Alig 2 órát kell autózni a világ egyik legjobb étterméig: Steirereck, Bécs
2017. február 19. írta: világevő

Alig 2 órát kell autózni a világ egyik legjobb étterméig: Steirereck, Bécs

A bécsi Steirereck évek óta ott van a Világ 50 legjobb éttermének élmezőnyében, többnyire a TOP10-en belül, jelenleg is 9. Megmutatom, milyen a most téli menüjük! steirereck_vienna_wien_michelin_jokuti_vilagevo_reitbauermgsteirereck_vienna_wien_michelin_jokuti_vilagevo_reitbauer6342.jpg

Nagyon viccesen, stílusosan tálalt kávés desszert. Fotó: Kovács Tamás

A World's 50 Besten egyébként röviden így definiálják: kortárs osztrák konyha, ehhez passzolóan ultra modern környezetben. És tényleg rengeteg fejlődött a környezet, amit alaposan felfrissítettek 2014-ben, az addigi, kicsit talán már öreges, az étterem konyhájához képest is túl klasszikus vonalat képviselő éttermi dizájnt kívül és belül is nagyon komolyan felfrissítették, miközben alaposan meg is nőtt a hely befogadó képessége.
Két Michelin-csillagjuk van és 4 szakácssipkájuk (19 pont Gault Millau)!

Itt van egy kép kívülről, még 2013-ból, na és a séf, Heinz Reitbauer, és pár étel az akkor kóstoltakból:

Fotók: Kovács Tamás

Kívülről is brutális a váltás, a tükröződő aluminiumpanelek miatt egyrészt beleolvad a környezetébe jobban, másrészt némi ufós megjelenést kölcsönöz neki. Belül is hatalmas a változás, és jó időben egészen rendkívüli a hangulat, ugyanis a panelek közül sok felhúzható van, így tulajdonképpen olyan, mintha egy kellemes teraszon lennénk. 

A belső fotókért külön köszönet jár Tar Szabolcsnak, aki évek óta a Steirereck szervizcsapatának megbecsült tagja, annyira, a kedvemért még gyorsan beállt felszolgálónak is, pedig már alapvetően inkább vezetői feladatai vannak. És ebéd után körbevitt egy jó kis sétára az étteremben.

Szóval nagyon stimmel az enteriőr is, de azért az egyik leghíresebb alkotóeleme az itteni gasztroélménynek a legendás kenyérkocsi, na meg a "sofőrje", Andi Djordjevic, a törzsvendégek persze csak Brot-Andikként (Kenyérbandi) ismerik. A kínálat lenyűgöző, sok közülük, főleg a valódi, természetes kovásszal készülők válogatott bécsi pékségekből érkeznek, többek közt a nagy kedvencemből, a Joseph Brotból, a saját sütésre kevesebb idejük van, így azok élesztővel készülnek. De így is van közte olyan, ami felejthetetlen, a házi véres hurkás kenyér (Blunzenbrot), ami igazából önmagában is tökéletes ebéd lenne.

A teljes kenyérszortiment, a téli Stadtpark és a karácsonyias petit fourként tálalt vaníliás kifli videón:

A Steirereck kínálatára jellemző, hogy hihetetlen energiákat fordítanak arra, hogy helyi alapanyagokból lássák el az éttermet, ezek közül rengeteg ráadásul kifejezetten saját termésből származik. Felkarolnak olyan, rég elfeledett zöldségeket is például, amikor más már nem termeszt, és így állítanak össze egy nagyon erőse regionális, izgalmas, és egyedi kóstoló menüt. Külön izgalmas, hogy ebben édesvízi halak is helyet kapnak, ponty, amúr és hasonlók is, azaz kiváló tájékozódási pont lehet magyar éttermek számára is, hogy mit lehet kezdeni a tengertől távol ezekkel az alapanyagokkal, hogyan lehet így is két Michelin-csillagos szinten üzemelni tartósan, na meg a világ legjobb éttermei közé bekerülni.
De ebédre, aki szeretne, akár rántott húst is kérhet, természetesen borjúból, petrezselymes burgonyával! De azért az igazi a nagy menü, ami úgy épül fel, hogy szinte minden fogásnál két opció közül választhat a vendég.

Az asztalra kiérkező ételekről minden fontos infó megtalálható a kísérő kártyákon, amit minden tányérhoz mellékelnek. Az étel neve, összetevői, illetve a különlegesebb alapanyagok rövid jellemzése található rajtuk. És végig ott is maradnak a tányérnál, így közben is lehet nézegetni, rettentő praktikus, nem kell egymást kérdezgetni, hoyg mit is mondott a felszolgáló, vagy a hatalmas étlapot ott tartani az asztalnál emiatt. Két nyelven is tudják hozni, németül vagy angolul, így néz ki, a kis tartóba egymás elé teszik be kártyákat, a végén az egész 'pakli' hazavihető, így az is egyértelmű, hogy ki mit evett:

img_2076.jpg

 Ahogy a fenti kártyákból is látszik, meglehetősen bonyolultak az egyes tételek, pedig ez még csak egy előétel volt! 

