Miért is ajánlottam a Pléh Csárdát Bourdainnek?
2015. június 10. írta: világevő

Miért is ajánlottam a Pléh Csárdát Bourdainnek?

Mivel eléggé tele van a sajtó a témával, visszakerestem, hogy pontosan hogy is ajánlottam figyelmükbe a helyet.

screen_shot_2015-06-02_at_10_23_24.png

Ezt írtam Toby-nak, a producernek, amikor kifejezetten az elmúlt korokat idéző helyet is kért, azaz nem a gasztronómiai érték volt a lényeg, hanem egy olyan hely, ami semmit sem változott az elmúlt évtizedekben, valódi szocreál romantikát kínál.

"There is a very special, or more weird place in the suburbs of Budapest, a very simple, ugly place with amazingly huge dishes. It is not good, but very funny. Pléh csárda."

Azaz kb: Van egy különleges, vagy inkább furcsa hely Budapest külvárosában, egy nagyon egyszerű, csúnya hely elképesztően hatalmas kajákkal. Nem jó, de nagyon vicces. Pléh csárda.

A lényeg, amit tisztázni szeretnék: se nekik, se másnak nem ajánlom a helyet gasztronómiai szempontból, aki megy, saját felelősségére tegye! AZt se állítom, hogy rossz, de tele van a város és az ország valóban jó helyekkel, amik megérdemlik a figyelmet és a törődést, írok is róluk rendszeresen, azokat érdemes támogatni.
[Itt vannak például az elérhető árú, de különlegesen jó élményt nyújtó ebédlehetőségek. Vagy ]

Soha nem gondoltam volna, hogy írni fogok erről a helyről.

Pár hét múlva jön majd a beszámoló arról, hogy érezték magukat azok a nagy nemzetközi foodie-k, akiket jó helyekre vittem! És hamarosan újra Világevő Vacsora, a Facebook-oldalt vagy a hírlevelet érdemes figyelni, izgalmas lesz!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr707530924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2015.06.10. 08:47:39

szép kis "disclaimer" lett :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.06.10. 08:51:44

@bl4ze: :) csak szeretném elkerülni azt a látszatot, hogy szerintem ez egy (általam) ajánlott hely. nem az.

BélaBácsiTudja 2015.06.10. 09:50:25

Konkrétan ez egy olyan kis darabka a múltunkból, amit azért érdemes megőrizni :)

Én még egy-két klasszikus semmit nem változott talponállót csomagolnék be és alakítanák múzeummá.

Ahol szintén nem a kaja a lényeg, hanem a körülmények :)

sunblind 2015.06.10. 09:51:31

@világevő: ugyanmár. a napokban is ott láttalak enni, vékony szőke nőnek álcázva. a hétésfél kilós deguszti menüt kérted rósejbnival.

Czu 2015.06.10. 10:10:28

Valamikor isteni volt a rántott szelet, különleges panírral, legutóbb seízű cipőtalpat kaptam, felejtős hely. Talán a bakonyi borda még ér valamit, ha rendesen meg van sütve a hús.

totalnick 2015.06.10. 10:18:32

A hely olyan amilyen, de a történelmünk része! Ahogy az egész Kolozsvár utcai piac is. Ritka már az ilyen Pesten.

rambo13 2015.06.10. 11:22:19

amúgy most látom, h mindhol linkelik a facebook oldalukat, ahol bádog gundelként szerepel. nomost ez erősenjogsértőnek tűnik.

amúgy @világevő: miért nem ajálottad az éttermüket, a Bábeléket? az még bizarabb hely sztem...egyszer jártam ott, mert megveszek a szalontüdőért, de sajnos nagyon kevés helyen kapni, és ha igen az is elég gáz,de mivel ott szinte állandó, meg ugye az azonos című zseniális film is Bábelékhez köthető kipróbáltuk. sajnos semmivel nem volt jobb, mint az átlag, ugyan az a túlsűrített lisztes cucc, mint máshol (itt üzenném Bíró Lajosnak, h gyakrabban lehetne a séf utcájában, mert az övé kb az egyetlen vállalható pesten, de a műfaj királya a Rókusfalvy fogadó, de az már más kategória)

viszont Bábelék vadasmártása- amit szintén megkóstoltunk- meglepően jó volt.

bpelhos 2015.06.10. 14:22:38

Kellett ez a poszt nagyon, mert nem értettem a hirtelen rivaldafényt, de így már tiszta a történet.

bpelhos 2015.06.10. 14:23:07

Kellett ez a poszt nagyon, mert nem értettem a hirtelen rivaldafényt, de így már tiszta a történet.

