Csirkenyársakért Michelin-csillag? Tokióban ilyen is van!
2016. február 07. írta: világevő

Csirkenyársakért Michelin-csillag? Tokióban ilyen is van!

Tokióban eleve minden van, miért pont ez ne lenne. Csirkebőrtől a zúzáig, hozzá sör egy pincehelyiségben, egyébként pontosan 5 méterre a legendás Jirótól...

sam_6992.JPG

A fenti képen látszik a hely, ennyi az egész, egy nagy pult és körben még pár asztal. És az ablakon keresztül rá lehet látni a Sukiyabashi Jiróra, a legendás 3 Michelin-csillagos sushizóra, ahol elég kellemetlen élményem volt. A helyszín tehát ugyanannak az irodaháznak a pinceszintje, amit tévesen egy metroaluljáróként szoktak emlegetni a helyszínen soha nem járt újságírók, pedig valójában erről szó sincs. Az viszont stimmel, hogy elég furcsa a megközelítése, több irányból is le lehet jutni a -1-re, de ezek egyike se se különösebben elegáns. Az viszont Tokióban teljesen normális, hogy vertikálisan is terjeszkedik a város, azaz nem kell feltétlenül a földszinten lennie senkinek sem, sőt, ebből is adódik, hogy az utcafront se alapfeltétel a sikeres működéshez. Az alagsorban van tehát a Birdland is, ami egy yakitori étterem, vagy egyszerűbben egy csirkenyársbüfé. Az étlap külseje sem kifejezetten a sznobokat szólítja meg, bármelyik hazai sörözőben hasonlót találunk:

sam_6993.JPG

Az italválaszték sem túl szofisztikált, bár van szaké és pár más ital is, de az hamar kiderül, hogy itt sörözni szokás.

A helyiség középpontjában található a faszenes grill, itt készülnek a nyársak. A grillezés - természetesen - különleges faszénen, kishubinchotanon zajlik, ezt a fehér szén néven is gyakran emlegetett fajtát használja például az egyik párizsi nagy kedvencem, az épp most Michelin-csillagot kapó Neige d'été séfje is. Egy speciális tölgyfából, az ubame tölgyből készül, és rengeteg előnye van, például szinte egyáltalán nem füstöl, egyenletesen adja le a hőt és hosszú ideig.

sam_6997.JPG

sam_7047.JPG

Ahogy az rengeteg helyen szokás, a többség itt is a pultnál foglal helyet, így egyben akár nézegetheti, ahogy elkészül az étele. A képeken viszonylag kevesen vannak, ugyanis a rendes vacsoraidő annyira zsúfolt, hogy nagyon nehéz lenne foglalni, ezért inkább kicsit korábban, délután mentem, amikor még simán be lehet esni foglalás nélkül is.

Ami pont olyan egyszerű, mint ahogy azt el lehet képzelni: különböző, fűszerezett csirkedarabok, amik itt kizárólag Okukujishamo fajtából készülnek, ami egy elég zsírszegény fajta:

Ez a wasabiyaki, csirkemell wasabival:

sam_7006.JPG

Máj:

sam_7012.JPG

Csirkebőr és nyakhús:

Zúza:

És a számlához még jár egy kis pohárka forró leves is:

sam_7038.JPG

Ez pedig a hely kívülről, az utolsó képen látszik a Jiro a jobb oldalon.

További japán gasztrokalandok itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr808367748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.02.07. 17:26:12

Ezek a kis nyársak a tipikus kocsmai kaják Japánban, arrafelé ezt adják zsíroskenyér vagy hamburger helyett. Pesten a Fuji körúti kistestvérében ettem, de lehet, hogy máshol is kapható. Persze Japánban az igazi :)

PaOntan 2016.02.07. 17:29:57

nagyon guszta. Mekkora kontraszt Andras, hogy a cikk alatt egy zacskos maggi reklamot latok ;)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.02.07. 18:17:47

@Étteremkritikus: merre jártál kint?

@PaOntan: :D azt nem én tettem oda :)

2016.04.07. 20:40:19

Oh Japán, háromszor voltam, mindig fantasztikusakat ettem, ettünk. ez a három alkalom összesen 50 nap volt és csak kétszer volt sushi a menü.

Jobban megfogott a yakitori (lásd fent) illetve a okinamiyake (remélem érthetően írtam). Plusz a levesek - udon - meg minden, ami donbori.
süti beállítások módosítása