5 nagyon erős érv egy karintiai nyaralás mellett. Majmok, baglyok, halak, tavak, éttermek, gasztrofesztiválok.
2017. május 18. írta: világevő

5 nagyon erős érv egy karintiai nyaralás mellett. Majmok, baglyok, halak, tavak, éttermek, gasztrofesztiválok.

Még évekkel ezelőtt hallottam Karintiában egy nullkalóriás túráról, amiben egy komolyabb hegyi kiránduláshoz ajánlották az útvonalon fekvő hütték finomságait úgy, hogy végül kb egálban legyen az input és az output. Kalóriadeficit a mostani karintiai túrámon se keletkezett, de újra sikerült megállapítani, hogy mennyire profik az osztrákok.
karint.jpg

  • Ragadozó madarak
    Mondjuk a majmok és a baglyok akkor is egy kicsit meglepően hatnak, hogy mit is keres két ilyen program egymás mellett Villach környékén egy festői várromnál. Aztán amikor az ember megtapasztalja, hogy mekkora élmény (az egész családnak), ahogy a fejünk fölött szabadon repdesnek a természetben csak nagyon messziről és nagy mázlival megfigyelhető állatok, vagy éppen pár méterrel az orrunk előtt ér véget a kőszáli sas hihetetlen zuhanórepülése, akkor már nincs több kérdése, ennek itt van a helye a Landskron várnál. 

  • Majmok
    Két perc séta után pedig a japán makákók közé lehet elvegyülni szinte észrevétlenül, és nem teljesen véletlenül figyelmeztetnek előtte, hogy ételek és italok a táska mélyére legyenek eldugva. Mindkét helyen van amúgy rengeteg hasznos infó is élőben, igaz, csak németül, szóval érdemes előre megnézegetni a brosúrákat vagy utánaolvasni!

  • Tavak + hegyek
    A hihetetlen mennyiségű, ivóvíztisztaságú tavakban fürdéshez egyelőre még pont egy kicsit hűvös volt, pedig az is elég jó szórakozás és program errefelé, viszont a KarintiaKártyának (KärntenCard) hála, nem nagyon kell fontolgatni azt se, hogy az ember felugorjon-e egy kirándulóhajóra, vagy egy sílifttel felmenjen-e valamelyik hegytetőre kirándulni, esetleg valamelyik gyönyörű panorámaúton inkább autóval érkezzen-e meg a kirándulóhelyre. Ezek ugyanis, na meg a fenti majmok és madarak is!, mind benne vannak a kártyában, azaz azzal díjmentesen vehetők igénybe.

KarintiaKártya
A KärntenCarddal lényegesen egyszerűbb és olcsóbb egy ilyen túra, elég vaskos programofüzet sorolja az ingyenes igénybe vehető szolgáltatásokat az egész tartományban. És az a legjobb az egészben, hogy így nem kell alaposan megfontolni és kiszámolni, hogy belefér-e még egy hajókirándulás mondjuk. 

  • Gasztronómia
    A tiszta vizekben persze nem csak fürdeni lehet, hanem rengeteg édesvízi halfaj is megél. Ezek közül nyilván sok a tenyésztett is, de hihetetlen magas a minőség és a választék egyaránt. És mondjuk elkészítésben is sikerül ezeket az értékeket megőrizni, azaz nem érdemes rántott halrudacskák miatt idejönni, sokkal inkább pácolt, kemencében sült, grillezett, párolt, rostlapon sütött és egyéb módon elkészített halakért. Az elegáns éttermekben is van belőle komoly választék, de a legnagyobb kedvencem egy egyszerűbb hely lett, ahol az autodidakta szakács egy hagyományos kemencével és rostlappal dolgozik, és a végeredmény, na meg a teraszról is a kilátás, fantasztikus.

Ebbe a lenyűgöző kilátóba is érvényes a kártya, ahova egy panorámaliften (vagy lelkesebbek persze lépcsőn) lehet felmenni, és meglehetősen jól van pozícionálva. Ráadásul az ottlétemkor - nem volt véletlen az időzítés - pont Karintia legjobb séfje tartott egy szuper vacsorát, ami a SeeEssSpiele nevű gasztofesztivál záróakkordja is votl egyben. 

Az már önmagában is bámulatos teljesítmény, hogy ennyi e és s betűt tettek az esemény nevébe, de a kilátás és a vacsora még ezt is felülmúlta. A 3 szakácssipkás (GM) séf, Hubert Wallner egészen elképesztő körlmények között, konkrétan egy lépcsőn készítette a vacsorát, amin egy pillanatra sem látszottak meg a mostoha körülmények, végig, friss, izgalmas és kreatív volt, nagyon jól kiegyensúlyozott ízekkel és állagokkal.

És volt május elején a régióban még egy  komoly gasztrofesztivál, Villach és környékén rendezték meg a KüchenKultot, amit érdemes jövőre betervezni, mert nagyon jó kis független eseményeket tartalmaz, különböző helyszíneken tartanak nagyon nívós vacsorákat, de például fenti halas brunch is ennek volt a része. És sikerült még bejutni egy borbárban tartott nagyon jó eseményre, ahol egy Tici Kaspar nevű séfnő főzött, illetve a Lagana étterembe (16 GM pont!), ahol szintén nagyon komoly volt a színvonal. Mindkettő szezonális alapanyagokból, sok zöldséggel, helyi finomságokból készülő kóstoló menü volt, tökéletes betekintés a tavaszi Karintia értékeibe, persze méltó borkísérettel.

Freindal Wirtschaft:

Lagana:

A blogposzt az ÖsterreichWerbunggal kooperációban készült, a vélemény - mint mindig - a sajátom

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6112507991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szevabá 2017.05.19. 14:17:55

Ez egy nagyon jó hely lehet mert minden ingyen van!
(Ha már reklám bele kéne férniük az áraknak is...)
süti beállítások módosítása