Hogy is állnak azok a Michelin-csillagok? 2016
2016. március 09. írta: világevő

Hogy is állnak azok a Michelin-csillagok? 2016

A világ legjelentősebb étteremkalauza idén is kiosztotta a virágocskáit. Vajon kinek és mennyi jutott Budapesten? Kellett-e idén is örömhírrel felhívnom séfet? Íme az eredmények!
[Folyamatosan frissítem további infókkal, képekkel!]
Érdemes megnézni, hogy mi volt a közvélemény előzetes várakozása!

michelin_maincities2016-jokuti.jpg

1 Michelin-csillag Budapesten:

michelinstar.jpg

Borkonyha * [Korábbi cikkek a Borkonyháról.]

Costes * [Korábbi cikkek a Costes-ről.]

Costes Downtown * (ÚJ) [Itt van a részletes cikkem az étteremről.] (itt látszik, hogy kit vártak az olvasók előzetesen befutónak.)

Onyx * [Korábbi cikkek az Onyx-ról.]

Tanti * (Pedig a Tantitól nagyon sokan azt várták, hogy elbukja a csillagot.) [Korábbi cikkek a Tantiról.] 

Így indokol a kalauz:

"A Costes kevésbé formális testvérétterme a Prestige hotelben található, divatos bisztró-stílussal és barátságos atmoszférával rendelkezik. Érdemes valamelyik boxban helyet foglalni. Letisztult, modern, szezonális fogások kiváló textúrákkal és ízkombinációkkal. Jó ár érték arányú üzleti ebéd is elérhető."

A Costes Downtown két head chefje, Tischler Petra és Tiago Sabarigo. Ahogy Petra fogalmazott: "jó kis páros". Hát igen, ez mától hivatalos.

Tischler Petra (a Costes Downtown egyik head chefje) nyilatkozata a Világevő számára:

"Hihetetlenül váratlanul ért minket ez a megtiszteltetés, hogy ilyen rövid idő alatt sikerül megszereznünk a csillagot. Minden napunkat úgy kezdjük, folytatjuk és zárjuk, hogy a legmagasabb elvárásokat támasztjuk magunk és a kollégáink fele. Ez most ilyen formában is kifizetődött és nagyon büszke vagyok az egész csapatra az étteremben, mert ehhez mindenkinek a verítéke kellett. Leginkább nekik szeretnék gratulálni, és örülök, hogy a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét :)"

Gerendai Károly nyilatkozata a Világevő számára:

"Egyrészt nagyon örülök, másrészt nagyon meg vagyok lepve. Azon izgultunk, hogy a séfváltás mellett minden rendben lesz-e a Ráday utcában, arra nem is mertünk gondolni, hogy ez bekövetkezik. Épp nemrég volt esélylatolgatás a kollégákkal, amin azt mondtam, hogy ha tudjuk tartani ezt az irányt, akkor pár év múlva esélyes lehet egy csillag nekünk, erre máris megkaptuk." 
[Kedves újságírók, ha valaki szereté idézni a fenti nyilatkozatot, azt kizárólag egyértelmű hivatkozással és a Világevő blog belinkelésével teheti!]

A Borkonyha máris stílszerűen gratulált Facebook-oldalán csillagot szerzőnek és a megtartólnak egyaránt ezzel a képpel:

borkonyha.jpg

 

Bib Gourmand!

Petrus (ÚJ)

LaciKonyha

(A Déryné Bib Gourmand-ját törölték.)

Emlékeztetőként a tavalyi eredmények elemzése itt, amiből az is kiderül, hogy kivételesen miért _nem_ a Világevő hozta a jó hírt elsőként. A Borkonyháé pedig itt.

Vannak még izgalmas változások a régióban:

megkapta második csillagját a salzburgi Ikarus!

A bécsi Mraz&Sohn és a salzburgi SENNS is két csillagos.

Csillagot kapott a prágai 'free range dining' műfajú étterem, a Field. Így Prágának összesen 3 csillagja van. Van viszont mellé összesen 6 (ebből egy új) Bib Gourmand éttermük, amiből nekünk ugye csak kettő van.

Varsó is erősített egy új csillaggal, az eddigi Atelier Amaro mellé a Senses kapott csillagot.

 

És egy nagyon izgalmas gasztroprogram jövő hétre!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr738450532

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt az 5. magyar Michelin-csillag! 2016.03.09. 13:24:39

Már 5 magyar étterem kapott Michelin-csillagot! Ma a papírformát hozva a Costes nemrégiben nyitott testvérétterme, a Costes Downtown kapott Michelin-csillagot. A többiek is megtartották a csillagjukat, még a tavaly frissen elismert és azóta séfváltáson...

Trackback: Itt az 5. magyar Michelin-csillag! 2016.03.09. 13:21:53

Már 5 magyar étterem kapott Michelin-csillagot! Ma a papírformát hozva a Costes nemrégiben nyitott testvérétterme, a Costes Downtown kapott Michelin-csillagot. A többiek is megtartották a csillagjukat, még a tavaly frissen elismert és azóta séfváltáson...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2016.03.09. 13:23:30

Megnézve a Michelin csillagos éttermeink honlapjait, valakit, aki tud magyarul, mindannyian felvehetnének.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.03.09. 13:26:35

Gratulálok mindenkinek!
(A trackback URL-t hozzáadtam az erről szóló posztomhoz, de valahogy semmi se jelenik meg a blogomban.)

Köldök_szösz 2016.03.09. 14:07:31

Maradok a pléh csárdánál
süti beállítások módosítása