A gasztroújságírás legnagyobb rákfenéje, amiről senki se akar beszélni
2016. február 11. írta: világevő

A gasztroújságírás legnagyobb rákfenéje, amiről senki se akar beszélni

Hazug toplisták, a PR-gépezet ereje, használhatatlan receptek, hájpolás kritika helyett...

firstwefeast.jpg

Kép a cikkből

Hogy készítsünk toplistát?

  1. Keressünk egy olyan témát, ami nemrég egy másik weboldalon nagyot durrant.
  2. Keressünk a neten pár meglévő toplistát a témában.
  3. Állítsunk össze a találatokból saját listát.
  4. Tegyünk bele legalább egy olyat is, ami máshol nem szerepel, hogy hitelességet adjunk a 'saját' listának.
  5. Kicsit keverjük meg a sorrendet, hogy ne egyezzen teljesen az alapul vett listákkal.
  6. Tegyük közzé 'oknyomozásunk' eredményét valami hangzatos címmel.
  7. Szabadítsuk rá a listára a trollokat, hogy szétszedjék, felpörgetve a számlálókat.
  8. Kezdjük újra az 1. ponttal.

Ahogy egyre kevesebben készítenek listát úgy, hogy elhagynák a karosszékük, úgy válnak egyre gyengébbé ezek az egymást másoló listák évről-évre. És így fixálódnak közepes vagy éppen gyenge helyek a köztudatban, mint 'a város kedvenc hamburgere'...

A fenti csak egy izgalmas példa arra, hogy hogyan korcsosul el a gasztroújságírás (beleértve a blogolást is!), nagyon ajánlom a teljes cikk elolvasását, kellemes (vagy inkább végképp kétségbeejtő?) meglepetés, hogy Amerikában is ugyanazok a mechanizmusok működnek, mint itthon.

Ha valaki megírja, hogy a Világevő is pont ilyen, akkor durcás leszek!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr678381230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2016.02.11. 12:21:25

"Kicsit keverjük meg a sorrendet, hogy egyezzen az alapul vett listákkal teljesen."
Ez nem a "ne egyezzen" lenne inkább?

kék madár 2016.02.11. 16:22:24

en most akartam gasztroblogot kezdeni a kovetkezo "recepttel":
- minden heten elutazom jo messzire (repulo-moped-láma/tevehát/kotelhagcso/szemetledobo kombinacioval a nagyon meno 14 ember altal ismert beduin/jakuza/inka/serpa lakasetteremig
- eszem egy sous-videlt-conittalt spargat polipszemmel es hangyaval
- varok 27 hetet es megirom az osszeset a vilag legjobb 27 reggelije cimmel
- irok egy posztot agyament listakrol
:)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.02.11. 17:27:54

@kék madár: kiváló terv, így már akár évi két igen költséges blogposzt meg is van :)

kék madár 2016.02.12. 00:21:57

@világevő: valoban koltseges, de legalabb nem egy karosszekbol szuletett kamu lista :)

Pandi Atya 2016.02.12. 08:58:47

Régen minden jobb volt.
süti beállítások módosítása