Római kori kifőzde romjaira bukkantak a Moszkva tér alatt - leállnak a munkálatok ősz végéig
2015. április 01. írta: világevő

Római kori kifőzde romjaira bukkantak a Moszkva tér alatt - leállnak a munkálatok ősz végéig

Római kori kifőzde romjaira bukkantak a Moszkva tér alatt a tér átalakítását végző munkások ma délelőtt, a lelet konzerválása érdekében és további régészeti nyomok kutatása miatt várhatóan ősz végéig szünetelnek majd a rekonstrukciós munkálatok. 

moszkvater.jpg

Fényképek egyelőre még nem kerültek ki a leletről, de a mozaikok tanulsága szerint az étlapon szerepelhetett a klasszikus római fogások, például a pizza mellett a burgonyás lángos (3 sestercius a sima, 4 a sajtos-tejfölös), a stefánia vagdalt és a rántott sajt is. Utóbbira utal egy adag meglepően jó állapotban megmaradt tartármártás (sugo tartarus) is, ami nagy valószínűséggel a dobozában levő különleges gázoknak köszönheti, hogy máig megőrizte a minőségét. (a szürkés felületi réteg nem utal ugyanis annak romlására, kizárólag az oxidációnak köszönhető) Az ősi mártás ízlelési és vegyi elemzéséhez szakértőket kérnek fel, több neves budapesti séf már jelentkezett is a feladatra, hogy pusztán kóstolás útján rekonstruálják az étel összetevőit, és megfejtsék annak a titkát, hogy hogyan maradhatott ilyen sokáig fogyasztható.

Az önkiszolgáló kifőzde (autoservus), ami egyértelműen a street food kategóriába sorolható ételeket árult az itt átutazók számára, vasárnaponként zárva tartott, így engedve teret a Lumen nevű közeli piacnak. Amennyiben beigazolódik, hogy a másik, kissé már összeszáradt ételmaradék valóban lángos, hatalmas gasztronómiai jelentőséggel bírna, az érintett minisztérium már jelezte abbéli szándékát, hogy a sajtos-tejfölös (és esetleg a virslis) lángos is felkerüljön a hungarikumok listájára, ezzel is növelve idegenforgalmi jelentőségét. Szakértők még annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy az üzlethelyiséget eredeti funkciójának visszaadva rekonstruálják korhű dokumentumok alapján, rendelkezésre áll például egy mozaikrészlet, ami valószínűleg a panaszkönyv szerepét tölthette be (elzöldült fejű, hasukat fájlaló vevőket ábrázol az előkerült részlet) így megteremtve egy középkori eredetű, szigorúan hazai (ebbe ezúttal nem csak az egykori Pannónia, hanem a teljes Római Birodalom beleszámítana) termékeket felhasználó gyorsétteremlánc létrejöttének feltételeit, szigorúan a Limes-en innen. A teljes menü összeállításában várhatóan részt vesznek majd a Vatikán szakértői is.

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr387326124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taurusz 2015.04.01. 17:16:56

Továbbá az, hogy nem találtak drótokat sehol bizonyítja, hogy csak mobilon fogadtak pizza házhoz szállítási megrendeléseket.

VI. LENIN 2015.04.02. 10:57:52

Meg tudom erősíteni a cikkben leírtakat én is. Már az ősmagyarok is erre portyáztak és az egyik magyar íjász csaj beszólt a férjének hogy "aPI ZAbáljunk egyet itt". Innen kapta a nevét az étel, a PIZZA (a múlt idő miatt két zé). A kaja rossz volt, nem fogyasztották el azt, így maradhatott fenn az alapanyaga a mai napig...

Kecskeméti Károly 2015.04.02. 11:35:27

Remek hír!
Egy vesta szűz rendel!

mikimackó 2015.04.02. 14:09:29

babfőzelék nincs, már nem is jó !

sagittarius 2015.04.03. 00:18:47

Úgy tudom, az EMMI elrendelte, hogy a jó állapotban megmaradt sugo tartarus-t használják föl az iskolai étkeztetésnél.

A fickó 2015.04.03. 01:18:46

Arról nem szól a hír, de H. Kovácstól hallottam a minap - ugyanis ő tudni vélte, hogy az épület mögött találtak egy helyiséget, amelyben az autoservus mintájára kiépített rapidorgiára volt lehetőség. Evés közben egy lyukon át lehetett figyelni ledér hölgyek és természetesen urak (kinek mi jött be) erotikus megnyilvánulásait. Figyelmes halgató joggal gondolhatja, hogy itt bizony egyfajta peepshow-ról van szó, akkori nevén spectaculo pipo, azaz lyukon át élvezhető erotikus látványosság. A étkezdéből külön erre a célra egy kézzel ehető (tapis vagy tapas) fogásokat vihettek magukkal a bámészkodók. Gyümölcsként népszerű volt a szőlő, ezt abból tudták a régészek megállapítani, hogy rengeted megkövült szőlőmag volt a lyukak körül. A lyukon át etetés megengedett volt. De, más módon természetesen nem érintkezhettek a fal túloldalán lévőkkel. Bizonyos alacsonyabb lyukak esetében azonban megtalálták ennek is a módját. Az egyik ilyen lyuk fölé a Gloria nevet véste valaki unalmában. A régészek eleinte nem értették ezeket miért helyezték el alacsonyan, csak miután felfedezték a bejáratnál található akadálymentes rámpát, jöttek rá a valódi okára. A bejárat feletti kőbevésett felírat is igencsak elgondolkodtatta a régészeket: Ne vero chio, ne razzo kio, Eric(a) vallo siva s achio. A rejtélyes dolog mégiscsak megoldódott, mikor egy modern kori porszívó maradványai is napvilágra kerültek. Emiatt egyes régészkörökben az időutazás ténye joggal fogalmazódott meg ….. :D

Miklos Molnar 2015.04.10. 13:26:51

ez ugye nem április 1-i tréfa? kérem kételyeim eloszlatását.
süti beállítások módosítása