Szóval elsőként az amuse bouche, elég bőkezű felhozatal finomságokból:

snapseed_2.jpg

Aztán az első előételek, a fenti tökvariációk és a cikória: 
[Ketten voltunk, így minden tételt kértünk, ezért van fogásonként 2-2 étel, aminek csak a nevét írom le, a többi hasznos infó látszik a kártyákon]

Folyami rák padlizsánnal, kókusszal és citruslevelekkel, illetve répa endíviasalátával, brazil mandulagombával és Alba fehér szarvasgombával:

Amur káposztával, illetve compó:

Fácán, illetve borjúagy:

A főételek: vadnyúl, illetve borjúmájgombócok:

Sajtkocsi, illetve likőr:

Ropogós palacsinta, illetve bécsi maláta (amiről valahogy nem lett kép):

A petit four és a kávé, rengeteg télies, házias finomsággal és a különlegesen szervírozott vaníliás kiflivel (lásd a fenti videót):

A dizájn óriási változáson esett át, nekem nagyon tetszik az új stílus. Ami viszont nem változott, az a hely szellemisége és a működés: egy modern csúcsétterem, ami közben mégis hordozza egy családi vendéglő erényeit is, de gasztronómiai szempontból abszolút naprakész és megdöbbentően bőkezű!

További gasztroélményekért a csúcséttermek világából csatlakozz a Facebookon és Instagramon!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1912270154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terrormaci 2017.02.20. 17:15:29

ennyi pénzért én nem morzsákat akarnék enni

deflorator01 2017.02.20. 17:21:07

@terrormaci: Ennyi pénzért már elvárható, hogy morzsákat adjanak. Annál jobban irigykedik a plebsz, hogy te ilyen kevés kajáért is kiperkálod azt az összeget.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.20. 17:25:49

@terrormaci: bár nem hiszem, hogy érdekel a valóság, de az összes csúcsétteremben jóllaksz a menüvel, itt konkrétan akár tele is zabálhatod magad, ha olyan kedved van.

Kovacsla 2017.02.20. 18:25:06

Be tudod fotózni a német nyelvű menükártyákat is?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.20. 18:32:00

@Macibb: már eljöttem :) De az étterem weboldalán fent van az étlap, ha nem is ennyire, de elég részletes infókkal.

Kovacsla 2017.02.20. 19:07:51

@világevő: Csak segíteni akartam egy ürüggyel, hogy miért fontos visszamenned ;) Amúgy köszi a tippet, körülnézek a weboldalon is.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.20. 19:21:35

@Macibb: :) bepróbálkozom, persze akkor már hozzák ki a kajákat is melléjük, hogy együtt tudjam fotózni! :)

qwertzu 2017.02.20. 19:47:33

@terrormaci: @deflorator01: A menü úgy saccra 3000 kcal, de ha nehéz fizikai munkát végzel vagy élsportoló vagy, akkor a maradékot kipótolhatod kenyérrel.

@világevő: Olyan egyszálbél gyerek vagy, látszik hogy a sok kóstolómenütől állandóan éhes maradsz. (no offense)

MaxVal BircaMan ELLENZŐ 2017.02.20. 19:57:33

Ja, hogy Pesttöl, mert ugye az a világ közepe...

Bambano 2017.02.20. 20:34:18

azon a kenyereskocsin minta c3po feje lenne kisütve...

cardiobascuralis 2017.02.21. 03:35:28

@MaxVal BircaMan ELLENZŐ:
Nem lehet attól a bolgár tanyától, ahol te laksz.

cardiobascuralis 2017.02.21. 03:37:58

@világevő:
Ja, ha előtte fél órával bedobsz 2 Big Macet krumplival a Mekiben.
Mert ezek max. kóstolásra elegendő mennyiségek.

Apropó, érdemes lenne átnézni a helyesírást kissé.

ComLo 2017.02.21. 05:41:53

Szuper írás köszi!

Ázsiában élek, ázsiai barátnővel. Felmerült bennem, hogy a gasztroblogger, és egy ázsiai csaj között van egy nagy hasonlóság ... mindkettőnek le kell fotoznia a kaját mielött hozzáérne valaki :-D . A képeket nézve megelevenedett az az éttermi helyzet, hogy már kostolnám, de meg kell várni amíg mindenről elkészül a kép :-D .

