelsz ki, mint egy állítólag profit, aki átbasz. Ez a tanácsom.

fifibá55 2017.06.04. 13:00:35

@Buchhalter: Ez pontosan úgy van, ahogy leírtad. De ha valaki - önállóan vagy szakértő segítséggel - arra jut, hogy nem tud/éri meg vállalkozni, akkor alkalmazkodjon a munkapiaci feltételekhez, és tegyen meg mindent, hogy előbbre jusson. Sírás van, hogy százezer az albérlet, de nem gondol arra, hogy megossza, és máris feleződik/negyedelődik a lakbér/rezsi. Ugyanaz elmegy pl. Angliába, és simán elfogadja, hogy négyen-hatan laknak egy lakásban (?). Itthon havi tizes a bp-i bérlet: sok, de biciklivel járni gáz, viszont Angliában természetesnek veszi, hogy kerekezik, hogy több maradjon a bérből.
Ezek persze kiragadott példák, csak mutatják, hogy nálunk sokan hazai mércével irreális igényekkel próbálnak szerencsét, és boldogtalanok, ha nem teljesül azonnal minden elképzelésük.
A szakterületemen 5-6 év nagyon kemény munka és tanulás után szerezheti meg egy új ember azokat ajogosítványokat, amelyek birtokában már komolyabb pénzeket kereshet (ha jó szakemberré válik!), addig bizony a 200-250-es, teljesen fehér jövedelemmel kell gazdálkodnia. És minimum egy rendes diploma az alapfeltétel. A felvételi beszélgetések tanúsága szerint ezzel a többség nem tud mit kezdeni, ők a jelenlegi vagy elképzelt, jövőbeli igényeikhez keresnek pénzszerzési forrást (a munkahely sokak számára sértő kifejezés), nem pedig fordítva: a mindenkori bevételekhez igazítani az igényeket.
A hazai jelenlegi helyzetet konzerváló "kreatív" cégvezetési módszerekről pedig munkádból kifolyólag biztos bőséges tapasztalatokkal rendelkezel...
De mindez már nagyon eltávolodik a gasztronómiától.

SHRV 2017.06.04. 13:04:30

Azt azert ne felejtsuk el, h pl. Londonban 3-4 ember berel egy lakast, kulonben az ottani szakacsfizetesbol sem lehet kijonni. Tobb ismerosom is dolgozik kint, penzt nem tud egyik sem felretenni, es kidolgozza a belet, mert a helyiek helyett is ok csinalnak mindent. Aki kimegy, annak a nagy resze azert nem jon haza, mert ciki lenne visszakullogni. Biztos van olyan is, aki evente 2x megy nyaralni es min. Bmw-vel kozlekedik, de nem ez a jellemzo. A kelet-europaiakat nem azert tartjak, hogy jobban keressenek, mint a helyiek. Plane nem a szakmunkasokat. Aki diplomas, es ugy megy ki, nyilvan mas lehetosegekkel elhet es mas a megitelese.

Suksori 2017.06.04. 13:08:33

irreálisan hosszú munkaidő, amit sokan nem bírnak és nem is akarnak, mellé problémás környezet és nem túl magas fizetés.
aki nem bírja, az azért hagyja abba, aki bírja, az meg előbb-utóbb olyan helyre megy, ahol többet keres jobb körülmények között ugyanannyi munkáért.
hát ez van.

2017.06.04. 13:09:32

@fifibá55: Hm, ha elmegyek egy idegen országba, akkor átmenetileg számolok vele, hogy pár hónapig, legfeljebb 1 évig rosszabb körülmények között lakom, mint otthon, mivel abbban a biztos tudatban költözök oda, hogy a szakmámban, idővel nagyobb lehetőségeim lesznek mind anyagilag, mind karrierépitésileg. De legalábbis anyagilag. Szóval, tudom, hogy egy megosztott lakás kényelmetlensége ideiglenes.
Otthon viszont, te tényleg úgy véled, hogy 30+-osan normális dolog az, ha még 2-3 emberrel osztozok egy lakáson életem végéig? Mert ugye, azzal tisztábban vagy, hogy az otthoni bérekből egyedülállóként legjobb esetben is legfeljebb laksz és eszel, néha meg veszel pár ruhadarabot a turkálóban.
Ami a bicajozást illeti meg, sok szerencsét hozzá Dél Pestről Észak Budára!

Suksori 2017.06.04. 13:10:07

@nzk:

a mi szakácsaink az elmúlt hónapot 0, azaz nulla szabadnappal dolgozták végig, napi 15-16 óra munkával... "

magyarán embertelen körülmények vannak.
ezt tartósan nem vállalni nem szégyen, hanem dicsőség

taga20 2017.06.04. 13:14:17

@enpera: "nem ismerem."

baromarc,! gondolom mészaroslörincről, rogánytoniról, és a többi szemétről se hallottál.

itt mindenki vágja, hogy mekkora egy ócska fityeszcsicska vagy!

Suksori 2017.06.04. 13:15:02

más.
sajnos, az "inkább fizikai" munkások hagyományos esetben nem csúcsdiplomás értelmi szintű, átlagnál jóval strapabíróbb fiatal emberek.
hát sajnos, emellé is gyakran jár nagy arc.
szuper munkabíró ÉS fiatal ÉS nagyon engedelmes, alázatos---hát ez elég ritka kombó, elnézést.

SHRV 2017.06.04. 13:17:40

Amugy ezt a hozzaallast en is tapasztalom. A lenyeg, hogy a munkaido valahogy elteljen, lehetoleg keves munkaval, tobb facebookkal es chatelessel. Szovegertes nulla, informaciok feldolgozasa nulla. Szofia vagy Bukarest, teljesen mindegy. Sajnos ma mar nagy divat a diszlexia, diszgrafia, diszkalkulia stb. Fizetesi igenyek viszont vannak.
Igy viszont heti 6 napot toltok az irodaban, inkabb nem kiserletezem tovabb, mert az elmult 16 evben kb 40 emberbol 5 volt olyan, akit tartosan tudtam alkalmazni. Azt nem sikerul belatnia senkinek, hogy nem a ceg van ertuk, hanem ok vannak az ugyfelekert. Ha nincs ugyfel/vendeg, akkor nem lehet kitermelni a fizeteseket sem.

morph on deer 2017.06.04. 13:18:52

@Buchhalter:
"Különben sosem értem mint közgazdász ,hogy adott országban miért jó leszorítani a béreket ami hosszabb távon tönkre vágja a belső fogyasztást és az szép lassan tovább gyűrűzik mindenhová ,lásd például szociális ellátások ,kevesebb adóbevétel,csökkenő lakosság."

Itt van a lényeg!
Magasabb bérek-árak sokkal nagyobb léptékű pénzmozgást jelentenek, több adót generálnak, stb., ami aztán lehetőséget teremt a szociális költségek, oktatás, eü, stb., növelésére is.
Ez különösen azért is fontos lenne, mivel a szomszédságban már lassan mindenütt ez lesz a helyzet.
A toronymagas áfával az a baj, hogy azokat sarcolja igazán, akiknek a legkissebb a jövedelme.
Ha legalább úgy lenne, mint pl a svédeknél - ott a nyomtatott könyv/újság 5%, az élelmiszerek 12% (vagy 12,5?), minden más 25%-os áfával terhelt - akkor azért az alapvető dolgokat könnyebb is lenne megvenni, meg a forgalmuk is élénkülhetne.
Ehhez mondjuk gondolkodni sem ártana... Persze mit panaszkodok: csökkent a vadhús meg a tengeri hal áfája is!
Így van ez, ha az ember már semminek nem tud örülni igazán..!

2017.06.04. 13:19:55

Szerintem a fiatalnak van igaza, aki 500 nettó alatt el sem megy ilyen munkára. Ez a munka ér is annyit civilizált országokban. Elég szomorú, hogy itt nem. Van éttermes ismerősöm, aki a belét kihajtja az alkalmazottainak, aztán ad nekik 100-200 nettót, ami 3-600 euro. Vicc, vagy inkább katasztrófa. Kár a fiatalt ekézni azzal, hogy mi bezzeg meggebedünk egy szégyenletes bérért, ami éppen a kosztra és lakhatásra elég. Az egyetlen reményünk, hogy sok ilyen fiatal van, aki a nem alázkodik meg a munkáltatónak, hanem a képébe röhög és ha nem fizeti meg, akkor elmegy oda, ahol igen. Ezzel nekünk, akik nem merünk a sarkunkra állni, nekünk is jó szolgálatot tesz.

Suksori 2017.06.04. 13:20:00

@SHRV:

elmult 16 evben kb 40 emberbol 5 volt olyan, akit tartosan tudtam alkalmazni"

a világ változik. X követelménycsoport lehet, hogy a 80%-ra alkalmazható volt 20 éve, most már meg nem. mindkét oldalról kell alkalmazkodni, nem csak az egyikről.

Buchhalter 2017.06.04. 13:21:29

@nzk: napi 15-16 óra munka a hét minden napján.Szerintem vagy hazudsz vagy pedig a világ legjobb rabszolgái vagytok.És erre még bűszke is vagy.A pöcsöd gondolom már csak dísznek fityeg a lábad között mert ennyi munkaóra mellett nincs az az épkézláb nő vagy bocs férfi aki tolerálná ezt. Max ha jól keresnél talán.Tudod nem azért élünk,hogy dolgozunk látástól-vakulásig.Mint már írtam ez a történelem során számtalanszor véres felkelésekben nyilvánult meg a melósok válasza az irgalmatlan kizsákmányolásra,max mapi 10 óra és legalább egy heti pihenő nap! Ennyi kell,hogy az ember regenerálódni tudjon és még a bérekről nem is beszélgettünk. Na mentem fűrödni.

Suksori 2017.06.04. 13:22:13

@Klesk:

pályakezdőként sokminden elfogadható 1 év gyakorlat után kevesebb, 3 év után még kevesebb, 5 év után, 10 év után... stb. tudjuk, nem kell folytatni.

nagyon sok munka, nem jó körülmények, mellé csak fizetgetünk---így sajnos sokan nem kapnak embert, __teljesen függetlenül attól__, miért alakult így a vállakozás helyzete

2017.06.04. 13:31:54

@Suksori: Persze. Nem is értem, hogy a poszt írója mire számít? Fel akar venni egy komoly szakértelmet és gyakorlatot igénylő munkára egy fiatalt, ad neki 600 euro fizetést, és arra számít, hogy majd dolgozik, mint a vadállat, képzi magát, kiteszi a lelkét is? Ugyan már. Ha csak fizetgetnek, akkor csak dolgozgatnak. Ilyen állásban csak lébecolni érdemes, amíg nincs jobb. Ez nem perspektíva. Előbb-utóbb a munkáltató rájön, hogy muszáj lesz fizetni. Nálunk az IT szakágazatban ennek már nagyon is mutatkoznak a jelei. És ez jó.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 13:37:46

Magyarországom pékség kb. ugyanez.
Mindkét oldalon van igazság.

nzk 2017.06.04. 13:38:06

@Sexual Harassment Panda: ez csak a banketing rész... amúgy 9 étterem van a szállodában, de az ottani állapotokat nem vágom.

2017.06.04. 13:40:47

Itt egy londoni álláskereső pár ajánlattal. A konyhafőnök fizetése 25000 font/év, ami 8.75 millió forintnak felel meg. De cimborám hétfőtől péntekig sofőrködik Ausztriában nettó 2600 eur fizetésért. Most tényleg azt hiszi valaki, hogy a fiatalnak térdre-imára kell esnie a 200 nettótól? Ugyan már...
www.indeed.co.uk/jobs?q=chef&l=London

taga20 2017.06.04. 13:42:58

@enpera: te meg semmit, és ráadásul a pofád is akkora, mint pl. gajdicsottónak. undorító amit műveltek!

fifibá55 2017.06.04. 13:43:25

@Pink Petsch: Itt alapvetően fiatal, huszonéves emberekről volt szó, ha jól értettem. Olyanok esetében a vázolt - persze kényelmetlen - megoldások működhetnek, hiszen nem egy életre szólóan választják. Aki 30+ korára sem tudott továbblépni, hát.. ne csak a tőle független körülményeket okolja.
A biciklifanok igyekezetét én pártolom, csak mindig elképzelem, ahogy 50+ korukban húzzák az autómentesített városban egy kerékpár utánfutóban magatehetetlen szüleiket az orvoshoz. Esőben, persze.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 13:43:59

@nzk: Ne haragudj de ez már tényleg őrültség ebben igaza van @Buchhalter: -nak/-nek ,akármi.
Ennyi meló még nekem is sok lenne .
Talán tíz vagy húsz évvel ezelőtt még oké de most már sok lenne.
Még a havi 300-350 óra lehetséges.
De amit te leírsz az havi 500 óra meló körül van.
Ez 3-szoros munkaidő.
Ezért legalább 3-szoros pénz kellene.
Ha így lenne esetleg pár hónapig még én is csinálnám.
Én sem megdögleni mennék ki hanem pénzt keresni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 13:49:09

Viszont a mai fiatalok meg nem akarnak havi 300 órákat dolgozni ami érthető is.
Még az idősebb 50 es korosztály ezt majdhogynem jobban bevállalja.
Viszont van hogy 140-ért és 250-ért ugyanúgy nincs ember.
Én pékségekről beszélek azokat ismerem.
De a problémák hasonlóak.

Rittyentett Hőzönbőzön 2017.06.04. 13:52:55

@GiaMarie: ki is mondtad mivel van baj: az adókkal. Arról nem a munkavállaló tehet.

nzk 2017.06.04. 14:00:25

@Suksori: persze, egyetértek. de elvileg ez most már változni fog. meg itt kifizetik a túlórát, vagy az összegyűjtött túlórákat kiadják szabadnapnak... legalább ennyivel jobb, mint otthon. mondjuk, én ezt semennyi pénzért meg + szabadnapért nem csinálnám. 1x-1x belefér, de huzamosabb ideig kizárt...

karikaV43 2017.06.04. 14:03:30

@Pink Petsch: még a kifejezést sem ismered rendesen :)

nzk 2017.06.04. 14:03:48

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: igen, sztem is halál. sajnálom is őket nagyon. :/ most mondjuk pont szabad 7végéjük van. az első az elmúlt x hónapban... azt mondta a head chef, végig fogja vedelni ezt a 2 napot... nem csodálom, mondjuk... :D sosem lennék szakács.

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 14:08:43

@Klesk: 25000 fontot beosztott szakácsok kapnak

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 14:14:28

@Klesk:
@Sexual Harassment Panda:
Ahogy néztem a Ramsay műsort ott valami évi 25-körül kért az egyik séf jelentkező.
Nekem ez nem tűnik soknak de ezt ők gondolom jobban tudják.
Persze az is kérdés hogy ezért mennyit kell dolgozni.
Egy pék vajon mennyit kereshet odakint.

GiaMarie 2017.06.04. 14:19:25

@Klesk: Alapvető hiba: a munkaadót meg lehet lopni, mert keveset fizet. El lehet küldeni a picsába, mert keveset fizet. El lehet lógni a munkát, mert keveset fizet. De nem azt kéne csesztetni és alávágni, aki alapvetően legalább valamennyit fizet, hanem az állam ellen kéne felállni, hogy miért ennyi az adó, mert így csak ássátok a gödröt magatok alatt. Ki lehet menni szakácsnak Angliába, ugyanúgy soha a büdös életben nem lesz belőle lakásod meg egzisztenciád, mint ahogyan itthon sem lenne. Csak sajnos remekül működik az állami hergelő propaganda. Sokat elmond az a történet, amikor én vállalkozó lettem, és persze az éves netto árbevétel egy publikus info. Na, ez nekem az első évben 8 millió forint volt. Aki vállalkozott már életében, az pontosan tudja, hogy ez az adat kb azt jelenti, hogy nem vagyok teljesen pancser, de jelentős minuszban vagyok (mert pl a vállalkozást el kellett indítani, törzstőkét betenni, eszközöket és árukészletet venni, stb, ) Szóval, a végeredmény minusz másfél millió forint volt, ezt persze már nem írják oda a céginfon. Na, ezt valaki bájos kis községünkben volt szíves kikotorni, majd egy hét múlva mindenki azon csámcsogott, hogy talicskával tolom haza a pénzt, keresek havi 700.000 forintot 'oszt sír a szám széle, mer' nekem semmi nem elég' . Ezeket a dolgokat kéne végiggondolni, mielőtt a munkaadóra mutogat az ember óbégatva. Másik kedvencem a "nekem kiszúrja a szemem 200.000 Ft-tal, oszt nézdmá' milyen autót vett megint" .Csak azt felejtjük el ilyenkor, hogy az étterem tulajdonos 100 milliós nagyságrendet invesztált, mire munkahelyet teremtett, vett egy 8-15 milliós autót (lízingre) ami bocsásd uram, de nem egy nagy dolog egy olyan embernek, aki 100 milliót invesztált - és bizony, nem szívjóságból tette, hanem megtérülés és haszon reményében! Százszor inkább "jár" neki, mint a sok hőzöngőnek a nyugati bér (a keleti teljesítményért) . Olyan ez, mintha visszakézből azt mondanám, hogy most vett magának egy új telefont 50.000-ért, vagy edzőcipőt 30-ért, aztán hőzöng, hogy nincs pénze lakásra.

2017.06.04. 14:21:26

@fifibá55: Khm, és mi van azokkal, akik 30+-osan költöznek külföldre?

2017.06.04. 14:23:05

@Sexual Harassment Panda: Jaja, a londoni jobline-ben is kb büfé kaliberű éttermeket emlegetnek ennyiért. Kurva messze vagyunk a hanyatló nyugattól, na. Csak az a baj, hogy gyerekkorom, azaz a 70-es évek óta azt hallgatom hogy a nyugat hanyatlik, a nyugat csőd, és minket csodál a világ, mert mi vagyunk a jövő.

2017.06.04. 14:28:44

@GiaMarie: Igen, a vállalkozó élete tényleg nem habostorta, nekem is van bt-m a főállás mellett. Mivel az IT kevésbé tőkeigényes, ezért nem kell tízmilliókat invesztálni. Az ismerős éttermes viszont egy igazi mindenkit kihasználós, semmiért nem fizetős, szívességet elvárós tróger. Tudom, hogy mennyit tett bele, és tudom, hogy mennyi pénzt vesz ki és tesz át más vállalkozásokba. És tudom, hogy a lelkét kihajtja a dolgozóinak, Szinte már megismerni sem marad időm őket. Felveszi, addig hajtja amíg lehet, aztán felvesz egy másik szerencsétlent. Szó nincs benne arról, amit írtál. Nem tudom, hogy máshol hogy megy, én ezt az egyet ismerem alaposan, azért írtam ezt.

Pdudas 2017.06.04. 14:29:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
angoloknal nem valami fura TB/nyugdij jellegu levonas van? Azaz nem ugy mint Magyarorszagon ahol levonjak a teljes osszeget (jarulekokat) hanem valami mimimumot vonnak es a tobbibol oldd meg magadnak (a nyugdijat)?

25K angol Font nagyon keves. Londonban meg foleg - bar en sosem eltem ott.

fifibá55 2017.06.04. 14:32:08

@Pink Petsch: Azokra érvényes a te első megállapításod, 1-1 1/2 évig :)

Suksori 2017.06.04. 14:34:26

@GiaMarie:

felesleges az állam ellen uszítani, és a vállalkozást propagálni. vállalkozó bárki lehet, versenyképes, tartósan fennmaradó vállalkozást létrehozni a nehéz.
az egy dolog, hogy nálunk az állam és általában a környezet erősen vállalkozásellenes, de számos dolog meg nem ezen, hanem konkrét személyeken múlik.
vállalkozó meg azért van, mert az állam lehetővé teszi.
nem inkább vagy kevésbé különb, mint bárki más

Pdudas 2017.06.04. 14:34:28

@nzk: ismerek olyan helyet ami szezonalis, de a dolgozok 12 honapra vannak bejelentve. A szezonban kidolgozzak a beluket, a szezonon kivul (amikor bezar a hely) meg mennek thaifoldre nyaralni, hiszen kapjak a fizut de bejarni nem kell honapokig.

A kidolgozzak a beluket az nem ugy megy mint nalatok, csak nem 8 orat tolnak, hanem 10-12 orat. Irjak a tulorat es szezonon kivul azt lecsusztatjak.

Tualj anno megkerdezte mi legyen: szezonalis szerzodes vagy elobbi megoldas. Mindenki az elobbire szavazott.

Persze ez nem Londonban van, masik orszag.

Suksori 2017.06.04. 14:35:05

@Klesk:

gen, a vállalkozó élete tényleg nem habostorta"

így van. a dolgozók jelentős részének nem.

martineden 2017.06.04. 14:42:40

@fifibá55: ,,a munkáltatótól kérik számon, miért nem fizet többet, amikor nekik számos kiadásuk van."..uzletembernek tartod magad, de hulyesegeket irkalsz. Az alkalmazott mert torodne a te rezsiddel? Te se torodsz vele, hogy el meg a fizetesebol, nem? Egyebkent meg , ez a piac, egyszer hopp, masszor kopp. 1-2 eve szarert-hugyert dolgoztattátok a jo nepet, mert nem volt munka es visszaeltetek evvel, most keves az ember, hat szivjatok, de ne sirjatok. Ha valami nem gazdasagos, be kell csukni. Ennyi.

martineden 2017.06.04. 14:44:47

@nzk: Persze, hazudozz fidesztroill, mashoz nem ertesz.

nzk 2017.06.04. 14:45:23

@Buchhalter: hűha... najó, kezdjük akkor:

1., az elmúlt 1 hónapot vázoltam, ha jól emlékszem, 1 szóval nem mondtam, hogy ez örökre így lesz.
2., én nem vagyok szakács, csak velük dolgozom, így látom/tudom, mennyit rohadnak bent.
3., nő vagyok, de nem szakállas, pöcsöm sincs.
4., 1 szóval nem mondtam azt sem, hogy támogatom, "büszke vagyok" erre a rabszolgatartásra, csak leírtam, mi folyik épp nálunk.
5., én személy szerint 50 óránál nem vagyok hajlandó többet dolgozni 1 héten, max. este 11 órás végzéssel, és jelenleg azt is ügynökséggel, hogy én oszthassam be az időmet.
6., akarsz-e még ítélkezni félinformációk alapján, ismeretlenül?

nzk 2017.06.04. 14:46:44

@martineden: jézusfasza! :D ezt meg miből következtetted ki, te szerencsétlen???

