Mobilozás-fotózás étteremben - mit gondolnak erről a séfek?
2016. január 28. írta: világevő

Mobilozás-fotózás étteremben - mit gondolnak erről a séfek?

Érdekes cikket találtam arról, hogy a világ nagy séfjei közül sokan már nem próbálják üldözni a mobilhasználatot az éttermeikben. Gyorsan körbekérdeztem pár hazai éttermest és séfet, hogy mit gondolnak erről. És szerinted?

sam_6010.JPG

Jirónál nincs majális

Persze a kérdés nyilván alapvetően az elegánsabb éttermekben izgalmas, hiszen egy kocsmában senkit se zavar igazán, ha valaki fotózgatja az ételét a mobillal, vagy akár telefonál, leszámítva a közvetlen asztaltársaságát. De azért vannak séfek a világban, akik szigorú normákat igyekeznek a vendégeikre kényszeríteni, például Japánban is rengeteg helyen tilos a fotózás, vagy épp 4 oldalas pdf-et küldenek foglalásnál arról, hogy mit szabad és mit nem a kedves vendégnek. (ezt meg is írom majd!) A legextrémebb kalandom most épp Jirónál volt, ahol nem hogy fotózni, de levegőt venni sem nagyon engedtek. De volt már pár más hely, ahol – általában nagyon udvariasan, de legalább olyan határozottan is – megkértek, hogy inkább ne fotózzam az ételeket. 

Kajafotózás a nagyvilágban

Na és mi a véleménye a mobiltelefon és az étterem/ételek összefüggéseiről a hazai nagyoknak? Szabad-e fotózni?

rudits.jpg

Rudits Károly, Lou Lou, az egyik legtapasztaltabb hazai fine dining éttermes:

"Azt gondolom, a világ ma nem tudja nélkülözni a mobil használatát. Se a környezet mindenképp befolyásoló tényező. Ahogyan az operaházban az emberek 99 százaléka tudja, hogyan kell az adott helyen viselkedni, úgy egy fine dining étterem esetén is igaz ez. (Vagy csak szerencsés vagyok.) A fotózás , sms, rövid mail nem zavaró , ha azt tekintettel másokra intézik. Na de az, ha valaki telefonnal a fülén jön be, az gyökérség. Azt meg tudni kell kezelni/lekezelni!"

sarkozi.jpg

Akinek házi fotósa van, annak persze nem kell mobillal szelfiznie... :)

De mit gondol erről egy Michelin-csillagos séf? Sárközi Ákos, Borkonyha*

"Manapság minden a kommunikációról és az online szereplésről szól, így elkerülhetetlen, hogy ne legyen részese az éttermi környezetnek . Jó magam is rendszeresen örökítek meg fotókat az étkezéséről, de soha nem vagyok aktív online felhasználó az étterem falai között.
Engem borzasztóan zavar a silány minőségű ételfotók látványa a közösségi oldalakon."

DSC_3705Designfood_Antonio_Photography.jpg

Hol a mobil? Varju Viktor (balra). Világevő Séfverseny.

És vajon mit kezd egy séf mobil nélkül? Telefonálhat-e egy szakács? Varjú Viktor, Bock Bisztró, a másik oldalba is betekintést enged:

"A mobilozás egyfelől tiltott gyümölcs egy jó felfogású konyhán. Ez alól természetesen kivétel a séf! Naponta kb. 30 hívásom van, ami csak és kizárólag az üzletmenettel kapcsolatos, család 3 perc/nap.... Hú de egészségtelenül hangzik! Az is!
Ettől függetlenül kivétel nélkül minden szakácsommal együtt aktív insta- és facebook-felhasználók vagyunk, mivel az ember fia alapvetően baromi nyitott a világra, csak mi nehezen látunk ki a konyhából. Ez a kulcs a mi kitekintésünkhöz. Nagyon sok jónevű séfet követek mindkét platformon és a belföldi séfekkel is így tartom a kapcsolatot. Ők is adnak ötletet nekem, talán mi is adhatunk egy - egy morzsát nekik. Az instán keresztül néha olyasmit is posztolunk, ami egy-egy fejlesztés stádiumait mutatja, vagy olyat, ami egyszerűen csak szép a szemnek!
A mobilom a mozgó irodám :-) A konyhában olvasom el a leveleimet és onnan keresek vissza egy-egy receptet, ha nagyon sürgősen kell! A vibert az üzleteink közötti belső kommunikációra használom. Változás, fontos infó stb. Mindenki benne van a csoportban, aki érintett és az el nem olvasás nem mentesíti a következmények alól!
Egyébként nincs bajom a szakácsok mobilozásával, ha nem megy el olyan irányba , ami a munka terhére van! Különben nem működne a mobilos kommunikáció sem!

sam_1776.JPG

A " leteszed a mobilodat az étteremben egy zárt fiókba" elv már régen megbukott nálunk is. Emlékszem még nekem is volt kirakati kamu telóm, mait ilyenkor kiraktam, a frankó meg nálam volt!
A Bock első éveiben Lali (Bíró Lajos - a Szerk.) nagyon le akart számolni a mobilokkal, de belebukott! Emlékszem azt kérdeztem a meetingen, hogy melyik internáló táborban vagyunk!? Kell a kontakt a külvilággal face-tól függetlenül, ki tudja mikor esik le a gyerekem a mászókáról az oviban! Akkor apa rohan!
A vendég annyit mobilozik tőlem amennyit akar. Attól mondjuk agyvérzést kapok, amikor egy pár a saját mobiljával matat, ahelyett hogy kiélveznék azt az időt, amit egymásra szánhatnának! Tudom, nagyon retro!"