Phteven 2017.02.21. 06:55:52

Ez a hely nem gyozott meg. A hely es az etel sem tetszik. Foloslegesen tul van bonyolitva. Inkabb sutnek egy adag hurkat, kolbaszt a remoskaban es megennem friss kenyerrel, savanyu kaposztaval. :-)

arncht 2017.02.21. 09:00:32

Becsben lakunk, mar egy ideje kineztem az ettermet magamnak :) mar csak egy alkalom kell, hogy legyen indok, hogy miert hagy ott az ember annyi penzt. Amugy elvagyunk a kis olasz ettermekkel is, gyk magyar arakhoz hasonloan lehet szinvonalas eteleket enni. Pl a minante nagy kedvenc, es utana az lehet rucanni a la romanaba egy jo fagyis desszertre. Bar a sajat tiramisujuk es a crema catalanajuk is kituno.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.21. 09:16:50

@ComLo: na én sokkal idegesítőbb vagyok, mint egy ázsiai barátnő! :) Köszi, ilyesmiből áll az egész blog, részben ázsiai kalandok, nagyon szeretem. Ott merre?

arncht 2017.02.21. 09:24:17

@világevő: koszi! mar csak a mille-feuille miatt is megy a meglatogatni listara :) ha konnyu olasz pizzat szeretnel a minantet megegyszer ajanlom (calzone!). baromi sok pizzeriat vegigprobaltam mar elotte.

arncht 2017.02.21. 09:29:27

jah es a la romanaban a rollo... :) www.gelateriaromana.com/

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.02.21. 09:32:19

@arncht: köszi! fagyiban én a nem túl édes, természetesebbeket szeretem, ez a kedvencem emiatt Bécsben: vilagevo.hu/2013/07/23/a_vilag_talan_legjobb_fagyija

arncht 2017.02.21. 09:48:23

ezt is mentettem... nem fogsz csalodni a la romanaban sem. a pisztacia az pisztacia, a mascarpone + eper is tenyleg abbol keszul. bar meg nem kostoltam tul sokat. a fagyis deszerteket erdemes, engem azzal vettek le a labamrol.

arncht 2017.07.05. 13:02:48

igazan koszonom a leontine tippet... vegre el tudtunk menni a felesegemmel egy menus ebedre, a gyereket leadtuk a nagyszulokhoz :) steak kaposzta es salatagyon, gombaval es martassal. kituno volt, be is raktam a kedvencek koze.

kulon kiemelnem a kiszolgalast is, a francia holgy egyedul is szuperkedves es gyors volt, mindig ott termett, ha kellett vmi. hogy ezt miert nem tudjak a franciaktol atvenni? en ezt mindig sok boravaloval honoralom.

azota kiprobaltam jopar fagyizot is (eispeter, eisgreissler, bortolotti, etc) - de a la romananak nincs parja. a pisztaciajuk, es a crema dal 1947 is szuper. biztos talalsz naluk vmi kevesbe edeset.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.07.05. 13:06:31

@arncht: örülök! oké, köszi, megpróbálom megnézni, addig próbáld ki a Leones Gelatót!

arncht 2017.07.05. 13:16:39

kicsit kiesik (mindentol), de felvettem a listra, koszi. pizzazobol is van egy uj kedvenc: pizzeria pozzuoli.

mercikek 2017.07.12. 16:42:11

Kérném a tanácsát, szűk családi körben tartanánk esküvőt, de olyan helyet keresünk , ahol szép zöld a környezet esetleg vízparton.Interneten nagyon sok ilyen van, de mivel vidéken élünk és Budapesten nem ismerjük a sok-sok éttermet, ezért fordulok szakértőhöz.Köszönöm előre is válaszát.

arncht 2018.07.03. 17:06:50

nah fagyiban tudok ajanlani neked egy olyat, ami kulonleges, es ha nem az edes fagyikat preferalod, neked be fog jonni: schelato. van naluk sos karamell, es sos pisztacia. az elobbi jobban bejott, a masodikbol kicsit hianyoltam a termesztes pisztaciaizt (a tulaj azt mondta, hogy csak termeszetes anyagokat hasznalnak).

pizzaban az uj szint: la spiga. a margherita, buffalina, calzone. nagyon odafigyelnek a pizzakenyerre, es a paradicsomos alapra, az egeszen egyszeru pizzaknal jon ki, hogy mennyire is jok.

egyik sem tul olcso, a fagyi 1.6+0.5 eurtol kezdodik, a pizza is olyan 8-14 eur kozott van, de inkabb kozelebb a felsobb hatarhoz (ez egy 20%al magasabb kb, mint a megszokott becsben).

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.07.03. 17:16:21

@arncht: nagyon köszi, a schelato megvolt már, tényleg profik! A pizzát meg kipróbálom, jól hangzik!

arncht 2018.07.03. 17:27:48

schelatotol 200mre :) a schelatoba igazabol csak a gyerek miatt tevedtunk be a pizzazobol jovet, mert beigertem neki a csokifagyit. nekem meg mindig inkabb a la romana, de ez is jo elmeny volt.
süti beállítások módosítása