Suksori 2017.06.04. 14:47:10

@martineden:

így van.
annyit kapsz amennyit én mondok, annyit dolgozol amennyivel én megbízlak, akkor rúglak ki mikor akarlak, ha panaszkodsz közlöm veled hogy miért nem lettél vállalkozó, főnök, más területen dolgozó---de közben ess tőlem hanyatt meg szüntelen azon síránkozz hogy nekem milyen rossz, akkor is ha esetleg jobban élek mint te

persze, minden kellene, hogyne. nézzünk már mindenkit hülyének

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 14:50:39

@nzk: Hogy nézel ki?
Mennyit keresel?
Kell e egy házi rabszolga?:))

CoolKoon 2017.06.04. 14:55:21

@Pink Petsch: "...csak ne legyen elvárás," - Akkor talán annyiban kiábrándítanálak, hogy a fejlődés MINDENHOL elvárás. Elmész pofavizitre (személyes interjúra) bármely HR-eshez/állásközvetítőhöz/cégvezetőhöz (majdnem bármilyen, tapasztalatot igénylő pozícióra), és ha ránézésre nem vagy unszimpatikus nekik (sőt, még akkor is, ha már ránézésre is az vagy, mert ez gyakorlatilag kötelező kör), szinte mindig érdekli őket, hogy mit fejlődtél, mi újat tanultál az előző helyeiden (meg persze hogy mennyire piacképes a tudásod).
"pláne, ne egy 12 órás hajtás közben vagy utána." - Jó, utána ne, mert egy napra az már sok, de közben miért nem?
"nem mindegyikük akar feltétlenül "celeb" lenni a területén, csak simán elvégzi a melóját, és passz." - Igen, nekem is voltak ilyen kollegáim. Én már két éve eljöttem onnan, ők meg a mai napig ott gubbasztanak ugyanabban a pozícióban, és csinálják ugyanazt a lélekölő, primitív munkát, amit öt éve elkezdtek. És ha a multi nem fog továbbmenni Romániába, akkor lehet, hogy még további öt évig fogják csinálni ugyanazt. Jó, elismerem, teljesen más szakma, de az elv ugyanaz. Persze az se lep meg, ha ezeknek az embereknek a fizetése se nagyon emelkedik, hisz nem is akarnak többet nyújtani.

CoolKoon 2017.06.04. 14:56:08

@vu2: Igazán? Esetleg kifejtenéd ezt egy kicsit bővebben is?

GiaMarie 2017.06.04. 14:57:03

@Suksori: Aranyos, most tényleg nem azért, hogy leszóljalak, de a vállalkozó különb (már bocsi) legalábbis az, aki X embert alkalmaz. Az az ember már letett valamit az asztalra azon kívül, hogy marhaságokat ordibál a szélbe, hogy neki mi jár. Megteremtette, felépítette, stb. Veled ellentétben, aki minden nélkül vered magad, mi jár. A másik szomorú tény: lehet boldogan drukkolni, hogy sarcoljanak minket halálra, tüntetni meg nem dolgozni, de a helyzet az, hogy egy olyan vállalkozásnak, ami embereket alkalmaz általában már van annyi tőkéje, hogy ha felszámolom, lesz annyi pénzem, amiből mondjuk évekig simán megélek (veled ellentétben, aki miután a magas lóról puffanva arcra pottyan, két hónap múlva a küszöb szélét fogja rágcsálni) És aki egyszer már felépített egy olyat, ahol évekig embereket foglalkoztatott, csak az adórendszer és munkáshergelés kicsinálta, az a felszámolásból kivett tőkéből simán egy országgal odébb költözik, Te meg óbégathatod az árok szélén narimellényben, hogy mi jár. De persze, csináljátok csak nyugodtan :)

martineden 2017.06.04. 15:01:04

@GiaMarie: Szoval te jotekonysagbol vallalkozol, hogy az emberek ne ehezzenek? A haszon nem is erdekel?Gondolom, szinte ingyen osztod az etelt?Hol az uzleted?Sok ilyen kene.DDD

fifibá55 2017.06.04. 15:02:52

@martineden: Nem panaszkodhatunk. Nagyon megválogatjuk, kivel dolgozunk együtt, van jelentkező elég.

NBarbieReloaded 2017.06.04. 15:04:12

@Sexual Harassment Panda: Az jó sok levonás. Én Angliában a bruttóm 81%-át kapom kézbe.

CoolKoon 2017.06.04. 15:04:17

@Suksori: Látom, te is egy vagy azok közül, akik meg vannak győződve arról, hogy csak az alkalmazottaknak lehet szar. Az pl. se neked, se a többi károgónak nem jutott eszébe, hogy a vállalkozónak esetleg mennyi védelmi pénzt kell befizetnie, amely (pl. a Belvárosban) aztán kézen-közön milyen gülüszemű és/vagy oláh nevű politikusok zsebében landol...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 15:05:24

@GiaMarie: Már bocsi de aki elfelejti,hogy honnan jött az nem különb semmivel.
Pláne a melósnál aki megtermeli neki a bevételt.
Egymásra vannak utalva.
Persze itt nem a "szájtépős" munkásról van szó.

Suksori 2017.06.04. 15:06:34

@GiaMarie:

Aranyos, most tényleg nem azért, hogy leszóljalak,"

sötét buta ember ne is szóljon le senkit

de a vállalkozó különb (már bocsi) legalábbis az, aki X embert alkalmaz."

ja, a legkiválóbb elmék, tudósok művészek fejlesztők nem alkalmaznak senkit, a hamburgeres meg igen, de ő különb, LOL

"Az az ember már letett valamit az asztalra azon kívül,"

ja, nagyon sok iskolázott alkalmazott letett, ezerszer többet mint sok vállakozó, kis hamburgeres, könyvelő, meg effélék, lehetne sorolni

hogy marhaságokat ordibál a szélbe, hogy neki mi jár. "

társadalomtudományi gondolkodásból egyes, leülhetsz.

"lehet boldogan drukkolni, hogy sarcoljanak minket halálra, tüntetni meg nem dolgozni,"

hazugság, hülyeség
de a helyzet az, hogy egy olyan vállalkozásnak, ami embereket alkalmaz általában már van annyi tőkéje, hogy ha felszámolom, lesz annyi pénzem, amiből mondjuk évekig simán megélek"

akkor mit sírsz? LOL

és a bónusz, trollmarie:

Hát, ez baromi kellemetlen ám. Én ezért lettem vállalkozó, mert tartósan beteg gyerekre kapott GYES-sel sehova nem akartak felvenni az ég egy adta világon. Sokáig kerestem úgy állást, mint Te. Aztán jött az, hogy "nem említettem" meg a gyereket, így lett állásom, ahonnan állandó jelleggel ki akartak piszkálni, mert a "szabadidőmet" nem óhajtottam önkéntes fizetetlen túlórával eltölteni"

na ilyenek trollkodnak a blog.hu-n
ilyenek az alkalmazók, a magukat valakinek tekintők, ezeket kellene tisztelni.

Suksori 2017.06.04. 15:07:46

@CoolKoon:

hazudsz vagy nem tudsz szöveget értelmezni.
munkát végző ember van, sokaknak nagyon rossz. hogy kinek éppen mi a státusza, ebből a szempontból irreleváns.

Suksori 2017.06.04. 15:09:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

mind az alkalmazott, mint a vállalkozó státuszú embereknek van "elitje", mentalitást értve ez alatt, tökmindegy milyen munkát végez konkrétan.
azok nem így gondolkodnak, mint az itt kritizált alkalmazottak vagy vállalkozók.
az átlag meg, nos igen.
de magyarhonban sokan verik a mellüket, egy részük a nagy semmire.

CoolKoon 2017.06.04. 15:09:42

@martineden: Szerintem arra utalt, hogy az évi 100 milliós NETTÓ bevétel a normálisan megfizetett alkalmazottak mellett csak nullszaldós eredményre elég, haszonra semmiképp sem. Én azért kíváncsi lennék, hogy hány olyan étterem van akár csak Pesten, ahol ezt képesek rendszeresen teljesíteni...

Pdudas 2017.06.04. 15:10:36

@NBarbieReloaded: na akkor le is irhatod, hogy jol tudom-e az alabbiakat:
- a levont osszegben csak minimalis TB es nyugdij jellegu resz ven, azaz az ongondoskodas erosen javasolt. Ha nem gyujtogetsz az oreg eveidre, akkor nem lesz nyugdijad es ehenhalsz. Bar azt mondjak ez a sors var az osszes otthoni nyugdijasra is.

Szep dolog a 81%-ot kezhez kapni, csak almat a kortevel hasonlitunk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 15:12:17

@Suksori: Viszont sokan azok közül akik tudnak valamit csendben végzik a dolgukat.

martineden 2017.06.04. 15:13:50

@GiaMarie: ,,ahol évekig embereket foglalkoztatott, csak az adórendszer és munkáshergelés kicsinálta, az a felszámolásból kivett tőkéből simán egy országgal odébb költözik".....koltozz, nagyra tartod magad, pedig az alkalmazottaidnak tobb esze volt , mint neked.Ok mar reg odebb koltoztek, azert sirankozol most.

GiaMarie 2017.06.04. 15:14:06

@Suksori: Nem tudom amúgy, mi a gondod. Egy szóval nem mondtam, hogy az önkéntes fizetetlen túlóra oké. Éppen arra próbállak rávezetni titeket, hogy ebben az országban nem lesz nyugati fizetés még jó darabig, akkor sem, ha senki nem dolgozik kevesebbért. Ha senki nem dolgozik kevesebbért, akkor bezárunk, mást kezdünk, szürkébe-feketébe vonulunk, vagy egy országgal odébb költözünk. És nem csak a KKV-ban nem lesz nyugati fizetés, de a multinál sem. Mert amint nyugati fizetést kéne adnia neked is, abban a pillanatban felmotyózik, és haza viszi a termelést, SSC-t, bármit. Ezt kéne megértenetek, amikor ilyen közgazdasági nonszenszeket adtok elő nagy arccal, mint hogy egy szakácsnak bejelentetett netto 300-t kéne keresnie, és rohadjon meg, aki nem fizet ennyit. Ennyit fizetni a vállalkozások 95%-a akkor sem tudna, ha akarna 8 órára...de neked igazából kár magyarázni, valószínűleg nem véletlen vagy egy alulfizetett, megkeseredett nagyszájú proletár :)

Suksori 2017.06.04. 15:14:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

igen, viszont bizonyos jelenségekkel kapcsolatban nem feltétlenül kell csendben lenni.
pl.
sokan csendben nem mennek el szavazni, győz olyan politikai párt, akinek nem kellene
vagy csendben maradnak olyan aljasságok ismeretében, ami ellen keményen fel kellene lépni
stb.stb.

Suksori 2017.06.04. 15:16:22

@GiaMarie:

magyarán nincs érdemi válaszod, az egyetlen amire válaszolsz az nem tőlem származott csak játszod a kényszervállakozó eszed.
holnap már mehetsz is el, jobb hely lesz nélküled az ország, pláne hogy nem is foglalkoztatsz embert, sokat biztos nem.
szia!
(ja, mégis maradsz, affrancba)

CoolKoon 2017.06.04. 15:16:33

@Suksori: "munkát végző ember van, sokaknak nagyon rossz. " - Na akkor még egyszer: szerintem egy vendéglátóipari egységnek a működtetése is rendkívül hálátlan, és iszonyatosan sok munkát kívánó feladat. Te viszont mintha több hozzászólásodban is azt sulykolnád, hogy csak az alkalmazottaknak szar, az őket foglalkoztatóknak nem. Ezzel pedig nem tudok egyetérteni.

Pdudas 2017.06.04. 15:16:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
mert dolgoznak es nincs idejuk/energiajuk/kedvuk azon kattogni, hogy masokra irigykedjenek es doglegykent egyik munkahelyrol a masikra vandoroljanak par havonta :)

A jo munkaerot altalaban megfizetik - en legalabbis eddig megkertem az arat a munkamnak. A visszhangok alapjan vastagon megerem a penzt - nem is panaszkodik senki aki eddig alkalmazott. Iaz 42 evesen az 5. munkahelyemet taposom, azaz pont nem az ugralos tipus vagyok.

Bar fiatal koromban nekem is volt egy hely ahonnan masnap kileptem.
Nem vagyok buszke ra, de probaido alatt ugye ez nem etikatlan.

Suksori 2017.06.04. 15:17:53

@martineden:

ez egy troll, tkp. a normális vállalkozókat járatja
de erről szól a blog.hu, pár idióta troll nyomja a magáét, vannak a tipikus fidesztrollok, vannak széljobbos trollok, felsőrétegbeli trollok, vállalkozó trollok, ilyenek.
bár igazából ahogy láttam, az átlagmagyarnak nem igazán van több esze mint neki.

Suksori 2017.06.04. 15:18:58

@CoolKoon:

egyetlen hozzászólásomban sem állítottam ilyet, ennek ellentétét ill. a kategorizálás hibásságát igen.

Suksori 2017.06.04. 15:21:06

@Suksori:

nálunk az emberek többségének nem jó, egyebek között mert

-"félperifériának" számítunk a jelenlegi rendszerben, kicsi tőkeszegény nyitott gazdaság
-a vezetés rossz, kártékony, régen is az volt ez a mostani meg talán az eddigi legrosszabb
-sok a tisztességtelen/hülye, ezek egy részének elég nagy a befolyása bizonyos körökben

igen, a fiatalok jelentős hányada akkor teszi jól, ha lelép.
a következményekkel meg nem törődik.
nem szép, de ez van.

NBarbieReloaded 2017.06.04. 15:22:05

@Pdudas: kb. 11% az otthoni SZJA rész és kb 8 a TB.
Nyugdij rész szerintem nincs benne kötelezően, egyenlőre, azt hiszem pár éven belül már valami 5% körül kell majd fizetni. Most ugy van, hogy te önkéntesen fizethetsz ilyen magánnyugdij jellegű dolgot és a munkáltató is megtoldja azt annyi százalékkal, amennyit te is fizetsz (max 5%-ig ha jól tudom).
Amúgy az alap nyugdij nem tudom itt mennyi, engem még sok évtizedig nem fog érinteni, nem néztem utána. Mint ahogy azt se tudom, otthon mennyik ezek a százalékok.

nzk 2017.06.04. 15:22:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ahhahhahhh..., már van 1, köszi. mit szeretnél, hogy nézzek ki? :)

Suksori 2017.06.04. 15:25:09

@nzk:

azt elfelejtette megemlíteni, hogy legyen kellemes beszédhangod:)

Pdudas 2017.06.04. 15:25:31

Visszaterve a vendeglatasra:

Otthoni munkam utolso 10 eveben volt nemi ralatasom a vendeglatasra.
A vendeglatas akkor a kovetkezo keppen mukodott:
- jo kaja bevonzza a vendeget, van rajta mondjuk tisztesseges haszon, de ez igazi hasznot az italon lehetett megkeresni. Azaz ha a kaja haszon x, a pia haszon az 5x.

Azonban az egesz team egy kozos profitert dolgozik, abbol kapjak a fizetesuket a pincerek/takaritok/szakacsok/kezilanyok/mosogatok/stb - a maradek jo esetben a tulaje.

Jo helyeken bizony a pincerek kemenyen jattoltak a sefeknek, hiszen a jo kajaert kaptak a tisztesseges jattot a vendegektol, igy erdekukben allt a sefekkel joban lenni. Nem alkalmankent, hanem osszeszedetek es ho vegen szetosztottak egy szisztema szerint (ki mennyit dolgozott, szabadnapozott, stb.).

Nem tudom ezek mennyire mukodnek manapsag - eleg keveset jarok mar Magyarorszagon. Azaz az alapber melle kaptak szep osszegu jattot is (jobb helyeken). Nyilvan ez nem minden sarki lebujra igaz, de azert a sefeket is lehet ilyesmivel motivalni.

2017.06.04. 15:31:40

@Suksori: Tök jók a hozzászólásaid. Szerintem tartsd a szintet, és ne menj le a személyeskedők meg a trollok szintjére.

Pdudas 2017.06.04. 15:34:29

@Suksori: a szamarletrat azert illik vegigjarni. Azaz nem lesz a 22 eves top manager egybol. Sefeknel is jol irja a poszt szerzoje, hogy nem lehet egybol egy hires vendeglo konyhajat rabizni egy ujoncra. Egyszeruen nincs meg a tapasztalata.

A mai generacio azonban tenyleg 1-1.5 ev alatt mar manager szeretne lenni, mert nekeik azt mondtak az iskolaban is.

Sok ilyen kis 'elszallt' fiatalt lattam, vandorolnak cegrol-cegre, de csak kevesekben van meg az a szukseges plusz amitol jo munkaerove valnak.

Talan kozhely, de szerintem a 9-17 irodaban eltoltott idotol nem lesz valaki jo munkaero. Kell a munkaja iranti erdeklodes, a tobbet akaras, a fejlodes termeszetes akarasa. Pedig a mai fiatalok nagy resze marha lusta. Ha nem mondasz nekik valamit, akkor meg veletlenul sem csinaljak meg maguktol, akkor sem ha mar a szemuket szurja...

Teny, hogy nehez jo embert talalni. Pedig ez (mi felenk) nem fizetes fuggo dolog.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 15:40:01

@Suksori: Így van.
@nzk: Tudom hogy biztos megfelelnél.:P
@Pdudas: Én például 2 és fél évet voltam az előző helyemen.
Abból kettő teljesen fölösleges volt de én voltam a farok,hogy nem léptem hamarabb.
De szerintem az én szakmámban kevés helyen vannak jól megfizetve az emberek (nem hevi 300 órával kéne relatíve jól keresni).
Vagy mehetsz albánhoz minden nap dolgozni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.06.04. 15:42:14

@Pdudas: Ebben is van valami.
De mindkét oldalnak meg van a maga igazsága.

Lángharcos 2017.06.04. 15:42:26

@SHRV: Aki kimegy Angliába és többesben bérel egy lakást, vagy akár egy szobát, az ezekkel a megszorításokkal bőséggel félre tud tenni, még szakmájától eltérő, kuli munka mellett is.
Idehaza viszont ezzel a felállással jóformán csak kijössz hóvégéig a béredből. Ahogy telik az idő, egyre kevésbé vagy rugalmas ilyen téren.

Suksori 2017.06.04. 15:49:07

@Pdudas:

egyszerűen más az igény, más a mérce, a lusta amúgy nagyon homályos fogalom.
jelenleg annyira problémás szinte minden terület, közoktatás, szakképzés-felsőoktatás, munkahelyek, stb. hogy ha valaki nem fanatikus, nem munkamániás, igazán lelkes és magasan képzett "senior" munkaerő létrejötte szinte reménytelen.
sok helyen, sokan "elkúrták", helyrehozni csak részben lehet és akkor is csak hosszú idő alatt. lehetne.

Pdudas 2017.06.04. 15:50:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
a baj az, hogy manapsag ketkezi melost talalni kb lehetetlen kuldetes.
Senki nem akar igazi melosmunkat vegezni - mindenki irodai vagy valami kreativ melot szeretne. Azonban a vilag nem tud ennyi 'lehuto' fiatalt felvenni. Aztan lesznek a csalodott emberek, akik nem lettek igazgatok 1.5 ev alatt :)

Kozben nincs aki kerteszkent vagy komuveskent melozzon - az a mai gyerekeknek mar degradalo...

Pedig nemelyik ketkezi melos siman megkeresi egy kozepvezeto fizeteset - sot joval tobbet is.

Bambano 2017.06.04. 15:50:57

nem ártana pontosítani a cikket, mert nagyon nem mindegy, hogy az 500/hó az nettó 500 vagy bruttó. Mert bruttó 500 egyáltalán nem sok ezért a melóért és kicsit sem csodálkozok azon, hogy nem vállalja kevesebbért.

mostanra begyűrűzött a nyugati piacgazdaság, a séfeknek is igazodniuk kell.

Pdudas 2017.06.04. 15:56:56

@Suksori: a lusta valoban nem a megfelelo kifejezes. A szarik bele a megfelelo.

Villog az irodaban a vilagitas, nem megy a klima, nem mukodik a telefon, stb - erre lusta egy ticketet nyitni az uzemeltetesnek, hogy megcsinaljak? Akkor uljon ott a sajat leveben fove meg a villogo lampa alatt. Az ilyen az Taigetos+...

En mondjam meg neki, hogy mit tegyen ha valami kenyelmetlen?

Bezzeg ha nem megy a net, (ami nem szukseges a munkajahoz) akkor rogton vilagvege van :)

Pdudas 2017.06.04. 16:00:03

@Bambano: a nettot kizarnam - ha meg netto lenne a 22 eves kezdo sef fizetesi igenye, akkor jogosan nevet az arcaba a cikk szerzoje...

Suksori 2017.06.04. 16:03:02

@Pdudas:

extrém példának hozta, szembeállítva 200-280 nettóval.
szóval gondolom hogy nettó volt, ha bruttó, nem lenne értelme extrémnek nevezni

2017.06.04. 16:18:57

@Suksori: Biztos Lengyelországból meg Szlovákiából is a gonosz zorbány miatt mennek el a fiatalok.. Hiába, a fidessmaffia keze messzire elér..;)

zsolt1214 2017.06.04. 16:29:19

A szakács helyzetet ez a cikk nem tükrözi. Ez egy fantázia. Fizetett szabadságom azóta nincs mióta dolgozok. Azaz 12 éve. 4órás bejelentés mindenhol. Napi 12 óra átlagban de inkább 15. Adó visszatéritésről soha semmilyen szó sincs. Ha jön egy ántsz ellenörzés legyek lojális a céghez. Bezzeg ha én beteg lettem ő lojális hozzám? -szép autóm a szép ház elött nem nekem van. Cigánykodtak a dolgozókkal az elmúlt években most vissza nyal a fagyi.

zsolt1214 2017.06.04. 16:31:00

Mutassatok már netto 220 280 fizetést. Hol adnak ennyit? Ennek a számnak a bruttójával tisztában vagytok?

Meridian74 2017.06.04. 16:32:47

@Étteremkritikus: "A mai fiatalokra jellemző, hogy mindent azonnal akarnak, pályakezdőként 300-400 ezres fizetést, huszonévesen félmilliót. Persze azon meglepődnek, hogy ezért dolgozni is kell :) "

nem vagyok fiatal (sem pedig szakács) dolgoznék is sokat, de mégsem adják meg azt amit írtál... pedig önképzem magam, anyagilag is sokat beleáldoztam és áldozok is, meg időben is, és mégse. Hülyének néznek, mikor nettó 240-260ezret kérek (pedig 350-400-at szeretnék) rendszergazdaként... nem 500-at, a felét.

Meridian74 2017.06.04. 16:37:20

@Pestépítő: "200 nettó fizetés amikor egy albérlet 100e-nél kezdődik. Ha ha. Törvény által adott fizetett szabadsággal hivalkodni, na meg is érdemli ez a vállalkozói réteg az y generációt meg a munkaerő hiányt. "

Ebben nagy igazság van. Egyébként ja, megérdemlik az Y és Z generációt. Én az X-hez tartozok, le se szarnak, de sebaj, hamarosan értékelni fognak minket, meg visszasírni.

