Fagyizás bűntudat nélkül? Mit tud a paleo-vegán fagyi?
2015. augusztus 31. írta: világevő

Fagyizás bűntudat nélkül? Mit tud a paleo-vegán fagyi?

Gondolom a nyári fagyizások 95 százaléka bűntudattal párosul. Kipróbáltam, hogy mit tud a 'mindenmentesnek' aposztrofált Hideg Nyalat.

sam_6528.JPG

Először is pár fontos megjegyzés:

- a fagylaltok habos, krémes állagában elég komoly szerepe van a bennük levő cukornak és a habosításnak. Ezek hiányában szinte lehetetlen ugyanazt elérni, cserébe a tömörség azt is eredményezi, hogy megnő a töltőtömeg, azaz azonos méretű dobozban kevesebb a levegő, viszont sokkal több a fagyi. 

- bár nyilván nem a név a legfontosabb szempont, de engem őszintén szólva sokáig távol tartott a termék megkóstolásától. Az ötlet maga vicces szerintem (a reformkor előttről származik), de nekem nem hozta meg a kedvem. 

- mindegyik íz kókusztejet használ, ettől természetesen kap is némi kókuszízt. Ez néha jobban (vanília), néha kevésbé érvényesül (pl: csoki, kávé).

- nem vagyok rajongója a mindenmentes táplálkozásnak, ahogy ez a blogon ki is derül, de az egészséges dolgokat szeretem, ha stimmel az íz is. A kristálycukrot már jó ideje igyekszem kerülni, ahol csak lehet.  

- én nem követek semmilyen diétát, nyilván egészen más értéket képvisel egy ilyen fagyi annak, aki mondjuk egészségügyi vagy egyéb megfontolásokból nagyon szűk kínálatból tud válogatni.

Na és akkor nézzük!

sam_6532.JPG

Majdnem a teljes szortimentet végigkóstoltam, mert nagyon érdekel a műfaj.

Összetevők: Egy bolti fagyiban elég komoly lista árulkodik arról, hogy a kenyérhez hasonlóan, itt is szeretnek a gyártók a 'vegyi tesókhoz' fordulni a könnyű és megbízható siker érdekében. Adalékanyagok, stabilizálók, savanyúságot szabályozó cuccok, szóval van ott sok minden, amit ki-ki mérlegeljen maga, hogy mennyire zavarja, én nem akarok E-pánikot kelteni. Ami viszont tuti, a Hideg Nyalatban sok dolog nincs, és ez jó hír, Idézet a weboldalukról (ahol az is részletesen kiderül, hogy mik azok, amiket viszont tartalmaznak):
"Miket nem tartmaznak jégkrémeink?
- Hozzáadott vizet! Csak annyi víz van bennük, ami a gyümölcsökben, illetve a kókusztejben.
- Porokat, tartósítószereket, adalékanyagokat.
- Finomított cukrot
- Emulgeátorokat, ezért nagyon minimális a jégkrémeink levegőtartalma, éppen csak annyi, amitől finom lesz a fagylalt.
-Szóját, állati eredetű tápanyagokat, glutént."

Állag: Alapvetően beigazolódott, hogy nem lehet azt a krémességet elérni, amit egy 'gyári' fagyinál megoldanak. Természetesen ezt sem a mélyhűtőből kivéve azonnal érdemes fogyasztani, hanem pár perccel később. Ez sokat segít az állagon, viszont az ideális állapot után hamarabb jön el az olvadás (nem mértem, csak érzés), mint egy 'rendes' fagyinál. Azaz érdemes gyorsan enni, vagy nem túl sokat egyszerre kivenni.

Íz: Voltak olyanok, amik kevésbé fogtak meg, olyan is viszont, amik nagyon! Alapvetően érződik fogyasztás közben a tiszta íz, hogy nincsenek ízfokozók, hanem természetesek az alapanyagok, nem dominál az édesség, hanem érvényesülnek a valódi ízek.  Ahogy fent említettem is, minden kókuszos, ez esetenként lehet kicsit zavaró, de szerintem vállalható kompromisszum.
Cserébe viszont akár nagy mennyiség elfogyasztása után sincs émelygés, hiszen nem vittünk be se rengeteg cukrot, se zsírt, se mindenféle egyéb anyagot a szervezetbe.
Személyes kedvenceim a csokoládé, a fekete szeder, a ganodermás kávé és a trópusi. A vanília is nagyon finom, de ott zavar be a képbe a legjobban a kókusz (akit zavar), hiszen ott izgalmas lenne a tiszta vaníliaíz, de ez műfaji korlát.