IMG_4831.JPG

Ez jó régi képem, Gourmet Fesztivál, 2012. A Kistücsök-csapat.

Csapody Balázs, Kistücsök, aki a Balaton-parton végez értékes felvilágosító munkát (és vezet éttermet):

"Alapjában véve nem zavar, de amit a Világevő művel az már túlzás :D
Egyébként valóban nem zavar, ha nem viszik túlzásba! Romantikus vacsorakor viszont nincs ott a helye. A tiszteletet a partnernek, a helynek, és az alkalomnak mindig meg kell adni!"

IMG_0276_1.JPG

Régi fotóm, de még mindig ez a kedvencem Széll Tamásról. (Bocuse d'Or, Lyon, 2013.)

És nagyon érdekes gondolatok hoz fel Széll Tamás, Onyx*:

"Ételek fotózásával, instagramra feltöltéssel nincs baj. A vendégnek tetszik, jól érzi magát, megosztja, kvázi a helynek csinál reklámot. Továbbá csúnya kifejezés, de "megvásárolta" az élményt, a menüt, az az övé, azt csinál vele, amit akar...
Minket nem zavar, ha fotózzák az ételt.
A gond nem ez, hanem az általános mobil-facebook betegség... Megérkezik a vendég, köszön, és azonnal kéri a wifi jelszót. Aztán négyen ülnek, négyen chatelnek, nyilván nem egymással... Ha van gyerek, csak akkor marad a seggén, ha ipadon tud rajzfilmet nézni... Ez nem éttermi probléma, hanem globális társadalmi. Nem a mi területünk."

SZAVAZÁS:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr578325446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2016.01.28. 12:40:42

1.) a mobilozás az élet része
2.) megtiltani, kapálózni ellene felesleges erőfeszítés
3.) túlzásba vinni meg (a vendég részéről) prosztóság.

Én valódi étteremben nem is osztanám meg a wifit. Ha annyira függő vagy, akkor vegyél mobilnetet B+, egyébként meg:

40.media.tumblr.com/5c05f54bb4a7c07daf176653cecf5f09/tumblr_ntbm4rQMzg1rypt13o1_1280.jpg

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.28. 15:25:44

Egy-egy szép tányér vagy étel-kuriózum lefotózása emlékként nem lehet elítélendő (nekem az ízeket is visszaidézi).

A fickó 2016.01.28. 16:12:29

Én megtiltanám a marokszámítógépek használatát főleg fine dining éttermekben, csakúgy mint a színházakban. Semmi kobzás, vagy ilyesmi, csak kapcsolja ki. Előttük is volt élet. A sebész is kibírja ezt a fajta „nélkülözést” műtét közben. :D Baromira nem szeretem, ha evés közben hívogatnak. Egy rossz hír esetén még a drága menüt is cseszheted – úgy elmegy az étvágyad. Vannak azok élethelyzetek, amikor nem jó, ha zavarják az embert. ;) Az ételek fotózása, meg tényleg nagy divat lett, emiatt is gyakran nagyon csapnivaló minőségű fotókat látok, szép és jó ételekről. Ha én lennék a séf a konyhakésembe dőlnék, egy-egy ilyen láttán. :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.01.28. 18:10:52

Azt hiszem Gordon Ramsey írta azt, hogy ha az éttermében odahívják egy közös fotót kérni, odamegy, mert ő a vendég és sokat fizetett azért hogy ott egyen.

Bíró Lajost meg szakmailag hiába tesztelem nagyon, ha emberileg semmire nem tartom. Azzal hogy nem enged kártyával fizetni, mert szerinte az nem legál, az én munkámat degradálja le, amiért a fizetésemet kapom. Ugyanez a mobillal, ha nem bunkó a vendég, hagyja,

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.01.28. 18:22:40

@A fickó: én azt is hogy kocsival menjen. Menjen szekérrel vagy gyalog!

protézisesh 2016.01.29. 11:22:11

@enpera: ez komoly, hogy nem lehet nála kártyával fizetni? Szerintem meg az nem legál, hogy 1.) sajnálja az 1-2% kártyás jutalékot 2.) neadjisten nem fizet adót?

dhrbikes 2016.01.29. 12:17:23

Miért ne lehetne kártyával fizetni?? (Én mondjuk a kisbíróba járok, ott lehet.)

Két dolgot mostunk össze, az egyik a fészbúkozás, telefonálás, szerintem ki lehet bírni könnyen enélkül.
A másik, hogy kajákat fotóz valaki, az szerintem örömteli az étteremnek, pont ahogy Tamás is mondta, ingyenreklám.
süti beállítások módosítása