GiaMarie 2017.06.04. 16:40:41

@Pdudas: Srácok, itthon bruttóban is extrém. Ezt legálisan ki tudnák termelni a mekik (ott amúgy nem is fizetnek rosszul) , a Mák Bistro, Déryné, stb. De ez kb a vendéglátóipari egységek 5-10%-a országosan. Ehhez MINIMUM netto 100 milliós árbevétel kell a nullszaldóhoz. Azt már tényleg csak halkan súgom, hogy az ezt az "álomösszeget" teljesítő éttermek 80%-a Budapesten van. Adja magát a kérdés: mindenki más zárjon be? Ez lesz a vége, ha senki nem dolgozik kevesebbért. Lehet mondani, nem kár érte. De sajnálni fogják a "chefek" is (teszem hozzá, jelentős részük olyasmiket tesz az asztalra, aminél bármikor jobbat dobok össze a hátam mögött egy átlagos film reklámszünetében) mikor megszűnik az álláshelyek 90%-a. Persze tudom, ez nem így fog bekövetkezni, hirtelen, hanem szépen lassan. Vegyük a 15% szervízdíjat, amit most be akarnak vezetni. Ma a vendéglátást itthon a SZÉP kártya pumpálja. Attól, hogy az árak emelkednek, a SZÉP kártyára nem megy több pénz. Az ágazatba nem kerül több pénz. Az étterem nem vizes zsemle - annak az árát kis túlzással bármeddig lehet emelni, mert az ember fogcsikorgatva kifizeti - ez egy luxus kiadás, amiből elsők közt adunk le, ha forráshiányosak vagyunk. Szóval, ha az árak mindenhol 15%-kal emelkednek ,akkor eggyel alsóbb kategóriás helyre mennek majd. Vagy 1 nappal kevesebbre, ez lényegtelen a végeredmény szempontjából. Ha 15%-kal emeled az árakat, 5-10% kihullik erről a piacról. Ha a zsemle árát is emelik, akkor is innen fog kiesni a pénz. Meg akkor is, ha a villanyszámlát emelik, vagy a mosóport. Ingoványos talaj ez. Persze elmehet mindenki külföldre, itt meg majd nem lesznek éttermek. Végül is, nem egy világtragédia. Van olyan chef, akinek a hozzáadott értéke megvan annyi, hogy netto/brutto 500-ért tartsa a markát. Vannak is olyan éttermek, ahol megkapják. De ilyen étteremből relatív kevés kell, fizetőképes kereslet hiányában. A többiek meg mehetnek majd a német autópálya mellé krumplit sütni a Burger Kingbe 3 műszakba. 500.000-ért, ez tény. Ez is egy megoldás, és valószínűbb, mint az, hogy itt repkedni fognak a bejelentett fél millás fizetések a kockásabroszosokban.

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 16:45:43

@GiaMarie: de pl Németországban hogyan tudja kitermelni egy családi szálloda a havi 2000euró nettó fizetést?

zsolt1214 2017.06.04. 16:49:04

@Sexual Harassment Panda: ugy hogy az állam vezetők nem lopják szét az országot és nem 27szazalékos az áfa.

Meridian74 2017.06.04. 16:49:40

@nzk: "szállodában dolgozom londonban. a mi szakácsaink az elmúlt hónapot 0, azaz nulla szabadnappal dolgozták végig, napi 15-16 óra munkával... hullafáradtak, zombik, de nem nyafognak, csinálják. magyar mondjuk 1 sincs köztük... "

Kérdés: megéri-e? Mert valamit valamiért, ugye...

BiG74 Bodri 2017.06.04. 16:49:41

Rokonom szakácskodott 4 óra bejelentettel, napi 12-14 órával heti 3-4 nap, netto 100 eFt -ért. Végre otthagyta.

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 16:50:52

@zsolt1214: de egy ottani szálloda hogyne tudnáj ezt kitermelni 60 alkalmazottra??

GiaMarie 2017.06.04. 16:54:49

@Sexual Harassment Panda: Úgy, hogy almát hasonlítasz körtéhez. Az egy jóléti demokrácia, rég óta. Ott még neked sem, aki magyar vagy ,a szemed nem rebben, ha ugyanaz az eszpresszó, amit itthon 400 Forintért tesznek eléd (és már pofátlanságnak érzed! ) 3,5 EUR-ba kerül. És ott sem drágább a babkávé! Ott azért ennyi, mert netto 2000 EUR a fizetése annak, aki a csészédbe tölti, pontosan ebben különbözik attól, amit Budapesten kapsz. De ha én ma kiteszem, hogy mától a kávé nem 400 Forint, hanem 1300, akkor két hónap múlva bezárhatok. Ott meg tudod fizetni a 3,5 Euros kávét, mert a multiban az adminisztrátor meg 3000 EUR nettot kap. Én akkor sem kérhetnék ennyit ugyanazon cég magyar leányánál, ha külker vezetőként interjúztatnának. Ez egy nagyon sok rétegű probléma, és nem az lesz a megoldás, hogy a szakácsok nem dolgoznak kevesebbért, mint fél milla brutto. Ezt nem azért nem fizetem ki vállalkozóként, mert ha megtenném, nem vehetném meg a harmadik BMW cabriomat, hanem azért, mert ha kifizetem, minuszos leszek, és akkor már tényleg értelmesebb bezárni. Ezért kapsz a magyar éttermekben moslékot drágán - nem lehet találni a gazdasági törvényszerűségek adta bérért normális szakácsot, EZÉRT mindenki felvesz egy alulkvalifikált konyhást, aki magát chefnek nevezi. Aztán amikor már ezek sem dolgoznak, akkor jön az, hogy bezárunk. Egy darabig leadok a hasznomból, de fizetni azért, hogy szolgáltatást nyújthassak nem fogok :)

Pdudas 2017.06.04. 16:55:56

@GiaMarie:
a valtozas az szinte torvenyszeru. Ennyiert az uj generacio nem fog dolgozni - a regi meg egy ido utan mar nem lesz eleg fiatal es tettrekesz, hogy ennyiert megcsinalja.

Akkor johet az altalad vazolt megoldasok valamelyike. Vagy valami mas (pl: mirelit konyha). Mirelit annyira nem lehetetlen otlet - pl a Giovanni Rana fele olasz tesztas etelek kb az ettermekben keszult olasz etelek nagy reszenel jobb minosegu keszetelt eredmenyeznek - az sem lehetetlen, hogy erre megy majd a vendeglatas (bar nem lenne szep irany).

En arra szavaznek, hogy szep lassan altalanos eletszinvonal emelkedes soran a fizeteokepes kereslet kepes lesz finanszirozni a szukseges aremelest.

Az otthoni vendeglatas eleg olcso - lehet meg emelni az arakon.
Azonban nem csak az arakon, hanem a minosegen is csiszolni kellene.
En izles vilagilag eleg messze vagyok a blog fo iranyatol a fine diningtol (holott munkambol kifolyolag napi szinten talalkozom vele). Az a masik veglet (amit szerintem felesleges eroltetni a tomegeknek). Aki olyat akar az olyan helyre megy - de a nagy tobbseg az (szerintem jogosan) mast szeretne.
Jot enni, jo aron, normalis kornyezetben. Ennyi.
Jo alapanyagokbol, rendesen elkeszitve.

De ki vagyok en, hogy megmondjam mi legyen? :)

zsolt1214 2017.06.04. 16:56:49

@Sexual Harassment Panda: a baráti köröm fele ausztriában dolgoztak dolgoznak. Rendesen adóznak igy van sok pénz az államháztartásban és így lehetnek magas fizetéseket biztosítani. Fekete bejelentés nem nagyon van. És másképp dolgozol te is ha az alapvető jogaiddal élhetsz. Mint fizetett betegszabadság, és szabadság.

Pan Modry 2017.06.04. 16:56:57

@Suksori:
Szerintem hulyeseg lelustazni barkit is, amikor normalis fizut adtak plusz normalisan viselkedtek velem, akkor kozel a maximumot kohoztam magambol, ha meg bunko volt a fonokom akkor meg kemenyen minimalizaltam a munkat amig fel nem mondtam. Ez a piacgazdasag, bar a komcsi hozzaallasu, alkalmazottat abuzalo ugynevezett vallalkozoknak ez nem tetszik, hat vegre uj idok vannak, es ez igy van jol! Aki tonkremegy ebbe, az ne vallalkozzon, mert nem eletkepes a mai vilagban mint vallalkozo, ez az evolucio. ( egyebkent a kommentem nem vita veled, csak kiegeszites)

Meridian74 2017.06.04. 16:57:12

@Sexual Harassment Panda: "én próbálkozom, de senki sem akar ingyen alámfeküdni:( "

Hehe... akkor csinálj fel egy jobb kurvát, aztán vedd feleségül. Azt mondják: kurvából lesz a legjobb feleség. Persze, nem minden mondás feltétlenül igaz...

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 17:01:39

@zsolt1214: igen, azt én sem értem hogy a törvényes szabadság miért olyan nagy privilégium

zsolt1214 2017.06.04. 17:07:08

@Sexual Harassment Panda: mert amikor szabadságon vagyok egy forintot sem kapok. Mielött elmegyek szabira le kell dokgoznom gyakorlatilag annyi napot hogy legyen pénzem enni. 10 nap szabi 10nap minusz.

Sexual Harassment Panda 2017.06.04. 17:08:26

@zsolt1214: ne már.
Nekem 5 hét fizetett szabadságom van

GiaMarie 2017.06.04. 17:15:00

@Pdudas: Én viszont pont ezt nem látom - itt jön be a rohadt magas járulék + rohadt magas ÁFA kombó. A magyar átlag fizetés netto 190.000 Ft - lássuk be, ez is egy erősen torz adat már önmagában! Ez kb netto 10.000 Ft egy átlagos munkanapra. Ha megemeljük az éttermi árakat a német szintre, drasztikusan esni fog a kereslet. Ld: 1300 Ft-os kávé. És ez a nagy baj, hogy nem egy fokozatos bérfejlesztés jött be, hanem most hirtelen mindenki egyik pillanatról a másikra nyugati béreket akar (és persze hozzá ne legyen ám áremelés, mert az úgy nem egy nagy poén, hogy ha a bérem 200.000 helyett 400.000 lett, de ezzel párhuzamosan egy lakás 10 helyett 20 milla, egy zsömle meg 15 helyett 40 forint) Márpedig a k***va magas ÁFA és a k***va magas járulékok miatt máshogyan nem lehet bért emelni. Túl nagy az adóolló. Ebben az adórendszerben mindig akkora árcédulát kell a termékre/szolgáltatásra akasztani, amit az átlag nem tud megfizetni, ha normális bért akarunk adni.

VT Man 2017.06.04. 17:15:48

@Derwish:
"volt olyan hely, ahol csak netto 180-200 at keresett, ami Budapesten a 100 ezres albérlet mellett semmi"

Londonban 1100 font a minimalber, de garzon se nagyon van 1000 font alatt.

Altalaban tobben osszeallnak berelni. Magyarorszagon miert nem lehet?

VT Man 2017.06.04. 17:23:39

@GiaMarie:
"Ld: 1300 Ft-os kávé"

Ne vicceljunk mar, a 3.6 fontos (1300 Ft) kave meg Londonban is draganak szamit. Bar budapesten mar a legtobb etterem es vendeglatohelynek az arai a kulfoldiek zsebehez vannak merve (azert meg kicsit olcsobb, mint nyugaton).

John Doe3 2017.06.04. 17:37:43

@GiaMarie: Sajnos, teljesen igazad van. És nem látom a megoldást...

Suksori 2017.06.04. 17:42:20

@Pan Modry:

így van.
viszont jó megoldás nincs, mert vagy marad az éhbér, vagy számos vállakozás tönkremegy, egyik sem jó.

Bambano 2017.06.04. 17:43:05

@Buchhalter: "Különben sosem értem mint közgazdász ,hogy adott országban miért jó leszorítani a béreket ami hosszabb távon tönkre vágja a belső fogyasztást és az szép lassan tovább gyűrűzik mindenhová":az elég baj, ha te, mint közgazdász, nem látod, hogy miért gond hatékonyságnövekedés nélkül emelni a béreket.

Meridian74 2017.06.04. 17:46:21

@zsolt1214: "és nem 27szazalékos az áfa. "

15%. Amúgy nem az ÁFA a probléma, mert 15 és 27% között 12% a különbség csak...viszont a bérekben 300-500%.
12% vs 300%, érzed a különbséget, ugye... de amíg a többség éhbért kap, addig az éttermekben nem lesz forgalom, mert nem lesz (nincs rá) fizetőképes kereslet (igény az volna, de pénz hijján nem megy senki sem étterembe, legfeljebb a fapadosba, 'ócsóba). Ezért aztán a legtöbb éttreme áron alul adja a kaját, amihez trükköznie kell: 4-6 órára jelenti be a munkavállalót, hoyg adót spóroljon meg, túlórát nem fizet, kevesebb embert alkalmaz, és a kaja minőségén is spórol.
Ez amúgy nem az éttermek hibája elsősorban, hanem az egész rendszeré. Ugyanis ha lenne elegendő forgalom és fizetőképes vendég, akkor a vendéglő tulajdonos sem vacakolna a bérekkel. Viszont ehhez az kelene, hoyg mindenki tisztességes bért kapjon. A megélhetés ára már a nyugatihoz közelít, az adórendszerben amúgy nincs különbség, sőt! A németeknél svédeknél már kevesebbet fizetünk! Ugyanakkor a bérek a béka segeg szintjénél maradtak, ez viszont visszafogja a fejlődést. Szóval amikor a faszfej köteles arról beszél, hoyg az alacsony bérek előnye magyraországnak, az színtiszta baromság. Ha a bérek közelítenének a nyugatihoz, akor sem mennének haza a multik, ugyanis piacot semmiképpen nem akarnának veszteni. És még mindig kevesebbet kell nekik itt fizetniük, amiért többet hajlandóak teljesíteni a munkavállalók, mint otthon. Nem mellesleg a multik "otthonában" is munkaerő hiány van, mert ott még többért akarnak melózni a saját honfitársaik. Amit szemétrevaló pakikkal meg niggerekkel akarnak kipótolni, ami viszont nem működik. Szóval nem mennek ezek innen sehova sem, mert itt állat módjára is hajlandó dolgozó emberek vannak, és nem terrorista muszlimok, akik köpnek az egészre. Persze az már más tészta, hogy az újabb generáció csak tisztességes bérért és körülmények esetén hajlandó dolgozni. Igazuk van.

Bambano 2017.06.04. 17:50:06

@Pdudas: bruttó fél misinek a nettója most 330 körül lehet a webes kalkulátorok szerint. ha hozzáveszem, hogy ezért biztosan nem 40 órát kellene dolgoznia, hanem valószínűleg többet, akkor nekem nem tűnik olyan veszett soknak. ha napi 10 órát dolgozik heti hat nap, akkor már nagyságrendileg 180 nettóra jönne ki (saccolás, nem pontos szám) ugyanaz a bérszínvonal 40 órás munkahétre. Az meg nem sok.

gondolom a szokásos probléma merül fel: a vállalkozó több munkát várna el, mint amennyiért fizet, mert az neki nyereség.

John Doe3 2017.06.04. 17:50:12

@GiaMarie: Hivatalos adat szerint a magyarok 70%-a kevesebbet keres, mint a statisztikai átlag (ennyire aszimmetrikus az eloszlás). A 30% meg nem tud akkora forgalmat produkálni...

Meridian74 2017.06.04. 17:59:07

@VT Man: 2005-ben randiztam egy csajjal... késett vagy 4 órát, szombat délutánból így szombat estefele lett végül. A Ferenciek terénél taliztunk, és mivel elment az idő, így csak sétáltunk egyet a környéken, leültünk a környéken egy utcai résszel is rendelkező kávézóba csak úgy spontán... egy kávé és egy ásványvíz valami cirka 1300 Ft volt. A csaj elnézést kért tőlem, nem gondolta volna hogy ilyen sokba lesz ez nekem. Én nem sajnáltam a pénzt - mondtam is neki ne szabadkozzon, nem probléma ez nekem -, amúgy is eredetileg egy indiai étterembe invitáltam volna. Mondjuk a csaj annyira extra jól nézett ki és ráadásul döbbenetesen magas is volt (amit kedvelek) az önbizalmam meg annyira pici, hogy később már nem hívtam fel, hogy akkor pótoljuk be az elmaradt éttermes randit... talán kár, talán amúgy is hiábavaló lett volna (sztem nem jöttem be neki, ha elnézést kért amiatt hogy extra "költségbe vert"), de csak annyit akartam mondani: azért vannak olyan helyek ahol már most is kerül egy kávé 1300-ba, és vannak vendégek is erre.

Suksori 2017.06.04. 18:02:10

@Meridian74:

de milyen kávé?
ha espresso, akkor nagyon durva.

Pdudas 2017.06.04. 18:03:54

@Bambano: nem az osszeg a nagy, hanem a tudas kicsi.
Palyakezdo sef nem kap ennyit. Szerintem jogosan.
Dolgozzon 1-2 evet, szerezzen tudast, aztan szepen, fokrol-fokra bizonyitsa be, hogy megeri a munkaadojanak.

Addig azonban ne tamasszon irrealis elvarasokat. Ennyi.

tremoló 2017.06.04. 18:05:44

Halihó. Jó poszt. Ez sajnos nem csak a ti szakmatokban van így. Szerintem ez manapapság általános jelenség. Van viszont még egy jelenség, amit megfigyeltem. A valódi szaktudás értéke kezd elveszni. Ugyanis ez a generáció kezd főnök szerepkörbe jutni. És ezek bizony a szakembereket vagy eltajarítják, vagy elükdözik, ugyanis nem bírják elviselni, hogy egy beosztottjuk jobban tudjon valamit náluk. Hosszú távon ez az elgagyisodás nagyon veszélyes folyamat. És ez tetten érhető nem csak szakmai, hanem össztársadalmi szinten is. Nem tudom mikor lesz újra reszpektje a tudásnak, a szakmaiságnak, de ha ez így megy tovább, annak szerintem nagyon rossz vége lesz. A probéma már ott kezdődik, h nem tudják azt sem felmérni, h ki milyen szakmai szinten áll. De talán igény sincs rá.

Pdudas 2017.06.04. 18:08:04

@Suksori: olaszok csinaltak jol.
Par eve mikor ott dolgoztam a kave ara maximalizalva volt.

Normal kavek max 1 Euro, valamivel feljavitva tan 1.5, alkohollal feljavitva ( corretto) meg tan 2-3 Euro volt a max amit elkerhettek rte

Nem tudom ma meg letezik-e ez a szabalyozas.

Buchhalter 2017.06.04. 18:08:55

@Bambano: ezt hatékonyság növekedés dumát hagyd meg létszi a munkaadóidnak mitingen,mert ez egy bulshit szöveg az ajkaitokról! Korbáccsal és hülye dumával már itt kelet-Európában se lehet hülyíteni az embereket! Mostani munkahelyemen a főnököm ezt az ócska dumát abba hagyta.Jééé a szar szakmunkásai kelendőek Németországban és Ausztriában havi nettó 1500-1800 €-t bejelentve és max napi 10 órás meló.Na erre varrjál gombot hatékonyság Úr.Ugyanazt csinálják ugyanazon a külföldi telephelyeken és ugyanabban a tempójukban!!

Pdudas 2017.06.04. 18:15:31

@Buchhalter: letezik hatekonysag noveles, csak az nem szavakbol all.
Jobb korulmenyek, jobb fizetes, kepzesek, dolgozoi elegedettseg merese, premizalas, stb...

Egyik sem csak bullshiteles a vezetoseg reszerol :)

2017.06.04. 18:20:59

@CoolKoon:

Ki lehetne fejteni, de annyi esélyt sem látok, hogy a helyzet normálisabb legyen (kivéve egy rendkívül kemény külső környezeti inger hatására), hogy annyi időt szánjak rá, hogy bővebben kifejtsem. Már maga a feldobott téma olyan súlyos társadalmi tévutat jelent amiből kb. rakétával lehet kimenekülni.
Pedig a megoldás még most is létezik és mindenki szeme előtt van.

Buchhalter 2017.06.04. 18:28:49

@GiaMarie: nem tudom de úgy tűnik már túl sokat vergődsz.Menj el fűrödni azt szarj bele mindenbe! Ne hari ,de amikor az élhető helyeken az albérlet 2 főnek 100-120 ezer+ rezsi és a lakás panel! 15-16 millió az új építésű meg 25-35 millió ne gyere már nekem azzal,hogy az átlag proli éljen és boldoguljon nettó 200-ból!Pályakezdőnek még oké,de egy tapasztalt munkaerőnek már nem! És a munkaerő piac erre lépett is hiába höbörögsz. Nettó 200-ból még egy használt autóra is nehezen spórolsz össze.Kicsit gondolkodj mielőtt vagdalkozol! Lassan már mindenhol nyugati árak vannak nálunk is.Tudom ,mert én intézem a melósaink albérletét és vicc,hogy lassan már egy szinten leszünk a német és osztrák ingatlan árakkal ,de a bérek nem! Most az adókkal is vagdalkozol ,de ha banán köztársaságot akarsz mint Salvador vagy Panama ahol tényleg kurva alacsony az adó ,de cserébe jönnek a helyi gengek és vagy fizetsz védelmi pénzt vagy ki irtanak a családoddal együtt.Szerintem ezt te se akarnád én meg pláne nem.Ha nem megy a vállalkozás inkább amíg lehet szállj ki belőle és indulj új lappal.Most én is váltani akarok a párommal ,mert nem vagyunk hajlandóak szar bérért dolgozni több éves tapasztalattal és még le is ugatnak heti szinten.

Buchhalter 2017.06.04. 18:42:20

@Pdudas: oh je már megint egy Önjelölt süketelő ,hogy a kétkezi munkásnak középvezetői fizetést adnak!Ezt mond el a cégünk magyar telephelyén dolgozóknak(hegesztők,vasbetoszerelők) Okosba megoldva(minimál bér+ boríték) nettó 200 ezer! Szerinted miért mentek ki a szakmunkások is tömegével?Kinti cégekkel van kapcsolatom és ott érdekes megadják a normális bért amiből megélsz (nettó 1500-1800 €) heti 5 nap ,max 10 óra. Ebből már lehet bérelni egy tisztességes lakást ,jut kajára és még tud félrerakni is. Élni és élni hagyni.Na ez hiányzik az itthoni munkaadói és politikai garnitúrából.

VT Man 2017.06.04. 18:47:41

@Meridian74:
"azért vannak olyan helyek ahol már most is kerül egy kávé 1300-ba, és vannak vendégek is erre"

Igen, van, de az nem a magyaroknak van. Oke, egyszer egyszer kikohogi egy magyar is, de nem ugy, mint egy kulfoldi.

Bambano 2017.06.04. 18:55:59

@Pdudas: nem kell ezt túlbonyolítani, egyszerű, mint a faék.
a munkavállaló előtt két lehetőség van: van választási lehetősége vagy nincs. ha nincs más munkaajánlata, és nagyon kell a zseton, akkor fogadja el a kisebb fizetést. ha máshol többet kínálnak, oda kell menni.

ugyanez a tulajdonos szempontjából annyi, hogy van másik jelentkező a munkára ennyiért, akkor őt kell felvenni. ha nincs, akkor felveszi ezt annyiért, amennyiért kér, vagy megcsinálja a melót a saját két kezével.

tökre értelmetlen azon siránkozni, hogy x forintért mennyi gyakorlattal rendelkező jelentkezik. a magyar munkavállalók rájöttek, hogy pár éve megszűnt a nyugatiak munkaerő-bevándorlási moratóriuma, tehát a magyar munkaerőnek hirtelen sokkal több választási lehetősége lett, mint néhány éve. így ők egy nagyobb piacon kialakult bérhez igazodnak. ezt a magyar munkaadóknak is meg kell végre érteniük, mert nincs más lehetőségük. ma már sokszor nem az van, hogy tömegesen keresik a munkát a munkavállalók, hanem az, hogy nincs elég munkavállaló. keresleti piacon az eladó diktál.

ha a munkaadók nem hallják meg az idők szavát, menjenek tönkre. ezt mondja úgy a közgazdaságtan, hogy piactisztító ár.

az is csak üres fecsegés, hogy mi van, ha túl sok/minden cég tönkremegy. mi lenne, beállna egy másik piaci egyensúly. elkezdenek tönkremenni a cégek, nő a munkaerő felesleg, lemegy a bérigény, a hatékonyabban termelő cégek az alacsonyabb bérigénnyel már megmaradnak. ennyi.

GiaMarie 2017.06.04. 18:59:25

@Buchhalter: Én alapból naponta kénytelen vagyok ezen vergődni, mivel ebből élek. Tologatnom kell a költségeket, nyereségeket, elmegy-e a munkaerő, stb. Ez a jelenlegi helyzet az éhezők viadala konkrétan. Normál munkaerőt nem tudok megfizetni, mert a bérigényekben már elindultak a nagy igények, de még mindenki ellen tart, és nem leszek én az első, aki emel 30%-ot ugyanarra a termékre/szolgáltatásra, amit a szomszéd utcában kizsákmányolt munkaerővel 30%-kal olcsóbban adnak, mert akkor együtt döglünk éhen a kedves munkatárssal fél év múlva. Marad az, hogy elkezdek pályakezdőt felvenni, meg ötven éven felülit, aki még hajlandó alacsony bérért dolgozni. Mellette megszakadok, hogy figyeljem, kontrolláljam, javítgassam. Nem veszekszem, tudom, ennyiért ezt várhatom el. Viszont nem opció, hogy vegyek fel kompetenst netto 200-ért, mert akkor nem hogy osztalékom nem marad, hanem fél évig sem tudnék működni, annyi pénzt kéne betennem. És akkor hasonlítsunk almát az almához: ha ugyanez a cég Szlovákiában működne, az ottani adórendszerben, akkor változatlan osztalék kivétele mellett gondtalanul tudnék az alkalmazottaimnak az ÁFA különbségen megmaradó 7%-ból dupla bért fizetni a mostanihoz képest. Szóval, kis matek után látszik, a forgalom megvan, üzleti terv jó, simán megfojt az adórendszer.

Bambano 2017.06.04. 19:04:31

@Buchhalter: példa: megveszed a teszkóban az ütvefúrót 8 ezerért, vagy megveszed a hiltit 40-ért. a teszkós ütvefúróval ki tudsz fúrni 8 lyukat egy óra alatt, de kétóránként pihentetni kell, mert elolvad, a hiltivel meg 10-et, és semmi baja. ha belátod, hogy a rendes szerszám javítja a hatékonyságot, akkor a munkásod hozzáadott értéke nőni fog, így több fizetést adhatsz neki. ráadásul úgy, hogy neked több bevételed lesz, így jutni is fog.

triviális másik példa, hogy lerobbant teherautót kendácsolsz folyamatosan, hogy tudj szállítani, vagy veszel újat, és akkor nem a szervizudvaron fogod parkoltatni a munkaeszközödet?

harmadik példa: a régi cuccialista rába steiger traktor nagyjából 750 liter gázolajat zabált meg egy műszak alatt, ha rendesen dolgozott. a jd traktor meg kicsivel több melót végez el, és csak 400 litert zabál be műszakonként. melyiket veszed meg?

marczy 2017.06.04. 19:19:41

Nem a levegőbe beszélek, testvérem dolgozott szakácsként. Ehhez alázat kell, és hát rengeteg a munka, aki nem bírja, az nem is csinálja.
Sokkal nagyobb probléma az, hogy Ausztriában ugyanúgy 12 óráztatnak, te dolgozol, mint az igás barom, de amikor túlóraelszámolás van, fizetnek, mint a katonatiszt! Nálunk???
A 12 órázással önmagában az a gond, hogy nincs az embernek magánélete, amibe a család is beletartozik, és ez hosszú távon visszaüt, mert az egész család és rajtuk keresztül maga a melós is megsínyli, egyszerűen kiég. Lásd Japán. Lehet gondolkodni, miért nincs ott több gyerek. (Ott is egyre több embernek van elege a fizetetlen túlórákból, sokak számára ez egyszerűen nem perspektíva. Korea ugyanez.)

Nálunk sajnos az a fő gond szakmától függetlenül, hogy az ember lelkesedését, ha van neki, gátlástalanul kihasználják a munkáltatók. Ez Németországban elképzelhetetlen!!! Közmegelégedésre dolgoztál, köszönöm szépen, vége a munkaidődnek, menj pihenni, mert X hónap múlva is ugyanígy kell majd dolgoznod! És ez a nem mindegy! A kiégett melós nem fog minőségi munkát végezni. (Jó, persze, túlzok, de az alapmentalitás ez, te pedig az étteremből X év múlva is pénzt akarsz kiszedni.)

De tételezzük fel, hogy nem Németországban vagyunk. Ledolgoztad a 12 órát, a nap végére hullafáradt vagy,és ideges, és akkor mindezt jobb híján ráterheled az asszonyra meg a gyerekre, ha egyáltalán van, mert ha nincs, de szeretnél, akkor meg muszáj társasági életet élni, de ha erre sem jut időd, meg energiád, akkor szívó. És ez nagyon sokaknak nem perspektíva.
Na EZÉRT kell ezt valahogy kompenzálni, mert a vendég este, éjjel is jön.

Csak akkor lehet a 12 órás meló perspektíva, ha emberünk valóban hivatástudatból, a szakácsszakma szeretetéből, annak mély megismerése iránti vágyból táplálkozva megy a vendéglátásba. És igen, van ilyen ember, akinek a napi 12 óra sem sok, mert azt csinálhatja, amit szeret, de mint mondtam, a túldolgoztatásnál mindig figyelni kell arra is, hogy szeretnéd-e, ha ugyanez az ember X hónap múlva is a cégnél dolgozzon, jó minőségben. Ha beválik az embered, és folyamatosan tartani szeretnéd a minőséget, erre is gondolnod kell. Mert azt tapasztaltam, hogy pár újonnan nyílt étteremben a kezdeti lelkesedés után kezdett romlani a színvonal, vagy be is zárt. (Én most nem a Michelin-csillagos kategóriákról beszélek, hanem azon helyekről, ahol a kommerszebb kajákat is jó minőségben tudod enni, és ezért oda visszajártam. Máig emlékszem, hol lehetett az ország legfinomabb zúzapörköltjét kapni, az az étterem sokáig húzta, mára sajnos tönkrement, a főnök még bírta volna, de a város legatyásodott, csődbe ment egy elég nagy cég, a vendégkör így megfogyatkozott.)

A szakácsszakma szépsége nemcsak akkor mutatkozik meg, amikor megnyered a Bocuse d'Or-t, hanem sokkal inkább akkor, amikor a visszajáró vendégköröd sokadszorra is elégedetten áll fel az asztaltól.
Mert bizony valóban a vendég a legfontosabb résztvevő minden üzletben, az ő pénzéből tartod fenn az éttermet, ezért értelemszerűen óvatosan kell bánni a kísérletezéssel, ha a vendégeidet meg akarod tartani, de úgy hiszem, van egy szint, ami fölött már valamennyi teret kell adni az újításoknak. Én pl. nem szeretem, ha a Gundelbe mazsolát tesznek, de lehet olyan törzsvendég, aki szereti, ha kicsit megleped.

Hosszú távon nem is a fizetéssel lesz szerintem a probléma, hanem az egészségügyben és az oktatásban tapasztalható áldatlan helyzettel, ami miatt nem elég csak a magas fizetés, hogy itthon tudd tartani a jó munkaerőt. Addig is viszont főnökként marad a korrekt, emberi bánásmód az alkalmazottakkal, akik azért nem tisztelnek senkit és semmit, mert őket sem tisztelték. Hogy ez miért van így, abba nem mennék most bele, messzire vezetne. De ha hirtelen korrekt viszonyulást látnak, egyből megváltoznak. És ha főnökként példát mutatsz 1. munkafegyelemből, 2. kommunikációból - a beosztottad is így fog kommunikálni alkalmasint a vendégekkel!!! -, akkor a még meglévő jó munkaerőt meg fogod tudni tartani. Szétstresszelt emberrel nem lehet hosszú távon jó minőségben dolgozni. És nem fér bele a szakmai féltékenység sem, mert egy főnök sem él örökké.

"Ezeknél a fiataloknál" csak a mutatott példa ereje számít (nem a másik alkalmazotton való példastatuálás!), és persze ha nem hivatástudatból megy oda, akkor jobb, ha nem is megy. Sokkal nagyobb gond, hogy nálunk alapból rengeteg a demotivált, 30(!) éves korára kiégett ember, és ebben az oktatási rendszerünk is vastagon ludas, mert elavult módszertannal életszerűtlen dolgokat tanítanak kiégett, alulfizetett pedagógusok. Csak a szakma szeretete az, amit bele lehet nevelni a gyerekbe, és ez valóban csak a gyakorlat révén lehetséges, a humánum tehát az életszerűségben kell, hogy megmutatkozzon egy olyan gyakorlatorientált szakma esetén, mint a szakácsság.

Bambano 2017.06.04. 19:29:40

@GiaMarie: és miért nem működik ugyanez a cég szlovákiában? mi akadályoz benne?

Buchhalter 2017.06.04. 19:34:53

@Bambano: most akkor arra akarsz kilyukadni a gép példáiddal,hogy tanultabb emberekkel kell dolgozni? Vagy értelmezem úgy hogy drágább gépekkel többet termelek és a jól fizetett melós is többet termel?

Buchhalter 2017.06.04. 19:36:15

@marczy: messze a legjobb komment volt itt amit ide írtál! Sk igazság és jó ötletek vannak benne:

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.04. 19:43:24

@CoolKoon: Gülüszemű = Magyar Propagandaminiszter ?

Buchhalter 2017.06.04. 19:46:10

@GiaMarie: na nekem is van ismerősöm aki Szlovákiában vállalkozik és amit írsz nagyjából igaz,de ez az ismerős akinek Kassán kocsmája van elmondta hogy Szlovákiában kettős adózás van.Egyszer az államnak egyszer a helyi maffiának.És ez sajnos nem vicc.Bár nem Salvador ,de ők sincsenek még Nyugat-Európai szinten.Olaszország hogy ott tart ahol van arról a kiterjedt és mindent átszövő maffia is tehet.Nem véletlen,hogy az olasz emberek összefogtak az elmúlt 10 évben és több százezer ember az utcára vonulva tiltakozott a maffia túlkapásai és kizsigerelései miatt.Annyi eredménye lett,hogy miután pár kormány megbukott a választok miatt egy kis takarítást végzett,de nem elegendőt.Sajna mindig vannak élősködő ,társadalmi paraziták akiket valahogy le kell tudni kezelni,mert ha engedünk nekik felborul az egyensúly és akár egy ország is belebukhat hosszú időre .Lehet őket politikusoknak,bankároknak ,maffiózóknak,vagy segélyleső dologtalanoknak nevezni nem szabad őket hagyni.Abban van féligazságod,hogy ha már adózol a politikusok ne a saját meg kis részben a helyi cigányság zsebét tömködjék hanem amikor nyugdíjas leszel és már beteg ,tisztességes nyugdíjat és korrekt orvosi ellátást kapjál a befizetett pénzedért.

GiaMarie 2017.06.04. 19:50:33

@Bambano: Én klasszikus mikro vállalkozó voltam - kényszervállalkozó, ahogyan kedvesen aposztrofált az egyik kommentelő - aki a saját, több éves megtakarítását tette bele a buliba. Az első évben pengeélen táncoltam, nagyon sok munkát magam végeztem el, amire most már vannak alkalmazottaim. Az egész történet beugró költsége duplája-háromszorosa lett volna, ha nem a lakhelyemen nyitom, hanem egy idegen országban. Most? Nos, idénre tervezem a szlovákiai terjeszkedést, mert jobb több lábon állni ebben a kiváló országban, hátha hoznak jövőre (is) valami eszement és piacroppantó szabályt, mint pl a szakképzett minimálbér drasztikus emelése. Még nem szántom be a magyar érdekeltséget, hiszen itt már piacot építettem, de ha oda kerülök, hogy bárhogy keresek alkalmazottat, nagyképű kis mitugrászok mondják az arcomba a brutto 500-t, akkor szépen lezárom az itthoni érdekeltségeimet. Ja, és igen, pontosan az eredeti posztban leírt jelenség motiváló tényező: még csak nem is a bérigény a baj feltétlenül, hanem hogy nagyképűségen kívül semmi nem tartozik hozzá - se szaktudás, se gyakorlat. Olyan emberek mondják a hozzáadott értékük alapján kalkulált összeghez képest dupla-tripla bérigényt, aki egy értelmes mondatot nem tud megfogalmazni, és még ha ügyfélként jönne hozzám, akkor is erősen gondolkodnék rajta, hogy kipenderítsem-e "tiszteld meg inkább a konkurenciát, köszi" felkiáltással. Nem még hogy alkalmazzam. Mert sajna ott tartunk, az értelmes és tehetséges emberek nagy része már elment, és maradt az, hogy a maradék akar nyugati béreket. Hát ahha. Szép elképzelés, csak mi sem attól lettünk munkaadók, hogy síkhülyék lennénk.

odamondó 2017.06.04. 19:52:50

Ez nem csak a szakács szakmára igaz hanem mindenhol a 20 éves pályákezdőkre. bejön és azt akarja amit más 15+ év alatt elért. Ez baj? Azt lehet zavarja aki beletett 15 évet. És mit tudok mondani? Szerintem a jövő generációja jól teszi, hogy így gondolkodik. Majd meglátjuk ki nyer. A lelépő pályakezdő aki megvárja amíg a munkáltató végre fizet vagy a munkáltató aki nem talál munkaerőt. Nekem van egy tippem. Valószínűleg az előbbi.

Persze addig maradnak az öregek akik papolnak, hogy neked csicskának kell lenned mert mi is azok voltunk.

GiaMarie 2017.06.04. 20:05:08

@odamondó: Hááát. Ehhez azért egyenek kenyeret is! Én azt láttam mostanában több vidéki étteremben is, hogy a "chef" egy olyan nő, aki letolt 20-30 évet a helyi iskola menzáján, aztán nyugdíj mellett beáll főzni a helyi vendéglőbe - EZÉRT kapsz pogi ízű pizzákat ilyen helyeken :) . Teszi mindezt azért, mert a gyereke/unokája büszkén csücsül otthon munkanélküliként, mert ő aztán netto 200-ért fel sem kel reggel, aztán valahogy csak el kell tartani a büszke leszármazottat. Aztán megy az ökölrázás, hogy azért nem kapnak munkát, mert a nyugdíjasok elveszik (ez is igaz valahol amúgy, nem is olyan egyrétegű ez a probléma, mint amilyennek tűnik elsőre! )

Bambano 2017.06.04. 20:09:16

@GiaMarie: szerintem te/ti még mindig tévedésben vagy(tok), ha sértődésként kezelitek a normál piaci folyamatokat. bejön a jelölt, mond valamit, eldöntöd, megválaszolod, továbblépsz. teljesen felesleges nagyképűségnek meg hasonló érzelmi alapon kiváltott véleménynek titulálni, ami van. megfelel vagy nem. pont.

másik oldalról, miközben te nagyképű kis mitugrásznak nevezed a jelöltet, én is elmentem kíváncsiságból egy állásinterjúra. én nem voltam nagyképű, szerényen adtam elő magam, erre olyan orbitális arcméret volt a válasz, hogy azt hittem, leesek a székről. elővezették, hogy ők micsoda jó cég, meg micsoda nagy csoda az a cucc, amit csináltak és árulnak, és érezzem magam megtisztelve, hogy akár fél-egy év betanítás után hozzányúlhatok. majd utána benyögték a 7/24-es ügyeletet. magyarul olyan embert keresnek, aki folyamatosan készen áll a munkára.

jöttök itt piszlicsáré 12 órázásokkal, lámerek vagytok. 24 óra az év minden napján, az a menő. megoldják az albérleti gondodat is, úgyse mehetsz haza.

most arról ne beszéljünk, hogy az a nagy csuda, amit elővezettek, max. egy hetes betanulás után menne, a többi csak vetítés...

úgyhogy ne csodálkozzanak a munkaadók se, ha ugyanazt kapják vissza a jelölttől, amit a jelölt a korábbi próbálkozásainál tapasztalt.

Suksori 2017.06.04. 20:10:08

@GiaMarie:

ahogy bokros lajos, ez a kitűnő ember elmagyarázta, ez nem egészen így van.
feltétlenül szükséges lenne jobb adórendszer, de aki versenyképes, az most is elműködik versenyképes bérekkel, aki nem azon meg a jobb adórendszer sem segítene.
van egy kettő közötti zóna, de nem olyan sok, mint amennyit egyesek gondolnak.
te is szépen leírod, hogy nálad minden tökéletes, csak az adórendszer
mindenki ezt hiszi.

Bambano 2017.06.04. 20:10:51

a nagy konszenzus mindig akkor szokott kialakulni, mikor elkezdik a blogmotort szidni :P
vagyis MOST! :P

Pdudas 2017.06.04. 20:12:07

@Buchhalter: igen, itt kint nem talalni rendes ketkezi melost.
Sem burkolot, sem segedmunkast.
Ha erdekel azonnal osszehozlak a hazam epitojevel aki epitesi vallalkozo es azonnali kezdessel vesz fel embereket normalis fizuval. Ugyan tavalyi arra emlekszem, de tizenot euros oraber remlik.

fomernokunk is emlitette, hogy kisebb munkakra nincs ember. Kertesznek besegiteni 1-2 hetes intervallumban, vagy netan rovidebb vizszerelesi munkak. 3-4-500 euros munkakra mar senki sem mozdul ra.

CoolKoon 2017.06.04. 20:12:09

@Budapest a kutyaszar városa: Dehhhoooogy, hiszen ő sose volt az V. kerület polgármestere (és ma se emlegetik úgy, mint a Belváros urát).....

Suksori 2017.06.04. 20:13:33

@marczy:

az ember lelkesedését, ha van neki, gátlástalanul kihasználják a munkáltatók"

hát van ilyen...

CoolKoon 2017.06.04. 20:13:51

@Buchhalter: "Szlovákiában kettős adózás van.Egyszer az államnak egyszer a helyi maffiának." - Miért, Pesten nem ez megy? Ne mondd már....

Pdudas 2017.06.04. 20:15:01

@Bambano: en mar nagyon regen kulfoldon elek.
Meguntam Budapestet meg a tul sok melot.
Sokat kerestem, de alig volt szabadidom.

Itt megvan a sok sokszorosa es nem hajtjak ki a belemet.
Csalad is boldog, asszony nem is dolgozik.
Bolond lennek masnak rossz tanacsot adni.
Ha nem fizetik meg a szakertlmet, akkor menjen oda ahol megkapja erte amit elvar.

CoolKoon 2017.06.04. 20:20:46

@GiaMarie: "nem leszek én az első, aki emel 30%-ot ugyanarra a termékre/szolgáltatásra, amit a szomszéd utcában kizsákmányolt munkaerővel 30%-kal olcsóbban adnak, mert akkor együtt döglünk éhen a kedves munkatárssal fél év múlva. Marad az, hogy elkezdek pályakezdőt felvenni, meg ötven éven felülit, aki még hajlandó alacsony bérért dolgozni. Mellette megszakadok, hogy figyeljem, kontrolláljam, javítgassam. Nem veszekszem, tudom, ennyiért ezt várhatom el." - Nem igaaaz! A kaptalsta-impralsta burzsi mindenkit kizsákmányol! És a kizsákmányolásból összeharácsolt pénzen vesz Ferrarikat, jár Mallorcára bulizni, és abból telik neki kokóra meg prostikra!!!!!!! Valójában csak azért nem ad többet az alkalmazottaknak, mert a vérében van a kizsákmányolás, és a kapzsiság!!! Olyan nincs, hogy ne égjen neki jól a dohány, hiszen aki vállalkozó, annak MIND a bőre alatt is pénz van, és otthon a padláson vasvellával forgatja, hogy meg ne dohosodjon neki!!!!!

(gyengébbek kedvéért: ez vicc volt, és reakció azokra a hangokra, melyek szerint minden étteremtulajdonos smucigságból nem fizet jobban)

Pdudas 2017.06.04. 20:23:58

@Bambano: letezik 7/24 ugyelet.
Csak az ugye ugy mukodik, hogy dolgozol egy 8 orasi melot es mellette a munkaido utan rendelkezesre allsz amit vastagon kifizetnek.

Volt olyan idoszak az eletemben amikor valtotars hianyaban 7 honapig nyomtam ilyet - igaz ki is fizettek rendesen. De nem csinalnam ujra.

Svajci anyacegunk pl azert szamolta fel a hetvegi supportot, mert kb keptelenseg a tulorakat kifizetni es megfelelni a szabalyozasnak is.

Suksori 2017.06.04. 20:26:49

@CoolKoon:

na de ki írta azt, hogy az étteremtulajdonosok mindegyike, vagy akár többsége smucigságból nem fizet?

