A világ legötvenebb étterme!
2015. június 01. írta: világevő

A világ legötvenebb étterme!

Ma este kihirdetik a brit Restaurant magazin idei listáját a világ legjobb éttermeiről. (A szponzor alapján San Pellegrino néven is szokás emlegetni.) De van ennek értelme?

img_1494.JPG

Mielőtt belemennék az eredményekbe, amik eleve csak este 9h-kor derülnek ki, szögezzük le, hogy egy ilyen listának semmi értelme sincs. Mármint olyan szempontból, hogy tényleg ezek és ilyen sorrendben lennének a legjobbak a világon. Az csak egy apróság, hogy meglehetősen átláthatatlan a lista összeállításának rendszere, a nagyjából ezer szavazó (séfek, éttermesek, újságírók, ínyencek) leadja a szavazatait, e arról semmit sem lehet tudni, hogy milyen információkon alapulnak azok, egyáltalán saját élményeken-e, arról pedig még kevésbé, hogy ezekkel a szavazatokkal pontosan mi történik, hogy alakul ki a végeredmény. Emiatt egyre erőteljesebb kritizálják is a lista készítőit sok fronton, főleg a nem túl fényesen szereplő franciák. Nem meglepő módon a nagyon jól szereplő skandinávoknak kevesebb a baja vele, bár az is belejátszhat ebbe, hogy náluk talán kevésbé számít népsportnak a korrupció.
A lista legfőbb kritizálói úgy tűnik, hogy fórumot is találtak maguknak, ezen a weboldalon komoly aláírásgyűjtés is zajlik, egyelőre magyarok részvétele nélkül.

Azért a listának mégis van értelme, de nem szabad túl komolyan venni. Az első 50 étteremből elég sokat végigkóstolgattam már, pár hete az utóbbi évek nagy favoritját, a sokszoros győztes Nomát (eddig ennyit sikerült megírnom az ottani élményemről) is és még rengeteget az élmezőnyből, és természetesen nem értek egyet a listával. De nem is nagyon tudnék elképzelni olyan listát, amivel maradéktalanul egyetértenék, sőt, akár egy saját magam által összeállított listával is tudnék vitatkozni bármikor! Egy ilyen lista nyilván nem képes arra, hogy hiteles és megbízható ranglistát mutasson, de arra nagyon is alkalmas, hogy felkeltse az érdeklődést a téma iránt, és világsztárt csináljon az elsőből. Mert a lista iránti érdeklődés épp olyan bulváros, mint maga a lista, ha nem így lenne, akkor a 2., 3. … 39. helyezettek után is nagyon megugrana a kereslet.
Érdekes gondolatokat osztott meg velem René Redzepi, a Noma séfje arról (angolul), hogy mi a lista jelentősége számára:

És hogy idén is a Noma lesz-e az első? Szerintem igen, de a lényegen az sem változtat semmit, ha nem. Ezért.

Ezzel együtt értékelhető gondolat a lista főszerkesztőjétől, William Drew-tól, hogy a világ vezető gasztronómiai szakértőinek a kollektív véleménye értékes. A kérdés csak az, hogy mennyire.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr537509878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása