5 kötelező gasztrokaland Salzburg környékén
2015. július 17. írta: világevő

5 kötelező gasztrokaland Salzburg környékén

Salzburgban is akad sok látni- és ennivaló, de nem érdemes csak a városban maradni! 

sam_2623.JPG

Nagyon kellemes meglepetések értek Tenengauban (így hívják a Salzburg alatti kis régiót), ahol nem csak Ausztria egyik legjobb étterme található, hanem az átlag földi halandók számára is egy csomó nagyon jó hely. Itt van az 5 kedvenc, amiket kár lenne kihagyni, ráadásul mind olyan helyen van, hogy már csak a kirándulás/városnézés miatt is megéri megnézni őket.

  • Cuki cukrászdinasztia fantasztikus francia hagyományokkal 

sam_3035.JPG

Amúgy is nagyon szép kisváros Hallein, itt található ez kis cukrászda, amit kívülről nem sok minden különböztet meg egy átlagos helytől. A belső értékek viszont nagyon komolyak: a legprofibb francia alapokon nyugvó, többgenerációs tudás összegződik itt, francia és osztrák cukrásztermékek, sütemények és finom bonbonok jelentik az eredményt. Talán a két leghíresebb a kardinalsschnitte és a japonais (mindkett habos, könnyű süti.

Café Braun
Hallein

  • Egy valódi biosajtos 

sam_2363.JPG

Már a helyszín is meggyőző, de aztán a vezetett bemutató után még nyilvánvalóbb, hogy itt tényleg nem csak egy látványsajtkészítőről van szó, hanem minden folyamatot ők tartanak a kézben. Annyira, hogy még az egyik épület is saját készítésű, a friss sajtkészítő tanfolyamok helyszínéül is szolgáló régi gazdasági épületet egy másik országrészben vásárolta az eredetileg ácsmester tulajdonos, szállítás után saját kezűleg rakta össze. Kézművesek a sajtok is, a frisstől a hosszú érlelésűekig. 

Fürstenhof
Kuchl

  • Hütte de luxe

sam_2560.JPG

Első blikkre csak egy szép alpesi háznak tűnik, aztán szép lassan egyre jobban rabul ejt a hely. A teraszon szándékosan kevés az asztal, hogy mindenki zavartalanul élvezhesse a panorámát, aztán az ételekről is kiderül, hogy magas színvonalúak, frissek, kiváló alapanyagokból készülnek és még kiadósak az adagok is, konkréten nem sikerült megenni a három fogást, igaz, smarni volt a vége, ami önmagában is kitett volna egy főétkezést. [a legjobb smarnirecept itt!] A saláta is gazdag és szuper, a nyúlgerinc zsenge, a kacsa ízes, szaftos, a halat is remekül csinálják, szóval nagyon ajánlott, aztán kiderül, hogy egyben egy szuper minihotel is a hely, sőt, versenylovakat is tartanak, pálinkát főznek, és rendezvényeknek is helyet adnak, amihez a privát tavacska elég jó kulissza, nem véletlen, hogy épp egy - népviseletes - esküvő is zajlik ott.

Ezek pedig az ételek:

A bőséges ebéd után pedig kötelező egy nagyot kirándulni a környéken!

Winterstellgut
Annaberg

  • Pálinka- és viszkifőzde

sam_2907.JPG

 Csúcstechnológia, évjáratos pálinkák, és helyi különleges rozsból készülő saját viszki: elég komoly okok arra, hogy mindenki útba ejtse a helyet, akit érdekelnek az erősebb alkoholtartalmú italok. Persze kóstolgatásra is van lehetőség, és a pince is elég látványos!

Guglhof
Hallein

  • Rejtett kincs

sam_2176.JPG

 Az Abfalter nem a fine dining területén próbál sikereket elérni, ami nem is meglepő, ugyanis egy faluban található a legjobb osztrák étteremmel. Viszont a saját területükön mindent tudnak, rusztikus, házias, helyi ételek, kiválóan elkészítve, szuper tafelspitz és pisztráng, a végén pedig jön a csúcspont, egy hihetetlenül jó barackos gombóc, aminek meg is próbálom szerezni a receptjét!

És innen 3 perc séta a lenti vízesés!

Abfalter
Golling

A környéken van még a fent említett csúcsétterem is, de erről majd részletesen is írok, a degusztációs menü és főleg a fantasztikus reggeli kínálat részletes bemutatásával.

Viszont addig is egy bónusz, hogy legyen miben megéhezni, fantasztikus kirándulóútvonalak vannak mindenfelé, ez például a Golling határában található vízesés, illetve a hegyek a Winterstellguttól indulva érhetők el nagyon jó kis terepen kb 1 óra alatt. És kánikulában is elviselhető a hőség itt!

 Most még van hely a Világevő Japán Vacsorára!

További salzburgi posztjaim a Világevőn. A hétvégén jön egy új felfedezés, egy megfizethető és autentikus indiai büfé és az egyik csúcséttermünkben is komoly változások vannak...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr897629658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.17. 13:56:58

Helló kérem?

És a nyilvánvaló helyek?

A Michelin csillagos Ikarus (www.hangar-7.com/en/ikarus/restaurant-ikarus/ ) a Hangar 7-ben? vagy a Hotel Sacher cukrászdája?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.07.17. 14:39:07

@Ződ2000: Jól látod, ez nem azokról szól. :) Ikarus-ról írtam már párszor.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.07.17. 21:11:42

@világevő: akkor szerintem érdemes lenne belinkelni a korábbi posztokat is...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.07.17. 21:13:48

@világevő: ám legyen. amúgy a poszt alatt, az ajánlott bejegyzések között ott vannak. (és a poszt címe is Salzburg környéki, nem salzburgi), de az ötlet jó, belinkelem.

emul 2015.07.19. 20:54:14

Ahh basszus, elkestel par honappal sajnos. Pedig milyen jol jott volna ez a lista.
Melletennem amugy hogy en ledobbentem a csapolt friss Stiegl-en. A boltban is kaphato dobozos sor egy vicc, az uveges mar fogyaszthato de nem kimagaslo. Csapoltan nagyon rendben van.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.07.20. 10:00:41

@emul: Na majd legközelebb akkor! Hol ittad? A Stiegl Brauwelt is érdekes, de a folyóparton az Augustiner is nagyon kellemes hely (bár ott saját sör van). És a nagy különbség részben a pasztörizáláson múlik.

emul 2015.07.20. 10:48:29

@világevő: Mondanam hogy mindehol ahol tehettem :) Turazni mentunk ki 5 napra es egy fel napot Salzburgban toltottunk mivel akkor szakadt az eso. Ott pont nem ittam sort mert meg vezetnem kellett vissza. Viszont az osszes tobbi nap probaltam kostolgatni soroket itt-ott. Tobb etteremben is talalkoztam a Wolfgang to korul ahol volt csapolt Stiegl, sot a tavon jaro hajojaraton is lehetett kapni meglepo modon sokkal olcsobban mint az ettermekben (ettermekben 4.5 - 5 Euro volt egy korsoval mig a hajon ha jol emlekszem 2.8 Euro volt). Egy egesz napos tura utan kellemesen lezsibbaszott mar egy korso is :)
Baratomnak van otthon csapoloja, gondolkodom rajta hogy a legkozelebbi kerti fozocskere szerzek valahonnan egy kissebb hordo Stiegl-t, csak meg kell tudni naluk milyen szabvanyu hordok vannak.
süti beállítások módosítása