CoolKoon 2017.06.04. 20:34:43

@Suksori: Csak így kapásból: "200 nettó fizetés amikor egy albérlet 100e-nél kezdődik. Ha ha. Törvény által adott fizetett szabadsággal hivalkodni, na meg is érdemli ez a vállalkozói réteg az y generációt meg a munkaerő hiányt."
vagy
"a tulaj ezen szolamait pont a berezeskor felejti el. Akkor mar csak fizetett alkalmazott vagy, aki helyett azonnal talalnak masikat (illetve ja bocs, mostanaban mar nem)."
vagy
"Vannak szakács ismerőseim és a legtöbb elégedett lenne ha csak napi 10 órát kellene dolgoznia és ezért kapna egy nettó 300 körüli fizut, ami szerintem kitermelhető."
Keressek még?
Mindegyiknek tulajdonképp ugyanaz a mondanivalója: a vállalkozó valójában többet is tudna fizetni, de nem akar. Mert hát ott van ám az a pénz, csak a burzsi biztos elkurvázta/beletette a gépbe/"ofsór számlára" tette stb.

Bambano 2017.06.04. 20:36:38

@Pdudas: 7/24-es ügyelet úgy létezik, hogy megfelelő mennyiségű emberre elosztod az ügyeletet. az nem ügyelet, hogy minden nap, hétvégén és ünnepnapon is, ügyeletben vagy 24 órában, hanem rabszolgaság. azt már meg se kérdeztem, pedig valószínűleg tanulságos lett volna, hogy ha éjjel ügyeletben tolod a melót, akkor másnap is nyolckor kezdődik a meló vagy alhatsz is egy kicsit.

ez a baj a szakács munkakörrel is, hogy jó esetben van egy garnitúra ember egy étteremben, oszt jónapot, azzal kell lefedni a teljes nyitvatartást. a magam részéről úgy saccolom, hogy három komplett garnitúra emberrel lehetne korrekten kiadni az étterem nyitvatartását.

maroz 2017.06.04. 20:38:49

@CoolKoon: A vendég nem a séfért megy, hanem önmagáért. Azért, mert neki fontos az önreflexiójában az, hogy ő egy ilyen sztárétteremben abrakol. A sztárséfek nem a vendégért vannak, hanem kihasználják azt, hogy a vendég az egóját a sztáréttermek látogatásával építi és jól palira veszik, lenyúlják.

"Egyébként meg az önmegvalósítás iránti vágy mégis miért zárná ki azt, hogy megtanítsa a séf alatt dolgozókat is valamire? Esetleg kifejtenéd? Vagy csak a fröcsögés megy?"

Mondtam olyant, hogy kizárja?

Suksori 2017.06.04. 20:38:51

@CoolKoon:

csak az utolsó. a korábbiak nem.
de végül is értelmetlen az erről folyó vita, mert akár nem tud, akár nem akar, vagy nem talál embert vagy igen, de az úgy dolgozik, ahogy.
annak az esélye hogy nagyon jó minőségű munkaerőt kap tartósan, elég kicsi.
hogy a következmények mik lesznek hosszú távon, az jó kérdés.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2017.06.04. 20:41:19

én azért általánosságban azt vallom hogy nem sokat kell dolgozni,hanem hatékonyan kell dolgozni.

Pdudas 2017.06.04. 20:46:54

@Bambano: addig csinaltam amig a valtotarsak betanultak.
Az en szakmamban nem lehet rendszer es helyismeret nelkul valalkit beallitani - igy sajnos addig tartott a betanulasi idoszak.

Volt olyan is, hogy ejjel helyszinre kiszallas utan (mondjuk Budapestrol Sopronba) nappal sima munka ment.
Nem volt tul kellemes - majdnem ra is ment a kapcsolatom, de ez adta meg a lokest a kesobbi kulfoldi munkavallalashoz.

zsoci 2017.06.04. 20:50:30

Én nagyon más területen dolgozom, nem a vendéglátásbn. De sajnos máshol is pont ezt a hozzáállást tapasztalom. Óriási fizetést, azonnal, és dolgozni azt ne keljen.

Két példa:

1: A héten végzett szerelő. Kijelenti, hogy Ő 190 nettó alatt nem megy el dolgozni, és egy év múlva 300 nettót fog kapni, mert az övé hiányszakma, és Ő azt csinál amit akar úgysem merik kirugni. Aha. A szakmához sík hülye, nem vagyok vele egy szakmában, de két krédéssel megfogom. A válsz az" nekem nem kell tudnom az elméletet, csak hogy hol mennyit kell tekergenem a csavarokat" . Aha. Pont így.

2: Beosztásban (időboesztásban, folyamatos szolgálatban) dolgozik. Első héten 3x elkésik. Órákat. És fel van háborodva, hogy kirugják. És ugyanahhoz a céghez nem veszik fel másik beosztásba, ahhol mellesleg az alaklmasságin 3x egymás után megbuki. De nem Ő a hülye, majd jól kirugat mindenkit. WTF?

Komolyan, hol élünk? Ha meg dolgozni kell, az lényeg, hogy más is odaférjen.

2017.06.04. 20:51:17

@CoolKoon: Azt azért tudod, hogy a szakmai újdonságokkal lépést tartani, új recepteket megtanulni, új alapanyagokkal megismerkedni, és retekcsirahabos mungóbabot kandirozott orrszarvúfinggal büvölni két különböző dolog ;)))) Nos, én az utóira gondoltam, amikor azt irtam, hogy csak a melójukat szeretnék elvégezni, a normális fejlődési ritmusban. Bocs, ha nem volt egyértelmü.

GiaMarie 2017.06.04. 20:56:10

@Bambano: Pedig van ilyen, apám is dolgozott ebben. Ennek anno az átkosban (meg utána is) az volt a lényege, hogy kapott 10% ügyeleti pótlékot azért, hogy ugrik, azonnal, ha kell. Ha szenteste, akkor akkor (volt ilyen gyerekkoromban) Valójában ez egy jó buli volt, abban a munkakörben, mert évente 2-3 kiszállás volt ügyeleti időben (nyilván nem szülészorvosról vagy tűzoltóról beszélünk) tehát kvázi talált pénz volt. Ha menni kellett, akkor meg igen, másnap reggel fel kellett venni a munkát akkor is, ha egy percet sem aludt. De azon az évi pár napon ki lehetett bírni, ahogy sok orvos is kibírja, nem évi 1-2 nap, hanem heti.

maroz 2017.06.04. 20:56:12

@zsoci: De hát bérmunkás, nem? Neki teljesen legitim érdeke az, hogy semmi munkáért rengeteg pénzt kapjon. Hülye pont akkor lenne, ha más alapállásból érvelne. Nehogy már az ő szívét nyomja a tulajdonos gondja.

gizmo266 2017.06.04. 21:03:10

Nettó 220 ezret adni egy olyan munkáért, amit betanított csimpánzok is el tudnak végezni? És még bele is köp a kajába, mert lenézi a vendéget.
Felháborító ez az ország.

Buchhalter 2017.06.04. 21:07:10

@Pdudas: én nem keresek melót építőiparban ,pénzügyes vagyok és max még az ehhez közel álló informatika érdekel komolyabban. Az értelmesebb ,nyelvet beszélő melósaink és már pár hete az üzemvezető mérnökeink ,sőt az irodai dolgozóink is mondanak fel.Már én is elkezdtem keresgélni. Ígéret volt béremelésről és mint a cégcsoport egyik könyvelője látom,hogy erre simán van forrás(nyereségesek vagyunk),de elmaradt. A melósoknál is az öregebb szakik hirtelen kaptak nagy kegyesen 50 cent emelést.Hú de nagy kaland , egy hegesztő kap nagy kegyesen nettó 7 €-t de okosba megoldva.Itthoni minimálbér a többi ellátmány tehát a nyugdíja ha megéri jó tré lesz. Illetve az elvárt óraszámok is nagyok.Napi 12-14 óra és még szombaton is.Az üzemmérnökeink felsőfokon beszélnek németül és a 2200-2500 nettó € kint már nem versenyképes.Egy tapasztalt üzemmérnök nettó 3000-3500 €-t is kaphat.Most könyörög a tulaj kettőnek is .Kíváncsian várom,hogy hajlandó e adni nekik több pénzt.A melósaink meg átmennek német cégekhez nettó 1500-1800 €-t ahol csak napi 10 órát kell dolgozniuk és a szombat általában szabad és még meg is vannak velük.Kell ennél több egy átlag melósnak?Szerintem az internet miatti felgyorsult információ áramlást a legjobban a globális felsővezetés rüheli. Érdekes ,kikapcsolni nem merik csak egy-két diktátor ,de Törökországban sem sikerült teljesen kiiktatni a lakosságot.Az emberek már Ázsiában is egyre több helyen nem hajlandók gombokért dolgozni.Lehet lövetni ,gumibotozni de az ellenreakció halott rendőrök és halott gyárosok formájában viszonyul meg.Fékek és ellensúlyok amit elvileg a megválasztott politikusoknak kéne fenntartania.

Buchhalter 2017.06.04. 21:15:25

@zsoci: ez csak egy kiragadott példa a részedről az egyszeri szar melósról,de nehogy már összemos nekem 100 jó szakit egy szar csimpánzzal.De ha jól gondolom a cégnél ahol te is dolgozol el vagy magadtól szállva és a dumád alapján kinézem,hogy a főnökség spiclije lehetsz.Nálunk is van olyan olcsó Jani aki a céges autó hétvégi használatáért bárkit beköpköd .Ennyire tróger és jellemtelen alak.A másik nem vagyok nyelvtan náci de a szöveged hemzseg a hibáktól,szóval ennyire igényes vagy a saját munkádra.Van olyan kőbányai cég ahol a kezdők 200 nettót kapnak és évente van egy normális béremelés valamint tanfolyamok ,hogy szakmailag fejlődjenek mindenki javára a dolgozók.Valamint csapatban dolgoznak és nem egymás ellen,tehát a kezdő kollégákat partnernek tekintik és normálisan betanítják a munkafolyamatokra ,mert tudják,hogy hosszabb távon ez a cég érdeke. Stabíl csapattal lehet hosszú távú nyereséget elérni.

Pdudas 2017.06.04. 21:16:47

@Buchhalter:

penzugyeskent nemi SAP tapasztalattal eleg jo eselyeid vannak (szerintem).

Pdudas 2017.06.04. 21:21:56

@Buchhalter: valami hasonlot emlitettem amikor az egy profitert dolgozo brigadot irtam le amelyik ad a jattbol a szakacsoknak is, igy motivalva oket a jo munkara. Joval hatekonyabb egy ilyen osszeszokott csapat, mint egy onzo, sertett, alulfizetett dolgozokbol allo elegedetlen brigad.

Bisi 2017.06.04. 21:22:08

Sikerült felpörgetni az életünket a technikai fejlődéssel az elmúlt évtizedekben. Akik már ebbe születtek bele azoknál ne várjuk azt, hogy évekig fognak tanulni valamit, hogy igazi profivá válljanak. Ebben a világban amikor minden azonnal elérhető a fiataloknak egyszerűen nincs türelmük. A másik probléma, hogy annyira fogyasztói társadalom lettünk, hogy a pénz lett a legfontosabb értékmérő azt is persze azonnal vagy előre. Persze azért, mert a fiatalok többsége ilyen, nem szabad általánositani, hanem meg kell keresni és meg kell tartani a jó munkaerőt. A világot nehezebb megváltoztatni, mint alkalmazkodni a változó körülményekhez.

CoolKoon 2017.06.04. 21:31:20

@maroz: Most akkor "A vendég nem a séfért megy, hanem önmagáért", vagy "a vendég az egóját a sztáréttermek látogatásával építi"? Döntsd el, hogy melyiket választod....

"A sztárséfek nem a vendégért vannak" - Akkor még egyszer: lehet az illető akár sztárséf is, de ha szarul főz, akkor nem fognak a vendégek az éttermébe járni. Bármennyire is ostoba sznobok (akik csak azért járnak valahova, mert jaj, ott sztárséf főz), akkor se, mert szar a kaja. És ezt minden séf tudja, az összes "cezaromániás önmegvalósító gyakorló pszichopata fasz" is. A szar kaját ugyanis dicshimnuszokat zengő újságcikkek sokasága se tudja ellensúlyozni.

"jól palira veszik, lenyúlják" - Mondjuk ha valaki van olyan hülye, hogy pl. hajlandó egy féldekás lazacszeletért kicsengetni tízezer forintot, az meg is érdemli.

"Mondtam olyant, hogy kizárja?" - Így szó szerint nem írtad le, de a hozzászólásodból eléggé érződik, hogy így gondolod.

CoolKoon 2017.06.04. 21:37:01

@Suksori: "de végül is értelmetlen az erről folyó vita (...) hogy a következmények mik lesznek hosszú távon, az jó kérdés." - Igen. A dolgok jelenlegi állása szerint mintha Mo-n egyre kevésbé érné meg éttermet üzemeltetni (kivéve a gyorsétteremláncokat). A következménye pedig az lesz, hogy (jelentős részben a hazai kkv-ket a multikkal szemben előnybe hozni próbáló törvények miatt) lassan kiszorulnak a kicsik, és maradnak a multik. Meg néhány drágább étterem. A többieknek meg maradnak a büféstandok (amíg nem államosítják ezek a rohadékok azt is), meg a gyorsétteremláncok. A cikkben leírtak pedig szerintem a folyamatnak csak a tünetei, nem pedig az okai.

CoolKoon 2017.06.04. 21:49:37

@Pink Petsch: "retekcsirahabos mungóbabot kandirozott orrszarvúfinggal büvölni két különböző dolog ;)))) Nos, én az utóira gondoltam, amikor azt irtam, hogy csak a melójukat szeretnék elvégezni" - Jaaa, így már mindjárt egészen más a leányzó fekvése. :P Ami azt illeti, én az ilyeneket mindig is a hihetetlenül naiv, dogmatikus, és egy kicsit pénzesebb városi bioidióták/étrendguruk lehúzására kitalált ügyes trükköknek tartottam (talán nem véletlenül), úgyhogy kissé ambivalensen állok hozzá. Ugye az ezeket megevő ütődöttek néha egészen elképesztő összegeket képesek fizetni a hasonló kreálmányokért, így a bevonzásuk jó üzlet. Az ezeknek a kitalálgatása viszont kicsit olyan, mint a mulatós rock: a műveléséhez gyomor kell, és elhiszem, hogy nem minden szakácsnak veszi ezt be a gyomra.
Az újdonságok iránti fogékonyság viszont mindenképpen fontos, akárhogy is vesszük.

Parajpuding 2017.06.04. 22:12:27

Valóban létezik ez a probléma. De ne feledkezzünk meg a vendéglátáshoz cseppet sem értő tulajokhoz, akiknek ugyan van pénzük, de osztják a nemlétező észt, fizetni meg annak sem akarnak, akik megdolgoznak érte.
Csak minél többet kivenni az üzletből. A személyzet meg dolgozzon látástól mikulásig. Ez volt a jellemző hozzáállás évtizedeken keresztül. Most fordult a helyzet, már talán fizetnének többet, de se szaktudást, de szorgalmat nem kapnak. Aki megfelelő lehetne, az meg inkább külföldre megy. Előbb kellett volna megbecsülni a valamirevaló munkaerőt. A jelenleg elérhető maradék nagy része nagyarcú és lusta. Ez egy folyamat állomása. És belátható időn belül jobb nem lesz, tekintve az oktatás színvonalát és az egyre hitványabb emberanyagot.

2017.06.04. 22:21:19

@CoolKoon: Mondjuk, a retekcsirahabra is szükség van, illetve hát arra a konyhára, amit képvisel. Sok alapanyag, izkombináció vagy akár elkészitési mód terjedt el a tömegétkeztetésben is a "retekcsirahabos" séfeknek és a megszállottabb szakácsoknak köszönhetően.
És abban persze, egyetértek veled, hogy az újdonságokra fogékonynak kell lenni, és bizonyos szintig még kisérletezni is lehet, akár egy menzakonyhán is. De hiszen éppen ez a szép ebben a szakmában, kreativitás nélkül nem nagyon megy még a borsófőzelék sem egy idő után.

Molinaseca 2017.06.04. 22:59:40

Azon túl, hogy teljesen egyetértek a posztban leírtakkal, el kell mondjam, hogy még az igazán jól menő, pörgős és trendi helyeken is sokszor sírnivalóak a munkavállalók jogi körülményei.
A tesóm egy igen jó nevű helyen (nem fine dining de trendi, első osztályú és drága fővárosi hely) szakács, ahol havi 22o-26o órát dolgozik minimum, megkeresi vele az igen tisztességes összeget, de ehhez mindössze négy órára van bejelentve...
Olyan is előfordul, hogy több pénzt kap, mint amennyit keresett, a különbözetet vissza kell vinnie... mindenki gondolja ki, mi ez valójában és jogi értelemben!
Siralmas és szánnivaló, hiszen ezen a helyen 4-5 millió forint egy nagy családi rendezvény lebonyolítása, szinte állandóan tele van, tehát nem a fennmaradásért küzdenek ilyen ocsmány eszközökkel.
És ez csak egy példa, a számtalanból.

Molinaseca 2017.06.04. 23:05:15

@Molinaseca: @VT Man: Nem igazán, három font alatt egy trendi kávézóban a presszó van és az eszpresszó machiato. Minden más, mérettől függően de kettőnyolcvan-három font körül áll meg, akár Starbucksról, akár a hipszter kávézókról beszélünk, a klasszikus és nagyon gondos helyekről már nem is beszélve.
Még egy kis csicsa (chia mag meg mandulatej meg egyebek és a háromhatvan nem is fedezi..)

karikaV43 2017.06.04. 23:07:52

@Buchhalter: azért ne oktass már ki másokat a helyesírásról a tiéd is hemzseg tőle.Ráadásul elég egy oldalúan nézed a témát.Amikor egy cég nyereséges akkor szerinted mindjárt azt szét is kell osztani a melósok között?Mondjuk a vállalat az nem egy jótékonysági klub,pont a nyereségért működik.1500Euróért aki kimegy szakiként dolgozni az meg lúzer nem szaki.A hegesztők 2000 felett keresnek alapból,de már itthon sem 1500-as órabér alatt.

Molinaseca 2017.06.04. 23:09:52

@Intimitás Gourmet: Társadalmi probléma, hogy a fiatalokban nincs alázat. Megalázkodásra van mintájuk (kommunista érában érlelődött szülők) és ezt nem akarják. Választanak más attitűdöt, és jobb híján, valamint szaktudás híján, ami tartást ad és alázatra nevel, ez marad. Ja, igen, mert a szakács és az egyéb vendéglátós képzések vicces kategória lett. Mindenki jó valamiben, ide a fejpénzt, buksisimi, te vagy az új Blumenthal. Ja, hogy nem megy a rántotta? Nem baj, mindenki jó valamiben.

zsoci 2017.06.04. 23:10:44

@Buchhalter: Azért remélem sejted, hogy milyen mértékben leminősítetted magad ezzel a proli dumával! Történetesen egy olyan cégnél dolgozom, ahol nagyon is megbecsülik a dolgozót, szerencsére nem nálunk történnek ilyen dolgok. De ebből arra következtetni, hogy ki spicli és ki nem azért döbbenet. (nem ide tartozik, és semmi közöd hozzá, de nem vagyok rászorulva semmi ilyenre, ennél "kissé" tovább tanultam).

Sajnos, akár látod, akár nem, a ma frissen végzett fiatalok kb. 99%-a nem ér egy hajítófát sem. Lusta, durván alulképzett, beképzelt emberek többnyire, orbitális arccal. Sajnos a mai oktatási rendszer ezt termeli ki, és ez katasztrófát jelent. És ha azt képzelitek, hogy az komolyan jó munkás, aki csak a munkaidő végét lesi, vagy lehet az jó munkaerő, aki nem lojális a munkadóhoz, hát csak szánni tudlak titeket.

A nyelvtannáciságodat, meg tedd ahova nem süt be a nap.

Molinaseca 2017.06.04. 23:23:48

@nzk: Épp szállodában dolgozom nem mondom meg hol, csak magyar szakácsok vannak, mert még mindig jobbak mint a többi kelet-európai, valamint ők épp pont jó helyekről jöttek, tíz+ éves tapasztalattal, mert ide ez is kellett.
Amúgy, otthon nem dolgoztam szállodában, de történetesen két komolyabb kapcsolatomban is szakács volt a partnerem, és figyelj: Mindkettő dolgozott szabadnap nélkül...! Elég volt hozzá valakinek felmondani, vagy lebetegedni.

GiaMarie 2017.06.04. 23:24:34

@Molinaseca: Én ezt őszintén szólva nem értem. Van egy nyitvatartása, van X embere. Ha bejelenti a rokonodat 4 órára, úgy, hogy az valójában 16-t dolgozik, akkor mit mond egy munkaügyi ellenőrzésen? Hogy fedezi le a heti 80-90 órás nyitvatartását két darab 4 órás alkalmazottal? Ennél a szakmánál feltétel a szakképzettség, nem lehet rásütni az egyik pincérre, hogy ő főzőtt. A bírságokat mindig a cég bevételének arányában szokták megállapítani. Egy menő helynél "bármennyit" keres a szakács, annak az 1,8-szorosa is aprópénz a várható bírsághoz, meg mondjuk bezáratáshoz képest. Nem tudom, mit gondoljak az ilyen sztorikról. Azt simán elhiszem, ha a tényleges fizuja felére jelentik be, de 8 órában, de ezek a 4 órás sztorik nekem sántítanak. Nem abból lett valakinek egy jól menő, belvárosi étterme, hogy síkhülye (legalábbis remélem)

Bambano 2017.06.04. 23:41:37

@GiaMarie: értem én, hogy évi két-három este megéri, mert normálisan az ember bulizik annyit, hogy 2-3 alkalommal kócos nézéssel menjen dolgozni. de én a saját szakmámról beszéltem, amiben 26 éve dolgozom, és tudom, hogy ott nem 2-3 alkalomról lett volna szó, legalábbis nem éves szinten, hanem inkább heti szinten.

és a poszt témájához visszakanyarodva, ahol ott van a nyitvatartás tábla a bejáratnál, arról tudod, hogy meló lesz, dögivel. mint ahogy nagyon kiválóan itt megjegyezték nem sokkal előttem.

Suksori 2017.06.04. 23:55:40

@zsoci:

ma frissen végzett fiatalok kb. 99%-a nem ér egy hajítófát sem. "

na ez a tipikus ugari trollkodás

Meridian74 2017.06.05. 00:59:47

@Suksori: már nem emlékszem erre, de abban biztos vagyok, hogy nem valami kávékülönlegesség volt. Szvsz presso kávé volt, de megkérdeztem ízlett-e neki és igen, ízlett, mondta nagyon jó kávé volt. Én vizet ittam, mert nem akartam hogy még jobban "verjen" a szívem ;)

Meridian74 2017.06.05. 01:08:15

@VT Man: amúgy igaz, lehet, mert amúgy a frekventált Váci utcában történt ez, ahol sok külföldi, de amúgy volt sok magyar turista is volt. Mondjuk én nem lepődtem meg az árakon, de a csaj szentendrei volt, ő kicsit meglepődött, az őszinte volt, láttam rajta. Bár mondjuk ismerhette volna Budapest ezen részét is...

Meridian74 2017.06.05. 01:29:34

@marczy: "A 12 órázással önmagában az a gond, hogy nincs az embernek magánélete"

Igen, ez a legfőbb oka, hogy a nők sem szülnek gyereket. Eleve ott kezdődik, hogy egy keresetből nem lehet megélni, ezért a gyerekvállalás mellett a nőnek is el kell mennie dolgozni, holott vezethetné a háztartást és gondját viselhetné a nem egy, hanem akár 3-4 kölöknek is. Ami egyébként nem olyan könnyű munka, mint ezt ide leírni. Mindemellett ha nem megy el dolgozni, megnézheti a nyugdíját is a nő. Szóval a rendszer rossz, amire a "genderizé" rátesz még egy lapáttal. Másrészt ha marad a rendszer, akkor a 12 órázást el kell felejteni. De még a napi 8-at is. Maximum 6 óra H-P. Azaz max 30 órás munkaheteknek kellene lennie. a 6 órához még hozzájön a munkába bejárás és hazajutás ideje is, az napi akár +2 óra is lehet, még úgy is, ha Bp-en Bp-i munkahelyre jársz tömegközlekedve. A gyereknek is amíg kicsi bölcsödébe, óvódába, ált. suliba el kel jutnia azt is meg kell oldani valahogy. Részmunkaidős állások szinte nincsenek. Távmunka szintúgy. Egyébként a 30 órás munkahetet az automatizáció (robotizáció) elősegítheti, de a baj az hogy ott ahol robotizálnak ott totál lecserélik az élő munkaerőt, nem pedig kiegészítik, támogatják azt.

Ha marad a 12 órás meló, akkor annak eredménye drasztikus népességfogyás lesz. A mostani generáció nem fog megszakadni azért hogy dolgozhasson - éhbérért- és még otthon is küszködjön sok gyerekkel. vagy az egyik, vagy a másik, de a gyereknevelést nem fizetik, így marad a meló, gyerekek nélkül. Ezen az adókedvezmények keveset segítenek, ugyanis a bérek szintje is alacsony - tehát nincs miből kedvezményt sem adni, nem mellesleg az "idő" problémát sem oldja meg.

odamondó 2017.06.05. 02:15:17

@GiaMarie: szerintem ha a szülő hagyja az legyen az ő baja.

@maroz: végre egy értelmes meglátás.

P. J. Fry 2017.06.05. 05:59:45

@zsolt1214: "ugy hogy az állam vezetők nem lopják szét az országot"

A német a 2000 euró fizetés után sokkal több adót fizet mint itthon a 180 ezer után. Szóval itthon kap cikra 180 ezret, befizet adóba mintegy 180 ezret, kint megkap 650 ezret, befizet cirka 650 ezret. Sacc per kábé...

Akkor, ha nálunk az állam kap 180 ezret németországban meg 650 ezret, akkor hogy a p.csába lehet, hogy nálunk azért kevesebb a pénz, mert többet visz el az állam? Hiszen kevesebbet visz el!

Te matekzseni, te!

P. J. Fry 2017.06.05. 06:04:47

@Meridian74: "Igen, ez a legfőbb oka, hogy a nők sem szülnek gyereket." "egy keresetből nem lehet megélni, ezért a gyerekvállalás mellett a nőnek"

Közismert tény, hogy minél szegényebb egy vidék, minél szegényebb egy család, annál több gyereket vállalnak. Ez olyan biztos mint a halál! Mindenki tudja.

Mi a fenének kell előszedni ezt a baromságot naponta, hogy azért nem vállalnak gyereket, mert nincs pénz?! Ha tényleg nem lenne pénze lenne vagy 8-10-12 gyereke.

Másrészt a 12 órázásra fogni gyerekszületések alacsony számát nonszensz. Az emberek elsöprő többsége nem 12 órában dolgozik.

n3spr3ss0 2017.06.05. 06:40:15

@Meridian74: Egyszerű a megoldás. Cserélj,legyél te a munkaadó.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.06.05. 07:21:22

@maroz: próbáld meg, légy szíves trágárságok nélkül kifejteni a véleményed, mert azt törlöm. Köszi.

Buchhalter 2017.06.05. 08:30:29

@karikaV43: elég buta egy megmondó ember lehetsz.Hol írtam olyat ,hogy a cég vezetője kötelező jelleggel ossza szét a nyereséget az általad lenézett melósok között?Olvasd el még egyszer amit írtam! Arról írtam kis olvasási nehézségekkel és szöveg értelmezéssel küzdő Önmagától elszállt embertársam,hogy a főnököm sír a melósai miatt akik otthagyják a céget.Erre írtam,hogy simán emelhetne ,mert van rá fedezet! Nyereséges cégnél megoldható.És egy szóval se írtam hogy az utolsó forintig ezt oda kéne adni! Valamennyit ki kell gazdálkodnia!Gondolom igazi subri kisfőnök lehetsz,a stílusodból ez jön le.A nyelvtanomra meg ügyelek,de azért kötözködj "szamócá" Még annyit,hogy tisztában vagyok a németországi fizetésekkel : rögtön nem fognak adni a németek se annyi pénzt adni a szakmunkásoknak amit leírtál! És szerintem 1500-1800 €-t nem lúzereknek adnak! De te már csak jobban tudod.

Buchhalter 2017.06.05. 08:37:37

@zsoci: zsocika ,inkább te minősíted le magad azzal,hogy a mai fiatalok 99%-t semminek tartod.De már mások is reagáltak erre a nagyon sötét kijelentésedre.Ha spicli nem is vagy ,de csapatjátékosként biztos nem tudsz dolgozni.Aki így jellemzi az embertársai nagy részét ,hogy a munkájuk hajítófát se ér azt az embert sehol se alkalmaznám. Dolgoztam ilyen emberrel mint te.Maga körül elmart mindenkit.Hiába tudta a szakmáját, emberileg egy hajítófát se ért.Mivel feltűnt a cégvezetőségnek ,kapott egy alapos fejmosást .A drága megsértődött és kilépett.Senki sem sírt utána.de az általa szapult emberek munka színvonala emelkedett. Más egy jó hangulatú és más egy idegesítő környezetben dolgoznod.Ugye érted ,hajítófa uraság!?

Suksori 2017.06.05. 09:17:41

@Meridian74:

hát a kávékülönlegességek ára bármekkora lehet:)

vidéki kisvárosban élek, sima espresso ára nagyon helyfüggő 100-320 forint között van. 200-250 egy normálisabb helyen
megyeszékhelyen van 400, esetleg valamivel afeletti espresso is, persze ez ott sem jellemző ár. nem kávékülönlegesség, sima espresso.

karikaV43 2017.06.05. 09:22:37

@Buchhalter: buta inkább te vagy és iszonyú nagyképű egy picsa lehetsz.
Nagyin sok ismerősöm dolgozik kint hegesztőként mivel az alap szakmám lakatos elég jól rálátok erre az iparágra.Nem vagyok megmondó ember,de a te stílusnak nem nevezhető fröcsögésed a főnököd ellen irigységre és ostobaságra enged következtetni.Gondolom te szeretnél lenni az irodában a miss picsa,de valószínű nem vagy elég jó nő hozzá.
A melósok lenézéséről meg,csak annyit több mint 15 évig én is kétkezi munkás voltam,utána kezdtem vállalkozni a főnökeim biztatására,estin leérettségiztem 28 évesen és 38 évesen építészmérnöki diplomát szereztem szereztem kiváló államvizsgával.
Lehet kicsit vissza kellene venni az arcból anyukám és a műköröm helyett az eszedet kellene reszelgetni.Lenne hová fejlődni.

guy2 2017.06.05. 09:39:41

@P. J. Fry: Kis fizetés mellé könnyebb sok gyereket vállalni, mert kevesebbről mond le az ember.

,, 2017.06.05. 10:40:09

Érdekes írás, de a kommentekkel együtt adja csak ki a teljes képet. Innen vidékről a 220 nettó egy álomfizu a legtöbb embernek (nyilván nem mindenkinek, de az átlagnak úgy gondolom igen). Bp-en viszont, ahogy többen is írták, horror albi+rezsifizetés, esetleg BKV bérlet (nem derült ki, h téríti-e a munkaadó, vagy milyen béren kívüli juttatások vannak, pl. az étkezésre legalább kedvezmény van?) után mi marad ebből? Nem sok. Kb. egy minimálbérnek (se) megfelelő összeg. A kulcsszó szerintem itt a lakhatási költség. Nyilván a munkaadók erre nem lehetnek tekintettel a bérezésnél, mert ez "rendszerhiba", de azért az meglep, h a posztíró részéről fel sem merült ez a szempont.

Buchhalter 2017.06.05. 10:41:49

@karikaV43: szerintem te vegyél vissza.Nem tudom miből szűrted le de fickó vagyok.Elég sok férfi könyvelő van a szakmában.Nem irigykedem a főnökömre ,de ha annyira jól csinálná a dolgait nem mondanának fel a dolgozók heti szinten.Építészmérnök? Mondani mindent lehet ,na menyé fürdeni me agyadra ment a meleg. Csá.A cég meg Osztrák ,német területen dolgozik be ,szóval a beszólásaid ellenére tisztában vagyok az árakkal te viszont nem.

toncsi64 2017.06.05. 10:55:26

Előrebocsájtom nem vagyok hozzáértő és inkább a fogyasztói oldalról vagyok érintett.Elolvastam az írást és a hozzászólásokat is (nem volt kevés).
Alapvetően egyetértek az írással és és a hozzászólások közül @GiaMarie közelíti meg az én véleményemet, de egy-két dolgot hozzátennék :)
Írja, hogy a több fizetés bezárásokhoz vezethet hiszen az árak nem emelhetők a fizetőképes kereslet miatt (egyszerűsítettem). Ha ezt továbbgondoljuk akkor viszont ez akár oda is vezethet, hogy a "túlélők" - a kínálati piac beszűkülése miatt - emelhetnek ! Árat és bért is. Ebből fakadna az a kérdésem a hozzáértőkhöz (jómagam nem vagyok az), hogy valóban szükség van ennyi étkeztető helyre ?!
Van egy kétkezi szakmát űző vállalkozó cimborám. Évekkel ezelőtt elhatározta a külföldre távozást mert képtelen volt versenyezni az akkori "román vendégmunkás" árakkal. Kicsit tesze-tosza ezért aztán még ma is itthon van :) Minap kérdeztem tőle mi van a projekttel mire közölte nem mozdul egy tapodtat sem, itt a Kánaán. A románok - magyar társaikkal együtt - továbbmentek ezért gyakorlatilag olyan árat mond amilyet akar és persze mindent el sem vállal ! Hasonlóan járt egy másik, építőiparban dolgozó cimborám is akit anno mikor előleget kért - a szakmai viszonyok ismert állapota miatt - a munkákra, kinevették. Manapság Ő diktálja a feltételeket.
Egy szó mint száz. Ezek a mai gondok akár helyre is tehetnek rengeteg "vadhajtást".
Szerintem...

Bloodscalp 2017.06.05. 11:03:01

Ez valami fideszes hirdetés akár lenni?

Leopold20 2017.06.05. 11:08:13

Szakmától függetlenül, az alaphelyzet az, hogy a demográfia állít feje tetejére mindent. A Ratkó korszakban születettek mostanság mennek nyugdíjba, de az őket pótolandó mai huszonévesek, a 90-es években született korosztály jó esetben is csak fele annyian vannak. Ezt a helyzetet tovább torzítja a kivándorlás, ami pont azt a fiatal korosztályt érinti, akiknek a nyugdíjba vonulókat kellene pótolni.
Ezért elég jelentősen kezd eltorzulni a munkaerőpiac és a munkaadók kénytelenek lesznek szépen-lassan alkalmazkodni ehhez, különben még ennyien sem fognak maradni.
Ami a béremelést illeti, lehet úgy is nézni, hogy az elmúlt évek nagyarányú ingatlanpiaci áremelkedését (lakárvétel,-bérlés) utáni korrekció, ugyanis ez a legnagyobb tétel az emberek kiadásai között, amit nehéz ignorálni. Az emberek szépen lassan elfogadták ezt, most ez fog jönni munkabér szempontjából is.
Valószínűleg a következő 10-20 év lesz a legrosszabb ebből a szempontból, mert a nyugdíjba vonulókkal a szolgáltatási igények nem fognak eltűnni, viszont sokkal kevesebb munkavállaló fogja tudni itthon ezt teljesíteni és MINŐSÉGTŐL függetlenül!!! jó pénzért...
Ezért van/lesz az, h kis nyikhajok is sztárfizut kérnek majd, és jó eséllyel megkapják, mert nem lesz más.....

P. J. Fry 2017.06.05. 11:48:01

@Leopold20: "Ami a béremelést illeti, lehet úgy is nézni, hogy az elmúlt évek nagyarányú ingatlanpiaci áremelkedését (lakárvétel,-bérlés) utáni korrekció, ugyanis ez a legnagyobb tétel az emberek kiadásai között,"

Hát szép elmélet, de szerintem nem igaz. Mivel tudnád bizonyítani?

Suksori 2017.06.05. 12:05:08

a lényeg, hogy mindenki harcoljon mindenkivel, csak elemzés és rendszerkritika ne legyen!

Leopold20 2017.06.05. 12:07:18

@P. J. Fry:
Jozan paraszti esz pl..
De nyugodtan szamolj utanna...
Ha az atlag huszon-harminceveseket nezed ( cikk roluk szol) meg kapja a 200-300 nettot jo esetben akkor egy 100 ezres garzon, vagy egy szoba 60+rezsivel vajon a berenek hany szazaleka, illetve mekkora reszet kepezi a kiadasanak...
Jo szamolgatast..;)

Leopold20 2017.06.05. 12:11:14

@Leopold20:
Meg annyi ehhez, h ha esetleg vki videkrol jonne fel atgondolja, h megeri-e az epp aktualis berek mellett. Lasd pl uzleti terv a vallalkozas alapitasnal..
Ha nem jon ki a matek, akkor olyankor lep a kepbe az EU es innen tovabb a munkaerohiany es a beremeles...
Ennel rovidebben eleg nehez levezetni...:)

Derwish 2017.06.05. 12:18:34

@VT Man: Azt légyszíves ne felejtsd el, hogy egy négy éves tapasztalattal rendelkező fine-dining szakácsról van szó, aki már dolgozott michelin csillagos helyen is a fentebb említett budapesti éttermek közül, de a másik kettő is az első ötben van, ráadásul a vidéki étterem is, ahol kezdett a legjobbak között van. Kint egy ilyen tapasztalattal rendelkező szakács, aki az összes pályán dolgozott már, nem kezdő fizetést kap. Pontosan tudom, hogy pl. Dániában egy millió körül keresnek az ilyen szintű helyeken, de Londonban is. Azt se felejstd el, hogy ma egy mcdonalds-ban is már netto 160 az itthoni kezdő fizetés napi szigorúan nyolc óra munkáért, viszont a mostani helyen reggel kilenctől este 11-ig vannak bent és abból tizenkét és fél órát folyamatosan nyomnak, heti öt napon át egyhuzamban, nagyon magas szinten. Nem nehéz kiszámolni az arányokat. Szóval érdemes ezt így is nézni.

Gour 2017.06.05. 12:43:02

Cukrász, szakács, óriási szopás mindkettő. Több barátom is kijárta ezeket az iskolákat, hogy utána egy életre megutálja a szakmát.

Leopold20 2017.06.05. 12:44:38

@Derwish:
Igen, egy adott szakman belul egy kinezni egy alap benchmarknak es az alapjan szamolni..
Szakacsok eseten a meki es a burger pont jo pelda. Ha hambi keszitessel ott 150-t lehet kereseni, akkor egy kozepes minosegu etteremnel a netto 200-250 a megfelelo szaktudassal nem tul elrugaszkodott...

Leopold20 2017.06.05. 12:45:25

@Leopold20: egy konkret helyet * kimaradt..:)

nem várt fordulat 2017.06.05. 12:50:16

Tuti írták már előttem, de ez minden szakmára igaz. Nagyon nagy arccal jönnek az iskolából épp kilépett gyerekek. Szerencsére én ezt viszonylag hamar megéreztem, s bár gombokért mentem el dolgozni, és évekig gombokért dolgoztam, de volt egy hatalmas előnyön: 1995 X25 internet.

Otthagytam a főiskolát, helyette inkább tanultam, csak épp nem informatikai jogot, meg számvitelt, hanem amit a neten elértem. Mindent végigszoptam, és hálás vagyok az égnek, hogy így történt. Sokkal többet tanultam mint az iskolában 3 év alatt.

Felvettek egy nemzetközi céghez, nulla tudással, ami azt a részét érinti a munkámnak, ami a fő csapásirány. Azt hiszem gyakornoki fizetésért, nem mondhatok konkrét számot, de komplett családok a felét keresik.

Gondolkodásmódot, habitust kerestek, bennem megtalálták. 2 napot dolgoztam még csak, ebből egy nap kb. elment a fotózásra, üzemorvosira, gép beállításra, stb... Egy nap alatt azonban (az évek és a rutin), nagyon gyorsan felvettem a fonalat, és már most látom, hogy imádni fogok, és tudom. Szétmegy estére a fejem, ájultan dőlök el, annyit tanulok, 4 könyvön rágtam át magam, közben még dolgoztam is, de ez ilyen. Végig kell szopni, tanulni, tanulni és tanulni. Alázattal, tisztelettel. Pont úgy, ahogy a poszter írja.

Remélem, megtalálod az életben a boldogulást, ne foglalkozz ezekkel a szarokkal, tanulj, és menj előre. Előre, csak is előre.

Kegy 2017.06.05. 13:10:01

Sehol egy jobb hatasfok....

Meridian74 2017.06.05. 13:33:17

@P. J. Fry: "Közismert tény, hogy minél szegényebb egy vidék, minél szegényebb egy család, annál több gyereket vállalnak. Ez olyan biztos mint a halál! Mindenki tudja."

Mindenki tudja ezt jól, de ahogyan ezt te leírtad az egy csúsztatás. Ugyanis azt kihagytad belőle, hogy ezeken a szegény sorban lévők (amúgy itthon a cigányok is) nemcsak azért szegények mert elmaradottak, de azért is mert nem dolgoznak (nem tudnak, vagy nincs munka, vagy nem tudják alkalmazni őket a képzetlenségük okán). Gyakorlatilag otthon vannak, és szó szerint más "örömük" nincs mint a "gyerekcsinálás"... ami egyben teher is számukra. Jobb esetben kapnak segélyt (esetleg pont arra játszva szülik a gyerekeket), rosszabb esetben nyomorognak. Na meg a kölyköket küldik el munkára. Muszályból is. Az On the spot-ban is volt egy jelenet amit láttam, jordániai menekülttáborban az arab csávókám részletezte azért vállalnak sok gyereket, mert ez egy biztosítás számukra. Nem azért mert mondjuk terveznék a családot.

De hogy ne menjek messzire, itt ahol élek, sok cigány család is él... egész nap az utcákon lófrálnak, egy sem dolgozik. Viszont hármasával tologatják a gyereket. Egy babakocsiban, egy a karon egy vagy több meg körülöttük szaladgál, nem törődve azzal, hoyg jön egy kocsi váratlanul és elüti. Volt ilyen eset is, éppen hogy csak meglökte a kissrácot - pontosabban szólva magától bukott fel igyekezetében hogy félreugorjon a csikorgó fékkel megálló autó elöl - aki felhorzsolta a térdét, komolyabb baja nem lett. D2 60 másodperc múlva már 15-en ordítottak a vétlen sofőrrel, aki amúgy nem száguldott, mint a cigányok - hanem kifejezett óvatosan ment, és lassan, ez volt szerencse - 5 perc múlva meg kábé 60-80-an hörögtek, hogy már 50 méteres körzetben érezni lehetett a bűzt amit produkáltak magukból. Rendőrség mentő szerencsére hamar kinn volt, és megállapították semmi baj nincs az ijedtségen kívül, de lincshangulat az volt. Amikor Orbán azt mondta ezek a rejtett erőtartalék, véletlenül ráhibázott... ezek rejtőzködnek a munka elől, de amikor balhé van pillanatok alatt a föld alól is előkerülnek és akkor látszik milyen sokan vannak. És az hagyján hogy sokan vannak - mert szaporodnak mint a nyulak - de az, hogy ilyen hirtelen ott tudnak teremni, az azt is jelenti: egy sem dolgozik. Hacsak a lopást, betörést, amit éjjelente csinálnak az nem tekintjük munkának... ebből és a segélyből élnek, és persze ráérnek gyereket is csinálni.
Érted-e így már?

Meridian74 2017.06.05. 13:45:55

@Derwish: "Azt se felejstd el, hogy ma egy mcdonalds-ban is már netto 160 "

Meg tudom erősíteni, Budaörs, Tesco melletti McDonalds-ba keresnek embereket és nagy betűkkel van kiplakátolva, belépési kezdőbér nettó 140, ami később a végzett munka színvonala szerint emelnek. Már fél éve ott vírit ez a felirat vagy már régebb óta...

nem várt fordulat 2017.06.05. 13:46:10

@Meridian74: Gondolom indulatodban, de ezt a mondatodad fogalmazd újra kérlek "Muszályból is.", és nézz utána a muszáj szó helyesírásának.

Amúgy pedig nem igaz amit írsz. Láttam én már (és beszélgettem is) számos cigány emberrel. A legtöbbjük akar dolgozni. Ha kell, magamat is annak mondom, bár nekem csak a dédszüleim voltak olaszok.

A tróger az tróger, mindegy, hogy cigány, zsidó, fehér vagy nigger. Az emberek 90%-a semmi mást nem akar, csak egy becsületes munkát, egy kis lakot, egy családot, és évi két nyaralást.

Hidd el nekem, hogy ha a képzettségének megfelelő munkát adsz egy cigányembernek, és viszonylag normális munkakörülményeket is, az dolgozni fog. Bármennyire is fáj kimondani ezt a mondatot (történelmi okokból), de a munka szabaddá tesz. Terápia, keret.

A másik pedig az, hogy a cigány ember nem azért nem agysebész, mert esetleg nem akar az lenni, hanem azért, mert azt sem tudja mi az. Nem jut el odáig, nem engedik el oda.

160 milliárd forint. Le sem merem írni számokkal, mert kilógna. 160 ezer millió forint. Ez volt az a történelmi lehetőség, amit rábíztak egy szélhámosra, egy utolsó köztörvényes mocskos alja féregre, a szeme sem áll jól. Farkas Flóriánnak hívják, egy undirító parazita. Lehetett volna ebből átképzéseket, képzéseket tartani, megtanítani azt a szerencsétlent csatornázni, a lézeres mérőket használni, hol a gomb, mit jelentenek azok a számok. Téglákat rakni egymás mellé, nem sorolom.

A csávó inkább ellopta (azaz ellopatták vele), utána a kormányunk inkább kipótolta a hiányt, megdobta még őket pár milliárddal, úgy szarnak ezek a cigányságra, a szegénységre, felcsútrók, rózsadombról, mint te reggel kávé után a wc-n.

Ne vicceljünk már.

Suksori 2017.06.05. 13:55:31

@Gour:

ilyet itt nem szabad leírni:)

Meridian74 2017.06.05. 14:05:15

@nem várt fordulat: a muszáj szó írásánál sosem tudom eldönteni ly vagy j. ez van. Viszont amit látok nap mint nap ne akard másképpen megmagyarázni nekem. A legtöbb cigány valóban dolgozna, de tudod mit mondanak, mikor meghallják mennyit kapnának érte? Akkor inkább elmegyek heti egyszer lopni, és abból sokkal több jön össze (izgalmasabb is), és azért nem kell becsicskulnom senkinek sem. Persze vannak kivételek, én is ismertem rendes cigány(oka)t (amikor sorállományú határőr voltam), aki inkább gürizett (méghozzá kemény melót, fakitermelés - én tudom milyen az, mert erdész technikusnak taníttattak szüleim), meg sem fordult a fejében hogy lopni is lehet, mert a maga módján a tisztességet tartotta előrébb valónak (pedig igencsak nyomor sorsban nőtt fel).

"160 milliárd forint. Le sem merem írni számokkal, mert kilógna. 160 ezer millió forint. Ez volt az a történelmi lehetőség, amit rábíztak egy szélhámosra, egy utolsó köztörvényes mocskos alja féregre, a szeme sem áll jól. Farkas Flóriánnak hívják, egy undirító parazita."

Ebben egyetértek veled, és azt sem értem, miért nincs bilincsben a gazember. Én még azt sem hiszem hogy a fidesz részére lopta volna el (azaz ellopatták vele), egész egyszerűen ez egy ilyen ember akire 2 fillért nem bíztam volna. Nem azért mert cigány, hanem a viselkedése, megnyilvánulásai miatt. Persze az is benne lehet, hogy valóban ellopatták vele... de erre a célra ez a gazember nagyon is megfelelő alany volt.

Amúgy meg sikerült neki az előítéleteket igazolnia: a cigány lop. Nemcsak kicsiben (mert ugye "ők" mindig erre hivatkoznak, hogy a fehérgallérosok hozzájuk képest sokkal többet lopnak), hanem mint az látható: nagyban is - ha van rá alkalmuk.

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:22:26

"Amúgy meg sikerült neki az előítéleteket igazolnia: a cigány lop. Nemcsak kicsiben (mert ugye "ők" mindig erre hivatkoznak, hogy a fehérgallérosok hozzájuk képest sokkal többet lopnak), hanem mint az látható: nagyban is - ha van rá alkalmuk."

Mindent leírtál ezzel az egy mondatoddal. Pontsan azért, mert tanulatlanok, (szegregáció), megnézik, mi a minta. Jah, hát ez van? Akkor én is ezt tolom.

De én még most is azt mondom, ez nem faji kérdés. Ez szegénység és tudatlanság kérdés. Akit arra sem tanítanak meg, hogy mi a következménye, ha lop, mit várjunk tőle?

Ezen kívül pedig azért jó pár példa van kitörésekről. Konkrétan szégyen a nemzetünkre nézve, hogy többen ismernek egy pongót, vagy VV akárkiafaszomat, mint mondjuk egy Szabó Gábort.

Vagy szerinted amikor egy cigány gyerek megszületik, benne van a génjeiben, hogy lopni, mosdatlannak lenni? Vagy nevelés kérdés?

Meridian74 2017.06.05. 14:30:32

@nem várt fordulat: nevelés és környezet (körülmények) kérdése.

Yo! Maaan! 2017.06.05. 14:30:49

A béreket és munkaviszonyt illetően a kizsákmányoló hazai adórendszer a ludas. Lehetetlen annyit kitermelni, hogy a dolgozó jól éljen, a tulaj nyereséget könyveljen el, a vendég minőséget kapjon és a politikus is ellophassa a magáét. Talán ez utóbbi ha változna, az fordítaná pozitív irányba az általános mentalitást. Meg emberi adómennyiség. Ez ma rablás...

Meridian74 2017.06.05. 14:34:58

@Meridian74: és pont emiatt utálom a genderizmust hirdetőket. Az nem más mint a morál, erkölcs rombolása. Nem tudtam, de tegnap volt egy adás az echoTV-n, amiben egy infektológus (orvos) mondta, hogy azért terjed a HIV leginkább a buzik körében, mert egy buzi évente átlag 50 partnerrel is együtt van szexuálisan... (ez egy normális heterónak szinte elképzelhetetlen. Mondom, egy NORMÁLISNAK.) Van olyan aki heti 5-el is, így nem kell csodálkozni, hogy könnyen összeszed akármit. Aztán még terjeszti is...

Meridian74 2017.06.05. 14:36:27

@Yo! Maaan!: Németeknél, és svédeknél is pont ugyanennyi adót fizetsz... csak éppen magasabb a jövedelmi szint az adó is magasabb összegszerűen, viszont a többől több is marad kézben, amit el tud költeni, és az állam is tud költeni (a többől) arra amire kell.

2017.06.05. 14:39:59

Hm, látom, jó kis kommentcunami alakult itt ki, és a szakács-témától eljutottunk vállalkozó-alkalmazott általánosságához.
Nos, Magyarország minden csak nem vállalkozóbarát ország. A mükődő és gazdagnak nevezhető piachógazdaságokhoz hasonló vagy azokat meghaladó adóterhek mellett viszont nincs meg a nagyszámú piacpörgető kereslet.
Eből kifolyólag, teljesen hiábavaló, például a német vállalkozói adókat a magyarral összehasonlitani, és azzal érvelni, hogy "de-Németországban-ismekkorák-az adók-mint-itt!" Ja, csak Németországban van a szolgáltatásokra megfelelő mennyiségü kereslet is, igy a vállalkozóknak nem kell trükközniük a szürke és fekete zónával, hogy decens fizetést és szociális juttatásokat biztositsanak az alkalmazottaiknak. És mindemellett nyereséges is legyen a vállalkozásuk.
A megoldást én az otthoni adóreformban látom, ugyanis az adók bár nyugat-európai szintüek, a gazdasági helyzet messze nem az.
Kár köpködnie egymásra a két oldalnak, hogy csaló-vállalkozó vs. lusta-alkalmazott. A változást társadalmi szinten kell elérni. Na, ez nem fog menni a magyaroknak. Sosem ment.

,, 2017.06.05. 14:41:16

@Meridian74: csak kíváncsiságból, hogy a poszt témájánál maradjunk, ha egy cigány és egy magyar jelentkezne ugyanannyi fizetésért szakácsnak, szerinted melyiket veszik fel nagyobb valószínűséggel? Másként megfogalmazva a kérdést, te, mint vendég szívesebben ennél egy cigány főztjéből?
Én hallottam étterem tulajt (vmi kisebb vidéki, szezonális hely) panaszkodni, h mekkora pincérhiány van, de a cigány jelentkezőket meg nem akarja felvenni, mert mit szólnának a vendégek. Ha nem érted, fordítok, a látványuk zavarná őket.

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:51:16

@Meridian74: Waow... A blog.hu -n sikerült valakivel közös nevezőre jutnom. Megjegyzem a nicked, és most kicsit szebb lett a napom :)

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:53:26

@Pink Petsch: Mondjuk azért az jól mutatja a néplelket, hogy egy szakács bejegyzése alatt kell ide eljutni. Ha ez egy 5 számú pártagról szólna, akkor ez nem menne, az tuti.

"Sosem ment."

Ebben sajnos igazad van. Csak Adyt tudom citálni, mindig, 1902 nagyváradi napló. Megállt az idő, szerintem itt az első évszázad óta áll.

Most akartam tenni egy smiley, de nem.

nem várt fordulat 2017.06.05. 14:57:05

@,,: az emberekkel van a baj.

Egyszer fel akartunk venni egy gyakornokot programozónak.

A HR csaj megkérdezte, fiút, lányt, van ilyen kérés?

Leestem a székről. Leszarom, ha becsülettel elvégzi a munkáját, akkor tőlem UFO is lehet.

Van amúgy egy ilyen vicc: kérek egy cigánypecsenyét. Ok, de akkor nem lesz zene.

Egyszer úgy esett, hogy egy darabig a Magdolna utcában kellett laknom.

Magdolna, Szigetvári sarok. Egy utcával a Dankótól.

Soha, semmilyen problémám nem volt. Emberek élnek ott is.

2017.06.05. 15:06:27

@nem várt fordulat: A magyar közállapotokat mutatja leginkább a téma itteni vitája. Mivel az államigazgatási szintekre a korrupció, uram-bátyám-koma-sógor-haver és a törvénybe iktatott illetve a nem iktatott lopás a jellemző, a "keményen dolgozó kisember" gondolhatja úgy, hogy ezeken a szinteken neki beleszólása nincs. A politikai kultúra Magyarországon gyakorlatilag nem mérhető, nincsenek nagy számban öntudatos polgárok (a szó eredeti értelmében). Az öntudat nagyjából ott merül ki, hogy a Tescóban verik az ügyfelszolgálati pultot, ha nem volt kicserélve időben az árcédula, és 20 forinttal több lett a végösszeg. És még ezt sem lépi meg mindenki. Csak legyint.
A magyarországi magyar társadalom a végletekig, egészségtelen mértékben átpolitizálódott, de mindemellett tudatlan és ostoba maradt, fogékony a propagandára. Bárhonna érkezzen is.

Meridian74 2017.06.05. 15:09:26

@,,: engem nem érdekelne hogy a kaját cigány származású, vagy etnikumú készítette, vagy sem, nem az számít. A tulajnak lehetnek előítéletei és esetleg már rossz tapasztalatai, hogy őt már meglopták, vagy tart attól hogy meglopják.
Különben sem látom hogy ki készíti és hogyan a kaját. Az érdekel, hogy mennyiért és mit kapok. Úgy egyébként nem szeretem a migránsokat, azokat akik ott a határnál simán követeket, felszedett betondarabokat dobáltak a rendőrökre csak azért, mert ott nem engedték be őket az országunkba, helyette a tranzit zóna felé terelték volna. Ugyanakkor pl hétvégén egy töröknél kajáltam, gyrost. A kettő közt a különbség: az a török legálisan jött ide és munkát vállalt. Míg a zöldhatáron átlógó és a gazdag nyugati országok felé vándorlók csak a segélyért jönnek, nem menekültek. A megoldást én abban látom, hogy a iszlám vallás legyen itt tiltott, és az EU-ban is. A bajok okozója pont ez, a vallásuk. Egyik arab sem gyilkosnak születik. De az iszlám arra buzdít. És elég csak ha kevés veszi ezt a lapot, ők képesek a többit is meghülyíteni, mert közösségi kapcsolataik sokkal erősebbek mint pl nekünk. Ugyanez igaz a cigányokra is. Amúgy képesek egymást is meglopni, összeverekedni, stb, de ha egy cigánynak a gyerekét pl elüti az autó százas nagyságrendben futnak össze - függetlenül attól hogy tegnap még egymást késelték a kocsmában pl. Közösségi szellemük, összetartás náluk erősebb.
Szóval az araboknál is ugyanez van. Mivel eleve idegenek itt, összetartanak, és ezt használja ki a iszlám, ami egy vallási köntösbe bujtatott politikai rendszer - ami viszont az integrálódást megakadályozza. Persze, nehéz ügy a iszlám betiltása egy alapjában véve liberális rendszerben, de egész egyszerűen nincs más megoldás. Az iszlám és a liberalizmus üti egymást. Ellentétei egymásnak.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:15:38

@Meridian74: Bocsánat, hogy kicsit offtopic és faji lesz a posztom, de azért nézzünk már vissza a huszadik századba.

Sztálin, Hitler, Napóleon, de kicsit tovább megyek, Nagy Sándor, a mi nagy Szt. Istvánunk mind fehérek voltak. Zsarnokok, diktátorok.

A fehér embernél gecibb nincs.

2017.06.05. 15:18:16

@Meridian74: Tiltással még soha, a történelem folyamán soha nem sikerült eredményeket elérni. Talán ismerősek számodra is az európai vallásháborúk ....

Meridian74 2017.06.05. 15:21:16

@Pink Petsch: akkor viszont van 57 muszlim ország, lehet választani. De valamiért mégis minket választanak, akkor viszont ez a feltétel.

2017.06.05. 15:21:44

@nem várt fordulat: Ez igy hülyeség .., és tájékozatlanságra vall. Te a elsősorban a fehér ember által alapitott civilizációk történelmét tanultad, és ennyivel meg is elégedtél. Ez nem baj, csak ne vonj le messzemenő következtetéseket. Azért a Boko Haram neve csak mondd valamit számodra is.

Meridian74 2017.06.05. 15:22:52

@nem várt fordulat: nagyon egyszerű ellenpéldát hozok: Kim Dzsong Um, és felmenője.

2017.06.05. 15:22:55

@Meridian74: A saját társadalmin rendünket ásnánk alá egy rendőrállammal.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:24:35

@Pink Petsch: Ahogyan Mao, Kim Dzsong, és sok másik név is. Csak ők otthon játszottak.

De hogy tovább ne menjek: Bush.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:26:26

Szegény séf, csak le akarta írni a tapasztalatait :)))

Meridian74 2017.06.05. 15:27:34

@Meridian74: továbbá a perzsák közt is voltak zsarnokok... szvsz.

Meridian74 2017.06.05. 15:28:58

@Pink Petsch: ez nem azt jelenti hoyg rendőrállam kell. Csak az iszlám nem fér össze a liberális és demokratikus életvitellel.

Bambano 2017.06.05. 15:31:13

most volt az indexen egy nobu számla 650 ezer forintról.
index.hu/mindekozben/poszt/2017/06/05/ez_a_hatfos_tarsasag_tudja_mi_a_magaselet/

kicsit rombolta a szimpátiám.

Meridian74 2017.06.05. 15:33:29

@nem várt fordulat: Xerxes és Darius nem otthon játszottak.

Meridian74 2017.06.05. 15:35:16

egyébként Szulejmán és az oszmán birodalom hódítói/uralkodódi sem otthon játszottak, és hódításaik során sok embert öltek, ölettek meg.

2017.06.05. 15:42:23

@Meridian74: Na igen, de hogy megakadályozd az iszlám, azaz a muszlim vallásúak életét Európában, rendőrállami intézkedésekre lesz szükséged.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:44:17

@Meridian74: Össze sem vethető Sztálinnal.

Mondom tovább, Milosevics? Játszhatunk, minden névre mondj te is egy nevet. Kezdjük azokkal, akiket felsoroltam.

Mutass fel egy fehér atlétát, Bubkán kívül, aki nem Carl vagy Ben. (istenem, én Bennek szurokoltam, és Carl megtarthatta az érmet, pedig ő is kokszozott)

Fekák. Erre képesek, a testfelépítésük adja.

A fehér embernek az agya a kincse. A túlélés érdekében geci. Nem véletlen nincs feka sakkvilágbajnok.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy a gyarmatosítás pl. kikhez fűződik? Hát nem az ugandaiakhoz, vagy a koreaikhoz. Amerika, anglia, franciaország, olaszország.

Nem konkrétan a fehér embert nevezem meg mint a világ megrontói, de nagyon vastagon benne van.

2017.06.05. 15:45:58

@nem várt fordulat: Hm, azt mondtad, a fehér ember a leggecibb ... nos, nem tudom miben méred a geciséget, de úgy tünik földrajzi paraméterekben. Ez meg igy eléggé nem releváns, ugyanis azok a a milliók, akik Ázsiában halnak meg egy helyi Hitler miatt ugyanolyan emberek, mint azok a zsidók, akiket Hitler öletett meg Európában.
Szóval, ha nem fehérek az áldozatok, és földrajzilag Európától távol élnek, akkor csak "kis, helyi konfliktus", vagy hogy?

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:47:03

@Pink Petsch: Lófaszt. Az ISIS azért erős, mert vannak fegyverei és pénzük. Leginkább pénzük a fegyverekre.

Mibű? Kérdezi az egyszeri fideszes. Hát abbú, hogy tőlük venni az olajat az ócsó, nekik eladni a fegyvereket meg jó biznic.

Ezek ott ülnek, és nézik, mi történt pl. tegnap Londonban. 17 vagy X ember meghalt. Belefér, mert dollár milliárdokról van szó. Abban a pillanatban, ahogy Amerika kiengedné a tartalékait olajból, és nem a közel keletről szereznék be, ezeknek a gyökereknek nem jutna pénz. Ennyit erről, és mondd, hogy nem a fehér ember a geci.

nem várt fordulat 2017.06.05. 15:48:51

@Pink Petsch: Nem, és tudom mit csinált Polt Pot kambodzsában pl. A szívügyem (a hajléktalanok mellett) a "landmine". Ahol gyerekek úgy járnak iskolába, hogy van egy ösvény. Kambodzsában minden harmadik gyereknek, embernek hiányzik egy végtagja.

Nem ezt mondom, hanem azt, hogy azért ebben a fehér ember (bármennyire is fáj), dobogós, ha nem az első, szerintem első.

2017.06.05. 15:56:05

@Bambano: Khm, a Nobu tudvalevően egy felsőkategóriás hely, világszerte. El is olvastad te azt a számlát, vagy csak a végösszeget nézted? Hm, hol is van Magyarországhoz viszonyitva a legközelebbi tenger, ahonnan az alapanyogokat frissen szállitva (nem fagyasztva, nem mirelitet), a reggeli fogás már aznap az étlapra kerülhet?
Ez most olyan volt, mintha azon húznád fel magad, hogy miért nem kapsz meg egy Porschét egy Trabant áráért. Hülyeség, mi?

2017.06.05. 16:00:37

@nem várt fordulat: Ha már mindenképpen faji alapokra akarod helyezni. Igen, a fehér ember előrebb jár fejlettségben, mint a töbi rassz, Ázsia egyes országai követnek szorosan, de ezt már nem rassz szinten.
És most mi akarsz? Tétrjünk vissza 300-400 évet a történelmünkben a használt módszerek tekintetében? Vagy csak szimplán fehér-bümtudatot akarsz kelteni? Ez rohadtul hülye ötlet.

nem várt fordulat 2017.06.05. 16:11:08

@Pink Petsch: Nem. Felelősségünk van. A nagyobb tudás mindig nagyobb felelősséget jelent.

Semmiképp sem visszamenni az időben. Előre. Nekünk az a felelősségünk, hogy fel kell rántanunk azokat, akik szegényebbek, tudatlanabbak. Megtanulni tőlük, mi az ő bölcsességük, beépíteni a mi tudatunkba, és megmutatni, megosztani velük azt, amit mi tudunk és ők nem.

Pl. kibaszott gyorsan el kéne kezdeni a háromezredik újabb autó márka helyett koncentrálni az űrutazásra, újabb otthont keresni. Nem lesz ennek jó vége.

Én leszarom, max 40 év múlva kipurgálok, de azok a gyerekek, akik most 20 évesek nem ezt érdemlik. Mi szart kaptunk, de a mi felelősségünk, hogy nekik, ha nem is egy szupert, de valami jobbat hagyjunk magunk mögött.

És ez a posztra is igaz. Tanítani, tanulni, stb... szerintem átjött mit próbálok mondani. Most zuhanyzom egyet, és sétálok egy kicsit, este tudok reagálni.

2017.06.05. 16:22:04

@nem várt fordulat: Hm, a mi fejlődésünk, rasszként sem egyetlen generáció alatt zajlott le, de nem is 2-3 alatt. Miért akarod ezt most siettetni? És miért gondolod, hogy a siettetett "civilizálásnak" pozotiv kimenetele lehet? Idő kell, és emberi léptékben mérve szinte végtelen időnk van a bolygónk élhetetlenné válásáig, illetve megsemmisüléséig.
Ha a fehér rassz fejlettsége valóban megalapozott, a kultúrája, vivmányai, eddigi eredményei annyira beépültek az emeriség kultúrájába, akkor pár száz év alatt, esetleg ezer múlva általánossá válik, alappá, sztenderdé.
Mondd, emberi ésszel fel tudod fogni a 412. 643.-ik évet a jelenlegii időszámitási rendszerünkben? Pedig eljön, lesz ilyen.
Hova rohansz?

Bambano 2017.06.05. 16:41:26

@Pink Petsch: én nem láttam még itt a porsche gyár főnökét panaszkodni, hogy ki kell fizetnie a tisztességes munkabért.

nem várt fordulat 2017.06.05. 16:51:59

@Pink Petsch: felreertesz, ezek szerint rosszul fogalmaztam. este irok

2017.06.05. 16:54:38

@Bambano: És a Nobu tulaját láttad?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.05. 17:31:02

@enpera: Ha napi 12-14 órát dolgozik, akkor nincs magánélete, nem tudja elkölteni a pénzét, ezért mindegy, hogy melyik országban dolgozik, de nagyobb fizetésből többet rakhat félre és a külföldi munka jól mutat az önéletrajzban. Ha normális munkabeosztás mellett még élni is jut ideje, akkor persze már végig kell gondolni, hogy maradjon-e itthon.

@CoolKoon: Lemaradtál a szabadság és egyéb juttatások részről a levélben?

2017.06.05. 17:48:25

@Étteremkritikus: Hm, a magyar nyelvben az "és" szócska mellérendelő viszonyt jelez. Szóval, ha valaki úgy fejezi ki magát, mint a posztban is, hogy "szabadság és egyéb juttatások", akkor mindenféle logika szerint a juttatások közé srolja a szabadságot is, ami nem az. Hanem jog.

nem várt fordulat 2017.06.05. 20:25:10

@Pink Petsch: Hazaértem, megnézek egy filmet, és holnap folytathatjuk ha akarod.

Teljesen igazad van, nem lehet erőltetni semmit. Megpróbáltuk, azaz úgy lett tálalva, hogy az amerikaiak megpróbálták. Lófasz a hegyen. Nem lehet demokráciát exportálni. Vannak fejlődési szakaszok, amiket nem lehet kihagyni.

Nálunk ez volt a keresztes hadjárat, majd a felvilágosultság, rengeteg embert végeztek ki, és öltek meg. Mi eljutottunk valahova, ami szerintem messze nem a vége, kéne még egy spirituális felvilágosodás is.

