Hőgutából hógutába - síkesztyű a sivatagban és tevefagyi
2015. augusztus 01. írta: világevő

Hőgutából hógutába - síkesztyű a sivatagban és tevefagyi

Éjjelre már akár 38 fokra is 'lehűl' a levegő a tengerparton, a vízben simán szuvidálni lehetne, de a közel-keleti és ázsiai éttermek (is) nagyon jók!

 sam_6084.JPG

Kint 45 fok, a fedett sípályán -5. 50 fok a különbség, ezt rengeteg helyi is ki akarja élvezni, hiába élnek ilyenkor szinte kizárólag a bevásároló központok hűvös klímájában. Nyilván nem július vége a legkedvezőbb időpont egy kis dubajozásra, de még mindig sokkal jobb, mint mondjuk augusztusban, ugyanis akkor a páratartalom is megnő, na meg a hőség is fokozódik tovább. Viszont van azért az évben legalább 6 hónap, amikor nagyon kellemes a klíma itt, 20-25 fok van, és szinte soha nem esik az eső. (Ha mégis, az is attrakció, ugyanis a helyiek rettentően élvezik.) Azok a dubajiak, akik nem utaznak el a nyári hónapokra, szinte mind a legkondit élvezik: a (brutálisan) drága autóikban, a (brutálisan) nagy bevásárló központokban. Ahogy a világ legmagasabb épülete, úgy természetesen minden más szuperlatívusznak is ebbe a városba kell összpontosulnia. Felsorolni is fárasztó lenne őket, ezt majd megteszi más freitamáskodva szótagolva, így inkább koncentráljunk -  némi síelés és vízi parkozás után - az ételkínálatra.
Mindkettő szuper családi program, ráadásul a síeléshez csak a kesztyűt (és igény esetén sapkát-sálat) kell magunkkal vinni, minden más felszerelést a helyszínen biztosítanak. És teljesen bizarr élmény egy fedett sípályán síelni, miközben kint tombol a legdurvább kánikula. Arról nem is beszélve, hogy külön érdekes élmény lefátyolozott vagy más 'népviseletbe' öltözött helyieket figyelni a hidegben, akik számára síruha helyett hosszú, steppelt téli kabátok is rendelkezésre állnak. Sokan egyébként csak fel-le sílifteznek, nem is csúsznak, csak élvezik a hideget és a havat. 

Ilyen egy sétalesiklás:

A valósággal kicsit nehéz találkozni Dubajban, hiszen itt arra büszkék, ami újépítésű, csillog, és a legnagyobb a világon. Viszont szerencsére ez a törekvés azért a minőségre is vonatkozik, nem csak a méretekre, így meglepően jó éttermek vannak a városban. A magam részéről mindenhol igyekszem a helyi konyhát élvezni, itt erre kicsit kevésbé van lehetőség, összeszedték cserébe a világból a legjobbakat, illetve azért a közel-keleti térség is képviselteti magát. Például ebben a Mezza House nevű étteremben, rövid sétára a világ (egyik?) legnagyobb bevásárló központjától, a Dubai Malltól, na és a Burj Khalifától, ami meg egy nagyon magas ház. És áll előtte egy Botero-szobor.

Na meg spriccel a víz igen gyakran és nagyon magasra, különböző zenékre (nincs Baby sisters):

A mallban persze van párizsi pékség is, még ha kicsit máshogy is öltöznek a vevők:

334cd9b6-5a4b-4fc5-9df4-8d069675935a.JPG

És akkor a kaják! A Mezza House mezzére szakosodott első sorban, van egy kóstolómenüjük, ami rengeteg hideg és meleg előételt tartalmaz, amik egytől-egyig hihetetlenül finomak! Utoljára talán Bejrútban ettem ebben a műfajban ennyire jót, minden friss és ropogós, harsogó ízek, autentikus receptek, nyilván sikerült is még a főétel előtt jól lakni, nem is baj.

És a minőség hasonlóan magas még egy bevásárló központos kisétteremben is:

 De a szállodai reggeliben is megfelelő súlyt kapnak a helyi ízek, persze van kontinentális kínálat is:

A szupermarketben elég komoly a kínálat:

Szuvenírekből is kiváló a választék, az indiai piacon, és az arab piacon is:

A tevetejből készült fagyi (és a cappuccino) pedig épp olyan, mint a tehéntejes verzió...

sam_6197.JPG

Jön még majd egy helyi csúcsétteremről beszámoló!

Disclaimer: az utazás támogatója az Emirates volt, a vélemény - mint mindig - a sajátom. A fotók többsége egy Samsung NX500-al készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr797664868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jewdi76 2015.08.02. 17:55:37

sokat tudtam meg a kajákról.

Zeredán 2015.10.15. 22:38:51

Szia András! Jövő héten utazunk Dubajba. Tudsz esetleg ajánlani olyan kiváló éttermet, ahol az emlékezetes ízélmény a hozzá reálisan illő árral párosul? Ahová még van is esélyünk sikeresen foglalni. Köszi előre is.
süti beállítások módosítása