Mitől katasztrofális a világ 50 legjobb étterme díj?
2015. június 06. írta: világevő

Mitől katasztrofális a világ 50 legjobb étterme díj?

A Világevők (Foodies) című filmben is szereplő Steve Plotnicki elég profin összefoglalta egy bejegyzésben, hogy mitől válik teljesen megbízhatatlanná a Restaurant magazin listája.

screen_shot_2015-06-05_at_18_43_33.png

Ennek ellenére, nagyon helyesen, elismeri, hogy van haszna a listának, hiszen van értelme globálisan gondolkozni a gasztronómia világáról, és persze lehet a listán újabb és újabb érdekes célpontot felfedezni. De közben gyökeres, a rendszer alapjaiból adódó hatalmas gondok vannak a listával, ami így képtelen betölteni a feladatát. És itt nem is arra gondol, hogy esetleg korrupció vagy egyéb visszaélésekkel valaki(k) szándékosan torzítanák a végeredményt, hanem első sorban a metodika hiányosságaira. Itt van, angolul, de nem túl bonyolult szöveg, tényleg érdemes elolvasni annak, akit izgat a téma, esetleg épp most készül lemondani a foglalását a Nomában, mert idén csak harmadik lett.

Néhány pont a felsoroltak közül, de tényleg érdemes elolvasni az egész cikket, az is kiderül belőle, hogy miért kerülhetnek fel Dél-Afrikai és orosz éttermek látszólag indokolatlanul... [És itt van egy másik angol cikk, ami részletesen ismerteti a szavazási rendszer felépülését.]

  • Messze túl kevés az összes szavazat száma egy ilyen listához. 
  • A zsűritagok kiválasztásának szempontrendszere ismeretlen, de mivel túlnyomó többségüket a regionális elnökök vélhetően a saját magukéhoz hasonló ízlésű tagokat választanak.
  • Óriási ingadozást mutat világszerte a zsűritagok tényleges éttermi tapasztalata.
  • Alapos ok van feltételezni, hogy a szavazók közül nem mindenki evett az első három helyezett étteremben.
  • Az egységes zsűrizési szabványok hiánya. 

Steve egyébként - amellett, hogy a Világevők című film legizgalmasabb figurája - nem csak elméletben okoskodik, hanem gyakorlatban is megmutatja, hogy szerinte hogy is kéne ezt, van egy saját maga által kreált listája, amiben a világ foodie-jai (én is) súlyozva vesznek részt, és persze egészen más a végeredmény, mint a Restaurant magazin listáján.

A Világevők című filmet egyébként - a közreműködésemmel - június 18-től vetítik hazai mozik. A saját gondolataimat a témáról itt foglaltam össze korábban A világ legötvenebb étterme címmel. (Az első 20-ból 10-ben, a maradékból összesen 20-ban jártam.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr567520962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.06.08. 06:52:23

Szerintem jó cikk, a filmet meg megnézem :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.06.08. 06:53:40

@kék madár: és te miről írtad ezt? Tehát te sem egy afrikai faluban dagasztod a sarat a bölények között... Álszent

kék madár 2015.06.14. 03:48:13

@enpera: tenyleg valaszoljak, vagy koltoi volt a kerdes?
süti beállítások módosítása