A legjobb közel-keleti desszert: künefe / knafeh (recept)
2017. február 06. írta: világevő

A legjobb közel-keleti desszert: künefe / knafeh (recept)

 Ideális esetben frissen készül és sajt is van benne, mégis desszert, mi az? Nyilván knafeh vagy künefe, ezúttal sikerült videót is készítenem róla, hogy készül.

fullsizerender_39.jpg

Először Isztambulban találkoztam künefével, és azonnal nagy kedvenc lett, az enyhe sós íz kiválóan passzol minden desszertbe, ráadásul eleve nagyon jó az olvadt, lágy sajt nyúlós, rugalmas állagának és a ropogós kataifi-tésztának a kontrasztja. (kataifi-tészta: a cérnametélthez hasonló alakú közel-keleti tésztaféle, baklavákban is gyakran előfordul.)

A mostani jordániai túrán nagyon megszerettünk egy kis cukrászdát, ahova többször is visszatértünk, főleg a knafeh miatt, de a baklavák is kiválóak voltak. Utolsó alkalommal pedig pont sikerült elcsípni az egyszerűségében különleges desszert készítését, így alaposan ki is faggattam a mestert, na meg persze megkóstoltuk végre a lehető legfrissebben is, közvetlenül elkészülés után.

Videón így néz ki a dolog:

És íme a recept, ez a búzadarás, azaz 'puha' knafeh, egyik előnye, hogy nem kell hozzá a különleges tészta, hanem csak dara, és nekem jobban is ízlett, mint az 'eredeti', a kataifi-tésztás változat! (abból egy speciális változat, a tejbegrízzel töltött is szuper, itt van a recept a Chili&Vanílián hozzá)

img_7503.JPG

Knafeh / künefe búzadarával
[tehát ez nem a 'cérnametéltes']

Hozzávalók

A tésztához:
35 dkg búzadara (ha van, érdemes kb a harmadát durva darából csinálni)
15-20 dkg vaj (esetleg ghee)
1 dl víz
2-3 EK narancsvirágvíz
2-3 EK rózsavíz
10 dkg cukor (elhagyható, úgyis kerül rá cukorszirup, így utólag is hangolható az édessége)
2 csipet só

A sziruphoz:
2 dl víz
20 dkg cukor
2 EK narancsvirágvíz
2 EK rózsavíz

1/2 kg lágy, sótlan (vagy csak enyhén sós) sajt. [ideális esetbenpl Akawi, de akár mozzarellával is helyettesíthető]

Díszítésnek: egy marék pisztácia apróra törve

Elkészítés

180 fokra előmelegítjük a sütőt. Közben egy lábasban felforraljuk a tészta hozzávalóit (kivéve a grízt!), forrás után hozzáadjuk a búzadarát is, 2 percig főzzük folyamatos keverés mellett, közepes lángon. Kiterítjük egy tepsiben (vagy bármi más edényben) 1-másfél centis vastagságban, és 10-15 percig sütjük, addig, amíg megszilárdul, de még nem kezd barnulni. Hagyjuk kihűlni, majd morzsolgatással vagy robotgéppel finom morzsákra szedjük. Ezzel készen is van a tészta része, akár előre is el lehet készíteni, és fagyasztva tárolni. (Érdemes esetleg egyből dupla mennyiséget csinálni, így legközelebb már csak kevés munka van vele.)

A sajtot felaprítjuk (csíkokra, kockákra, morzsákra, ahogy szimpatikus, úgyis megolvad), egy alaposan kivajazott, kerek sütőrformának az aljára alaposan lenyomkodjuk a tészta egyik felét, az oldalán is, úgy szebb lesz majd a végeredmény. Mehet rá a sajtréteg, aztán finoman rányomkodjuk a maradék tésztát. Kb. 45 perc sütés kell neki, de a lényeg, hogy aranybarnára piruljon a teteje. Sütés közben elkészítjük a szirupot, összeforraljuk a hozzávalókat egészen addig, amíg elolvad a cukor és elkezd sűrűsödni. Ne barnuljon meg és ne legyen nagyon sűrű!

A megsült künefének engedünk 5 perc pihenőt, aztán odaszorítunk a tetejére egy másik sütőformát és átfordítjuk abba (lásd videó!). Óvatosan leemeljük a felsőt (ami eredetileg alul volt), vigyázat, forró! majd meglocsoljuk a sziruppal (inkább ne adagoljuk túl, a tányéron is lehet majd még édesíteni vele, ha valaki igényli), mehet rá a pisztácia és melegen tálaljuk!
[Ha van maradék, amire kicsi az esély, érdemes egy serpenyőben, vajon megmelegíteni.]

Alternatívák:

Ez az otthoni verzió, de el lehet készíteni nyugodtan kisebb sütőformákban is, adagonként, vagy ahogy a videón is látszik, sütő nélkül, gázlángon, ha kisebb adagot csinálunk, és a sajtra elég egészen kevés tészta is, épp csak, hogy ne ragadjon oda a tálhoz majd a sajt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr9112187794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2017.02.07. 12:53:32

Még az amúgy világverő pisztáciás török desszertek közül is kimagaslik. Lehet itthon kapni valahol?

ogli dzsí 2017.02.07. 13:49:13

a közel-keleti édességek többsége émelyítően édes hányadék

Gukker 2017.02.07. 15:57:30

@ogli dzsí: Persze, ne felejtsd el, hogy ezek az édességek olyan helyekről származnak, ahol az időjárás mindig meleg. Tehát az édességeknek is olyannak kellett lennie, amik hűtés nélkül is elállnak. Ezért nincs egyikben sem tojás/tej/tejszín. Sőt, mivel finomított cukrokat sem ismerték, gyanítom, hogy az eredeti receptekben mindenhol méz volt az édesítőszer.

Rébusz 2017.02.07. 16:48:06

Nem csak a Közel-Keleten, de Görögországban is ugyanilyen süteményeket lehet kapni óriási választékban. A görögöknek a fagylaltjai pedig simán felveszik a versenyt az olaszokéval.

Kelly és a szexi dög 2017.02.07. 18:28:11

kinyomtattam - lesz kihívás anyámnak

ogli dzsí 2017.02.07. 19:20:31

- ill. olyan messzire nem is kell menni már a szicíliai édességek nagy része is olyan émelyítő hogy az agyad széjjelmegy

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2017.02.07. 21:41:28

@ogli dzsí: gyanitom nem ettel meg igazi torok vagy sziciliai desszertet
süti beállítások módosítása