Balt 2015.06.10. 14:38:09

Jó a hírverés ill. helytörténeti adalék! Nem is tudtam róla, pedig nem lakom messze, viszont legalább 2x annyi ideje. :)

fénycsepp 2015.06.10. 15:04:54

sztárséf ide vagy oda, a kispárna méretű bécsi egyszerűen gusztustalan. A májjal töltött palacsintára még keresem a szót:)

Árpi a 4-ből 2015.06.10. 15:57:00

10 éve, amikor arra dolgoztam minden nap ott kajáltunk.... szerintem a kispárna méretű bécsi szenzációs volt..... gyakorlatilag 2-3 napra megebédeltünk... :D
Kovi ubival........ jó volt az..... akkoriban..... Az utasellátós nyérchúsos hamburgernél mindenképpen.. :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.06.10. 18:13:49

Vizes zsömle szárazon, fasírttal van-e?

-JzK- 2015.06.10. 21:46:26

Elég szomorú, hogy az úgynevezett "elegáns" éttermekben a kifizetett pénzért még jól se lakik az ember, főleg ha paleo/low-carb módon kíván étkezni. Mindenhol spórolnak a hússal, egy 5-10 dekás szarral akarják kiszúrni a szemed, és egyből kérdezik: "köret?" - mert ugye azzal akarják úgy-ahogy jóllakatni az embert. Parasztvakítás, hogy az ilyen fine dining étteremben 5 ezerért kapsz egy kis tálkán 5dkg húst meg köretet. Legyen úgy, hogy az alap-kaja annyi, hogy jól lehet belőle lakni, és EZEN FELÜL legyen max köret, ha nagyon torkos vagy!

-JzK- 2015.06.10. 21:50:44

@-JzK-: Apám gyerekkorában, nagyszüleim fiatalkorában (háború utáni évek) az volt a szlogen, hogy "jóllakni a kenyérrel kell", ergo a hús az valami eszment luxusnak számított, és ezért az idióta magyar konyhában sokszor még a krumplihoz is ettek kenyeret.
Most már kinőhetnénk abból a nyomorból, hogy jaj húst nem lehet enni csak úúúúgy, kell hozzá valami szénhidrátos "ballasztanyag" az értékesebb illetve finomabb táplálék mellett. Kenyér, tészta, rizs, krumpli: köretek. Körítés a főfogás köré. Ezeket érdemes visszaszorítani, amennyire csak lehetséges.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.06.10. 22:39:08

Az Index megírta, hogy nem a minőség miatt ajánlottad, viszont a a műsor miatt segítettél a forgalmukat többszörösre növelni. Engem is több ismerős megkérdezett, hogy mit tudok a Pléh Csárdáról, tényleg jó-e :)

fofofo 2015.06.10. 23:48:54

Óvatosan az ajánlgatásokkal, az Őrházban is alig jutottunk kajához a posztod után :) Egyébként nem kell magyarázkodni. Van egy csomó említésre méltó hely Budapesten, de a műsor arculatába szerintem tök jól beleillett a hely.

horrorpornó bábszínház 2015.06.11. 03:17:06

Azért angolra még gyúrjál egy kicsit.
Az inkább ugyanis ebben a jelentésében nem more, hanem rather.
(Ahogy a weird is inkább bizarr, mint furcsa, a jó szó itt inkább a peculiar, esetleg a quaint lenne.)

Amit írtál, az azt jelenti:
Van egy nagyon különleges, még bizarrabb hely (stb.)

A fickó 2015.06.11. 04:29:00

Basszus, ez szégyen, vagy még inkább szomorú, mert most felkaptak (tele vele a média) egy talponállót, érdemtelenül, aminek nincs nagyobb gasztronómiai értéke, mint a többi ugyanilyen egyszerű helynek, csak itt ráerőltetnek az emberre ha kell, ha nem nagydarab húsokat. Hű, 1 kilós hús azta! Aki meg nem tudja megenni viheti haza nájlonban háromezer forintért, aztán meg eheti hidegen. :D
Bourdain meg spéci kaját kap, világos nem agyonégetett rántott húst stb. Ízlett neki. :D Idejár majd sok külföldi, hehe. :) András, meg már magyarázkodhat ... melyik igazán jó éttermünk kap majd nagyobb hájpot valaha.

bobbafet 2015.06.11. 10:20:35

A musorral kapcsolatban: egy jo magyar etterem nem nagyon lenne erdekes, mert nem specifikus: Michelin csillagos hely francia, spanyol vagy portugal seffel van eleg a vilagban. Sajnos az a realitas, hogy mi a vadkeleti romantikaval tudunk egy picit is erdekesek lenni, ehhez tud a nemzetkozi nezo egyaltalan kotni valamit.
Ennek belatasa talan kevesbe lett volna eroltetett, mint valamifele kinos magyarazkodas arrol miert ajanlottuk ezt-vagy azt a helyet a keszitok figyelmebe, ha utana elhatarolodunk tole. A blogger nyilvan tudta, mivel jar, ha egy ismert musorba bekerul egy hely, kinaljon barmilyen szinvonalu gasztronomiai elmenyt. Legfeljebb arra szamitott, nem derul ki, hogy o ajanlotta.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.06.11. 10:25:20

@horrorpornó bábszínház: gyúrok.

