Mit gondol Magyarországról egy idelátogató komoly foodie?
2015. június 16. írta: világevő

Mit gondol Magyarországról egy idelátogató komoly foodie?

Az ember, aki végigette a világ összes 3 Michelin-csillagos éttermét, Budapestre látogatott a szervezésemben, és a tapasztalatairól ír is! Máris megérte kitalálni és leszervezni a programját!
[update 2015.06.19.]

screen_shot_2015-06-16_at_16_14_07.png

JÁTÉK: nyerj két személyes francia vacsorát a hétvégére!

Andy Hayler nevét mindenki ismeri, aki valaha keresgélt a Michelin-kalauzokon túl is a fine dining világában. A nemzetközi csúcséttermekkel kapcsolatban nem nagyon létezik nála nagyobb tapasztalatú ember, utazásairól és éttermi élményeiről nagyon alapos blogot vezet, ahol gondosan pontozza 20-as skálán nem csak az éttermeket, hanem az egyes ételeket is. Meglehetősen szigorú, simán lepontozza a világhírű séf 3 csillagos csúcséttermét is, ha az ő skáláján nem teljesít elég jól, 13, 14 pont is járhat ezeknek, és mivel ár-érték arányt is jelöl, nem ritka, hogy egy csúcsétterem csak minimálisan teljesít ezen a téren. Ennek fényében érdemes értékelni az eredményeket. 

Az azért egy elég izgalmas kihívás volt, amikor elkezdtem azon gondolkozni, hogy hova is vigyem enni a világ talán leghíresebb világevőjét. Aztán arra jutottam, hogy mutatok neki párat a kedvenceimből (sajnos csak pár napra jöttek, bár a végén annyira lelkes volt, hogy komoly esély van rá, hogy visszatér még), aztán lesz, ami lesz, remélhetőleg tetszeni fog neki. És így is lett!

Na meg persze annak a fényében, hogy világszerte rengeteg ínyenc számára Andy nagyon fontos tájékozódási pont olyan emberek számára, akik hajlandók és szeretnek is sok pénzt költeni utazásra és jó éttermekre, borokra.

andy-hayler-portrait.jpg

És akkor jöjjön a lényeg, Andy Hayler térképére végre felkerült Magyaroroszág, ráadásul egyből 2 várossal is! A budapesti élményeit itt lehet olvasni, de van még egy 'main city', ami bekerült a rengeteg japán, francia, londoni, spanyol, baszk étterem közé. Na melyik lehet az?

Természetesen Encs! :) Egyelőre rossz helyesírással, de már szóltam neki, szóval hamarosan javítja. És ide fog majd felkerülni az Anyukám mondtás élménye, amiről már annyit elárult, hogy nagyon boldog volt a helytől!

Eddig két budapesti étterem került ki:

screen_shot_2015-06-16_at_16_21_52.png

A 13 és a 14 pont elvileg akár kevésnek is tűnhet, de ne felejtsük el, hogy 20 pont a világ legjobb éttermeinek jár csak, Andy pár 3 Michelin-csillagos étteremnek sem adott ennél többet. Ami a legizgalmasabb az a 'value for money', itt ugyanis mindkét hely a legmagasabb kategóriába került, 5 pontot kapott! Ebbe a mezőnybe az összes fent levő étterem közül csak 112 került be, azaz az éttermek 10 százaléka. 

A Borkonyha végső összegzése így hangzik:

"A szerviz kitűnő volt, a felszolgálók segítőkészek és barátságosak. Mindent egybevéve élveztem a vacsorát, az étel meglehetősen invenciózus, a borok kitűnőek és az atmoszféra fesztelen." [Persze érdemes elolvasni az egész kritikát!]

screen_shot_2015-06-16_at_16_28_26.png

Sárközi Ákos Andy fotóján/weboldalán

Az Olimpiáé pedig:

"Az itteni teljes étkezés ára egy londoni közép kategóriás étteremben még egy előételre se lenne elég. Nem minden tányér működött egyformán jól, ami normális is degusztációs menük esetén, de a legjobb fogások természetesen megmutatták a konyha képességeit, és azt, hogy milyen mennyiségű munka folyik az ételekkel, amiket őrülten alacsony áron kínálnak. Megér egy rüvödi taxizást a belvárosból, ha kíváncsi vagy érdekes, helyi stílusra. Ezen az áron mit veszíthetsz?" [Itt olvasható a komplett kritika.]

screen_shot_2015-06-16_at_16_31_16.png

Ádám Csaba Andy fotóján/weboldalán

Itt írtam korábban Andy-ről, és más foodie-król, 2 nap múlva pedig indul a mozikban az említett mozifilm is róluk!

És fognak még majd írni a budapesti gasztrokalandokról, arról is tudósítok természetesen! 

[update]

Máris itt a beszámoló Andy magyarországi kedvencéről, ilyenkor örülök nagyon, hogy sikerült Encset is leszervezni neki, ugyanis annak alapján, amiket utána mesélt, ez volt egyértelműen a favoritja, teljesen el volt varázsolva a helytől, pedig alapvetően nem egy áradozós típus. Az pedig óriási dolog, hogy a Dudás testvérek ilyen éttermet visznek, megérdemelnek minden sikert és jó szót, na meg az se mindegy, hogy várhatóan a beszámoló miatt még komolyabb külföldi érdeklődés várható a Tokaj-Mád-Encs tengelyen!

screen_shot_2015-06-19_at_19_01_02.png

Dudás Szabolcs Andy fotóján/weboldalán

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr107524808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.06.16. 21:13:21

A boldogságának Twitteren is hangot adott. "I was surprised by the quality of the Paolo Petrilli tomatoes used on the pizza at Anyukám Mondta in Encs, Hungary."

virtualdog 2015.06.17. 16:37:24

Hát, azért a legfőbb dolog, ami lejön, az az, hogy mennyire olcsó - neki. :/ De persze örülök, hogy dicséri az éttermeinket! :)

vivisector555 2015.12.31. 15:54:09

Sajnos az eredeti kritikára mutató linkek nem működnek, legalábbis nekem. Rákerestem külön, főleg az encsi érdekelt.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.09.23. 19:11:42

Encsen az utóbbi hónapban 2x is jártunk, nem lehet fogást találni rajta.
Titkos Kelet-Magyarországi favoritunk téli szezonban az Óperencián innen (Nyíregyháza) nyáron a Kérész kikötő Tiszabercelen. Mindkettő gazdája Futkos Attila, egy ambiciózus fiatalember, nagyon drukkolunk neki.
süti beállítások módosítása