A muszlimok még nem értek el ide. Ők most vannak a sötét középkorban. Azaz a radikálisok, és az ortodoxok, mert szerintem azért a többségük már belefáradt. Nem véletlen, hogy muszlim emberek "ISIS will loose" fliratokkal kampányolnak.

Bármennyire is fáj nekem, a kerítés jó ötlet volt. Kivételesen. (mondjuk számítsuk le, hogy előtte több tízezer embert vonatoztattunk, szintén napi politikai érdekek mentén, ez a kis köcsög ennyit tud, zsarolni, rúgdosni, harcolni).

Az is igaz, hogy az EU egy impotens balfasz bagázs. Van egy helyzet és hogyan reagál? Három hónap múlva összehívunk valami bizottságot, akik ha nem vétózza meg valaki, megtárgyalják, hogy 6 hónap múlva megbeszlélik majd a problémát, ecetera... Faszom. Rögtön, egy hét múlva beülni egy tárgyaló asztalhoz, és addig senki nem hagyja el a szobát, amíg valami megoldás nem születik. Pont.

Ez az önös érdekek, saját malom, stb. lesz az EU halála, szerintem már megdöglött. Mindig van valahol választás, mindig mutatni kell valamit.

Elég. Közös költségvetés, közös határvédelem, közös ,.... Ja nem, mert akkor a német szegényebb lesz, a fasznak van kedve állandóan megmenteni a görögöket, olaszokat, spanyolokat.

Valamit valamiért. El kéne dönteni mit akarunk.

Én ezt gondolom erről az egészről.

zsoci 2017.06.05. 21:15:49

@Suksori: Nem ez a tipikus magyar tapasztalat! Szerinted miért íródott a cikk???
Mert ez a valóság.

Bambano 2017.06.05. 22:31:48

@Pink Petsch: ha olvasod akár ezt a blogot, akár a többi hírt, akkor te is tudod, hogy mostanában a helyi alapanyag a menő.

2017.06.05. 22:48:24

@Bambano: De a Nobunak nem ez a profilja. Mondd, ismered te egyáltalán a Nobu éttermeket, vagy csak jól esett szörnyülködnöd egyet? Nem úgy néz ki, hogy tudnád, miről beszélsz ...

2017.06.05. 22:50:26

@nem várt fordulat: Hm, az EU-val kapcsolatan nem értünk egyet, bár kétségkivül átalakitásra/átalakulásra van szüksége ... De szerencsétlen séf, most csak pisloghat, hova vezetett valóban az ő "mezei kis" szakmai siráma :)))

Molinaseca 2017.06.06. 00:02:26

@GiaMarie: Úr Isten, te ennyire naiv vagy?
Mit mond? Amikor milliárdos a forgalma? Semmit, gondolom kifizeti. Meg szerinted, a munkaügyi ellenőrök tisztességes, csöppet sem korrumpált emberek, meg a hivatal sem, aminek dolgoznak? Szerinted nincsenek átláthatatlan összefonódások és érdekkapcsolatok kialakítva milliárdos üzletemberek és kormányhivatalok között...?

Te őszintén, hol élsz, hogy ezt komolyan megkérdezed, mi több, nem érted?
Magyarországon ez egy átlagos probléma, hogy kevesebbre jelentenek be, mint amennyit dolgozol. Jó reggelt!

ui: ide tartozik a nem hivatalos és kifizetetlen túlóra is, de abba már bele se menjünk.

Molinaseca 2017.06.06. 00:04:39

@GiaMarie: Amúgy, ha meg hazugsággal vádolsz, jobb ha nem is reagálsz, mert akkor nincs miről beszélni, mert a te tájékozottságod sántít, de rettenetesen. Meg a feltételezéseid a kis naiv világodból, ami engedi azt hinni neked, hogy nekem puszta passzió beírni ide valami jó nagy ordas hazugságot, mert csak úgy, ráérek. Jézus ereje..
Ébresztő....

Bambano 2017.06.06. 02:12:18

@Pink Petsch: arról beszélek, hogy itt van egy poszt, amiben arról panaszkodnak, hogy túl nagy fizetési igénnyel jelentkeznek a leendő munkavállalók, meg itt van egy számla, ami finoman szólva is túlzó.

annyit akar fizetni a dolgozójának, amit egy óra alatt egy ilyen társaság harmadán megkeres? hogy finoman fogalmazzak: nem lettem célcsoport.

Meridian74 2017.06.06. 02:57:34

@nem várt fordulat: Azért ez nem így van. Nemcsak a fehér ember hódított. Az iszlám kalifátus i.sz. 600-tól i.sz.1900-ig kb 270 millió embert ölt meg. Méghozzá vallási alapon. Ilyen "teljesítményt" mondjuk a kereszténység is fel tud mutatni, csakhogy időközben a kereszténység megreformálódott, megszelídült. Az iszlám viszont változatlan maradt. Minden hétre jut egy "allah akhbar" felkiáltással történő robbantás, merénylet, terrorcselekmény világszerte. És ezek nem "fehér" emberek...

videó összefoglaló:
www.youtube.com/watch?v=CZ053Z4YWqI

olvasmány:
www.nsh-kapolna.hu/galeria/sharia.pdf

Meridian74 2017.06.06. 03:30:14

Ma már Angliában élő volt kolléghám ezt írta nekem:

"Kimondta végre egy politikus!

Theresa May (idegesítő hülye picsa) egyetlen jó mondata:

<<Eszerint az ideológia szerint a mi nyugati kultúránk, amely a szabadságon és elfogadáson alapszik, nem összeegyeztethető az iszlámmal. Ez az ideológia az igazi iszlám szörnyű perverziója. Ezt legyőzni korunk egyik legnagyobb harca, és nem lehet legyőzni csak katonai közbelépéssel. Csak akkor lehet eltörölni, amikor az emberek maguk fordulnak el az erőszaktól, és megértik a mi értékeinket, valamint azt, hogy ezek előbbre valóbbak, mint bármely gyűlöletbeszéd.>>

Ezt az apró részletet valahogy elfelejtette közölni mindegyik "magyar" hírportál..."

www.hungliaonline.com/ami-sok-az-sok-a-brit-miniszterelnok-mai-beszede-a-tegnapi-terrortamadasrol/

2017.06.06. 09:36:55

@Bambano: Édesjóistenem! Most vagy csak játszod a hülyét, vagy nem. Döntsd el, melyik szarabb rád nézve. Ugyanis úgy teszel, mintha egy ilyen összegü számla lenne az általános a magyarországi éttermekben.

2017.06.06. 10:21:33

@nem várt fordulat: Valóban? És mi a helyzet pl. az ipari mennyiségű emberáldozatra alapuló maya és azték kultúrával?
Láttad az Apocalypto c. filmet?

2017.06.06. 10:25:42

@Meridian74: Valóban jól szólt a nagysasszony. Csakhogy az a helyzet, hogy a fanatikus iszlám már rég aszimmetrikus háborút vív európai területen.

GMS 2017.06.06. 10:54:41

@nzk: rendben, és mennyiért melóznak ott a szakácsok? vajon megélnek belőle? tippelek: meg. albérlet ide vagy oda. egyébként már rég nem ott dolgoznának. vagy nem annyiért. ugyanis nincs az a hülye, aki hosszútávon hitelt és adóságot felhalmozva dolgozik olyan bérért, amiből egyszerűen nem él meg és nem tudja fizetni a költségeit. ha valakiben van ambíció, van tudása és tehetsége hozzá, akkor talál mást, főleg Nyugaton. így a szakácsokat vmi ott tartja az adott helyen. ez lehet sok minden: pénz, ambíció hiánya, kevés önbizalom (úgyse találok mást), jó lokáció, tanulási lehetőség, jól mutat majd az önéletrajzban később stb. általános tapasztalatom, a kint élő barátaimon keresztül is, hogy bármennyit dolgozzanak is, nagyobb anyagi biztonságban élnek és sokkal könnyebben találnak munkát még a válság közepén is, ha elvesztik az előzőt.

GMS 2017.06.06. 12:40:55

@Buchhalter: köszi. egyetértek a mondandóddal. Tök jó, hogy leírtad. Te legalább szakemberként írsz ide egy bizonyos területről.

@fifibá55: a helyzet az, hogy Angliában ezt jó esetben néhány évig csinálod (megosztott albi, bringázni mukába), itt meg évtizedekig, ha nem egész életeden át. Kis különbség. Plusz anyám sem érti, hogy én pl. miért váltok munkahelyet, ha nem vagyok elégedett, hiszen egy életet is legályázhatnék valahol, mert az biztos. Hehe. Viszont nekem már ment ki cég a fenekem alól (megszűnt), nem is egy, szóval pont tudom, hogy olyan, hogy biztos, az nincs. Más az idősebb korosztály elképzelése a melóról és más a fiataloké. (Vagy rosszul gondolom, hogy az 55 az az életkorod?:))
Továbbá meglepő, de nem csak a 20-30-as korosztály megy ki külföldre, de bizony a tököm-tele-van 40-50-es családos emberek is, és jé, ha becsülettel melóznak bizony nem járnak rosszul. Fene se gondolta volna. És bizony az ő gyereke már nem fog ide visszajönni, de még az is elmegy innen, aki fiatal, és jól teszi. Bevándorolni ide a munkapiaci helyzet miatt meg még egy nyamvadt ázsiai sem akar, nemhogy egy közép-európai. Szóval hosszú távon szar lesz a helyzet a munkáltatóknak és egyre szarabb. Nem kell itt csodákat vizionálni. A szakszervezetek meg szépen visszakúsznak a szőnyeg alatt, és rendben is van ez így. Jó kis meccs lesz, de harcolni kell, mert ha magadért nem állsz ki a kutya farka sem fog érted. A magyarok meg nem igazán szoktak pl. a bértárgyaláson, inkább sunnyognak, aztán meg morognak. de majd csak megtanulják, hogy hogy kéne. :)

@GiaMarie: jaj, te tipikusan az a vállalkozó vagy, aki attól nagy ember, hogy van egy válllakozása és még keres is vele. Hát barátom, elmondom, vannak így egy páran rajtad kívül még az országban. És a tény, hogy vállalkozó vagy, semmit sem ad hozzá az emberi értékeidhez. Ez csak azt jelenti, miből jön a lé, amiből élsz. A vállalkozás bizony üzleti tervvel kezdődik, akár a legegyszerűbbel, és ahol nem él meg egy vállalkozás, ott nem lesz, ennyi. A munka a profitorientált cégeknél bizony nem karitász, sehol. És az is tény, hogy a jelen rendszerben adót kell csalnod ahol tudsz, hogy megélj. Vagy hívhatjuk ezt a kiskapuk kihasználásának is, bár ez talán messzebb van pl. egy masszív ÁFA csalástól. Egy normális vállalkozó számol, oszt-szoroz, és akkor nyit vállalkozást, ha megéri. Ha meg hosszú távon egy cég a munkavállalók vérét szívja, akkor hamar elterjed ról a a szakmában, hogy max. ugródeszának jó, ha egyáltalán. Lesz majd abnormális mértékű munkavállalói rotáció (ennek a költségvonzatát általában nem szokták felmérni, pedig nem kevés), vagy lesznek szar munkavállalóid, akik cserébe ott vágnak át, ahol tudnak, amikor tudnak és a hátad mögött leszedik rólad a keresztvizet (a nem létezőt is). Fene tudja, én nem válallkoznék így.

fifibá55 2017.06.06. 14:58:59

@GMS: Örülök, hogy említetted: a mai hazai munkapiaci helyzet nem csak a mindenkori kormányok felelőtlenségének, hanem annak a mentalitásnak is köszönhető, amelynek eredménye a szakszervezetek jelenlegi állapota. Félreértés ne essék, nem a "régi" szagos szervezeteket sírom vissza, hanem olyanféléket, mint amelyek Nyugat-Európában is működnek, és valóban közösen cselekszenek közös érdekekért. Ez a magyaroknak valamiért nem megy.

A kevés jövedelem - munkaerőhiány kör szerintem önszabályozóvá kell váljon: a munkabéreknek óhatatlanul növekedniük kell, ami csökkenti a munkaerőhiányt (más tényezőket figyelmen kívül hagyva), és racionális szociális rendszer esetén a munkanélküliség mértéke is csökkenthető. Az esetenként lényegesen magasabb, akár uniós szinten is versenyképes bérek még külföldi munkavállalók megjelenését is lehetővé teszik, a megállapodott, családos emberek pedig szívesebben maradnak itthon a fenekükön.
Lehet, azért látom rózsaszínűnek a helyzetet, mert olyan területen dolgozom, ahol nincs probléma és nem kell kiskapukat keresni/használni.

Egy valamit nem látok az erről szóló írásokban: ha nőnek a bérek (ami jó), a vállalkozásoknak és nem vállalkozásoknak egyaránt nőnek a költségei, ami csak áremeléssel kompenzálható (ez nem jó, de elkerülhetetlen). A vége az, hogy lehet, hogy megközelítjük a NY-E-i jövedelem szinteket, de hogy az árszínvonalat biztosan elérjük, még teljesebb téren, mint most, az tuti, és ez sokakat nem tesz majd boldoggá.

Pitya21 2017.06.09. 21:57:16

@GiaMarie: Erőlködj csak nyugodtan, nem süllyedek le a szintedre.
Ha nem nagy kérés, tedd közkincsé azt az üzleti tervedet, ami évi 100 millió forintos bevételnél fordul nyereségessé. Egyben küld rá a hatóságokat minden olyan étteremre, ahol ezt nem érik el, elvégre ők biztosan adócsalók. Egyébként nem beszéltem nyugati jövedelemről. Ismered a mondást, hogy nem a medvénél kell gyorsabban futni, hanem a másik favágónál? A nettó 100.000- Ft és a nettó 1100-1500 Euró közötti különbséget valószínűleg mindenki felfogja. Sok vállalkozó arra panaszkodik, hogy a munkásaik ötezer forinttal több fizetésért elmennek tőlük. Biztosan nyugati bért fizetnek, vagy a forint erősödött hirtelen nagyot...
Aki nem versenyképes, az előbb-utóbb ki fog szorulni a piacról. Jelenleg a gazdaság bizonyos területein (vendéglátás, vagyonvédelmi szolgáltatás, kereskedelem) szinte minden vállalkozás sáros - tisztelet a kivételnek. Feketén vagy szürkén foglalkoztatnak, adót "optimalizálnak" stb.
Kérdésedre válaszolva: van a környékemen minimum 10 étterem, pizzéria. Ebből most csak két-három olyan van, ahol ehető az étel és elfogadható a kiszolgálás. Tiszta piaci versenyben a többi menne tönkre, ez engem miért is érdekelne?
Egy átlagos étterem ma ilyen: flegma felszolgáló személyzet, közepes vagy gyenge kaja, pofátlan árak. Akkor sem járnék naponta étterembe, ha megengedhetném magamnak.

Suksori 2017.06.09. 23:53:19

@Pitya21:

Egy átlagos étterem ma ilyen: flegma felszolgáló személyzet, közepes vagy gyenge kaja, pofátlan árak."

a magyaroknak, úgy tűnik, ez is megfelelő

GiaMarie 2017.06.11. 15:45:08

@Pitya21: Levezetem neked, hihetetlen kaland lesz! Tehát, netto 100 milliós árbevétel azt jelenti, minden hónapban beütünk a kasszába 12,7 millió forintot. Jön az állam, azonnal tartja a markát 2 millió forintért, ez az ÁFA. Maradt 10,7 millió forintunk. Az alapanyag költség legyen a netto ár 20%-a, vonjuk is le gyorsan! 8,6 milliónk maradt. Van ugye havi rezsink is, ez egy étteremnél bérleti díj, közüzemi számla, alsó hangon 600.000 Ft / hó, rémesen alul kalkuláltam szerintem, mert az étterem jellemzően nem 30 nm, de legyen ennyi most az egyszerűség kedvéért. Maradt 8 milliónk. És akkor itt jön a durva része, a személyzet. Éttermünknek nyitva kell lennie ebéd és vacsora időben is! Ha ki akarjuk adni a pihenőidőket, 8 órát dolgoztatjuk az embereket, kiadjuk a szabikat, és számolunk vele, hogy az ember már csak ember, és néha beteg, akkor 3 garnitúrányi személyzetre van szükségünk. Ez egy pici étteremnél 1 szakács, 1 kukta, 2 pincér, 1 mosogató. Műszakonként ennyi embernek kell bent lenni, tehát 3 szakács, 3 kukta, 6 pincér és 3 mosogató kell minimálisan egy 10-30 asztalos étterem működtetéséhez, ha mindent becsületesen, a szabályokat betartva akarunk végezni. Egy szakácsnak adjunk netto 270-t (ez ugye kevés, és többen kifejtették, ennyiért fel sem kelnének reggelente) Ennek a bérköltsége 500.000 Ft/ fő. Szor három, hopp, eltűnt másfél millió a nyolcból, maradt 6,5. Adjunk gyorsan fizetést a kuktáknak is, legyen netto 200.000, ennek a bérköltsége 370.000. Szor három, maradt 5,4 millió. Jöjjenek a pincérek, nekik is kell fizu, legyenek bejelentve netto 130-ra, ennek a bérköltsége 270. Ismét szorozzunk, csak ezúttal hattal, 3,8 millió maradt a kasszában. Jöjjenek még a mosogatók, kapjanak annyit, mint a pincérek, mert már annak is örülhetünk, ha 130-ért valaki felkel az ágyból. Megint eltűnt 900.000 Ft. 2,9 millió maradt az álom bevételből. Adni kell bért a vállalkozás ügyvezetőjének is, ez legyen havi brutto 150.000, a bérköltség 185.000, 2,7 millió maradt. Ebből kér baráti áron 100-t a könyvelő, 2,6. Kell még naponta 1 takarító, ennek költsége havi 250 nagyjából, 2,45-nél járunk. Vannak fogyó eszközök, törik a pohár, kell szívószál, mosogatószer, ki kell mosni az abroszt, szalvéta, ezekre is elmegy havi 100.000 Ft. 2,35 millió. Amortizáció, nagyon-nagyon szerényen számolva havi 100.000 Ft -2,25 millió maradt, adózás előtt. Beruháztunk nagyságrendileg 50 milliót a konyha kiépítésére, a berendezésre, foglalkoztatunk 10 embert... a 2,25 millió 40%-át csendben elkéri még az állam (TÁNYA,HIPA,SZJA,EHO) Maradt 1,35 a tulajnak, adózás után. Ne feledjük, fentiek alapján egy népnyúzó szarláda, aki nem szégyell olyan fizetéseket adni, aminek szerintetek a dupláját kéne...emeljen, van miből! Van miből? Nincs miből...és igen, mindenki, akinek nem ez jön ki, valahol csal. 12 óráztatja az embereket, nem jelenti be őket, nem üti a kasszát... Ne feledjük, egy 100 milliós árbevételhez minden nap be kell ütni 350.000-t. Március másodikán kedden, szakadó esőben is. Azt se feledjük, nem vagyok vendéglátós, és számtalan dolgot valószínűleg nem is kalkuláltam, vagy alul kalkuláltam (utóbbit szándékosan, hogy ne lehessen belekötni).

2017.06.11. 19:30:31

@GiaMarie:
Megnevettettél ! :) ezzel a 100 milliós levezetéssel.
A levezetés jónak tűnik.

GiaMarie 2017.06.12. 13:38:38

@vu2: Pedig még el is számoltam, az ÁFA-n meg a 10-es számrendszer is bekavart, valójában a levonások nem havi 12,7-ből indulnak el, hanem 9,8-ból, ami ÁFA befizetés után már nem 10,7, hanem 8,3. A kettő közti különbség csak picit több, mint ami adózás előtti eredménynek kijött az előző, hibás számításban, szóval, a fent említett bérekkel egy évi netto 100 milliót termelő étterem egészen szerény évi 3-4 millió forintos veszteséggel is megúszhatja a működését. Nos, hát ugyebár a törpök élete nem csak játék és mese.

2017.06.13. 22:28:11

@GiaMarie:
A nevetésem valódi oka abból adódik, hogy turizmusban és vendéglátásban évtizedekben mérhető a nyereség "visszaérkezése".
Ha valaki ennél korábban ilyen bérkörülményekkel számol annak vagy nincs komolyabb üzleti terve vagy pénz forgalmi hely az étterem vagy kissé elszámolta magát az illető.

Lehet vagizni, hogy van egy éttermem, de komolyabb hasznot remélni ? :D

A szakácsok (már elnézést azoktól, akik igazán klassz kaját tudnak elém rakni) meg jól bedőltek ennek a szakácskodó-főzőműsoros-Gordon Remszi féle média blamázsnak. Nem is gondolt arra egyik sem, hogy simán meg lett etetve a jó néppel egy tv műsor? Kijött pár könyv, műsor, felhajtás meg menő dolognak lett beállítva.(A konyhai felszerelés iparág kicsit felpörgött, semmi több.)
Bocs, de meg lett simogatva a buksitok, nektek meg jól esett 5 perc rivalda fény. Mónika show az egész kicsit átszínezve. Jön a következő.

Irén Ilovai 2018.07.27. 00:16:38

Kedves Chef Úr!
Most olvastam ezt a bejegyzést,melyhez
én is szeretnék 1-2 gondolatot fűzni.
Teljesen egyetértek,hogy a mai huszonéves korosztály hozzáállása nem megfelelő sem szakmailag,sem emberileg sok esetben,a csapatmunka és az egymáshoz való alkalmazkodás pedig teljes mértékben ismeretlen fogalom számukra..viszont,ami 14 év vendéglátásban töltött idő után megfogalmazódott bennem,lehet nem csak ők a hibásak...ha pl.egy nő jelentkezik egy hirdetésre,hogy pályakezdő szakácsként szeretne egy étteremben elhelyezkedni,99%-ban vagy válaszra sem méltatják vagy egyenesen kiröhögik...saját tapasztalatból mondom,hogy először elküldtek,mert nem volt papírom,hogy szakács vagyok..majd mikor munka mellett megszereztem azt is ,azért nem álltak szóba velem,mert biztosan mindjárt szülök úgyis és hasonló kifogások..10 év kellett,hogy belássam,hiába akar egy ember vmit,ha lehetőséget sem kaphat bizonyítani..erre annyit mondanék csak,akkor egyék,amit főztek..bajlódjanak a kretén huszonévesekkel,akikből csak egyre több lesz,mert elhivatottság nincs egyikben sem,és nem is lesz.Azokból öljék ki a lelkesedés utolsó szikráját is inkább,akik talán jó kollégák és jó tanítványok lettek volna..további jó kesergést kívánok ezen:Tisztelettel Ilovai Irén

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.04. 19:04:16

A mai fiatalok már nemigen akarnak havi 300 órákat dolgozni.
És valahol igazuk is van.
Nem mindenki ilyen hülye,mint mi vagyunk.
süti beállítások módosítása