@A fickó: @bobbafet: kaptak rengeteg jó helyet is ajánlva tőlem, jelölve, hogy mik a nagyon jók, a műsor szerkesztési elveiről nem én tehetek. Ha szocreált akarnak forgatni, akkor azt forgatnak.

Spiritmonger 2015.06.11. 10:52:52

Jópárszor ettem ot, és mindig rendben volt a kaja. Oké, nem egy trendi hely, de kétségkívül, ha az ember jól akar lakni és az ár-érték arány is szmámít, akkor ilyen helyekre megy, nem pedig egy amúgy kiváló fine dining dizájncsodába, ahol a degusztációs menü 40000 pénz...
Személyesen ismerem Bábelt, soha nem lesz Michelin csillagos étterme, de jól megél a vállalkozásából, mert egy olyan piaci igényt fed le, amit mostanában kezdenek elfelejteni. Értem én, hogy menő dolog malomkerék méretű tányéron kihozni egy valag pénzért a százforintos nagyságú adagokat, és erről írni istenítve ezeket a helyeket, de ha valaki jól akar lakni, annak is legyen meg a választása. Nem kötelező nála kajálni, bár szerintem ajánlott, ki is megyek hozzá egy rántott húsért, meghozta a kedvem a cikk :-)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.06.11. 12:52:52

@Spiritmonger: Én csak egyszer pár éve, azután a Közgázos kisfilm után , de nekem is bejött. Sajnos megy ez a dandys majomkodás mostanában a gasztronómia körül.
Nem kell félreérteni: fontosnak tartom hogy ma már vannak csillagos helyek Magyarországon, de ezzel együtt sajnos szükségszerűen megjelennek a sznob, fanatikus gyökerek, akik megkérdőjelezik a más jellegű helyek létjogosultságát.
Ezen a helyen jó minőségű hagyományos kajával etetnek sok embert naponta, jó áron, sallangmentesen.
Bourdain egyébként más városokban is meglátogatott hasonló jellegű helyeket már, ahol átlagos arcok kajálnak helyi hagyományos ételeket.

A fickó 2015.06.11. 14:46:13

Gondolom, a csillagos helyek és a lepukkant talponállók között más nem létezik, ahol egy jó minőségű „hagyományos” ételeket lehetne enni pár ezer forintért. :D Különben, meg kinek mi a hagyományos. Nekem egy hagyományos rántott hús minőségi húsból frissen készült illatos kifli, vagy zsemlemorzsával panírozva zsírban, vagy tisztított vajban sül és csak annyiban, hogy éppen ússzon benne, de ne lepje el. Hozzá egy citromgerezd és egy jó krumpli saláta, de semmi esetre sem száraz sült krumpli.
Igényesség korrekt áron is létezik, de ne akarjanak poénból kilós koncokat etetni velem, ha nincs rá szükségem. Tudom, hogy még mindig a rántott hús és a pörkölt országa vagyunk. De nekem egyáltalán nem guszta a bő fáradt olajban sütött ipari sonkával sajttal telenyomott, ipari morzsával panírozott töltött rántott csoda. Étteremben ilyeneket nem eszem, ha rántott húsra vágyom, azt elkészítem magamnak úgy, ahogyan azt kell. Ja, és nem lesz drágább sem.

havaz.petty.rianás 2015.06.12. 21:06:46

világevő ez a modoroskodás, amit előadsz, már kritikán aluli

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.06.12. 21:11:48

@havaz.petty.rianás: akkor ez most egy kritika vagy egy kritikán aluli megjegyzés?

kék madár 2015.06.16. 06:03:38

@horrorpornó bábszínház: igazad van, de amire gondolt az atjott. Nem veletlen, hogy ot kerdeztek, ezen a szinten mar lehet rosszul angolul tudni

katalineise 2015.08.04. 17:11:58

"during a stop at restaurant Pleh Csarda, a golden brown pancake heaped with chicken liver and bone marrow" mit etkezett ott? en magyar vagyok de soha nem lattam / hallottam csirkemajat csontvelovel egyutt ... mi ez?

katalineise 2015.08.04. 17:27:50

koszi a valaszt ... oktoberben megnezem mi ez
süti beállítások módosítása