A nagymama családi ezüstje és a Michelin-csillag
2016. október 12. írta: világevő

A nagymama családi ezüstje és a Michelin-csillag

Koppenhágába az ember leginkább az új északi stílus miatt jár, pedig van ott más izgalom is.
sam_5147.JPG

Nekem is mindig a Noma az elsődleges célpont, de a város gasztronómiája - részben a világ (szerintem) legjobb étterme miatt is - hihetetlen ütemben fejlődik, tökéletes példa arra, amikor egy világélvonalba tartozó csúcsétterem húzza fel a többieket. A folyamat logikus: Koppenhága felkerült a foodie-k célpontjai közé, ők pedig nyilván nem egy étkezésre jönnek, hanem - ha van értelme - akkor alaposabban körbekóstolgatnak. És van értelme.

Sikerült is nagyon brutálisan telepakolni a 2 éjszakás villámlátogatásomat: esti érkezés utána reptérről  egyből irány a vacsora (a lenti Clou volt a célpont), aztán másnap összesen 15+45 fogás (Noma: ebéd, Alchemist: vacsora), majd egy komoly ebéd (Søllerød Kro, megírom még) és egy szuper múzeum (Louisiana), aztán kis shopping után vissza a reptérre, pár kiló túlsúllyal, szerencsére(?) nem a csomagon.

De akkor nézzük is a Clou-t, a Michelin-csillagos elegáns, de mégis házias, kreatív mediterrán étterem menüjét, a konyhafőnök Jonathan Berntsen, aki bizonyos ételek saját maga szervíroz, amikor teheti, ezzel is emelve a látogatás fényét.

Erőteljes az indulás, vintage champagne (na jó, kevésbé sznob megfogalmazásban évjáratos pezsgő, konkrétabban André Clouet 2008), az üdvözlőfalatok pedig:
- osztriga maracujával
- kaviár és kecsketej
- rozmaring és parmezán
- kacsamáj és datolya

Majd pedig fantasztikus kelt tésztás és egyéb péksütemények kenyér helyett:

[A fotók minőségét sajnos eléggé befolyásolta a sötétség, de betettem lent egy hivatalos, profi videót, azon szépen érvényesül minden.]

Nagy tarisznyarák, tengeri saláta, vörös szőlő és piment d'espelette fagyi:

Szent Jakab kagyló, csicsóka, burgonya, nizzai olívabogyó, szarvasgomba

Nagy rombuszhal, bisque, Rossini Oscietra kaviár:

sam_5151.JPG

"gombás melegszendvics"

sam_5161.JPG

Fürj borjúbrízzel, libamájjal és szőlővel töltve:

sam_5163.JPG

Sajtok, közte egy 30 hónapos fantasztikus parmezán:

"Paradicsomsaláta"
Konfitált, édes paradicsomok, bazsalikomfagyi, fehércsoki, mozzarella
(ezt sajnos már csak a második és harmadik fázisában sikerült lefotózni)

Oialla csokoládé, fekete szeder, karamell:

És a slusszpoén: a petit four pontos leképezése az amuse bouche-nak (szintén osztriga-, vagy éppen tojáshéjban tálalva), csak éppen minden édesben:
- narancs és mandula
- csokoládé
- citrom és makadámia
- kávé és balsamico img_2756.JPG

Összességében egy nagyon kifinomult, Dél-Európa top alapanyagaiból hihetetlen bőkezűen válogató, erőteljes menü, erőteljes francia és olasz behatásokkal, tele umamival, nagyszerű borpárosítással. Klasszikus konyhatechnika kreativitással párosítva. 

Ez a nagyon profi film is elég jól megmutatja a lényeget:

 Az étterem weboldala, és a Facebook-oldala.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7011797979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.10.14. 10:42:48

Na jo...Tovabbra Sem ertem hogy hogy a faszba lehet igy megszervezni az utazast, kivetel, hogy felvagas a celja. Papua-Uj-Guinearol Koppenhagaba? Mert meirt is ne. Teljesen logikus. Gondolom holnap Japan.
Na, ha ezen tulleptunk, akkor meg mindig nem ertem hogy azonkivul hogy csorgatjuk a nyalunk, mire jo ez a blog, meg hogy jott ez ossze. Reklam? Az ettermek fizetnek? Egy ceg? Termekbemutato? Marketing? Lottonyertes oncelu naploja? Mi a fene?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.10.14. 14:32:20

@Szelid sunmalac: ez nem egy kronológiai sorrendet betartó blog. Sajnos holnap még nem Japán, de remélem hamar, addig viszont lehet, hogy posztolok még a korábbi Japán túrából, ami kimaradt.
A mire jóra keresd meg a saját válaszod, ha akarod olvasni, akkor neked valamire jó.
Vagy hátha ebben is van támpont:
vilagevo.hu/2016/09/29/6_evvel_kesobb_a_vilag_vegigeveserol
süti beállítások módosítása