Szóval nagyon ajánlom mindenkinek megkóstolásra, akinek számít, hogy mi van a fagyijában, elsőre lehet szokatlan, a túl erősre és édesre hangolt fagyiválaszték közepén, de aki megtanulja becsülni a tiszta ízeket, szeretni fogja!

A gyártó weboldala itt, a Facebook-oldala itt található.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr707747532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.08.31. 15:18:08

Jó is lenne , ha nem lenne háromszor olyan drága mint a normál fagyi !

randomuser1 2015.08.31. 19:49:52

pedig por köll legyen egy ilyen spirituális vallásfagyiban, abból lettünk, azzá leszünk!

Medgar 2015.08.31. 20:14:46

Paleo? Aztán mammut van-e benne?

body_andras 2015.08.31. 20:23:27

Volt egyszer olyan balszerencsém hogy kóstoljak ilyet. Borzalmas, förtelmes. Persze ha van akinek ez kell, árulják csak nyugodtan, ettől nem állok meg a növésben. Csak ne hívják fagyinak, mert nem az. Legyen mondjuk "fagylalt jellegű paleo vegán desszert". A citromos/gyümölcsös sörök is kibírták a piacon, miután a szigorúan lefokozták őket "ízesített söritallá".

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2015.08.31. 21:31:09

@Az amatőr hagyományörző: Mit értesz normál fagyi alatt? Mert egy rendes fagyizóban Bp-en nem nagyon kapod meg a 4-5 dekás gombócot 200 Ft alatt. Az kilónként 4-5000 Ft. Ezek sem kerülnek többe, legalábbis a honlapon levő árak alapján. Lehetnek persze olyan boltok, amelyek sokkal drágábban árulják.
Persze ha valami olcsó dobozos jégkrémhez viszonyítasz, akkor drágák. De ha tényleg minőségi anyagokat használnak, lehet, hogy megéri. Nem próbáltam, így ezt nem tudom megítélni, csak a puszta számokat nézem.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2015.08.31. 22:06:45

fagyizáskor az a bűntudat, hogy a gyerekeknél többet veszek magamnak :)

Flankerr 2015.09.01. 01:02:49

"a nyári fagyizások 95 százaléka bűntudattal párosul"
Helyesen: nulla százalék :)

A fickó 2015.09.01. 23:34:13

Akkor ezek szerint télen bűntudat nélkül fagyizhatunk. :)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.09.03. 11:18:13

@bm613: Ez nem teljesen így van , én Gödöllőn szoktam többnyire fagyizni , ott a diabetikus fagyi amit nem fruktózzal édesítenek hanem steviával és egy gombóc min. 6 deka , 200 Ft. -ba kerül , azonkívül a Carte D'or ami ugyan jégkrém de van olyan finom mint sok kézműves fagylalt literje 1200 Ft. ; a Gelatelli ami szintén jégkrém de kiváló minőségű az pedig 670 Ft / lit.!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.09.03. 11:19:35

@Az amatőr hagyományörző: nézd meg azért, hogy miből készülnek azok a fagyik és mekkora részük levegő.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2015.09.03. 11:21:31

@Az amatőr hagyományörző: Gödöllő tudtommal nem Budapesten van :-) A Carte d'Ort meg literben nem jó más termékek kilogrammjához hasonlítani, mert egy liter kb. fél kiló.

Fügedy L. 2017.04.17. 10:44:31

Szeretném ha valaki a sok mese helyett konkréten leírná, hogy mi van benne. Van-e benne pl. cukor ? Az, hogy "összetett cukrok nélkül" pl. csak mellébeszélés.

Sia 2017.07.30. 21:56:07

@Fügedy L.: ott van a honlapjukon hidegnyalat.hu/osszetevok/, minden termék mellett, hogy miből készül... a cikk pedig azzal az idézettel kezdődik, hogy "mit nem tartalmaznak .... finomított cukrot". Lehet, hogy olvasni is kéne, nem csak kommentelni? Egyébként ezek a fagyik jóval tömörebbek, mint a carte dor és a hagyományos fagyik, ezért kevesebbet is eszik belőle az ember (meg azért sem kívánsz többet enni, mert nincs benne cukor, nem annyira ziher édes, mint a bolti fagyik, amik etetik magukat). Nem kötelező ezt enni, senki nem kényszerít rá. Vannak, akiknek muszáj alternatíva, mert pl. tejérzékenyek (nem laktóz, hanem tejfehérje), vagy szigorú diétán vannak, mint én is. Amit nem értünk, meg nem kóstoltunk, azt fikázzuk, ilyen a magyar... Amúgy a cikkíró részére: az, hogy nem viszünk be zsírt vele, nem igaz. Jellegéből adódóan az alapanyagok egy része magas zsírtartalmú.
süti beállítások módosítása